5 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας, όταν κόψετε τη ζάχαρη

5 πράγματα που θα συμβούν στο σώμα σας, όταν κόψετε τη ζάχαρη Facebook Twitter
Το έτος 1822 ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε περίπου 45 γραμμάρια ζάχαρης κάθε 5 μέρες, που είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενός κουτιού αναψυκτικού. Στις μέρες μας, καταναλώνουμε περίπου 800 γραμμάρια ζάχαρης κάθε 5 μέρες.
0

Το έτος 1822 ο μέσος άνθρωπος κατανάλωνε περίπου 45 γραμμάρια ζάχαρης κάθε 5 μέρες, που είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη ενός κουτιού αναψυκτικού. Στις μέρες μας, καταναλώνουμε περίπου 800 γραμμάρια ζάχαρης κάθε 5 μέρες, κοινώς σήμερα καταναλώνουμε μέσα σε μια μέρα ποσότητα που ήταν αρκετή για να κρατήσει στα πόδια τους, τους παππούδες μας για σχεδόν μια εβδομάδα.

Και φυσικά, όλοι γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο ανθρώπινος οργανισμός εθίζεται στη ζάχαρη και πόσο δύσκολο είναι για την πλειονότητα των ανθρώπων να την περιορίσουν, πόσω μάλλον να την βγάλουν δια παντός από τη διατροφή τους και τις καθημερινές τους συνήθειες. Κι όμως, τα οφέλη θα ήταν τεράστια, ενώ σε ελάχιστο χρονικό διάστημα θα ήταν οφθαλμοφανές στο σώμα, το δέρμα και το πνεύμα μας, το πόσο θα άξιζε τον κόπο μια τέτοια θυσία. 

Πέρα από την άμεση απώλεια κιλών -υγρών για την ακρίβεια, αφού είναι αποδεδειγμένος ο τρόπος με τον οποίο η ζάχαρη συμβάλλει στην κατακράτηση υγρών- αυτά είναι μερικά από τα άμεσα αποτελέσματα στο σώμα μας, έτσι όπως προκύπτουν από τη άμεση απομάκρυνση της από το διατροφολόγιο μας:

Πιο λαμπερό δέρμα, με νεανική όψη 

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων ζάχαρης παρεμποδίζει την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου από τον οργανισμό. Πρόκειται για τις πρωτεΐνες που κάνουν το δέρμα μας να είναι και να φαίνεται σφριγηλό, νεανικό, χωρίς πρόωρες ρυτίδες και θαμπάδα. Αποδεδειγμένα δε στην κατανάλωση ζάχαρης αποδίδονται πολλά δερματικά προβλήματα, αλλεργίες και δερματικές διαταραχές. Οι ειδικοί συνιστούν αποχή από τη ζάχαρη για 3-5 μέρες, που μπορούν να πείσουν ακόμη και τους πιο δύσπιστους για το τι πραγματικά ευθύνεται για την κουρασμένη όψη και την άτονη επιδερμίδα του προσώπου τους. 

Τέλος στη δυσάρεστη αναπνοή 

Αν φροντίζετε για τη στοματική σας υγεία, δεν υποφέρετε κάποιο στομαχικό πρόβλημα, ωστόσο σας έχουν επισημάνει ότι η αναπνοή σας μυρίζει βαριά, ενίοτε και δύσοσμα, ίσως η απάντηση να κρύβεται στα γλυκά που καταναλώνετε. Τα βακτήρια του στόματος κυριολεκτικά "τρέφονται" από τη ζάχαρη, η οποία επιπλέον είναι μεγάλος εχθρός των δοντιών σας. Κόβοντας τη ζάχαρη, μειώνετε την πιθανότητα τερηδόνας -αν δεν έχετε αποκτήσει ήδη- και για πρώτη φορά μετά από καιρό θα δείτε να επιστρέφει στα ούλα σας, ένα ροδαλό ροζ χρώμα, σημάδι ότι δεν δίνουν κι αυτά μάχη με τα βακτήρια του στόματος.  

Καλύτερος, πιο ξεκούραστος ύπνος 

Παρά τα θρυλούμενα, η ζάχαρη προκαλεί πτώση των επιπέδων ενέργειας, υπερένταση και διαταραχές ύπνου. Όσοι έχουν -μετά από κάποια ιατρική σύσταση- μειώσει ή κόψει εντελώς τη ζάχαρη, το πρώτο πράγμα που παρατηρούν είναι σαφή αλλαγή στην ποιότητα του ύπνου τους, ακόμη και άμεση ανακούφιση από τις βασανιστικές αϋπνίες.

Άμεση ανακούφιση από το αίσθημα της λιγούρας 

... και τα τσιμπολογήματα. Βάσει μελετών προκύπτει ότι η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί αντίσταση στη λεπτίνη. Ο λόγος για την ορμόνη που δίνει εντολή στον εγκέφαλο ότι χορτάσατε. Τα ζαχαρούχα σνακς δεν μειώνουν το αίσθημα πείνας, αντιθέτως αφήνουν το σώμα πεινασμένο ή για την ακρίβεια με το αίσθημα του ακόρεστου, ενώ παραλλήλως αυξάνουν το σωματικό βάρος. Διπλή ζημιά. 

