10 + 1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το ανδρικό μόριο

10 + 1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζεις για το ανδρικό μόριο Facebook Twitter
Κάποια από αυτά μπορούν να σε... εκπλήξουν! Φωτο: Terry Richardson
14


Εάν θεωρείς ότι έχεις φτάσει σε ένα σημείο της ζωής σου που έχεις μάθει όλα όσα χρειάζεται για το συγκεκριμένο.. πεδίο, γράψε λάθος. Με τη βοήθεια του women's health magazine, συγκεντρώσαμε κάποια από τα πιο περίεργα και άγνωστα facts γύρω από το ανδρικό μόριο, ορισμένα από τα οποία μπορεί να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεσαι γι' αυτό.


1.

Η υγεία του ανδρικού μορίου εξαρτάται από τη φυσική υγεία του άντρα
Αν ένας άνδρας αντιμετωπίζει προβλήματα στύσης, καλό είναι να δώσει περισσότερη προσοχή στον τρόπο ζωής του. Για παράδειγμα, εάν δεν ξεκουράζεται αρκετά ή έχει βάλει κάποια κιλά πρόσφατα, είναι πιθανό τα επίπεδα της τεστοστερόνης του να είναι πεσμένα, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να... αποδώσει όταν πρέπει.

2.

Δεν έχει οστό
Η στύση προκαλείται από την υψηλή συγκέντρωση αίματος στους ινώδεις ιστούς της περιοχής. Οι περιπτώσεις σπασμένου ανδρικού μορίου αναφέρονται σε κάταγμα του εξωτερικού ιστού του πέους, σύμφωνα με τον ουρολόγο Harry Fisch, συγγραφέα του βιβλίου «The New Naked: the Ultimate Sex Education for Grown-Ups». Μάλιστα, αν ο ιστός ταλαιπωρηθεί πολύ, ο άνδρας μπορεί να καταλήξει με «Peyronie's disease», που σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της στύσης το πέος του θα είναι λυγισμένο ή καμπυλωτό.

3.

Το μέγεθος έχει σημασία... για τους άντρες
Σύμφωνα με το βιβλίο του Fisch, το μέσο ανδρικό μόριο έχει μήκος περίπου 7.62 εκατοστά όταν δεν βρίσκεται σε στύση και 12 με 16 εκατοστά όταν είναι ερεθισμένο. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με ερευνητές, φαίνεται πως οι άντρες αγχώνονται για το μέγεθος του πέους τους, ανεξάρτητα με το πόσο μεγάλο είναι πραγματικά.

4.

Τελικά, ίσως μπορείς να το... μεγαλώσεις
Μία ομάδα ανδρών στην Ιταλία, δυσαρεστημένοι από το μέγεθός τους, δοκίμασαν μία μέθοδο που ονομάζεται «Traction», στην οποία ένας «επεκτατής πέους» (penile extender) τέντωνε το μόριό τους για κάποιες ώρες κάθε μέρα για τέσσερις μήνες. Οι συμμετέχοντες παρατήρησαν αύξηση του μεγέθους τους κατά 1,5 με 2,5 εκατοστά. Από την άλλη, μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «The Journal of Sexual Medicine», μας μαθαίνει ότι κατά τη διάρκεια του στοματικού σεξ, το πέος του άνδρα μεγαλώνει περισσότερο σε σύγκριση με άλλους τρόπους σεξουαλικής διέγερσης.

5.

Το σπέρμα έχει χαμηλή θερμιδική αξία
Αποτελείται από κιτρικό οξύ, αμινοξέα, φρουκτόζη, ένζυμα και νερό, σύμφωνα με τον Fisch, και ένα κουταλάκι του γλυκού έχει μόλις 36 θερμίδες.

6.

Το νούμερο των παπουτσιών δεν δίνει καμία πληροφορία για το μέγεθος του πέους
Πρόκειται για δύο εντελώς άσχετες μεταξύ τους μετρήσεις. Μάλιστα, οι επιστήμονες δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής κανένα τρόπο να καταλάβεις το μέγεθος ενός άνδρα, χωρίς να το δεις.

7.

Είναι πιο ευλύγιστο από όσο πιστεύουμε
Μία μελέτη που έγινε το 2002 στο Πανεπιστήμιο του Stanford είχε ως θέμα της την ανάλυση μαγνητικών τομογραφιών ζευγαριών, την ώρα που έκαναν σεξ. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν παίρνει ένα σχήμα σαν μπούμεραγκ όταν ο άνδρας βρίσκεται μέσα στη γυναίκα κατά τη διάρκεια της ιεραποστολικής στάσης.

8.

Το κάπνισμα μπορεί να εμποδίσει τη στύση του
Έρευνες έχουν δείξει πως τα τσιγάρα όχι μόνο ρίχνουν τη λίμπιντο, αλλά μπορεί να οδηγήσουν και σε πιο αδυναμες στήσεις. Ο Fisch μας εξηγεί ότι αυτό συμβαίνει επειδή το κάπνισμα στενεύει τα αγγεία του αίματος, κάνοντας τη ροή προς το πέος του ιδιαίτερα δύσκολη.

9.

Στην ουσία, πρόκειται για μια μεγαλύτερη κλειτορίδα
Όταν τα αγόρια και τα κορίτσια βρίσκονται στη μήτρα, τα γεννητικά τους όργανα δεν διαφέρουν πολύ μεταξύ τους, μέχρι να εκκριθούν οι ανδρικές ορμόνες. Γι' αυτό το λόγο, το πέος και η κλειτορίδα έχουν και τις ίδιες νευρικές απολήξεις.

10.

Οι γύρω περιοχές μπορεί να είναι εξίσου ευαίσθητες
Οι γύρω του πέους περιοχές μπορούν να είναι εξίσου ερεθιστικές για έναν άνδρα, αν ασχοληθεί κανείς μαζί τους. Για παράδειγμα, το ανδρικό σημείο G βρίσκεται στον προστάτη, ενώ το περίνεο, το δέρμα μεταξύ του πρωκτού και του όσχεου, είναι μία ακόμα ιδιαίτερα ερωτογενής ζώνη.

11.

Κάποια από αυτά μπορούν να σε... εκπλήξουν
Θα έχετε ακούσει – ή παρατηρήσει – τη διαφορά μεταξύ των "showers" και των "growers". Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι το μέγεθος που έχει το ανδρικό μόριο όταν δεν βρίσκεται σε στύση δεν είναι καθόλου ενδεικτικό του πόσο θα μεγαλώσει κατά την στύση. Το δεύτερο εξαρτάται μόνο από τη ροή του αίματος στην περιοχή τη στιγμή του ερεθισμού, σύμφωνα με τον Fisch. Μάλιστα, μία μελέτη για το «Journal of Sex Research» έδειξε ότι τα μικρότερα εκτός στύσης πέη μεγάλωσαν περισσότερο κατά τη στύση σε σύγκριση με τα μεγαλύτερα. Οι "growers", λοιπόν, είναι οι μεγαλύτερες εκπλήξεις.

14

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ozempic και Mounjaro: Ιατρική επανάσταση ή παγίδα;

Ψυχή & Σώμα / Ozempic και Mounjaro: Επανάσταση στην απώλεια βάρους ή παγίδα;

Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη διαιτολόγο Μελίνα Καριπίδου και τον ενδοκρινολόγο Μανώλη Σουβατζόγλου, οι οποίοι εξηγούν πώς λειτουργούν τα φάρμακα GLP-1, ποιοι μπορούν να τα πάρουν, τι ρόλο παίζει η διατροφή κατά τη χρήση τους – και τι συμβαίνει όταν διακοπούν.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σ’ ένα παιδί

Υγεία & Σώμα / Ο λάθος και ο σωστός τρόπος να δώσουμε κίνητρα σε ένα παιδί

Το κλειδί για την ανατροφή ικανών νέων ανθρώπων δεν είναι να εστιάζουμε στις δυσκολίες και τα ελλείμματά τους, αλλά να αναγνωρίσουμε και να καλλιεργήσουμε τα προτερήματά τους – να εντοπίσουμε αυτό που οι ειδικοί στην ανάπτυξη του παιδιού αποκαλούν «νησίδες ικανότητας».
THE LIFO TEAM
Κοιλιοκάκη, η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Υγεία & Σώμα / Κοιλιοκάκη: Η σιωπηλή νόσος της γλουτένης

Οι διατροφικές δυσανεξίες μπορούν να κάνουν την καθημερινότητα βάσανο. Η πιο συχνή διαταραχή, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι η κοιλιοκάκη. Τι συμπτώματα έχει και πώς γίνεται η διάγνωση;
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ψυχή & Σώμα / Τι είναι οι υπέρ-επεξεργασμένες τροφές;

Ποιες τροφές μάς κάνουν πραγματικά καλό; Πόσο junk food επιτρέπεται να καταναλώνουν τα παιδιά και πόση ζάχαρη; Και πώς ενισχύουμε το μικροβίωμα του οργανισμού; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την κλινική διατροφολόγο Κωνσταντίνα Κεραμύδα για το ποιες τροφές, ενώ μοιάζουν αθώες, είναι άκρως επικίνδυνες.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
DIET

Υγεία & Σώμα / «Είναι τεράστιο θέμα το bullying για το φαγητό στη δουλειά»

Η Εμμανουέλα Λεουνάκη είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος αλλά έχει μια διαφορετική προσέγγιση απ’ τη συνηθισμένη: δεν εστιάζει στη ζυγαριά αλλά στη συναισθηματική σχέση μας με το φαγητό και στην κοινωνική πίεση που οδηγεί σε μειωμένη αυτοεκτίμηση.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Nερό με λεμόνι: Θα χάσουμε κιλά αν το πίνουμε κάθε μέρα;

Ψυχή & Σώμα / Nερό με λεμόνι: Ισχύει ότι βοηθά στην απώλεια κιλών;

Το πρωινό ρόφημα με χλιαρό νερό και λεμόνι έχει γίνει viral στο TikTok, καθώς πολλοί είναι αυτοί που ορκίζονται στα οφέλη του: από καλύτερη πέψη και αποτοξίνωση, μέχρι λαμπερό δέρμα και ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Αλλά τι από όλα αυτά μπορεί να αποδειχθεί επιστημονικά; Πρόκειται για ακόμα έναν διατροφικό μύθο; Η Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τον διαιτολόγο Χρήστο Δερδεμέζη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η ευτυχία ενός πιο ήσυχου Εγώ 

Υγεία & Σώμα / Το «ήσυχο Εγώ» είναι η λύση στον ναρκισσισμό των social media

Πρόκειται για έναν όρο που επινοήθηκε από τους ψυχολόγους, ως αντίδραση στη διαρκή αυτοπροβολή της εποχής μας, προτείνοντας μια ισορροπημένη ταυτότητα που συνδυάζει την αυτογνωσία με το ενδιαφέρον για τους άλλους.
THE LIFO TEAM
Εγκυμοσύνη: η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Ψυχή & Σώμα / Εγκυμοσύνη: Η καλύτερη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας ή μια δοκιμασία;

Η Τζούλη Αγοράκη συνομιλεί με την οκτώ μηνών έγκυο Παυλίνα Βουλγαράκη για τα αντιφατικά συναισθήματα μιας περιόδου που, αν και διαρκεί μόνο εννέα μήνες, ίσως τελικά δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
«Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Υγεία & Σώμα / «Άλλαξα πολλούς ψυχολόγους μέχρι να βρω τον σωστό για μένα»

Για να πετύχει η διαδικασία της ψυχοθεραπείας, ο θεραπευτής, πέρα από την επιστημονική του επάρκεια, πρέπει να είναι και μια προσωπικότητα που μας ταιριάζει. Πώς θα διακρίνουμε αν υπάρχει «σύνδεση» μεταξύ μας;
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Ψυχή & Σώμα / Πότε έγινε το botox η νέα «ρουτίνα» των εικοσάρηδων;

Τα τελευταία χρόνια, οι ελάχιστα επεμβατικές θεραπείες σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο. Ωστόσο, οι ειδικοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: όσο αθώα κι αν φαίνεται αυτή η πορεία, κρύβει και παγίδες. Η συνεχής αναζήτηση της τελειότητας μπορεί να οδηγήσει σε εμμονές, σε μια διαρκή αίσθηση ανικανοποίητου και, τελικά, σε μια παραμορφωμένη αντίληψη του εαυτού μας. Η δερματολόγος Μαρίτα Κοσμαδάκη μιλά στη Μερόπη Κοκκίνη.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
«Μια αποβολή δεν τελειώνει όταν σταματούν τα σωματικά συμπτώματα»: Πώς βιώνει πραγματικά μια γυναίκα την αποβολή  

Υγεία & Σώμα / «Όλοι σου λένε πως δεν φταις εσύ για την αποβολή, όμως εγώ πήρα πάνω μου όλη την ενοχή»  

Η Ανδριάννα, μια γυναίκα λίγο μετά τα 30, ήταν πεπεισμένη πως δεν ήθελε παιδιά. Πώς αντιμετώπισε όμως το γεγονός της αποβολής της; Και πόσο τραυματική εμπειρία είναι; Αν δεν το ζήσεις, δεν μπορείς καν να προσποιηθείς πως το καταλαβαίνεις.  
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

8 σχόλια
Το σημειο G των ανδρων όλων, είναι στον προστατη. Αν σου αρεσει να στο ερεθίζουν γυναικες εισαι στρέιτ, αν σου αρέσει να στο ερεθίζουν αντρες εισαι γκέι. Αυτό για την παραφιλολογία "κι αν μ αρεσει, θα μαι γκέι;"...η εξηγηση λοιπόν ειναι επιστημονική/φυσιολογική...
Το ανδρικό μόριο είναι από 12 ως 16 εκατοστά σε στύση;Δηλαδή 11- ή 17+ δεν υπάρχουν;Και πριν μου απαντήσετε ότι πρόκειται για το 'μέσο όρο', να τονίσω ότι 12 ως 16 δεν είναι 'μέση' τιμή, αλλά φάσμα τιμών. Άλλο το 12 και άλλο το 16.
Το άρθρο λέει: "...έχει μήκος ΠΕΡΙΠΟΥ 7.62 εκατοστά όταν δεν βρίσκεται σε στύση και 12 με 16 εκατοστά όταν είναι ερεθισμένο." Που σημαίνει ότι εννοείται πως υπάρχουν 11- και 17+ αλλά ο μέσος όρος των ανδρών, που μελετήθηκαν και θεωρούνται αντιπροσωπευτικό δείγμα, έχει 12-16! :)
Το «φυσιολογικό»; Δηλαδή εμείς που είμαστε εκτός αυτών των ορίων έχουμε πρόβλημα;Όλα τα μεγέθη, εκτός από ακραίες περιπτώσεις, φυσιολογικά είναι...