7 κουβέντες που χρησιμοποιούν οι έξυπνοι άνθρωποι και άλλες 5 που δεν ξεστομίζουν ποτέ

7 κουβέντες που χρησιμοποιούν οι έξυπνοι άνθρωποι και άλλες 5 που δεν ξεστομίζουν ποτέ Facebook Twitter
Μη φοβάστε να επιβραβεύσετε κάποιον, κυρίως όταν το αξίζει. Το «μπράβο» ανοίγει πόρτες, ζεσταίνει καρδιές, κάνει τους ανθρώπους να ανοίγονται, να είναι πιο παραγωγικοί και πιο πρόθυμοι.
0

«Ο λόγος σου με χόρτασε και το ψωμί σου φά'το» έλεγαν οι παλιοί και προφανώς ήξεραν ότι πρόκειται για μία διαχρονική αλήθεια με εφαρμογή και στην εποχή των social media, των άπειρων mails και της επικοινωνίας που μπορεί να έγινε πιο εύκολη, αλλά ταυτόχρονα και πιο δύσκολη. Πώς πείθεις κάποιον να κάνει το «δικό σου», να εργαστεί προς τη δική σου πρόταση; Πώς αλλάζεις το κλίμα σε μία συζήτηση που δείχνει ότι θα «στραβώσει» πριν καν αρχίσει;

Σύμφωνα με την Courtney Seiter, υπεύθυνη περιεχόμενου στη Buffer.com – μία από τις μεγαλύτερες εταιρίες management στα social media – όλο το παιχνίδι της επικοινωνίας περιστρέφεται γύρω από 10 μαγικές λέξεις ή κουβέντες και άλλες 7 που ό,τι δουλειά κι αν κάνεις, καλό θα είναι να αποφεύγεις.

1. «Εάν»

"Εάν θα ήθελες", "εάν θα μπορούσες" και πάει λέγοντας. Το «εάν» μας κάνει πιο συμπαθείς ακόμη και μέσα από ένα mail, λέει η Seiter, υποστηρίζοντας ότι βάζει έναν μικρό δισταγμό, σε οτιδήποτε δεν πρέπει να ξεχειλίζει από υπερβολική αυτοπεποίθηση.

2. Πληθυντικός αριθμός

Όχι της ευγένειας, αλλά της ομάδας. «Ας προσπαθήσουμε», «το κοιτάμε και το παλεύουμε», «θα τα καταφέρουμε». Ακόμη κι αν δεν... πιστεύουμε λέξη για το όποιο team spirit, ας το λέμε φωναχτά. Στο τέλος, γίνεται πιστευτό επιμένει η Seiter.

3. «Μαζί»

Είναι λέξη – κλειδί, που δουλεύει καλύτερα, όταν τη χρησιμοποιούμε σε πραγματικά δύσκολες καταστάσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη του πανεπιστημίου του Stanford τα αποτελέσματα για τα μέλη ομάδων που άκουγαν συχνά τη λέξη «μαζί» ήταν εντυπωσιακά: - εργάζονταν 48% περισσότερο - αισθάνονταν λιγότερη κούραση - είχαν ισχυρότερο συναισθηματικό δεσμό με την ομάδα. Πολιτικάντικο το τρικ; Ίσως, αλλά δουλεύει.

4. «Ευχαριστώ»

Αυτό που σας έλεγε η μαμά σας, όταν ήσασταν μικροί. Να λέτε «ευχαριστώ». Δεν είναι απλώς ότι η ευγνωμοσύνη μακραίνει τον βίο, είναι ότι τον κάνει και πιο εύκολο. Όσοι ευχαριστούν τους άλλους – για το παραμικρό, που λέει ο λόγος – εκπέμπουν το μήνυμα ότι είναι άνθρωποι με φιλότιμο, που δεν θα αδικήσουν κανέναν.

5. «Μπράβο»

Πείτε το πειστικά, με πάθος, χαμογελαστά. Μη φοβάστε να επιβραβεύσετε κάποιον, κυρίως όταν το αξίζει. Το «μπράβο» ανοίγει πόρτες, ζεσταίνει καρδιές, κάνει τους ανθρώπους να ανοίγονται, να είναι πιο παραγωγικοί και πιο πρόθυμοι.

6. «Επειδή»

Αν πρέπει να αρνηθείτε κάτι, να απορρίψετε μία πρόταση, να τροποποιήσετε την κατεύθυνση ενός project, το «επειδή» είναι σωτήριο. Εξηγώντας στους άλλους, το γιατί δεν θα κάνουμε αυτό που προτείνουν και εξηγώντας το ήρεμα και σταθερά, σα να γνωρίζουμε το αποτέλεσμα, μειώνουμε τις αντιδράσεις και καταφέρνουμε το επιθυμητό.

