Είδαμε τη νέα, εντυπωσιακή ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Λοκάρνο

Είδαμε τη νέα, εντυπωσιακή ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Λοκάρνο Facebook Twitter
0

Από τον Παναγιώτη Χασάπη

Είδαμε τη νέα, εντυπωσιακή ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Λοκάρνο Facebook Twitter

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου στο Λοκάρνο της Ελβετίας δεν χαρακτηρίζεται από την επιβεβλημένη χλιδή των Καννών, ούτε από το διανοουμενίστικο ύφος του φεστιβάλ της Βενετίας και του Βερολίνου. Η ατμόσφαιρα γύρω απ τη λίμνη Maggiore έχει κάτι από γιορτινό τραπέζι, από γαμήλια γιορτή. Εκεί στην πανέμορφη Piazza Grande, οι Ιταλόφωνοι Ελβετοί από το 1946 έως σήμερα, σερβίρουν σινεμά με νοστιμιά και καλούν ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο, να φέρουν τις κινηματογραφικές συνταγές τους. Το αναπάντεχο είναι κανόνας. Τα Κόκκινα χαλιά σχεδόν δεν υπάρχουν και στις κάμερες ποζάρουν με χάρη πρώτα οι θεατές. Οι παρουσιαστές σκοντάφτουν στα καλώδια των μικροφώνων και γελούν σα μικρά παιδιά.

Η Πόλη είναι μικρή και οι άνθρωποι τρέχουν απ το ένα σινεμά στο άλλο πεζή αλλά και με ποδήλατα για να προλάβουν προβολές. Γίνεσαι μια παρέα με τους αγνώστους που σου δίνουν πληροφορίες για ταινίες μικρού μήκους, για την πίτσα Λοκαρνέζα (όνειρο!) και για τα πιο καλά σημεία που μπορείς να κάνεις μια βουτιά στη Λίμνη. Ιταλικά, Γερμανικά Γαλλικά, Αγγλικά αντηχούν στα μεγάφωνα και φτιάχνουν μια νέα γλώσσα τόσο αστεία και τόσο πλούσια που ξεχνάς τη μητρική σου. Κι εκεί που σκας από τη ζέστη και κοιτάς με κάποια ζήλεια το καραβάκι με τους κοπανατζήδες που φεύγει για κάποιο πάρτι στη διπλανή Ασκόνα, πιάνει βροχή! Δεν θυμάμαι αν έχω δει πιο όμορφη κινηματογραφική σκηνή από αυτή: Ο Γατόπαρδος του Βισκόντι να παίζει στην τεράστια οθόνη της Piazza Grande, κι από κάτω μες τη νύχτα οι πιστοί θεατές, oι ταγμένοι του σινεμά, ν’ ανοίγουν ομπρέλες, να βάζουν αδιάβροχα, κάποιοι να προσπαθούν να προστατευτούν κάτω απ’ τις παλιές καμάρες της πλατείας, αλλά κανείς να μη φεύγει ώσπου να πέσουν οι τίτλοι. Πριν λίγα χρόνια οι αρμόδιοι είχαν δηλώσει πως για να κρατηθεί το Φεστιβάλ θέλει καλοφτιαγμένες ταινίες και λιγότερους ακριβοπληρωμένους σταρ. Τελικά βρέθηκε μια ισορροπία: Φέτος το πρόγραμμα είχε κάποιες αρκετά καλές ταινίες και μερικούς όχι πια τόσο «ακριβοπληρωμένους» σταρ!

Είδαμε τη νέα, εντυπωσιακή ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Λοκάρνο Facebook Twitter
Είδαμε τη νέα, εντυπωσιακή ταινία του Σύλλα Τζουμέρκα στο Λοκάρνο Facebook Twitter

