Είδαμε τη νέα, εντυπωσιακή ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Λοκάρνο

Είδαμε τη νέα, εντυπωσιακή ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Λοκάρνο Facebook Twitter
0

Από τον Παναγιώτη Χασάπη

Είδαμε τη νέα, εντυπωσιακή ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Λοκάρνο Facebook Twitter

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λοκάρνο της Ελβετίας δεν χαρακτηρίζεται από την επιβεβλημένη χλιδή των Καννών, ούτε από το διανοουμενίστικο ύφος του φεστιβάλ της Βενετίας και του Βερολίνου. Η ατμόσφαιρα γύρω απ τη λίμνη Maggiore έχει κάτι από γιορτινό τραπέζι, από γαμήλια γιορτή. Εκεί στην πανέμορφη Piazza Grande, οι Ιταλόφωνοι Ελβετοί από το 1946 έως σήμερα, σερβίρουν σινεμά με νοστιμιά και καλούν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, να φέρουν τις κινηματογραφικές συνταγές τους. Το αναπάντεχο είναι κανόνας. Τα Κόκκινα χαλιά σχεδόν δεν υπάρχουν και στις κάμερες ποζάρουν με χάρη πρώτα οι θεατές. Οι παρουσιαστές σκοντάφτουν στα καλώδια των μικροφώνων και γελούν σα μικρά παιδιά.

Η Πόλη είναι μικρή και οι άνθρωποι τρέχουν απ το ένα σινεμά στο άλλο πεζή αλλά και με ποδήλατα για να προλάβουν προβολές. Γίνεσαι μια παρέα με τους αγνώστους που σου δίνουν πληροφορίες για ταινίες μικρού μήκους, για την πίτσα Λοκαρνέζα (όνειρο!) και για τα πιο καλά σημεία που μπορείς να κάνεις μια βουτιά στη Λίμνη. Ιταλικά, Γερμανικά Γαλλικά, Αγγλικά αντηχούν στα μεγάφωνα και φτιάχνουν μια νέα γλώσσα τόσο αστεία και τόσο πλούσια που ξεχνάς τη μητρική σου. Κι εκεί που σκας από τη ζέστη και κοιτάς με κάποια ζήλεια το καραβάκι με τους κοπανατζήδες που φεύγει για κάποιο πάρτι στη διπλανή Ασκόνα, πιάνει βροχή! Δεν θυμάμαι αν έχω δει πιο όμορφη κινηματογραφική σκηνή από αυτή: Ο Γατόπαρδος του Βισκόντι να παίζει στην τεράστια οθόνη της Piazza Grande, κι από κάτω μες τη νύχτα οι πιστοί θεατές, oι ταγμένοι του σινεμά, ν’ ανοίγουν ομπρέλες, να βάζουν αδιάβροχα, κάποιοι να προσπαθούν να προστατευτούν κάτω απ’ τις παλιές καμάρες της πλατείας, αλλά κανείς να μη φεύγει ώσπου να πέσουν οι τίτλοι. Πριν λίγα χρόνια οι αρμόδιοι είχαν δηλώσει πως για να κρατηθεί το Φεστιβάλ θέλει καλοφτιαγμένες ταινίες και λιγότερους ακριβοπληρωμένους σταρ. Τελικά βρέθηκε μια ισορροπία: Φέτος το πρόγραμμα είχε κάποιες αρκετά καλές ταινίες και μερικούς όχι πια τόσο «ακριβοπληρωμένους» σταρ!

Είδαμε τη νέα, εντυπωσιακή ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Λοκάρνο Facebook Twitter
Είδαμε τη νέα, εντυπωσιακή ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Λοκάρνο Facebook Twitter

Γράφω ενθουσιασμένος για τη σπουδαία Ελληνική συμμετοχή: “This film features scenes that could shock the sensitivity of some viewers.” Αυτή την πληροφορία δίνει ο κατάλογος του 67ου φεστιβάλ του Λοκάρνο για την ταινία «A Blast” με την εξαιρετική σκηνοθεσία του Σύλλα Τζουμέρκα. Η ερμηνεία της Αγγελικής Παπούλια είναι σοκαριστικά συγκινητική σε όλα τα επίπεδα. Δυνατή. Αληθινή. Αδυσώπητη. Δεν σ' αφήνει να πάρεις ανάσα. Στην κάμερα ο Παντελής Μαντζάνας είναι καταιγιστικός. Γίνεσαι ένα με την ιστορία και την ηρωίδα. Τρως χαστούκια και στην αρχή θέλεις να γελάσεις. Αποκαθηλώνεις απ το θρόνο την ανήμπορη μητέρα σου. Στήνεις στον τοίχο τον μουγκό και πανάγιο Πατέρα σου, καρπαζώνεις την υστερική αδελφή σου, επιτίθεσαι τυφλά σε όποιον σε πλαισιώνει. Σε κοιτάς στον καθρέφτη και θέλεις να τον εξαφανίσεις απ την οργή. Η Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών και η κακή εκπαίδευση που σου χάρισαν περνάει από τα μάτια σου και θέλεις να ουρλιάξεις. «Είναι μια τρελή ταινία», όπως πρόλαβε να μου πει ο Σύλλας Τζουμέρκας, στα ελάχιστα λεπτά που τον είδα μες την βροχή ενώ έψαχνε μια πλατεία με δύσκολο όνομα στην οποία τον περίμεναν για μια συνέντευξη. Οι πιθανότητες να σηκώσει ψηλά η Ελληνική συμμετοχή τη χρυσή λεοπάρδαλη, είναι πάρα πολλές. Το κλίμα είναι εξαιρετικό και οι κριτικές των Ελβετών ενθουσιώδεις.

