Η γυναικεία ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν

Η γυναικεία ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν Facebook Twitter
0
Η γυναικεία ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν Facebook Twitter

Αυτές οι γυναίκες ανήκουν σε μια γενιά του Αφγανιστάν που θέλει να ζήσει νέες εμπειρίες, να έχει ευκαιρίες. Ξέρουν ότι αυτό που κάνουν είναι προκλητικό, αλλά πιστεύουν ότι είναι δικαίωμα τους, ότι δικαιούνται την ίδια πρόσβαση στις ευκαιρίες με τους άντρες, και ότι η ποδηλασία δεν θα έπρεπε να τους απαγορεύεται λόγω του φύλου τους. Η ομάδα αυτή διαγωνίζεται σε άλλες χώρες και ανοίγει το δρόμο σε άλλα κορίτσια που θέλουν να κάνουν ποδήλατο για διασκέδαση, αλλά και για μεταφορά.

«Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε. Με οποιοδήποτε κόστος»


Η ποδηλασία στο Αφγανιστάν δεν είναι αποδεκτή για τις γυναίκες και σύμφωνα με την ερευνήτρια του Human Rights Watch, Heather Barr, είναι ένα βήμα πάνω από τα ηθικά αδικήματα για τα οποία οι γυναίκες μπαίνουν στη φυλακή. Περισσότερες γυναίκες οδηγούν αυτοκίνητα στο Αφγανιστάν, παρά κάνουν ποδήλατο. Είναι τόσο απαγορευμένο.

Η γυναικεία ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν Facebook Twitter


Αυτές οι γυναίκες προπονούνται με τη βοήθεια του Seddiq, του προπονητή τους, σε άδειους δρόμους έξω από την Καμπούλ. Για να μην τραβούν την προσοχή, η στολή της ομάδας είναι φαρδιές μπλούζες και μακριά παντελόνια. Κατά τη διάρκεια της προπόνησης ο προπονητής τις συνοδεύει με το αυτοκίνητο, αλλά οι βρισιές είναι συνηθισμένες. 'Ο προπονητής είναι κάτι σαν ασπίδα για μας' είπε η Malika Yousufi, ένα μέλος της ομάδας, στο Ρόιτερς. 'Αν δεν ήταν αυτός, δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε ποδήλατο'.


«Θέλουμε να αποδείξουμε στους εαυτούς μας και στις γυναίκες έξω από το Αφγανιστάν ότι οι Αφγανές μπορούν», είπε η Zahra Alizada τους IB Times. «Δεν θέλουμε να είμαστε κλειδωμένες στο σπίτι. Είτε στις σπουδές είτε στον αθλητισμό, θέλουμε να προσπαθήσουμε. Δεν θέλουμε να είμαστε φυλακισμένες όπως ήμασταν στην εποχή των Ταλιμπάν.»

Η γυναικεία ομάδα ποδηλασίας του Αφγανιστάν Facebook Twitter


Η ομάδα συμμετέχει σε διεθνείς διαγωνισμούς και είναι μια από τις έντεκα ομάδες ποδηλασίας που έχουν την έγκριση για προπόνηση και διαγωνισμούς στο Αφγανιστάν. Στη δεκαετία του '90 οι γυναίκες δεν επιτρεπόταν να βγουν από το σπίτι χωρίς να συνοδεύονται από άντρα-μέλος της οικογένειας και σήμερα, σε ορισμένες γειτονιές της Καμπούλ, δεν υπάρχει μεγάλη ανοχή στην εικόνα μιας γυναίκας πάνω σε ποδήλατο. Η Heather Barr δήλωσε στο ESPN «το γεγονός ότι οι οικογένειες τους έχουν επιτρέψει την ποδηλασία κάνει αυτές τις γυναίκες, αλλά και τους γονείς τους, πολύ μοναδικούς».


Το όνειρο της Yousufi είναι να είναι η πρώτη γυναίκα από το Αφγανιστάν που θα συμμετέχει στο Tour de France. «Θέλουμε να δείξουμε ότι μπορούμε. Με οποιοδήποτε κόστος».

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