Ρακουμέλ, το κρητικό delivery

Ρακουμέλ, το κρητικό delivery Facebook Twitter
Κολοκυθανθοί γεμιστοί με ρύζι.
0



ΣΤΟ ΡΑΚΟΥΜΕΛ ΕΦΤΑΣΑ
μεσημέρι Σαββάτου. Σε φυσιολογικές συνθήκες, άνευ Covid-19 και περιορισμών, αυτήν τη μέρα και αυτή την ώρα θα είχαν μαζευτεί στο μαγαζί οι προσκυνητές της λαϊκής που γίνεται στην Καλλιδρομίου και το μαγαζί θα είχε live μουσική.

Τα πράγματα, όμως, δεν είναι πια έτσι. Το μεγάλο πεζοδρόμιο του μαγαζιού, στην Μπενάκη, δεν έχει τα τραπεζάκια του και από μέσα δεν ακούγεται μουσική. Υπάρχει, όμως, ζωή και κίνηση γιατί το Ρακουμέλ αποφάσισε να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής και να προσφέρει σε όλους το κρητικό φαγητό του με διανομή στο σπίτι, μέσω Wolt.


«Η πανδημία έφερε μεγάλες αλλαγές στην εστίαση και θα ακολουθήσουν και άλλες πολλές. Ο κόσμος έχει στερηθεί το περιβάλλον του εστιατορίου και τη γαστρονομική εμπειρία που είχε συνηθίσει να απολαμβάνει. Το delivery μέχρι πρότινος αφορούσε το πρόχειρο φαγητό και πλέον δεν μπορούσε να ικανοποιήσει τι επιθυμίες των καταναλωτών. Τα εστιατόρια, από την άλλη, έχασαν την δουλειά και τον κόσμο που είχαν συνηθίσει να φιλοξενούν στα τραπέζια τους και άρχισαν να ψάχνουν τρόπο να ανακτήσουν τη σχέση που είχαν με τους θαμώνες τους.

Έτσι κάπως, άρχισαν να διευρύνονται οι υπηρεσίες διανομής και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο μέλλον, ακόμη και όταν η πανδημία θα έχει φύγει. Οι συνήθειες των ανθρώπων έχουν ήδη αλλάξει και έχει αρχίσει μια νέα εποχή. Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια, οπότε και εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε σε όσους μας πιστεύουν και μας αγαπούν τόσα χρόνια» μας λέει ο Γιάννης Μπεγνής, ιδιοκτήτης του Ρακουμέλ, που ξεκίνησε την πορεία του πριν από 15 χρόνια, όταν το άνοιξε η μητέρα του, Αργυρώ Αθανάτου.

Εκτός από τα μαγαζιά, η πανδημία έχει χτυπήσει και τους παραγωγούς. Για εμάς, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους προμηθευτές μας. Έτσι, οι πρώτες ύλες μας παραμένουν ίδιες. Το παρθένο ελαιόλαδο που βρίσκεται στα πιάτα μας είναι από την Μονή Τοπλού, το ξύγαλο από την Σητεία, η γραβιέρα από τα Σφακιά και οι αλατσολιές από τα Χανιά. 


Παρακολουθώ τη δουλειά στην κουζίνα και όλη τη διαδικασία προετοιμασίας της κάθε παραγγελίας. Τίποτα δεν έχει γίνει στην τύχη. Μαζί με την κάθε παραγγελία, φεύγουν δώρο φιλέματα από την Κρήτη, που φτιάχνουν έναν ολοκληρωμένο μεζέ που θα απολαμβάναμε με την ρακή μας, στη πλατεία ενός χωριού.

«Θέλουμε να προσφέρουμε αυτή την εμπειρία σε όλους που θα επιλέξουν να παραγγείλουν το φαγητό μας. Θέλουμε να στείλουμε το Ρακουμέλ σε κάθε σπίτι» μας λέει ο Γιάννης και ταυτόχρονα μας δείχνει τις craft τσαντούλες με τα πολύχρωμα αυτοκόλλητα, όλα με illustration που θυμίζουν Κρήτη και σχηματίζουν χαμόγελα.

