Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών κατά τη διάρκεια του σεξ
Η γνώση του τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ, μπορεί να κάνει την εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική.

Να τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των γυναικών κατά τη διάρκεια του σεξ

Το σεξ τονώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητα

ΟEχεις ποτέ αναρωτηθεί τι συμβαίνει στο μυαλό σου την ώρα του σεξ;

 

"Το σεξ είναι υπέροχο" λέει ο Δρ. Jamin Brahmbhatt, MD, ουρολόγος και ειδικός σεξουαλικής υγείας. "Η γνώση του τι συμβαίνει στο σώμα και το μυαλό σου πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το σεξ, μπορεί να κάνει την εμπειρία ακόμα πιο συναρπαστική". Διάβασε παρακάτω όλα όσα συμβαίνουν στο μυαλό και το σώμα σου όταν κάνεις σεξ:

 

Έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πως το σεξ και ο διαλογισμός ενεργοποιούν παρόμοιες περιοχές στον εγκέφαλο. Και τα δύο σε κάνουν να νιώθεις "ένα" με τον κόσμο και το σώμα σου, η διαίσθηση ενισχύεται και μπορείς να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις της ζωής με καθαρό μυαλό.

 

Πριν το σεξ

"Η επιθυμία για σεξ είναι βιολογική- δημιουργείται από αλλαγές στις ορμόνες. Για τους άντρες, η κυριότερη ορμόνη που ελέγχει τη διαδικασία αυτή είναι η τεστοστερόνη. Για τις γυναίκες, η σεξουαλική επιθυμία δεν είναι αποτέλεσμα μίας μόνο ορμόνης". Συγκεκριμένα, το λιμπικό σύστημα (το κέντρο συναισθημάτων του εγκεφάλου) ενεργοποιείται. "Μιας που το σεξ προκαλεί έκκριση ντοπαμίνης (ορμόνη της απόλαυσης), προκαλεί αντίστοιχες αντιδράσεις με το να τρως το αγαπημένο σου φαγητό, να τζογάρεις (!) ή να ακούς την αγαπημένη σου μουσική. Γίνεται έτσι μία αισθητηριακή εμπειρία που αποζητάς.

 

Όσο πιο πολύ το κάνεις, τόσο περισσότερη ντοπαμίνη εκκρίνεται και τόσο πιο πολύ το αποζητάς" εξηγεί ο Brahmbhatt και συνεχίζει "Στις γυναίκες, τα τοιχώματα του κόλπου αρχίζουν να λιπαίνονται και η κλειτορίδα μαζί με τους κοντινούς ιστούς αρχίζουν να πρήζονται. Η καρδιά χτυπάει πιο δυνατά, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και το ρυθμό της αναπνοής. Αυτές οι αλλαγές είναι απαραίτητες για να απολαύσει κανείς το σεξ. Για κάποιες γυναίκες μερικά δευτερόλεπτα είναι αρκετά ενώ σε άλλες παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο". 

 

Κατά τη διάρκεια του σεξ

"Υπάρχει αύξηση στη ροή του αίματος, που προκαλείται από περίσσεια νιτρικού οξειδίου κατά τη διάρκεια του σεξ- γι'αυτό κάποια σημεία του σώματος κοκκινίζουν ή έχουν αυξημένη θερμοκρασία. Για τον ίδιο λόγο οι ρώγες γίνονται πιο ευαίσθητες" εξηγεί ο Brahmbhatt. "Ανάλογα με το πόσο έντονο είναι το σεξ, ο σφυγμός, η αρτηριακή πίεση και η αναπνοή θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Η ντοπαμίνη και η επινεφρίνη (αδρεναλίνη) συνεχίζουν να εκκρίνονται άφθονες ενώ όσο πλησιάζει ο οργασμός οι μύες του σώματος αρχίζουν να σφίγγονται χάρη σε αλλαγές που συμβαίνουν την παρεγκεφαλίδα."

 

Επιπλέον, το σεξ τονώνει το ανοσοποιητικό σου σύστημα, την αυτοπεποίθηση και τη δημιουργικότητα. Μάλιστα, σύμφωνα με μία έρευνα του Wilkes University, οι άνθρωποι που κάνουν σεξ 1-2 φορές την εβδομάδα έχουν κατά 30% αυξημένη ανοσογλοβουλίνη Α, μια ορμόνη που ενισχύει την ανοσία. Επίσης, έχει πλέον αποδειχτεί επιστημονικά πως το σεξ και ο διαλογισμός ενεργοποιούν παρόμοιες περιοχές στον εγκέφαλο. Και τα δύο σε κάνουν να νιώθεις "ένα" με τον κόσμο και το σώμα σου, η διαίσθηση ενισχύεται και μπορείς να ανταπεξέλθεις στις προκλήσεις της ζωής με καθαρό μυαλό.

 

Μετά το σεξ

Όταν πλησιάζει ο οργασμός, ο υποθάλαμος υπερλειτουργεί, προετοιμάζοντας το σώμα. Εκκρίνεται οξυτοκίνη και αυξάνεται η ντοπαμίνη με τις συσπάσεις του κόλπου. Η οξυτοκίνη μάλιστα εξουδετερώνει την κορτιζόλη, την ορμόνη του στρες. "Οι περισσότεροι από εμάς ζούμε συνεχώς με υψηλά επίπεδα κορτιζόλης. Η οξυτοκίνη επιφέρει ισορροπία και σε αφήνει ικανοποιημένο, χαλαρό και κοινωνικό" λέει η Kim Anami, ολιστική θεραπεύτρια και ειδικός σε θέματα σχέσεων και σεξ. "Μπορεί ακόμα να κινούνται αντανακλαστικά τα χέρια και τα πόδια σου (γι'αυτό κάποιοι σφίγγουν τα χέρια σε γροθιά ή γραπώνουν το σώμα του συντρόφου τους).

 

Αυτές οι αντιδράσεις μπορεί να μοιάζουν με απώλεια ελέγχου όμως στην πραγματικότητα το σώμα έχει τον απόλυτο έλεγχο. Εκκρίνεται επίσης σεροτονίνη και DHEA. Η πρώτη είναι ένας νευροδιαβιβαστής που ρυθμίζει τη διάθεση και σε κάνει να νιώθεις γαλήνιος και χαρούμενος. Το DHEA έχει αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και ενισχύει την ανοσία". Μετά από αυτό η περιοχή των γεννητικών οργάνων αδειάζει από το περίσσιο αίμα και επιστρέφει σε μία φυσιολογική κατάσταση. Η απελευθέρωση αυτή επιτρέπει στο ευχάριστο συναίσθημα ανακούφισης να παραμείνει ακόμα κι αν η ντοπαμίνη και η οξυτοκίνη υποχωρούν γρήγορα.

 

Με στοιχεία από το thethirty.byrdie.com

 

Well Being
 
 
 
 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