Το 50% ανθρώπων που νομίζουν ότι έχουν διατροφικές αλλεργίες κάνουν λάθος

Το 50% ανθρώπων που νομίζουν ότι έχουν διατροφικές αλλεργίες κάνουν λάθος Facebook Twitter
0

Ο αριθμός των ενηλίκων που θεωρούν ότι πάσχουν από κάποιο είδος διατροφικής αλλεργίας είναι σχεδόν διπλάσιος από εκείνους που πραγματικά πάσχουν.

Αυτό αποκαλύπτει νέα έρευνα που διεξήχθη στις ΗΠΑ. Οι ερευνητές βρήκαν ότι πολλοί άνθρωποι με αλλεργία δεν διαθέτουν ιατρική συνταγή η οποία θα μπορεί να τους σώσει τη ζωή σε περίπτωση αλλεργικού σοκ ενώ πολλοί άλλοι αποφεύγουν τροφές χωρίς να υπάρχει λόγος.

Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε γενικές γραμμές και στις περισσότερες άλλες χώρες.


Η έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν το 11% των ενηλίκων στις ΗΠΑ υποφέρουν από κάποια διατροφική αλλεργία ποσοστό που μεταφράζεται σε 26εκ. ανθρώπων. Σχεδόν 12 εκατομμύρια από αυτούς εκτιμάται ότι ανέπτυξαν αλλεργία στην ενήλικη ζωή τους, υπογραμμίζοντας ότι οι αλλεργίες δεν ξεκινούν από την παιδική ηλικία.


«Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς σημαίνει ότι μπορούν να καταναλώσουν τροφές που συνήθιζαν και που ξαφνικά τους προκαλούν πρόβλημα. Τι είναι αυτό άραγε που άλλαξε στο περιβάλλον και προκάλεσε την ανάπτυξη της διατροφικής αλλεργίας;» διερωτάται η Ρούτσι Γκούπτα, καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο Northwestern και επικεφαλής της έρευνας.


«Μερικές από τις τροφές που γνωρίζουμε ίσως να θεωρούνταν ακίνδυνες για κατανάλωση γιατί είναι αρκετά κοινές στη διατροφή. Ωστόσο τα οστρακόδερμα έχουν ενδιαφέρον καθώς μπορεί να είναι αυτά που θα πυροδοτήσουν μία αλλεργία για πρώτη φορά κατά την ενήλικη ζωή»


Ο Γιντεόν Λακ, καθηγητής παιδιατρικής αλλεργιολογίας στο King's College του Λονδίνου, ο οποίος δε συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι το αυξανόμενο πρόβλημα των αλλεργιών στους ενήλικες ίσως να συνδέεται με την αλλαγή διατροφής των παιδιών τα τελευταία 20 χρόνια.


«Επικεντρώνουμε τις προσπάθειές και τις ανησυχίες μας για τις διατροφικές αλλεργίες στα παιδιά και αυτή η μελέτη μας δείχνει ένα σημαντικό εμπόδιο αλλεργιών στους ενήλικες. Θα πρέπει να ανακατευθύνουμε την προσοχή και τις πηγές μας προς τη διάγνωση και θεραπεία αυτών των ενηλίκων» σχολίασε.


Οι επιστήμονες που δημοσιεύουν την έρευνά τους στο Jama Network Open περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο διενήργησαν την έρευνα η οποία έλαβε χώρα μεταξύ Οκτωβρίου 2015 και Σεπτεμβρίου 2016 σε 40.000 άτομα που χωρίστηκαν σε δύο ομάδες.


Οι συμμετέχοντας ρωτήθηκαν αν είχαν ποτέ κάποια διατροφική αλλεργία έδωσαν ιστορικό για τις αντιδράσεις και τη διάγνωση που είχαν. Η ερευνητική ομάδα διαχώρισε τις απαντήσεις σε πειστικές ή όχι, ανάλογα με την διάγνωση που είχε δοθεί.


«Αν είχαν απλά φούσκωμα ή στομαχόπονο ή διάρροια τους εξαιρούσαμε καθώς αυτό μπορούσε να σημαίνει δυσανεξία στη λακτόζη ή κάποια άλλη τροφή» είπε η Γκούπτα.


