Game of Thrones: οι συνταγές

Facebook Twitter
0

Οι Chelsea Monroe-Cassel και Sariann Lehrer αγαπούν το Game of Thrones, αγαπούν το φαγητό, και πριν από ένα χρόνο αποφάσισαν να συνδυάσουν τις δύο τους αγάπες σε ένα μπλογκ, το The Inn at the Crossroads. Το βιβλίο είναι γεμάτο με αναφορές στο φαγητό που περιγράφεται μέσες άκρες: οι δύο μαγείρισσες κάνουν έρευνα, βρίσκουν συνταγές της εποχής που ταιριάζουν στην περιγραφή, τις παραθέτουν και όπου το θεωρούν απαραίτητο, «μεταφράζουν» τη συνταγή σε σημερινά δεδομένα. Πρόκειται για ένα συναρπαστικό ταξίδι στο χρόνο που τράβηξε την προσοχή του συγγραφέα των βιβλίων, ο οποίος εκτίμησε τόσο πολύ τη δουλειά τους που ενέκρινε την έκδοση ενός βιβλίου με τις συνταγές και μάλιστα έγραψε και τον πρόλογό του. Δεν είναι και λίγο να σε επιβραβεύει ο άνθρωπος με τη μεγαλύτερη επιρροή για το 2011 (σύμφωνα με το Time).

To βιβλίο λέγεται «A Feast of Ice and Fire: The Official Game of Thrones Companion Cookbook» και κάνει 25 αγγλικές λίρες.

Η ωραία φωτογράφιση του εξώφυλλου έγινε από την Kristin Teig, ειδικό στη φωτογράφιση φαγητού. Στο site της υπάρχει λίγο behind the scenes:

Για περαιτέρω έρευνα

Σε περίπτωση που σας έχει ανοίξει η όρεξη για μεσαιωνικές τρέλες και δεν φοβάστε να φάτε ορτύκια, άγρια περιστέρια, γουρουνάκια με μήλα στο στόμα και συνδυασμούς που δεν φαντάζεστε, η βιβλιογραφία που διατίθεται στο ίντερνετ είναι εντυπωσιακού μεγέθους. Όμως όχι, μην τρομάζετε: αρκετές από τις συνταγές ακούγονται περίεργες, άλλες αρκετά σύγχρονες και πρωτότυπες. Παράδειγμα: σολωμός ποσέ σε μπίρα.

Αυθεντικό κείμενο:

"To seeth Fresh Salmon  Take a little water and as much Beere and salt,

and put thereto Parsley, Time and Rosemarie, and let all these boyle

togethere.  Then put in your Salmon, and make your broth Sharpe with some

Vinegar."

-- The Good Huswives Handmaid

Μετατροπή του THL Dagonell

240 γρ μπίρα

240 γρ νερό

Λίγο αλάτι

2 κουταλιές σούπας ξερός μαϊντανός

½ κουταλάκι ξερό θυμάρι

¼ κουταλάκι ξερό δεντρολίβανο

2 κουταλιές σούπας ξίδι

2 φιλέτα σολομού

Σε μια κατσαρόλα συνδυάστε όλα τα υλικά εκτός από το ψάρι. Φέρτε το σε σημείο βρασμού, μετά χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε το να σιγοβράσει. Προσθέστε το σολομό (θέλει χαμηλή θερμοκρασία, μόλις να βγαίνουν μπουρμπουλήθρες) μέχρι να κόβεται εύκολα με το πιρούνι.

Για περαιτέρω έρευνα

Το Medieval Cookery με συνταγές από τέσσερις χώρες (Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία)

Το Redacting Medieval Recipes με εκτεταμένη λίστα ανά υλικό

Το Nemeton, που συνοδεύεται και από γλωσσάριο.

Γεύση
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στον «Σήφη» ξέρουν από καλή κρητική κουζίνα

Γεύση / Στον «Σήφη» για γαμοπίλαφο και αυγά με στάκα και απάκι

Εδώ και σχεδόν πέντε δεκαετίες, μια οικογενειακή ταβέρνα στον Άγιο Δημήτριο, με την κυρά-Φωφώ σταθερά στο τιμόνι, σερβίρει φαγητά και μεζέδες όπως ακριβώς θα τους έβρισκες σε ένα αυθεντικό κρητικό καφενείο.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Χριστουγεννιάτικος κορμός, μια γλυκιά ιστορία που συνεχίζεται στα καλύτερα ζαχαροπλαστεία της πόλης

Γεύση / Χριστουγεννιάτικος κορμός, ένα σοκολατένιο έπος. Εδώ οι καλύτεροι

Ξεκίνησε ως ένα ρολό παντεσπάνι με αφράτη σοκολάτα γκανάς και ζάχαρη άχνη, σύμβολο της καλοτυχίας. Πλέον κάθε ζαχαροπλάστης κάνει μια δική του παραλλαγή, μετατρέποντάς το σε γλυκό έργο τέχνης.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
«Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Το κρασί με απλά λόγια / «Το Αμύνταιο είναι το El Dorado της ελληνικής αμπελουργίας»

Σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης η εμβληματική προσωπικότητα του ελληνικού κρασιού, ο Άγγελος Ιατρίδης, εξηγεί ότι πήγε στο Αμύνταιο πριν από τριάντα χρόνια επειδή είδε ότι θα άντεχε στην κλιματική αλλαγή και μιλάει για τη μεγάλη ανάπτυξη του Κτήματος Άλφα από τα 4.000 στρέμματα στα 14.000.
ΥΡΩ ΚΟΛΙΑΚΟΥΔΑΚΗ - ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΟΡΦΑΝΙΔΗΣ
Η εποχή του Ευχέλαιου της μεσογειακής διατροφής ή Τα μυστήρια της εποχής της ελιάς

Γεύση / Ελιές με χταπόδι: Στο Αιγαίο τις φτιάχνουν απλά, όπως τις μαντινάδες

Κολυμπάτες, ελίδια, κλαστάδες, σταφιδολιές, ψαρολιές, κουροπολιές, νερατζολιές: όπως και να την πεις, η ελιά παραμένει ένα μικρό σύμβολο του μεσογειακού πολιτισμού. Mε το χταπόδι πώς ταιριάζει;
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Οι γαστρονομικές απογνώσεις του Ρεμί / Ποιος μισεί τα μακαρόνια με κιμά;

Ο κύριος Ρεμί πιστεύει πως όταν δοκιμάζεις κάτι που είχες καιρό στο μυαλό σου, συχνά απογοητεύεσαι. Εκτός κι αν πρόκειται για ένα ζυγούρι με χυλοπίτες που θα μπορούσε να τρώει και αποκλεισμένος με χιονοθύελλα σε βουνό, και να μην τον νοιάζει.
ΡΕΜΙ