Υγιέστερο ήπαρ 

Η υπερβολική κατανάλωση γλυκόζης και φρουκτόζης έχουν ως συνέπεια τη συσσώρευση τοξικών ουσιών στο συκώτι: ακριβώς ό,τι συμβαίνει όταν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα αλκοόλ. Η μείωση των ποσοτήτων ζάχαρης που προσλαμβάνει ο οργανισμός προστατεύει το συκώτι από πολλά προβλήματα, με κυριότερο τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, δηλαδή τη δημιουργία λίπους που το ήπαρ αδυνατεί να απομακρύνει από τον οργανισμό. Σύμφωνα μάλιστα με μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο Journal of Clinical Nutrition είχε διαπιστωθεί ότι άνθρωποι που έτρωγαν 1.000 επιπλέον θερμίδες από ζαχαρούχα τρόφιμα, είδαν το σωματικό βάρος τους να αυξάνεται κατά 2%, ενώ ένα 27% αυτής της αύξησης βρισκόταν στην περιεκτικότητα του λίπους στο συκώτι...

Με στοιχεία από Journal of Clinical Nutrition, MenSHealth.com, Telegraph

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ψυχή & Σώμα / Όταν ο νευρολόγος σού λέει «κάνε βελονισμό» – Τι πρέπει να ξέρεις

Ο βελονισμός έχει συνδεθεί με εναλλακτικές θεραπείες, ευεξία και ανατολική φιλοσοφία. Όμως, όταν ένας νευρολόγος τον προτείνει για την ανακούφιση από ημικρανίες, οσφυαλγίες ή χρόνιο πόνο, δεν μπορείς να τον αγνοήσεις. Τι λέει η επιστήμη γι’ αυτήν τη χιλιάδων ετών πρακτική και ποιοι μπορούν πραγματικά να ωφεληθούν; Ο νευρολόγος Οδυσσέας Παζιώνης απαντά.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Ψυχή & Σώμα / Τα νέα fitness trends που βλέπεις παντού: Ποια αξίζουν και ποια να αγνοήσεις

Γυμναστική με κινητό στο χέρι, ρολόγια που σου λένε πότε να αναπνεύσεις, influencers που υπόσχονται κοιλιακούς μέσα σε δέκα λεπτά: πόσα από όλα αυτά λειτουργούν πραγματικά; Για να ξεχωρίσουμε το hype από την ουσία, μιλήσαμε με τον Λάμπρο Μουλίνο, διαιτολόγο, διατροφολόγο και γυμναστή, ο οποίος μας βοηθά να αποκρυπτογραφήσουμε το τοπίο του fitness όπως αυτό διαμορφώνεται στα ελληνικά social media σήμερα.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Ψυχή & Σώμα / Πόσο παγωτό μπορούν να τρώνε τα παιδιά το καλοκαίρι;

Τι γίνεται με τα συσκευασμένα που βρίσκουμε στα ψυγεία; Είναι ασφαλή; Τα παγωτά που δεν έχουν ζάχαρη να τα προτιμάμε; Είναι ασφαλές να δίνουμε υποκατάστατα ζάχαρης στα παιδιά; Ποια είναι τα καλά του σπιτικού παγωτού; Και πώς μπορούμε να το φτιάχνουμε;
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Η σημασία της ηθικής ομορφιάς

Υγεία & Σώμα / Η ομορφιά του να δείχνεις καλοσύνη χωρίς να περιμένεις αντάλλαγμα

Οι πράξεις γενναιοδωρίας και αυτοθυσίας προκαλούν αισθήματα ψυχικής ευφορίας και συγκίνησης, που οδηγούν στην επιθυμία να γίνουμε καλύτεροι άνθρωποι, αλλά και να βοηθήσουμε τους άλλους
THE LIFO TEAM
Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Ψυχή & Σώμα / Υπάρχουν πράγματι τροφές που «καίνε» λίπος;

Βοηθούν όντως κάποιες τροφές στις καύσεις ή είναι απλώς ένας διατροφικός μύθος; Στο σημερινό επεισόδιο συζητάμε με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη για το πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε με απλούς τρόπους τον μεταβολισμό μας.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Ψυχή & Σώμα / Είναι αλήθεια ότι στην εμμηνόπαυση παχαίνουμε χωρίς να τρώμε;

Τι σημαίνει «σωστή» διατροφή στην εμμηνόπαυση; Υπάρχουν τροφές που βοηθούν στην ανακούφιση των συμπτωμάτων; Πόσοι από τους διατροφικούς «κανόνες» που ακούμε είναι μύθοι; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον νοσοκομειακό διαιτολόγο Χρήστο Παπαβαγγέλη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Ζωή στα καλύτερά της / «Γονείς, ψυχραιμία! Υπάρχει τρόπος για ήρεμη γονεϊκότητα;»

Μια συζήτηση με την παιδοψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια Ηλέκτρα Κτενά για το γονεϊκό άγχος και το τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να χτίσουν ουσιαστικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, στο πλαίσιο της σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Ψυχή & Σώμα / Ginger shots: Υπερδύναμη για το ανοσοποιητικό μας ή σκέτο hype;

Τα σφηνάκια τζίντζερ έχουν αποκτήσει φανατικό κοινό και προβάλλονται ως ένα φυσικό booster για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Πόση αλήθεια, όμως, κρύβεται πίσω από αυτή τη διατροφική τάση; Η Μερόπη Κοκκίνη μιλά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