Πρωτοπορiα στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης για καπνιστές, πρώην και νυν

Πρωτοπορiα στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης για καπνιστές, πρώην και νυν

Η αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT) με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για την επεξεργασία των αποτελεσμάτων είναι η εξέταση που φέρνει την επανάσταση στην πρόληψη του καρκίνου του πνεύμονα και συμβάλλει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνητότητας του ογκολογικού νοσήματος με το βαρύτερο αποτύπωμα στη δημόσια υγεία. Αυτό μπορεί να μειωθεί σημαντικά, εφόσον η εξέταση πραγματοποιείται ετησίως μετά την ηλικία-ορόσημο των 50 ετών από καπνιστές, πρώην και νυν.    

ΑDVERTORIAL

 

Η πανδημία ανέδειξε ξεκάθαρα τη σημασία της προάσπισης της δημόσιας υγείας σε εποχές που οι εχθροί, λοιμώδεις και εκφυλιστικοί, βάλλουν από παντού. Πιστός στη δέσμευσή του να προάγει τον σημαντικό ρόλο της πρόληψης και της έγκαιρης διάγνωσης των παθήσεων, ειδικά των χρόνιων νοσημάτων που αποτελούν το μεγαλύτερο αγκάθι για τη δημόσια υγεία, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών περιλαμβάνει στο ιατρικό του οπλοστάσιο την πρωτοποριακή μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης κατά του καρκίνου του πνεύμονα. 

 

Ο καρκίνος του πνεύμονα είναι ο δεύτερος σε συχνότητα εμφάνισης μετά τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες και του μαστού στις γυναίκες και ο πρώτος σε θανάτους παγκοσμίως. Η μεγάλη του θνησιμότητα οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η διάγνωση της νόσου γίνεται αργά, όταν πλέον βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, περιορίζοντας τις λύσεις θεραπείας και επιδεινώνοντας την πρόγνωση για την έκβασή του. Ο καρκίνος του πνεύμονα στη χώρα μας αποτελεί μία από τις πρώτες αιτίες νοσηρότητας και θνητότητας, καταγράφοντας ετησίως περισσότερα από 9.000 νέα περιστατικά και περισσότερους από 7.500 θανάτους. Ωστόσο, έρευνες που έχουν γίνει δείχνουν ότι η υιοθέτηση ενός προγράμματος προληπτικού ελέγχου ετησίως από άνδρες και γυναίκες που έχουν υπάρξει καπνιστές για αρκετές δεκαετίες στη ζωή τους και βρίσκονται στην ηλικία των 50 ετών και άνω μπορεί να συμβάλει στη μείωση της θνησιμότητας κατά τουλάχιστον 25%-30%, πετυχαίνοντας τη διάγνωση του όγκου σε πρώιμο στάδιο, όταν η διαχείριση της νόσου είναι πιο αποτελεσματική.

 

Ο έλεγχος πραγματοποιείται με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT) που αποτελεί το μοναδικό όπλο πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας.

 

Ο έλεγχος πραγματοποιείται με αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας (Low Dose CT) που αποτελεί το μοναδικό όπλο πρώιμης διάγνωσης της ασθένειας. Ενεργοί καπνιστές ή καπνιστές που έχουν διακόψει το κάπνισμα για λιγότερο από δεκαπέντε χρόνια, ηλικίας άνω των 50 ετών, εφόσον κάπνιζαν τουλάχιστον ένα πακέτο την ημέρα για περίοδο μεγαλύτερη των τριάντα χρόνων έχουν απόλυτη ένδειξη για ετήσιο έλεγχο με αξονική τομογραφία θώρακος χαμηλής ακτινοβολίας, χωρίς σκιαγραφικό. Οι άνθρωποι με υψηλή επικινδυνότητα θα πρέπει να ελέγχονται σε ετήσια βάση. Η διαγνωστική εξέταση της ακτινογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης απεικονίζει με λεπτομέρεια τους πνεύμονες, ενώ έχει 90% λιγότερη ακτινοβολία σε σχέση με τη συμβατική αξονική τομογραφία θώρακα. Πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ακτινολόγους με υποβοηθούμενο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ), δίνοντας αποτελέσματα υψηλής ακρίβειας και ποιότητας εικόνας. Η εξέταση είναι ταχύτατη, ανώδυνη και δεν χρειάζεται ένεση ή χορήγηση σκιαγραφικού. Όταν η υποψία καρκίνου είναι σημαντική, συστήνονται περαιτέρω εξετάσεις, όπως βιοψία. Εφόσον απαιτηθεί, τα ευρήματα συζητιούνται με ειδικούς πνευμονολόγους και θωρακοχειρουργούς.