Τα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι οι πιο «πειστικές» αλλεργίες είχαν να κάνουν με τα οστρακόδερμα στην πρώτη θέση να επηρεάζουν το 2,9% των ενηλίκων, το γάλα και τα φιστίκια να καταλαμβάνουν την δεύτερη και Τρίτη θέση αντίστοιχα, με ποσοστά 1,9% και 1,8% των ενηλίκων κατ΄αναλογία.


Παρόλο που το 10,8% των συμμετεχόντων στην έρευνα παρουσίασε τουλάχιστον μία πειστική διατροφική αλλεργία, σχεδόν το διπλάσιο ποσοστό, 19% ανέφερε ότι έχει κάποιο τέτοιο πρόβλημα.


«Υπάρχουν πολλοί ενήλικοι οι οποίοι έχουν αρνητική αντίδραση σε κάποια τροφή. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σωστή διάγνωση ώστε να γνωρίζουν αν είναι κάτι θεραπεύσιμο (όπως η δυσανεξία στη λακτόζη) ή είναι κάτι που μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη ζωή τους και για το οποίο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί» αναφέρει η ερευνήτρια.

Όσοι παρουσίασαν «πειστική» αλλεργία, σε ποσοστό 50% ανέφεραν ότι την εμφάνισαν κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής τους, ενώ το 38% εξ αυτών ανέφεραν ότι χρειάστηκαν επείγουσα νοσοκομειακή φροντίδα. Ωστόσο, από το σύνολο των συμμετεχόντων μόνο το 48% απάντησε ότι έχει διάγνωση από ιατρό και το ένα τέταρτο από αυτούς ότι έχει ιατρική συνταγή χορήγησης αδρεναλίνης, μίας ουσίας που χρησιμοποιείται συχνά στην αντιμετώπιση αλλεργικών σοκ.


Η καθηγήτρια Κλαιρ Μιλς, ειδική σε διατροφικές αλλεργίες στο Πανεπιστήμιο του Manchester, χαιρέτισε την έρευνα, ωστόσο τόνισε ότι έχει περιορισμούς μεταξύ των οποίων το γεγονός ότι βασίζεται σε προσωπικές συνεντεύξεις που περιγράφουν συμπτώματα.


Ο Στίβεν Τιλ, καθηγητής αλλεργιολογίας στο King's College του Λονδίνου σχολίασε τα ποσοστά των «αληθινών» αλλεργιών ως πολύ υψηλά καθώς ο ίδιος θεωρεί μέσω της δικής του εμπειρίας ότι η λάθος «εξήγηση» που δίνουν οι ίδιοι οι ασθενείς είναι αρκετά κοινή στη Βρετανία.


«Βλέπω συχνά ασθενείς που πιστεύουν ότι έχουν μία σοβαρή αλλεργία και οι οποίοι είτε δεν είναι καθόλου αλλεργικοί η πάσχουν από κάποια ήπια μορφή. Αυτοί οι άνθρωποι ίσως να έχουν μη αναγκαία συνταγογράφηση αδρεναλίνης και να βρίσκονται σε διατροφικούς περιορισμούς χωρίς να υπάρχει λόγος» τονίζει ο καθηγητής προσθέτοντας ότι αυτό μπορεί να είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει στρες και δυσκολίες.


«Δυστυχώς, υπάρχει έλλειψη παθολόγων που έχουν εκπαιδευτεί στις αλλεργίες και αυτό μεγεθύνει πολύ το πρόβλημα» καταλήγει ο καθηγητής.

Με πληροφορίες από Guardian 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς είναι να ξαναρχίζεις τη ζωή σου χάρη στη δωρεά οργάνων

Υγεία & Σώμα / «Ναι, γύρισα στη ζωή μου»: Αρχίζοντας ξανά, χάρη στη δωρεά οργάνων

Η Δήμητρα Ντίλιου και η Αθανασία Παπαρήγα, που συμμετείχαν στην καμπάνια του Ιδρύματος Ωνάση, μιλούν στη LiFO για το πώς είναι να ανεβαίνεις ξανά, σαν να είναι η πρώτη φορά, στο αγαπημένο σου ποδήλατο ή να φιλάς τον άνθρωπό σου χωρίς πόνο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με Ozempic και Mounjaro

