[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]

 

H Άννα Γερμανού είναι ένας από τους πιο δημιουργικούς και ταλαντούχος ανθρώπους της Θεσσαλονίκης. Σπούδασε πληροφορική, μετά σπούδασε και γραφιστική, και μετά άνοιξε ένα βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης.

Το καλύτερο;

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η Άννα εισήγαγε στο κοινό της Θεσσαλονίκης την έννοια της ανακύκλωσης στην μόδα, ίδρυσε το ξεχωριστό brand SPANAKI, και φρόντισε να μας εφοδιάσει με τα πιο τα ιδιαίτερα fashion statement χειροποίητα clutches, που σήμερα ταξιδεύουν σε ολόκληρο τον κόσμο.

 

Με αφορμή το τελευταίο της project "Gang Bag", κατά το οποίο 26 εικαστικοί καλλιτέχνες σχεδίασαν και από μία μοναδική τσάντα, επισκεφθήκαμε την τρέχουσα έκθεση στο Box Gallery, και ζητήσαμε από την Άννα να μας ξεναγήσει στον δικό της κόσμο, όπου τίποτα ...δεν πάει χαμένο.

 

Gang Bag!
Άννα Γερμανού

 

Το Spanaki ξεκίνησε το 2010. Είναι στην ουσία η υπογραφή που χρησιμοποιώ για ό,τι σχεδιάζω.

Περικλείει τις δραστηριότητες μου γύρω από το design, είτε αυτές αφορούν τις γραφικές τέχνες, είτε την κατασκευή και το σχεδιασμό κοσμημάτων και αξεσουάρ.

 

Όλα τα αξεσουάρ δημιουργούνται επαναχρησιμοποιώντας poster, περιοδικά, βιβλία, δίσκους βινυλίου, ή έχοντας ως πρώτη ύλη οικολογικά και ανακυκλώσιμα υλικά.

Η παραγωγή γίνεται ακόμη σε τοπικό επίπεδο, ενώ τα κουμπώματα έχει αναλάβει ένας Θεσσαλονικιός τεχνίτης.

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!

 

Η φιλοσοφία του Spanaki

 

Πιστεύουμε στην ηθική, συνειδητή, κατανάλωση.

Οι συλλογές μας στηρίζονται στην αγάπη για το χειροποίητο, και την επιθυμία μας να χρησιμοποιούμε καθημερινά αντικείμενα με απροσδόκητους τρόπους παρατείνοντας τον κύκλο ζωής τους. Κάθε προϊόν είναι εξολοκλήρου φτιαγμένο στο χέρι, και μοναδικό.

 

Το Spanaki Clutch αποτελεί προϊόν πατενταρισμένο από το Ελληνικό Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Από την άλλη, υπάρχουν αμέτρητες αντιγραφές της τσάντας μας, και είμαι πολύ περήφανη γι αυτό!

 

Γιατί "Spanaki";

Ξεκίνησε ως μία απλή προτίμηση προς το φυτό. Έγινε σιγά σιγά το παρατσούκλι μου, και όταν ήρθε η ώρα να διαλέξω ένα όνομα για αυτά που κατασκευάσω, είχε πια καθιερωθεί.

Μου άρεσε ο συμβολισμός του, ταιριάζει με τον χαρακτήρα των προϊόντων που ήθελα να κατασκευάζω (eco-friendly, ethical & hand crafted), και κρύβει μέσα του το μικρό μου όνομα.

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!
Jenny Grapatsas for Spanaki

 

Συνεργασίες

Έχουμε ένα σχετικά μεγάλο δίκτυο καταστημάτων με τα οποία συνεργαζόμαστε, ενώ στέλνουμε τσάντες και εκτός Ελλάδος, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Έχουμε την τύχη να μετράμε συνεργασίες με πολλούς αξιόλογους δημιουργούς, ενώ πραγματοποιήσαμε και μία σειρά από τσαντάκια σε συνεργασία με το ιταλικό BOLO.

 

Η δυσκολία του να τρέχεις το δικό σου fashion brand στην σημερινή Ελλάδα

Δυσκολίες φυσικά και υπάρχουν! Θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά για τη γραφειοκρατία, για την ανύπαρκτη στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας στην χώρα, ή και για την δυσκολία του να αφοσιωθεί κάποιος ολοκληρωτικά σε ένα δημιουργικό επάγγελμα, μιας που κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε – πιθανότατα- να του προσφέρει οικονομική εξασφάλιση.

 

Αλλά οι δυσκολίες είναι αυτές που μας δίνουν τη δύναμη για να προσπαθούμε να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας. Να πεισμώνουμε γι' αυτό που αγαπάμε, και να συνεχίζουμε.

 

Από την άλλη, το internet έχει βοηθήσει πάρα πολύ τους νέους δημιουργούς. Έχει ανοίξει τα σύνορα για να μπορεί κανείς να παρουσιάσει και να προωθήσει τη δουλειά του. Οπότε, αν έχεις κάτι καλό να δείξεις, η δουλειά σου μπορεί σήμερα να αναγνωριστεί πιο εύκολα από ποτέ.

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!
Gang Bag

 

Gang Bag!

 

Για την δημιουργική κοινότητα της Θεσσαλονίκης

 

Η πόλη μας είχε ανέκαθεν καλλιτεχνική παράδοση, και μία δυνατή σκηνή. Στη Θεσσαλονίκη έχουμε πάρα πολλούς αξιόλογους δημιουργούς σε όλους τους τομείς. Από μουσικούς και κινηματογραφιστές, μέχρι γκραφιτάδες! Και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο είχα και μεγάλη δυσκολία στην επιλογή των καλλιτεχνών για το Gang Bag.

 

Gang Bag Project

 

Η ομαδική έκθεση Gang Bag φιλοξενείται στο BOX Gallery, μέχρι και τις 5 Μαΐου.

Πρόκειται για ένα project όπου 26 εικαστικοί καλλιτέχνες σχεδίασαν, ο καθένας με το δικό του τρόπο, τις χειροποίητες τσάντες μας.

 

Η τσάντα έγινε, δηλαδή, το ερέθισμα και ο καμβάς στον οποίο κάθε καλλιτέχνης αποτύπωσε με το προσωπικό του ύφος τη δική του προσέγγιση.

Τα σχέδια ετοιμάστηκαν σε χαρτί, το οποίο χρησιμοποιήθηκε στην συνέχεια σαν βάση για την τελική κατασκευή κάθε τσάντας.

 

Gang Bag!
Gang Bag

 

Gang Bag!
Gang Bag

 

Gang Bag!
Gang Bag

 

Το Gang Bag το είχα στο μυαλό μου από την πρώτη στιγμή μου ξεκίνησα να κάνω τις τσάντες.

Ήθελα να οργανώσω μια ομαδική συλλογή όπου όλοι αυτοί οι δημιουργικοί άνθρωποι που γνωρίζω, ή που δεν γνωρίζω αλλά θαυμάζω τη δουλειά τους, θα σχεδίαζαν τις τσάντες του Spanaki.

 

Στην ουσία και η αρχική ιδέα της τσάντας από αυτό προέκυψε:

Από την επιθυμία μου να βρω χρησιμότητα στις σελίδες περιοδικών που συνέλεγα από φωτογράφους/ γραφίστες κτλ, των οποίων η δουλειά μου άρεσε!

 

Gang Bag!
Gang Bag

 

Gang Bag!
Gang Bag

 

Στην έκθεση συμμετέχουν:

 

Μαρία Αντωνίου / Γιώργος Βαλμάς / Αντώνης Γιαννόπουλος/ Αθηνά Δημητριάδου / Δημήτρης Μουγκός / Γιώργος Μπάκας / Αθηνά Παππά / Νάντια Στασινού / BestBefore / Fanis Rami / Harrison / James Enox / Kuki / Lorelai Sebastian / Loopo Studio / Ménage à Trois / NoHoot / Original Replica / RTM / SER / Simoni Fontana / Simao / Theanno G. / Vt4d / Wake / Zofos

 

Κάθε τσάντα της έκθεσης είναι μοναδική, και διατίθεται προς πώληση.

 

Gang Bag!
Gang Bag

 

Επόμενα σχέδια

 

Μεταφερθήκαμε πρόσφατα σε καινούριο χώρο, τον οποίο θέλουμε να έχουμε ανοιχτό για τον κόσμο. Να μπορεί όποιος θέλει να έρθει και να δει από κοντά τις συλλογές μας, και το πως δουλεύουμε.

Ετοιμάζουμε workshops, καινούριες συλλογές, και πολλά άλλα τα οποία καλύτερα να τα πούμε εν καιρό. :)

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!
PALEFROI X SPANAKI

 

Gang Bag!
PALEFROI X SPANAKI

 

Gang Bag!
Romance and Vandalism Series

 

Gang Bag!
SEELUFT by SPANAKI

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!
Gang Bag

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!

 

Gang Bag!

 

______________________________

 

 

Spanaki

Πού: Ολυμπίου Διαμαντή 20 στον 4ο όροφο, Θεσσαλονίκη

Τηλ.: 2310 500 283

*Facebook

**Tumblr

 

Gang Bag

Πού: THE BOX Gallery, Απελλου 6, Πλατεία Ναυαρίνου, Θεσσαλονίκη

Διάρκεια: Έως τις 5 Μαΐου 2014

Ώρες καταστημάτων