 

Πρωτοπορiα στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης για καπνιστές, πρώην και νυν

 

Η ομάδα των διακεκριμένων επιστημόνων του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών συνεκτιμά όλους τους παράγοντες και χαράσσει τη θεραπευτική αντιμετώπιση με την καλύτερη δυνατή έκβαση για κάθε ασθενή. Η εξέταση της αξονικής τομογραφίας θώρακος χαμηλής δόσης πραγματοποιείται στο Ιατρικό Αθηνών και στο Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης. 

 

Ο δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, επισήμανε πως η στρατηγική του ομίλου είναι να πρωτοστατεί στις διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της υγείας μέσα από ένα πολυεπίπεδο επενδυτικό πλάνο που εξασφαλίζει στους έμπειρους και εξειδικευμένους επιστήμονές του όλα εκείνα τα εφόδια που θα παράσχουν υπηρεσίες υγείας υψηλού επιπέδου. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών συνεχίζει να εξελίσσεται, διαμορφώνοντας το μέλλον της υγείας εδώ, στην Ελλάδα, στις κλινικές μας, με όραμα, συνέπεια και συνέχεια. Με αφορμή την Ημέρα κατά του Καπνίσματος απευθύνουμε έκκληση σε όλους, καπνιστές και μη, να υιοθετήσουν την προληπτική εξέταση κατά του καρκίνου του πνεύμονα κάθε χρόνο ως το υπέρτατο όπλο για την έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα».

 

Πρωτοπορiα στην έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα με αξονική τομογραφία χαμηλής δόσης για καπνιστές, πρώην και νυν

 

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών πρωτοπορεί στη διάγνωση και στη θεραπεία των παθήσεων. Από αριστερά προς τα δεξιά, Απόστολος Μαγγηριάδης, δημοσιογράφος, δρ. Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος-εντατικολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, τ. αν. καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών & Harvard University, διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, επικεφαλής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου, ακτινοδιαγνώστης, διευθυντής Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, ειδικός επεμβατικός πνευμονολόγος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης, δρ. Τζαμπραήλ Νταχάμπρε, θωρακοχειρουργός, διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δρ. Κοσμάς Τσακιρίδης, χειρουργός Θώρακος-Καρδιάς, διευθυντής Καρδιο-θωρακοχειρουργικής Κλινικής, εξειδικευμένος στη Ρομποτική Θωρακοχειρουργική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

 

Κατά την παρουσίαση του προγράμματος έγκαιρης διάγνωσης του καρκίνου του πνεύμονα, από αριστερά προς τα δεξιά: Απόστολος Μαγγηριάδης δημοσιογράφος, δρ. Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών, δρ. Παναγιώτης Μπεχράκης, πνευμονολόγος-εντατικολόγος του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, διευθυντής Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, επικεφαλής επιτροπής εμπειρογνωμόνων για τον έλεγχο του καπνίσματος, δρ. Νικόλαος Μποντόζογλου, ακτινοδιαγνώστης, διευθυντής Αξονικής & Μαγνητικής Τομογραφίας του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δρ. Ηρακλής Τιτόπουλος, ειδικός επεμβατικός πνευμονολόγος, διευθυντής Πνευμονολογικής Κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού, δρ. Τζαμπραήλ Νταχάμπρε, θωρακοχειρουργός, διευθυντής Θωρακοχειρουργικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, δρ. Κοσμάς Τσακιρίδης, χειρουργός Θώρακος-Καρδιάς, διευθυντής Καρδιο-Θωρακοχειρουργικής Κλινικής, εξειδικευμένος στη Ρομποτική Θωρακοχειρουργική του Ιατρικού Διαβαλκανικού Θεσσαλονίκης.

 

Υγεία & Ευεξία
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