Ψυχή & Σώμα / Πώς δεν θα ξαναπάρουμε τα κιλά που χάσαμε με τα GLP-1

Τα φάρμακα GLP-1 αλλάζουν τον τρόπο που τρώμε και τον ρυθμό με τον οποίο χάνουμε βάρος. Ποια διατροφή όμως προστατεύει από παρενέργειες, απώλεια μυϊκής μάζας και πιθανή επαναπρόσληψη κιλών, όταν η θεραπεία σταματήσει;
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Μια ξενάγηση στο νέο Ωνάσειο, στο πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Υγεία / Νέο Ωνάσειο: Το πρώτο πλήρως ψηφιοποιημένο νοσοκομείο της Ελλάδας

Γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό μιλούν στη LiFO για τη λειτουργία του καινούργιου κέντρου με τα υβριδικά χειρουργεία, την υπερσύγχρονη παιδιατρική μονάδα, τα ρομποτικά συστήματα τελευταίας τεχνολογίας αλλά και το «Δωμάτιο Δύναμης», έναν διαφορετικό χώρο αναμονής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Υγεία & Σώμα / 16 απλοί τρόποι να νικήσετε το στρες

Προκαλεί σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα, αλλά κανείς μας δεν μπορεί να το αποφύγει εντελώς. Συγκεντρώσαμε μερικούς από τους καλύτερους τρόπους αντίδρασης για τις στιγμές που οι ορμόνες του στρες κατακλύζουν το σώμα σας…
THE LIFO TEAM
Το αόρατο διατροφικό πρόβλημα: Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Ψυχή & Σώμα / Πώς η δυσθρεψία σε αποδυναμώνει, ενώ νομίζεις ότι τρως καλά

Μπορεί να μη μιλάμε συχνά για τη δυσθρεψία, όμως επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, συχνά χωρίς να το γνωρίζουν. Η δρ. Ντορίνα Σιαλβέρα, κλινική διαιτολόγος-διατροφολόγος και προϊσταμένη του Τμήματος Διαιτολογίας-Διατροφής στο Νοσοκομείο «Σωτηρία», εξηγεί γιατί δεν είναι μόνο ζήτημα βάρους αλλά και μια κατάσταση με σοβαρές επιπτώσεις στη ζωή και την υγεία μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Το λίπος που δεν φαίνεται μπορεί να είναι και το πιο επικίνδυνο.

Ψυχή & Σώμα / Το λίπος που δεν φαίνεται είναι και το πιο επικίνδυνο

Το σπλαχνικό λίπος, αυτό που τυλίγει τα εσωτερικά μας όργανα, συνδέεται με καρδιοπάθειες, διαβήτη και φλεγμονές. Για όλα αυτά μιλάμε με τη διαιτολόγο Πηνελόπη Δουβογιάννη, αλλά και για το πώς η σωστή διατροφή μπορεί να το μειώσει αποτελεσματικά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πώς μαθαίνουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά;

Ψυχή & Σώμα / Σε ένα παιδί που ξέρει μόνο το TikTok, πώς μιλάς για σινεμά;

Η καλλιτεχνική διευθύντρια και διοργανώτρια του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου, Καλλιόπη Χαραλάμπους εξηγεί πώς μπορούμε να μάθουμε τα παιδιά να αγαπούν το σινεμά και αν η μαγεία της μεγάλης οθόνης μπορεί ακόμα να συγκινεί στην ψηφιακή εποχή.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Ψυχή & Σώμα / Μπορώ να παίρνω όση πρωτεΐνη χρειάζομαι χωρίς να τρώω κρέας;

Η πρωτεΐνη έχει γίνει το νέο «ιερό δισκοπότηρο» της διατροφής  Όμως, πόση πρωτεΐνη χρειαζόμαστε πραγματικά, και μπορούμε να την καλύψουμε χωρίς να τρώμε κρέας; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον δρα Αντώνη Βλασσόπουλο για τις φυτικές πηγές πρωτεΐνης, τη βιωσιμότητα, τα διατροφικά trends και τη φιλοσοφία στην οποία βασίζεται το φαγητό που επιλέγουμε.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Ψυχή & Σώμα / «Το βασικό συναίσθημα πίσω από το άγχος είναι ο φόβος»