Απολαύσαμε επίσης:

Το “ Τhe Full” του Ρώσου σκηνοθέτη Yury Bykov: Η προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου στο να πείσει την διεφθαρμένη Ρώσικη ηγεσία πως ένα κτήριο πρέπει να εκκενωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Καλά δουλεμένη ταινία με πολλές αξιώσεις για το βραβείο.

Το Ντοκιμαντέρ « Electro Boy” του Ελβετού σκηνοθέτη Marcel Gislers: Η αποδόμηση της Ελβετικής οικογενειακής ευτυχίας μέσα σε μια περίπου ώρα. Στο κέντρο ο μικρός γιος της Οικογένειας που ύστερα από μια θυελλώδη ζωή καταλήγει να ζει μακρυά, απομονωμένος και άρρωστος σε καταθλιπτική πόλη της Γερμανίας.

Οι παραλίες της ζωής μου (2008) της Agnes Varda: Η Γαλλίδα σκηνοθέτης τιμήθηκε φέτος με τη λεοπάρδαλη απ το φεστιβάλ για τη συνολική της προσφορά στο διεθνές σινεμά. Με πολύ χιούμορ η Varda κατά την απονομή έβγαλε απ την τσάντα της μια λεοπάρ φόρμα και μας απείλησε πως θα την φορέσει μπροστά μας. Η ταινία παίχτηκε ως το τέλος παρά τους τόνους βροχής.

Είδαμε από μακριά την Mellany Griffith και την Mia Farrow ως επίσημες προσκεκλημένες και μάθαμε πως ο Roman Polanski, θα δώσει τα φώτα του σε νέους σπουδαστές κινηματογράφου μέσω ενός μικρού σεμιναρίου που διοργανώνει το φεστιβάλ. Μόλις χθες ο Polanski ακύρωσε τον ερχομό του στο καντόνι του Τιτσίνο. Οι πιέσεις που άσκησαν στελέχη της κυβέρνησης για τις εκκρεμότητες του διάσημου σκηνοθέτη με τη δικαιοσύνη προφανώς και οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση.

Το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στη Juliette Binoche . Η διάσημη ηθοποιός θα βραβευτεί στο τέλος της εβδομάδας για την προσφορά της στον κινηματογράφο ενώ παράλληλα θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού και η ταινία «Sills Maria», του Γάλλου σκηνοθέτη Olivier Assayas στην οποία πρωταγωνιστεί.

Οι Ελβετοί και οι προσκεκλημένοι τους στις 16 του Αυγούστου συνηθίζουν να φωνάζουν απ τα μεγάφωνα μια ευχή που δεν την ακούς συχνά όταν αποχαιρετάς κάποιον ! Ευχαριστούν την όμορφη και σπουδαία πλατεία τους- την πλατεία που γέννησε αυτή τη σπουδαία γιορτή, τη μοναδική πλατεία στην Ευρώπη που χωρά μαζεμένα τόσα αστέρια.

Grazie! grazie Piazza Grande! 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έχει, τελικά, σημασία η ιστορική ακρίβεια στην ταινία «Καποδίστριας»;

Pulp Fiction / Καποδίστριας: Έχει σημασία η ιστορική ακρίβεια της ταινίας;

Η νέα ταινία του Γιάννη Σμαραγδή για τον Καποδίστρια γέμισε τις αίθουσες, δίχασε το κοινό και άναψε τη συζήτηση στα social media. Είναι όμως το σινεμά πεδίο εθνικής εξύψωσης ή χώρος κριτικής σκέψης; Ο ιστορικός και συγγραφέας Τάσος Σακελλαρόπουλος μιλά για την ταινία, τον μύθο και την αναγκαιότητα της ιστορικής ακρίβειας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

Απώλειες / Béla Tarr (1955-2026): «Κάνω ταινίες μ’ επίκεντρο τους ανθρώπους»