Συνεχίζοντας, μας λέει: «Εκτός από τα μαγαζιά, η πανδημία έχει χτυπήσει και τους παραγωγούς. Για εμάς είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ενισχύουμε τους προμηθευτές μας. Έτσι, οι πρώτες ύλες μας παραμένουν ίδιες. Το παρθένο ελαιόλαδο που βρίσκεται στα πιάτα μας είναι από την Μονή Τοπλού, το ξύγαλο από τη Σητεία, η γραβιέρα από τα Σφακιά και οι αλατσολιές από τα Χανιά. Με αυτόν τον τρόπο διατηρούμε ακέραιη και την ποιότητά μας.»

Ρακουμέλ, το κρητικό delivery Facebook Twitter
Ο Γιάννης Μπεγνής, ιδιοκτήτης του Ρακουμέλ.


Αυτό που μου αρέσει στο Ρακουμέλ είναι ότι, εκτός από μεμονωμένα πιάτα, μπορεί κάποιος να παραγγείλει τρία, διαφορετικά μενού. Το πρώτο είναι το κρητικό, με τα πιάτα που έχουν αγαπηθεί περισσότερο, το δεύτερο είναι vegan, με όλα τα χορτοφαγικά πιάτα, και το τρίτο είναι το winter comfort, που έχει πιάτα δημιουργημένα για να μεταφέρουν ζεστασιά και ανακούφιση.

«Στην προηγούμενη καραντίνα δημιουργήσαμε τα Sunday Project με την Ιάνθη Μιχαλάκη, όπου προσφέραμε ολοκληρωμένα μενού για ένα κυριακάτικο τραπέζι και μπορούσε κάποιος να τα παραλάβει από το κατάστημα, κατόπιν συνεννόησης. Το ίδιο συνεχίζουμε με την Wolt και τα ολοκληρωμένα μενού που υπάρχουν ως επιλογή» εξηγεί ο Γιάννης ενώ παράλληλα μας ενημερώνει για τα νέα πιάτα του μενού που έχει επιμεληθεί η Ιάνθη, όπως το πατατόψωμο με τα κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα, τη μαραθόσουπα, το μοσχαράκι κατσαρόλας με τη φακή και τους τραχανοκεφτέδες με το λουκάνικο και τη γραβιέρα.


Επιπλέον, από το Ρακουμέλ μπορούμε να παραγγείλουμε τη διάσημη φάβα του, κοχλιούς μαγειρεμένους παραδοσιακά και νόστιμα, αυγά με στάκα και πατάτες τηγανιτές, κολοκυθανθούς γεμιστούς με ρύζι, απάκι και μυζηθροπιτάκια και ένα σωρό άλλα κρητικά πιάτα. Το μενού ολοκληρώνεται με δύο γλυκά, τη σφακιανή πίτα με μέλι αλλά και το vegan παγωτό από το Cats and Monsters.

Ρακουμέλ, το κρητικό delivery Facebook Twitter
«Τα πράγματα δεν θα είναι ποτέ ξανά τα ίδια, οπότε και εμείς οφείλουμε να προσαρμοστούμε στις νέες συνθήκες».
Ρακουμέλ, το κρητικό delivery Facebook Twitter
«Θέλουμε να προσφέρουμε αυτή την εμπειρία σε όλους που θα επιλέξουν να παραγγείλουν το φαγητό μας. Θέλουμε να στείλουμε το Ρακουμέλ σε κάθε σπίτι».
Ρακουμέλ, το κρητικό delivery Facebook Twitter
Παραδοσιακά μαγειρεμένοι κοχλιοί.