Πώς να κάνεις το άγχος να λειτουργήσει υπέρ σου, όχι εναντίον σου; Μερικές φορές είναι το σήμα κινδύνου του οργανισμού, ένα εσωτερικό καμπανάκι που μας ειδοποιεί πως κάτι δεν πάει καλά — ή πως κάτι αλλάζει. Μπορούμε, άραγε, να το μετατρέψουμε από βάρος σε εργαλείο;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake news»

Ψυχή & Σώμα / «Το 70% όσων διαβάζουμε στο ίντερνετ για τη διατροφή μας είναι fake»

Όλοι έχουν άποψη για τη διατροφή, από τους influencers μέχρι τους TikTokers και τους αυτοαποκαλούμενους «nutrition experts». Όμως, ποια είναι πραγματικά η αλήθεια μέσα σε αυτόν τον καταιγισμό πληροφοριών; Και τι σημαίνει τελικά «να ξέρεις να τρως σωστά»; H επίκουρη καθηγήτρια Διατροφής, Διατροφικής Συμπεριφοράς και Συμβουλευτικής, Ευαγγελία Φάππα μας εξηγεί.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Ψυχή & Σώμα / Ναρκισσισμός: Ένας απλός εγωισμός ή διαταραχή;

Η λέξη «νάρκισσος» έχει γίνει της μόδας: τη χρησιμοποιούμε για πρώην, φίλους, συναδέλφους, σχεδόν για όλους. Όμως, τι σημαίνει πραγματικά να είσαι ναρκισσιστής; Και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε έναν άνθρωπο με ναρκισσιστική διαταραχή από κάποιον που απλώς αγαπά λίγο παραπάνω τον εαυτό του;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ψυχή & Σώμα / Άρης Θεοδωρόπουλος: «Η αναρρίχηση είναι ο απόλυτος διαλογισμός»

Ο Άρης Θεοδωρόπουλος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες αναρριχητές, μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη για τη φιλοσοφία της αναρρίχησης, τη διαχείριση του φόβου και τη γαλήνη που γεννιέται όταν το σώμα, η αναπνοή και ο βράχος γίνονται ένα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ψυχή & Σώμα / Γονείς στην εξέδρα: Στηρίζουν ή γίνονται βάρος;

Ο αθλητισμός παίζει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της προσωπικότητας των παιδιών. Όμως, συχνά οι γονείς αναλαμβάνουν ρόλο… προπονητή, επηρεάζοντας όχι μόνο την αθλητική πορεία αλλά και την ψυχολογία τους. Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με τον αθλητικό ψυχολόγο Ορέστη Πανούλα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η νεύρωση της ευτυχίας

Ψυχή & Σώμα / Η νεύρωση της ευτυχίας

Γιατί όσο περισσότερο κυνηγάμε την ευτυχία, τόσο πιο συχνά γεμίζουμε άγχος; Τι ρόλο παίζουν οι προσωπικοί στόχοι και η εξέλιξη μας σε αυτήν τη διαδρομή; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη διδάκτορα ψυχολογίας Ιάνθη Σταυροπούλου για τα παράδοξα της ευτυχίας και τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να τη διατηρήσουμε πιο συνειδητά στη ζωή μας.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Υγεία & Σώμα / Δεν είναι χανγκόβερ, είναι «κοινωνική άπνοια»

Μια πρόσφατη μελέτη ανέλυσε τα μοτίβα του ύπνου σε δεκάδες χιλιάδες άτομα, με στόχο να μάθουμε περισσότερα σχετικά με μια συνθήκη που μας πνίγει και μας εξαντλεί κυρίως τα Σαββατοκύριακα: την κοινωνική άπνοια.
THE LIFO TEAM
10+1 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Υγεία & Σώμα / 11 τρόποι να αυξήσετε την καλή χοληστερίνη

Μέχρι στιγμής δεν έχει κυκλοφορήσει κάποιο ασφαλές φάρμακο το οποίο να ανεβάζει αξιόλογα την HDL, γι’ αυτό καλό είναι να φροντίζουμε η διατροφή μας να περιέχει τροφές που κάνουν αυτήν τη δουλειά.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΠΑΝΤΑΖΗΣ, MD & ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΤΣΕΣΜΕΛΗ