«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται

«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται Facebook Twitter
Αποφεύγω τα bachelor parties, αλλά ευχαρίστως χορεύω σε γάμους ως δώρο στη νύφη! Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τι σημαίνει να είσαι χορεύτρια οριεντάλ;

Ελευθερία αλλά και αγάπη για το σώμα και τον εαυτό σου, καθώς βασικό χαρακτηριστικό του χορού είναι, σε διάφορα σημεία της περφόρμανς, να παρατηρείς το σώμα σου με θαυμασμό καθώς κινείται.

— Ποια είναι η φιλοσοφία πίσω από αυτό το είδος χορού;

Η φιλοσοφία ποικίλλει, ανάλογα με το στυλ belly dance που επιλέγει κάθε χορεύτρια. Τα είδη που έχω επιλέξει εγώ είναι το Raqs Sharqi, που βασίζεται στο μουσικό παιχνίδισμα που κάνει αυτός που παίζει το τουμπερλέκι και στη χορεύτρια που προσπαθεί να μαντέψει τον ρυθμό που θα ακολουθήσει για να τον μαγέψει.

Επίσης, το Saidi, που είναι παραδοσιακό, χορεύεται με μπαστούνι και βασίζεται στη μετατόπιση του βάρους από το ένα πόδι στο άλλο. Το αξιοσημείωτο με αυτό τον χορό είναι ότι ήταν αντρικός ισλαμικός χορός. Και το Iraqi, που γίνεται με το «λίκνισμα» των μαλλιών. Χορεύεις αποκλειστικά και μόνο με το μαλλί σου.

Το στοίχημα της χορεύτριας είναι να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή απομόνωση των μελών του σώματός της, δηλαδή να κουνάει μόνο το στήθος, την κοιλιά ή τη λεκάνη, χωρίς να κουνηθεί ούτε μια τρίχα απ' τα μαλλιά της.

— Υπάρχει κάποια τεχνική που εφαρμόζεις;

Παρ' ότι το οριεντάλ μοιάζει να είναι ένας ελεύθερος χορός, στην πραγματικότητα διέπεται από αυστηρούς κανόνες και είναι ιδιαίτερα δύσκολος στην εκτέλεση.

Το στοίχημα της χορεύτριας είναι να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή απομόνωση των μελών του σώματός της, δηλαδή να κουνάει μόνο το στήθος, την κοιλιά ή τη λεκάνη, χωρίς να κουνηθεί ούτε μια τρίχα απ' τα μαλλιά της.

Αποτελείται από πολύ κοφτές κινήσεις, που όμως πρέπει να έχουν απόλυτη ροή και συνοχή μεταξύ τους. Παιχνιδάκι δηλαδή!

— Το οριεντάλ είναι ένα είδος παρεξηγημένο. Γιατί πιστεύεις πως συμβαίνει αυτό και πώς μπορεί να αλλάξει;

Γιατί ξεκίνησε από τις γυναίκες που το χόρευαν στα χαρέμια για να τις διαλέξει το αρσενικό. Πλέον, όμως, οι χορεύτριες, κατά τη διάρκεια του χορού, επικεντρώνονται στο να θαυμάζουν οι ίδιες τον εαυτό τους περισσότερο και από το κοινό, και αυτό κερδίζει και τον κόσμο.

Κάποιοι, επίσης, αναφέρουν το θέμα της στολής, που τη θεωρούν προκλητική, αν και νομίζω ότι είναι άδικο αυτό, από τη στιγμή που σε όλα τα αθλήματα οι γυναίκες φορούν είτε κάτι κολλητό είτε κάτι που να μην εμποδίζει την κίνησή τους ‒ μιλάω ως αθλήτρια.

«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

— Πού χορεύεις συνήθως;

Σε μαγαζιά όπου με καλούν, κυρίως ρεμπετάδικα ή λιβανέζικα. Αποφεύγω τα bachelor parties, αλλά ευχαρίστως χορεύω σε γάμους ως δώρο στη νύφη!

— Τι πρέπει να έχει ένας πετυχημένος χορός οριεντάλ;

Πολύ καλή απομόνωση και ύφος. Το να φαίνεται ότι το χαίρεσαι όταν χορεύεις υπερτερεί, πολλές φορές, της σωστής τεχνικής. Επίσης, σε επίπεδο αγώνων απαιτείται μια πολύ λαμπερή στολή, να μην κοιτάς κάτω και πολύ μακρύ μαλλί, συνδυασμένο με έντονο μακιγιάζ.

— Μπορείς να μου εξηγήσεις τι είναι αυτά που φοράς;

Είναι μια επαγγελματική στολή belly dance ραμμένη από έναν Αιγύπτιο μόδιστρο και κοστίζει 1.500 ευρώ. Είναι όλα ραμμένα στο χέρι. Συνδυάζεται πάντα με πολύ λαμπερά, ακριβά αξεσουάρ: επικαλαμίδες κεντημένες με πέτρες, βραχιόλια, σκουλαρίκια και κολιέ.

Ανάλογα με τη χορογραφία, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και διάφορα props, όπως μπαστούνι, σπαθί, φτερά, fan veils, πέπλο ή μαχαίρια, αν έχεις πιο παραδοσιακό στυλ.

Όλα αυτά, όμως, δεν θα ήταν τίποτα χωρίς το μακιγιάζ που μου έκανε η Chrysa Ywc, ειδικά για τις ανάγκες της φωτογράφισης.

— Πού πηγαίνεις τώρα;

Πάω στο κέντρο να αγοράσω πέτρες για την επόμενη στολή μου, που θα φορέσω στον παγκόσμιο διαγωνισμό Oriental Festival το 2020, γιατί το ράψιμό της ξεκινά από νωρίς, και μετά στο αγόρι μου, γιατί μάλλον το έχω παραμελήσει με όλα αυτά.

«Αποφεύγω τα bachelor parties»: Μια χορεύτρια οριεντάλ εξομολογείται Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Μόδα & Στυλ
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Zέφη Κόλλια: Βελονιές της Πρωτοπορίας

Βιβλίο / «Βελονιές της Πρωτοπορίας»: Μια έκδοση για την περιπετειώδη διαδρομή των ρούχων που φοράμε

Η συγγραφέας Ζέφη Κόλια εξετάζει τις πρωτοπορίες, τους μόδιστρους, τις υποκουλτούρες, τα κινήματα και τις μόδες του δρόμου που διαμόρφωσαν την ενδυματολογική αισθητική του 20ού αιώνα.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Giorgio Hatter

Μόδα & Στυλ / Giorgio Hatter: Σε ένα από τα τελευταία ελληνικά πιλοποιεία

Το καπέλο είναι πιο δημοφιλές από ποτέ, όμως τα ελληνικά πιλοποιεία γίνονται είδη προς εξαφάνιση. Δυο αδέλφια που συνεχίζουν την παράδοση του παππού και του πατέρα τους, φτιάχνοντας ελληνικά καπέλα, είναι η φωτεινή εξαίρεση σε έναν κλάδο που περνάει μεγάλες δυσκολίες.
M. HULOT
Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Explainer / Εxplainer: Γιατί το κακόγουστο show του οίκου Schiaparelli υποτιμά πραγματικά τη νοημοσύνη μας;

Μήπως η υψηλή μόδα απευθύνεται πλέον αποκλειστικά στα ποταπότερα ένστικτά μας; Το φθηνό μάρκετινγκ των πολυτελών οίκων και το «αφήγημα» των ειδικών για «πράγματα – που – δεν – καταλαβαίνουμε – εμείς – οι – κοινοί – θνητοί» και κάποιος πρέπει να μας τα εξηγήσει...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