Φαντάσου ένα φυματικό συγγραφέα σε ένα απομονωμένο σπίτι ενός μικρού νησιού της Βόρειας Σκωτίας. Στρίβει το ένα τσιγάρο μετά το άλλο και δουλεύει ασταμάτητα. Είναι όμως τόσο αδύναμος που δεν κάθεται σε καρέκλα, αλλά είναι ξαπλωμένος στο κρεβάτι του, με τη γραφομηχανή στα πόδια.

Σε αυτές ακριβώς τις συνθήκες συνέγραψε ο Eric Blair, γνωστός ως George Orwell, το τελευταίο του βιβλίο, ονομάζοντάς το αρχικά "Ο Τελευταίος Άνθρωπος στην Ευρώπη", για να γίνει τελικά παγκοσμίως γνωστό ως το αριστούργημα "1984", μεταφρασμένο πλέον σε 65 γλώσσες.

 

Με έννοιες όπως Newspeak, doublethink και Thought Police, ο Orwell περιγράφει με έναν εξαιρετικό τρόπο ένα αυταρχικό καθεστώς, σκιαγραφώντας σε ένα δεύτερο επίπεδο τις σχέσεις μεταξύ γλώσσας, σκέψης, ηθικής και ελευθερίας. Έχοντας ως σκηνικό τη δυστοπική Ωκεανία (πρώην Μεγάλη Βρετανία), περιγράφει την ζωή του Winston Smith, υπάλληλο του Υπουργείου Αλήθειας και επιβαρυμένο με το δύσκολο καθήκον να σβήνει και να ξαναγράφει στα παλιά φύλλα των εφημερίδων ό,τι δεν συμφωνεί με τις εκάστοτε θέσεις του Κόμματος. Καταφέρνοντας ένα λεπτομερές ψυχογράφημα, ο Orwell παρουσιάζει το διαρκή αγώνα του Winston να καταπιέσει τις σκέψεις του και την απέχθειά του για το Μεγάλο Αδερφό, που παρακολουθεί αδιάκοπα τις ζωές των πάντων μέσα από τις telescreens. Αρνούμενος όμως να ενδώσει στην τρέλα και να αποδεχθεί τον παραλογισμό του αυταρχικού καθεστώτος, αποφασίζει τελικά να κάνει την επανάστασή του για να κερδίσει την προσωπική του ελευθερία. Θα τα καταφέρει όμως; 

 

Θα μπορούσα να γράφω ώρες για το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά θα τελειώσω εδώ λέγοντας ότι δεν είναι ένα εύκολο βιβλίο. Είναι δύσκολο ανάγνωσμα, τόσο για τα νοήματά του όσο και για τη γλώσσα του. Είναι όμως αναμφισβήτητα ένα βιβλίο που σου ανοίγει το μυαλό με ένα σχεδόν βίαιο τρόπο. Δεν υπάρχει περίπτωση να το τελειώσεις και να είσαι ο ίδιος άνθρωπος με αυτόν που το ξεκίνησε. Κι αυτό ακριβώς είναι το μεγαλείο του. 

 

*Ο Στέφανος Λίβος (@stefivos) είναι συγγραφέας. Έχει εκδώσει δωρεάν ebooks, ενώ το πρώτο του μυθιστόρημα, "Όσα Χωράει Μια Στιγμή", κυκλοφόρησε και σε έντυπη μορφή από τις Εκδόσεις Λιβάνη. Το επόμενο βιβλίο του, το ιστορικό μυθιστόρημα "Ο Θησαυρός της Βιολέτας", θα κυκλοφορήσει το 2015.

Περισσότερα στο http://stefivos.com