Ρακουμέλ, Μπενάκη 71, τηλ 2103800506, Facebook, Instagram

 

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Agora symi

Γεύση / Agora: Η πιο γραφική ανηφόρα της Σύμης οδηγεί σε μια κουζίνα με χαρακτήρα

Σε ένα μικρό μπαλκόνι με θέα τα παστέλ αρχοντικά της Σύμης, ο Χρήστος Σιδηρόπουλος σερβίρει μια ελληνική κουζίνα που συνομιλεί με το παρελθόν χωρίς να το αντιγράφει – μιλάει χαμηλόφωνα, αλλά ακούγεται καθαρά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Οι ανθοί της cucina povera

Γεύση / Κολοκυθανθοί: Τα λουλούδια της φτωχής αλλά σοφής κουζίνας

Τα άνθη που είτε βουτιούνται στο κουρκούτι είτε γίνονται τροφαντός ντολμάς κρύβουν φθαρτή ομορφιά και μεγάλη γευστική παράδοση — πολύ πριν ο οδηγός Michelin αναδείξει τάσεις σαν το zero waste και το «από το χωράφι στο τραπέζι».
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Το κρασί με απλά λόγια / Αμπέλι, άστρα και συναίσθημα: Ο Θοδωρής Κοντογιάννης και η βιοδυναμική οινοποίηση

Πώς επηρεάζει η αστρονομία τις καλλιεργητικές πρακτικές στο αμπέλι; Η Υρώ Κολιακουδάκη και ο Παναγιώτης Ορφανίδης σε μια συζήτηση με τον Θοδωρή Κοντογιάννη για τη σχέση του ανθρώπου με τη γη, την τεχνολογία και το κρασί, έξω από τα συνηθισμένα.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ
Οι ιδιαίτερες γεύσεις του καλοκαιριού στο Αιγαίο

Γεύση / Σαρδέλες Καλλονής, Φούσκες, Σκίζα. Αυτή είναι η γεύση του Αιγαίου

Οι μένουλες Καρπάθου, το σπινιάλο Καλύμνου, η σκίζα της Μήλου και η μόστρα της Μυκόνου: Από τον ιωδιούχο αφρό του Αιγαίου ως τα μητάτα των Κυκλάδων, η γεύση του καλοκαιριού αποτυπώνεται σε προϊόντα που φέρουν την ιστορία και το φως των νησιών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Ελένη Σαράντη

Γεύση / Ελένη Σαράντη: «Κυνήγησα πράγματα που τελικά δεν είχαν σημασία»

Μετά από μια δύσκολη στιγμή, κατάλαβε πως η μόνη επιβράβευση που μετρά δεν είναι τα αστέρια, αλλά το “φάγαμε καταπληκτικά”. Όταν την αποκαλούν σεφ, απαντά απλά: «Εγώ μαγειρεύω». Η υπερήφανη μαγείρισσα που προκαλεί ουρές στην οδό Σαλαμίνος, στον Κεραμεικό, είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Το κρασί με απλά λόγια / Από τη γαλλική bistronomie στο σαμιώτικο αμπέλι: Η συναρπαστική διαδρομή του Βασίλη Αλεξίου

Ο σεφ και οινοποιός μας ταξιδεύει από τη Σαντορίνη στο Παρίσι, στο Μarais, όπου είχε μια πολύ επιτυχημένη μακρόχρονη πορεία ως ένας από τους δημιουργούς του ρεύματος του bistronomie. Τώρα βρίσκεται στη Σάμο όπου φτιάχνει κρασιά τα οποία εκφράζουν την προσωπικότητά του και τον χαρακτήρα του, με σκοπό να τα απολαμβάνει ο κόσμος με το φαγητό του, μαζί με άλλους ανθρώπους.
THE LIFO TEAM
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Τραπέζι κάτω από την κληματαριά

Γεύση / Τραπέζια κάτω από βαθύσκιωτες κληματαριές. Αυτό είναι το καλοκαίρι

Σκάροι με μπάμιες μαγειρεμένα στον χυμό των ανώριμων σταφυλιών από την κληματαριά της αυλής μας, σκορπιοί μακαρονάδα με ρόγες των ώριμων τσαμπιών, καθώς και αρνάκι κοκκινιστό με γλυκόξινες αγουρίδες. Αυτές είναι οι γεύσεις που αξίζουν τον ίσκιο της κληματαριάς.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Το κρασί με απλά λόγια / Αν ζούσε ο Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, το ελληνικό κρασί θα ήταν διαφορετικό

Ένα podcast από την Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και τον Παναγιώτη Ορφανίδη αφιερωμένο σε έναν πιονέρο του ελληνικού αμπελώνα, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι.
THE LIFO TEAM