7. Το όνομα του / της

Όταν απευθυνόμαστε σε κάποιον – φίλο, σύντροφο, συνεργάτη – το να χρησιμοποιούμε το όνομα του πολλές φορές είναι σωτήριο. Υποσυνείδητα περνάμε το μήνυμα – κατά την Seiter, πάντα – ότι τον λαμβάνουμε υπ' όψιν, ότι δεν αδιαφορούμε για τη γνώμη του, ότι εμείς και εκείνος συνδεόμαστε σε έναν μοναδικό δεσμό. Τα ονόματα, όπως χαρακτηριστικά λέει, δεν είναι μόνο για να μας φωνάζουν στον δρόμο...

Όσο για τις λέξεις που καλό θα είναι να αποφεύγουμε, γενικώς; «Πρέπει», «είναι ανάγκη», «δεν γίνεται», «γρήγορα», «τώρα». Όλες αυτές είναι κουβέντες που χαρακτηρίζονται από ένταση και αρνητισμό και στις οποίες σχεδόν ποτέ δεν ανταποκρίνεται κανείς. Ακόμη κι αν όλα τα υπόλοιπα φαντάζουν πιο γλυκανάλατα και όχι τόσο ηγετικά, η Seiter, υποστηρίζει ότι στο τέλος της μέρας φέρνουν αποτέλεσμα και γι' αυτό χρησιμοποιούνται από τα πιο έξυπνα και ικανά στελέχη επιχειρήσεων.

Στοιχεία από Inc.com 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Υγεία & Σώμα / Αρχάριος vegan; Ένας μίνι οδηγός για να το πάρεις απόφαση

Πολλοί πιστεύουν ότι το να γίνεις vegan είναι κάτι δύσκολο, ότι δεν θα τρως πλέον νόστιμα φαγητά, ότι θα σου λείπουν πολύτιμες ουσίες, και διάφορους άλλους αστικούς μύθους. Ευτυχώς, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.
ΦΙΛΙΩ ΡΑΓΚΟΥ
Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Radio Lifo / Υγεία και καινοτομία: Οι άνθρωποι πίσω από τις επιτυχημένες startups

Οι νικητές του 13ου Διαγωνισμού Καινοτομίας & Τεχνολογίας του προγράμματος NBG Business Seeds περιγράφουν στον Γιάννη Πανταζόπουλο τις βιώσιμες λύσεις επιτυχημένων επιχειρηματικών μοντέλων.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

The Health Book / 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι καταναλώνουν βλαβερά τρανς λιπαρά που προκαλούν καρδιοπάθειες

Σύμφωνα με τις καταγραφές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η κατανάλωση των τρανς λιπαρών ευθύνεται ετησίως για 500.000 πρόωρους θανάτους από καρδιαγγειακά αίτια. Πρόκειται για μια χημικά παρασκευασμένη κατηγορία λιπαρών που περιέχεται κατά κύριο λόγο στα υδρογονωμένα λίπη.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Eat (pray, love)

Υγεία & Σώμα / Πώς να τρώμε υγεινά το καλοκαίρι

Από τα πολύχρωμα φρούτα και τα λαχανικά του καλοκαιριού μέχρι τα πολύτιμα λιπαρά ωξέα των ψαριών, αυτά είναι τα συστατικά της υγιεινής καλοκαιρινής διατροφής που μας χαρίζουν την απαιτούμενη ενέργεια ώστε να αδράξουμε τη μέρα, κάθε μέρα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Τech & Science / Ανατροπή: Κι όμως δεν φοράμε λευκά, όταν θέλουμε να παραμείνουμε δροσεροί στον καύσωνα

Η επιστήμη απαντά στο τι κάναμε λάθος -τόσα χρόνια- αναφορικά με το χρώμα, το ύφασμα ακόμα και την εφαρμογή των ρούχων μας το καλοκαίρι και στην προσπάθειά μας να παραμείνουμε δροσεροί
NEWSROOM
Μην φωνάζετε στα παιδία: Η νευροεπιστήμη δείχνει πως να μεγαλώνουν τα παιδιά στον 21ο αιώνα 

Υγεία & Σώμα / Νευροεπιστήμονες προειδοποιούν: Μη φωνάζετε στα παιδιά σας

Οι κλασικές τιμωρίες με φωνές και απειλές όχι μόνο δεν φέρνουν αποτελέσματα, αλλά στην πραγματικότητα αποδεικνύονται ακόμη και βλαβερές για τον εγκέφαλο των ανηλίκων. Η Γαλλίδα παιδίατρος Catherine Gueguen εξηγεί πώς να μεγαλώνετε σωστά το παιδί σας στον 21ο αιώνα.
NEWSROOM
Robert Waldinger, ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία εξαρτάται από το τι μας λείπει

Υγεία & Σώμα / Ψυχίατρος Harvard: Η ευτυχία σου εξαρτάται από αυτό που σού λείπει

Ο διευθυντής της μελέτης Harvard Study of Adult Development, Robert Waldinger, της πιο ολοκληρωμένης έρευνας που έγινε ποτέ για το τι μας κάνει ευτυχισμένους, μιλάει για τη χαρά, τις σχέσεις και πότε επιτρέπεται να εγκαταλείπουμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM