Τα πρώτα openings της νέας σεζόν

Τα πρώτα openings της νέας σεζόν Facebook Twitter
Centrale. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO
0

Το Centrale στην καρδιά της πόλης έχει ιστορία είκοσι χρόνων. Ήταν το πρώτο μαγαζί στην οδό Ευαγγελιστρίας, ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα της εποχής που σέρβιρε καφέ, γλυκά και αναψυκτικά. Τα χρόνια κύλησαν και σήμερα στόχο έχει να γίνει ο πρεσβευτής της ελληνικής κουζίνας στους ξένους επισκέπτες. Όλα τα φαγητά είναι της ώρας και τα ετοιμάζει μια ομάδα επτά μαγείρων, ενώ την επιμέλεια του μενού έχει αναλάβει ο Γρηγόρης Τσακίρης, γνωστός για το πάθος του με τη μαγειρική. Μου άρεσαν οι σερβιτόροι με τα λευκά, τριζάτα πουκάμισα και τα μαύρα παπιγιόν, που, σε συνδυασμό με την απροσποίητη ευγένεια, σε ταξιδεύουν σε άλλες εποχές. Ξεκινάς πίνοντας έναν ωραίο καφέ φρέντο που σερβίρεται σε ισοθερμικό ποτήρι για να μη λιώνουν τα παγάκια και να μεγιστοποιείται η απόλαυση. Υπάρχει προσοχή στη λεπτομέρεια. Θα το ανακαλύψεις και στη χειροποίητη τυρόπιτα (€2,60) με σφολιάτα ζυμωμένη στο χέρι και γέμιση από φέτα, ανθότυρο και ξινομυζήθρα – ισορροπία στη γεύση που κάνει την τυρόπιτα πετυχημένη. Τα ποιοτικά υλικά φιγουράρουν και σε μια πληθωρική σαλάτα ελληνική (€6,90) με ντομάτες, ρόκα, μαρούλι, πράσινη πιπεριά, ξινομυζήθρα Κρήτης πάνω σε αφράτα παξιμάδια, ραντισμένα με νοστιμότατη μαγειρεμένη σαλτσούλα. Είναι η καλοδεχούμενη έκπληξη που ανακαλύπτεις στο πιάτο. Ο γύρος κοτόπουλο (€8,40) είναι ένα πληθωρικό πιάτο. Φτιάχνεται από φιλέτο κοτόπουλο που μαρινάρεται σε κονιάκ και αρωματικά πριν μπει στην πυρά. Σερβίρεται ψιλοκομμένος, πάνω σε ψητή πίτα, περασμένη με φρέσκο βούτυρο που μοσχοβολάει και συνοδεύεται με ψητή ντομάτα, κρεμμύδι και κοκκινοπίπερο. Μεγάλο σουξέ έχει ο μερακλίδικα φτιαγμένος μουσακάς (€8,90) –αδιαμφισβήτητος βασιλιάς–, που η νοστιμιά του απογειώνεται με την κεφαλογραβιέρα Αμφιλοχίας. Στην είσοδο του μαγαζιού σε υποδέχεται μια λιμπιστική βιτρίνα με φρούτα εποχής, γλυκά, γιαούρτι, κρύα σάντουιτς και μια εντυπωσιακή σαμπανιέρα με φιάλες ελληνικών κρασιών για όσους θέλουν να πιουν κρασί σε ποτήρι. Το Centrale, με τις ποιοτικές γευστικές προτάσεις και τη φιλοξενία του, γεννά την πεποίθηση ότι θα περάσεις όμορφα.

☛ Centrale, Ευαγγελιστρίας 2 & Μητροπόλεως, Αθήνα, 210 3226681.

Τα πρώτα openings της νέας σεζόν Facebook Twitter
Su Casa. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Το ολοκαίνουργιο εστιατόριο Su Casa σε υποδέχεται στο δικό του καταπράσινο σύμπαν, στην πλατεία Νυμφών. Μια γλυφαδιώτικη μονοκατοικία της δεκαετίας του '50 έχει μετατραπεί ευφυώς σε έναν καλόγουστο χώρο εστίασης από τον αρχιτέκτονα Γιώργο Πολυδώρου, με εμπειρία στο στήσιμο εστιατορίων, που έφτιαξε το «δικό του σπίτι», δημιουργώντας στον κήπο μια ισπανική χασιέντα, ένα στέκι που σε προκαλεί να το επισκεφτείς. Τα δύο επίπεδα του σπιτιού αποπνέουν οικειότητα και ζεστασιά, με βιβλιοθήκες, χαλιά και μια υπέροχη βεράντα που αφήνει το βλέμμα να ταξιδεύει απρόσκοπτα. Η κομψότητα του χώρου, η άνεση και η ευγένεια του προσωπικού μάς έφτιαξαν το κέφι με το που καθίσαμε. Στο μενού μην αναζητήσετε πιάτα με ισπανική καταγωγή, οι περισσότερες προτάσεις εμπνέονται από τη θάλασσα και στα κυρίως, εκτός από φρέσκο ψάρι ημέρας, υπάρχουν τρία πιάτα με κρέας. Αρχή με καρπάτσιο τόνου (€14) που έρχεται πάνω σε λευκό, βαρύ μάρμαρο που δίνει αίγλη και τον διατηρεί δροσερό, ραντισμένο με αφρό αλατιού και μια ιδέα έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Βελούδινη υφή που κοντράρεται όμορφα από το αλάτι. Ακολούθησε η Σαλάτα Ψαριού(14) με πρασινάδες, φιλέτο σαλάχι σε μπουκιές, κυδωνάτες πατάτες βρασμένες σε ζωμό του ψαριού, πράσινες ελιές και αλάτι από φύκια. Ανάλαφρη και δροσερή η σαλάτα, τρώγεται ευχάριστα. Το ζυμωτό φρεσκοφουρνιστό ψωμί είναι πρόκληση και μόλις το δοκιμάσεις με την καπνιστή μελιτζανοσαλάτα (€8) είναι δύσκολο να σταματήσεις. Επιτέλους, μια μελιτζάνα καπνιστή, ενισχυμένη με ψητές πιπεριές Φλωρίνης και τριμμένη φέτα, χωρίς να την πνίγει το σκόρδο. Θελκτική η γεύση των μυδιών που στεφάνωνε πέστο μαϊντανού, κουκουνάρι και παρμεζάνα (€9). Από τα ζεστά ορεκτικά, εντυπωσιακό είναι το πιάτο με τον γεμιστό γαύρο με φέτα και δυόσμο, που συνόδευε ντομάτα –βγαλμένη από το τσέρκι– σε κύβους και μους γιαουρτιού αρωματισμένη με μοσχολέμονο (€9). Η ευωδιά συνόδευε το πιάτο μέχρι που προσγειώθηκε στο τραπέζι. Ανάρπαστος έγινε ο γεμιστός γαύρος – να 'ταν κι άλλος. Σε επόμενη επίσκεψή μας θα δοκιμάσουμε κάποιο από τα ζυμαρικά και το ριζότο που προτείνει ο κατάλογος. Κλείσιμο με μιλφέιγ (€9) με τραγανά φύλλα και κρέμα. Μετά το δείπνο μπορείς να συνεχίσεις με κοκτέιλ από τη φασαριόζικη μπάρα. Το Su Casa σε υποδέχεται από το πρωί για καφέ, πρωινό με ομελέτες και από τις 14:00 η κουζίνα σερβίρει το μενού.

☛ Su Casa, πλατεία Νυμφών, Γλυφάδα, 210 8985554

Τα πρώτα openings της νέας σεζόν Facebook Twitter
Ιl Covo. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


Του κουτιού είναι το καινούργιο εστιατόριο Ιl Covo, μια πραγματική «φωλιά» της ιταλικής κουζίνας στα Μελίσσια. Σε κάνει να αισθάνεσαι άνετα, χαλαρά και το φαγητό εκφράζει απόλυτα τις ιταλικές προθέσεις του εστιατορίου. Τι ψάχνουμε σε ένα φθινοπωρινό δείπνο; Αυτό το «κάτι νόστιμο » που αναζητούμε και στη ζωή. Και από νοστιμιά, τα πιάτα του Ιl covo έχουν μπόλικη. Μου άρεσε ο λιτός χώρος που αποπνέει φινέτσα, με τα μοντέρνα φωτιστικά, την μπάρα με τον ξυλόφουρνο σε μια γωνιά και το ωραίο παιχνίδισμα στη μία πλευρά του τοίχου που καλύπτει ισπανικό χαρτόνι. Η διακόσμηση του εξωτερικού χώρου με τα σιδερένια καναπεδάκια με τις καμπύλες και τις μαξιλάρες, τα κομψά τραπέζια, τις λυγαριές, τις λεβάντες και τις δάφνες συνθέτει μια οικεία αγκαλιά. Φιλική και ανυπόκριτη ατμόσφαιρα, που κάνει ευχάριστη την έξοδό σου. Στο διά ταύτα, τώρα, που είναι το φαγητό. Ξεφυλλίζοντας το μενού, οι προτάσεις των πιάτων εκφράζουν την αγαπημένη ιταλική κουζίνα. Κλασική αρχή με σαλάτα μοτσαρέλα μπουράτα και ντοματίνια, περιχυμένη διακριτικά με λάδι από πέστο βασιλικού (€13). Φρέσκια, ευωδιαστή γεύση, που απολαμβάνεις σε κάθε μπουκιά. Ωραιότατη και η σαλάτα Μelone (€12) με τραγανή, πιπεράτη ρόκα, προσούτο, μοτσαρέλα, φέτες δροσερού πεπονιού και κολοκυθόσπορο με ντρέσινγκ μελιού και μουστάρδας – ένα καλοκαιρινό πρελούδιο. Εξαιρετική η ιδέα του ορεκτικού με τα επτά είδη μανιταριών του δάσους σοταρισμένα, που δένουν με τραγανή πανσέτα, μια πινελιά τσίλι και ένα βιολογικό τηγανητό αυγό μάτι να φιγουράρει στην κορυφή (€9) – είναι η άλλη άποψη του συνηθισμένου αυγού με πατάτες. Ένα πιάτο που ξεχειλίζει από νοστιμιά και θα σε ικανοποιήσει απόλυτα. Βουτάς χωρίς ενοχές το χειροποίητο ψωμί στη σαλτσούλα και στον χρυσό κρόκο και το ευχαριστιέσαι. Τη γευστική έκπληξη επεφύλαξε το πιάτο ημέρας, ένα καλοφτιαγμένο κουσκούς σε ζωμό κοτόπουλου με τσορίθο και βελούδινης υφής ψητό καλαμαράκι – κομψό και εκφραστικό. Φυσικά και θα δοκιμάσεις πίτσα. Σίγουρα θα βρεις τη γεύση σου μέσα από τις δέκα διαφορετικές που έχει ο κατάλογος. Πήραμε γεύση από μια υπέροχη πίτσα με γκοργκοντζόλα, προσούτο Σαν Ντανιέλε και φρέσκα μελωμένα σύκα που είναι στα καλύτερά τους – ένα ποίημα. Η ζύμη ακολουθεί το ναπολιτάνικο στυλ: νόστιμη, τραγανή, με τα υλικά σε τέτοια ισορροπία, που έκανε την κάθε μπουκιά αξέχαστη. Σε ιταλικό εστιατόριο δεν γίνεται να μη δοκιμάσεις και ένα ζυμαρικό. Ε, λοιπόν, τα φρέσκα agnolotti, γεμιστά με κρέμα πολέντα σε σάλτσα ραγού μανιταριών (€12), εκφράζανε μια γήινη πληθωρικότητα. Το ριζότο, φτιαγμένο σωστά από τον σεφ Παναγιώτη Δεμίρη, όμορφα χυλωμένο, ενισχυμένο με εστραγκόν και γαρίδες (€13), καταφέρνει να παρουσιάσει μια ιδιαιτερότητα. Κορυφαία η στιγμή που έρχονται τα μάγουλα από μοσχαράκι γάλακτος μαριναρισμένα και σιγομαγειρεμένα σε κρασί που συνοδεύει βελούδινος πουρές από πατάτες Κύπρου – προκλητικά γευστικό. Κρατήστε χώρο για dolci. Τιραμισού αέρινο (€6) και μιλεφόλιε (μιλφέιγ) με κρέμα αμυγδάλου και καραμελωμένα αχλάδια (€6) με τραγανό φύλλο άψογο. Το Covo σε κατακτά με την ποιότητά του, τη νοστιμιά και τη φιλοξενία του. Και η κάρτα κρασιών είναι καλοστημένη, με προτάσεις από ελληνικό και ιταλικό αμπελώνα. Αξίζει να μπει στην ατζέντα σου.

Ιl Covo, Παναγή Τσαλδάρη 32-34, Μελίσσια, 210 6095300.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

4 νέοι φούρνοι και το top pastry που φτιάχνουν

Γεύση / Πόσους νέους φούρνους αντέχουμε; Σίγουρα και αυτούς τους 4

Χειροποίητα γλυκά και ψωμιά, και παραγωγή σε μικρή κλίμακα: οι φούρνοι νέας γενιάς επαναφέρουν την αυθεντικότητα και αναβαθμίζουν τη ζύμη σε μια καθημερινή αλλά πολύτιμη εμπειρία. Πήγαμε, δοκιμάσαμε και διαλέξαμε το αγαπημένο μας από τον κάθε ένα.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Δώδεκα Πιάτα: Νέα αθηναϊκή κουζίνα με υπογραφή

Γεύση / Δώδεκα Πιάτα: Τρώγοντας λαχανοντολμάδες και κεμπάπ σε λευκά τραπεζομάντιλα

Ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Παύλος Κυριάκης, μετά το Κουκάκι, άνοιξε εστιατόριο στο κέντρο της πόλης, κρατώντας το όνομα και τον μικρό κατάλογο με κλασικά πιάτα, σαν αυτά που θα 'θελε να βλέπει κι ο ίδιος σε ένα μενού.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Το κρασί με απλά λόγια / Είναι η Αίτνα η πιο «καυτή» περιοχή στον κόσμο του κρασιού τώρα;

Ο Παναγιώτης Ορφανίδης και η Υρώ Κολιακουδάκη «ταξιδεύουν» στη Σικελία και ανακαλύπτουν τα κρασιά της λάβας και του πάγου μέσα από τις ιστορίες και τα μυστικά τριών σπουδαίων παραγωγών: του Giuseppe Russo, του Angelo di Garcia (Tornatore) και του Federico Graziani.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Το αρμενοβίλ της Θεσσαλονίκης είναι σοκ!

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει ότι τα τρίγωνα Πανοράματος είναι καλά μόνο για να βγάζεις φωτογραφίες. Σε κάθε περίπτωση, προτιμάει να δοκιμάζει φαγητά παρά να βλέπει ταινίες – εξαίρεση έκανε μόνο για την καινούργια ταινία της Ιζαμπέλ Ιπέρ.
ΡΕΜΙ
Pfalz: Η νέα δύναμη του Riesling και του Pinot Noir, που «ταράζει» την Ευρώπη

Το κρασί με απλά λόγια / Εξαιρετικά Riesling. Δυνατά Pinot Noir. Πώς το Pfalz έκανε τη Γερμανία σοβαρό παίκτη στο κρασί

Στο νέο επεισόδιο της σειράς «Το κρασί με απλά λόγια» η Υρώ Κολιακουδάκη DipWSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μας ταξιδεύουν στο Pfalz, τη μεγαλύτερη οινοπαραγωγική περιοχή Riesling στον κόσμο, μέσα από τις φωνές τεσσάρων κορυφαίων προσωπικοτήτων του γερμανικού κρασιού: της Caro Maurer MW, του Frank John, του Dominik Sona και του Nicola Libeli.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Όχι άλλη σφυρίδα!

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / Όχι άλλη σφυρίδα στο Προεδρικό Μέγαρο!

Ο κύριος Ρεμί βαρέθηκε τα αποδομημένα, παράτολμα και ανέμπνευστα πιάτα - κάνε μια σωστή «ιεροσυλία», αλλιώς μείνε στα απλά. Στην τελική, προτιμά μια βραδιά στην παραλιακή, με πίτσα, μπίρα και Χούλιο Ιγκλέσιας.
ΡΕΜΙ
«Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Γεύση / «Τριλέτσε, κουλάτς, μπομπόνες»: Η Αναστασία έκανε τα αλβανικά γλυκά viral

Τα βίντεό της κάνουν εκατοντάδες χιλιάδες προβολές στο TikTok και μας δείχνουν τι χάναμε τόσο καιρό που αγνοούσαμε κλασικά γλυκά της γειτονικής μας χώρας. Η ίδια, βέβαια, πιστεύει ότι τα φτιάχνει καλύτερα.
ΑΚΗΣ ΚΑΤΣΟΥΔΑΣ
«Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Χίλιες φορές μακαρόνια παρά σπανακόρυζο»

Ο Κύριος Ρεμί στοχάζεται πάνω στα όρια της κριτικής εστιατορίων, μαγειρεύει τέσσερις παστιτσάδες μέσα στην εβδομάδα και δεν έχει κάτι προσωπικό με το σπανακόρυζο. Απλώς δεν είναι μακαρονάδα!
ΡΕΜΙ
«Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Κυρίου Ρεμί / «Όταν παραγγέλνεις delivery μαναβική, θα σου φέρουν ό,τι πιο άγουρο υπάρχει»

Ο κύριος Ρεμί τρώει σπίτι του πιο συχνά απ' ότι νομίζεις, προτείνει να παίρνεις καλύτερες φακές και λέει αυτό που ξέρουμε όλοι και δεν λέμε για το delivery.
ΡΕΜΙ
Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη Νεμέα στην Καλιφόρνια: Ο Άρης Τσέλεπος ταξιδεύει στην καρδιά του αμερικανικού κρασιού

Ο χαρισματικός οινοποιός Άρης Τσέλεπος μεταφέρει την Υρώ Κολιακουδάκη-Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη στη Napa Valley και στα αμπέλια της Καλιφόρνιας μέσα από μια συναρπαστική συζήτηση για το κρασί και τα μαθήματα που μπορεί να αντλήσει η Ελλάδα από μια από τις πιο εμβληματικές οινοπαραγωγικές περιοχές του κόσμου.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ & ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