O ιδιόμορφος, μοναδικός, αισιόδοξος σε πείσμα του ζόφου που περιγράφει, σημαίνων Ούγγρος δημιουργός ταινιών όπως οι Αρμονίες του Βερκμάιστερ και το Άλογο του Τορίνο έφυγε χθες από τη ζωή. Αναδημοσιεύουμε μια παλαιότερη συνέντευξή του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 τεράστιες ταινίες που περιμένουμε μέσα στο 2026

Οθόνες / Οι 10 ταινίες που θα σπάσουν τα ταμεία το 2026

Από την επιστροφή του Στίβεν Σπίλμπεργκ στην επιστημονική φαντασία και την «Οδύσσεια» του Κρίστοφερ Νόλαν, μέχρι το φινάλε του «Dune», αυτές είναι οι δέκα ταινίες που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον μας τη νέα χρονιά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Οθόνες / 10 ταινίες του 2025 που αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία

Από την ξεσηκωτική μουσική βιογραφία του Ρόμπι Γουίλιαμς στο εκλεκτό σινεμά του Μιγκέλ Γκόμες κι από μια πολύ προσωπική δουλειά του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ σε ένα animation που δεν αφήνει μάτι στεγνό, αυτές είναι οι ταινίες που άξιζαν να βρουν μεγαλύτερο κοινό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Απώλειες / Brigitte Bardot (1934-2025): Και ο Θεός έπλασε την πιο σέξι ηθοποιό ever

Η θρυλική Γαλλίδα ηθοποιός σόκαρε χωρίς ποτέ να το μετανιώσει, ερωτεύτηκε με όλο της το είναι, έκανε ασταμάτητα ταινίες, αλλά σταμάτησε πρόωρα, στα 39. Την κέρδισε ο φιλοζωικός ακτιβισμός, δραστηριότητα που κράτησε ως το τέλος. Μέχρι το τέλος έμειναν μαζί της και οι ακροδεξιές και ομοφοβικές της απόψεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Η λίστα / Οι 10 + 1 καλύτερες ταινίες της χρυσής εποχής του ελληνικού κινηματογράφου

Ζητήσαμε από τέσσερις επαγγελματίες του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης αλλά και από έναν ακαδημαϊκό να ψηφίσουν τις καλύτερες ταινίες της εποχής της ελληνικής αθωότητας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι θα δούμε στα σινεμά μέσα στις γιορτές

Οθόνες / 10 ταινίες που παίζουν τις γιορτές και αξίζουν το εισιτήριο του σινεμά

Ένας οδηγός με έξι νέες κυκλοφορίες και τέσσερις που συνεχίζουν να παίζονται με επιτυχία στις αίθουσες, ώστε να προγραμματίσετε τις χριστουγεννιάτικες κινηματογραφικές σας εξόδους.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Γιάννης Οικονομίδης: «Κάνω ταινίες “λαϊκές” κι ας χαρακτηρίζονται σκληρές κι ακραίες»

Οθόνες / Γιάννης Οικονομίδης: «Με τη "Σπασμένη Φλέβα" πήρα ρεβάνς από κάποιους που με πολεμάνε λυσσαλέα»

Με πρόσφατη την επιτυχία της νέας του ταινίας ο σκηνοθέτης μάς μίλησε για όσα ήθελε να πει μέσα από αυτήν, για τη φιλμογραφία του γενικότερα αλλά και για τον τρόπο που βλέπει το σύγχρονο ελληνικό σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτιά και σταχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Οθόνες / Φωτιά και στάχτη; Στάχτη και μπούρμπερη; Avatar, θα σε δούμε

Είναι ένα από τα ελάχιστα blockbusters που μας έχουν απομείνει και αξίζει τον κόπο. Μαζί με το Avatar έχουμε άλλες τρεις ταινίες που αξίζουν την έξοδο στο σινεμά της πόλης!
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ | ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Βιβλίο / Είναι το «Singapore Sling» η πιο παρεξηγημένη ταινία του ελληνικού σινεμά;

Μια συζήτηση με τη Μαρί Λουίζ Βαρθολομαίου Νικολαΐδου για την ταινία που αδικήθηκε στην εποχή της, αλλά σήμερα προκαλεί εκ νέου το ενδιαφέρον, και για την «επιστροφή» της μέσα από ένα βιβλίο.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Γιάννης Σολδάτος: «Ο μεγαλύτερος εχθρός μου είναι ο μικροαστισμός» ή «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Βιβλίο / Γιάννης Σολδάτος: «Το σινεμά ως μαζικό λαϊκό θέαμα έχει σχεδόν τελειώσει»

Μια συζήτηση με τον σκηνοθέτη, εκδότη και συγγραφέα της συνοπτικής «Ιστορίας του Ελληνικού Κινηματογράφου» που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε εμπλουτισμένη και σε ενιαία μορφή από τις εκδόσεις Αιγόκερως.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