Γράφω ενθουσιασμένος για τη σπουδαία Ελληνική συμμετοχή: “This film features scenes that could shock the sensitivity of some viewers.” Αυτή την πληροφορία δίνει ο κατάλογος του 67ου φεστιβάλ του Λοκάρνο για την ταινία «A Blast” με την εξαιρετική σκηνοθεσία του Σύλλα Τζουμέρκα. Η ερμηνεία της Αγγελικής Παπούλια είναι σοκαριστικά συγκινητική σε όλα τα επίπεδα. Δυνατή. Αληθινή. Αδυσώπητη. Δεν σ' αφήνει να πάρεις ανάσα. Στην κάμερα ο Παντελής Μαντζάνας είναι καταιγιστικός. Γίνεσαι ένα με την ιστορία και την ηρωίδα. Τρως χαστούκια και στην αρχή θέλεις να γελάσεις. Αποκαθηλώνεις απ το θρόνο την ανήμπορη μητέρα σου. Στήνεις στον τοίχο τον μουγκό και πανάγιο Πατέρα σου, καρπαζώνεις την υστερική αδελφή σου, επιτίθεσαι τυφλά σε όποιον σε πλαισιώνει. Σε κοιτάς στον καθρέφτη και θέλεις να τον εξαφανίσεις απ την οργή. Η Ελλάδα των τελευταίων δεκαετιών και η κακή εκπαίδευση που σου χάρισαν περνάει από τα μάτια σου και θέλεις να ουρλιάξεις. «Είναι μια τρελή ταινία», όπως πρόλαβε να μου πει ο Σύλλας Τζουμέρκας, στα ελάχιστα λεπτά που τον είδα μες την βροχή ενώ έψαχνε μια πλατεία με δύσκολο όνομα στην οποία τον περίμεναν για μια συνέντευξη. Οι πιθανότητες να σηκώσει ψηλά η Ελληνική συμμετοχή τη χρυσή λεοπάρδαλη, είναι πάρα πολλές. Το κλίμα είναι εξαιρετικό και οι κριτικές των Ελβετών ενθουσιώδεις.

Απολαύσαμε επίσης:

Το “ Τhe Full” του Ρώσου σκηνοθέτη Yury Bykov: Η προσπάθεια ενός νέου ανθρώπου στο να πείσει την διεφθαρμένη Ρώσικη ηγεσία πως ένα κτήριο πρέπει να εκκενωθεί μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Καλά δουλεμένη ταινία με πολλές αξιώσεις για το βραβείο.

Το Ντοκιμαντέρ « Electro Boy” του Ελβετού σκηνοθέτη Marcel Gislers: Η αποδόμηση της Ελβετικής οικογενειακής ευτυχίας μέσα σε μια περίπου ώρα. Στο κέντρο ο μικρός γιος της Οικογένειας που ύστερα από μια θυελλώδη ζωή καταλήγει να ζει μακρυά, απομονωμένος και άρρωστος σε καταθλιπτική πόλη της Γερμανίας.

Οι παραλίες της ζωής μου (2008) της Agnes Varda: Η Γαλλίδα σκηνοθέτης τιμήθηκε φέτος με τη λεοπάρδαλη απ το φεστιβάλ για τη συνολική της προσφορά στο διεθνές σινεμά. Με πολύ χιούμορ η Varda κατά την απονομή έβγαλε απ την τσάντα της μια λεοπάρ φόρμα και μας απείλησε πως θα την φορέσει μπροστά μας. Η ταινία παίχτηκε ως το τέλος παρά τους τόνους βροχής.

Είδαμε από μακριά την Mellany Griffith και την Mia Farrow ως επίσημες προσκεκλημένες και μάθαμε πως ο Roman Polanski, θα δώσει τα φώτα του σε νέους σπουδαστές κινηματογράφου μέσω ενός μικρού σεμιναρίου που διοργανώνει το φεστιβάλ. Μόλις χθες ο Polanski ακύρωσε τον ερχομό του στο καντόνι του Τιτσίνο. Οι πιέσεις που άσκησαν στελέχη της κυβέρνησης για τις εκκρεμότητες του διάσημου σκηνοθέτη με τη δικαιοσύνη προφανώς και οδήγησαν σε μια τέτοια απόφαση.

Το Φεστιβάλ φέτος είναι αφιερωμένο στη Juliette Binoche . Η διάσημη ηθοποιός θα βραβευτεί στο τέλος της εβδομάδας για την προσφορά της στον κινηματογράφο ενώ παράλληλα θα προβληθεί εκτός συναγωνισμού και η ταινία «Sills Maria», του Γάλλου σκηνοθέτη Olivier Assayas στην οποία πρωταγωνιστεί.

Οι Ελβετοί και οι προσκεκλημένοι τους στις 16 του Αυγούστου συνηθίζουν να φωνάζουν απ τα μεγάφωνα μια ευχή που δεν την ακούς συχνά όταν αποχαιρετάς κάποιον ! Ευχαριστούν την όμορφη και σπουδαία πλατεία τους- την πλατεία που γέννησε αυτή τη σπουδαία γιορτή, τη μοναδική πλατεία στην Ευρώπη που χωρά μαζεμένα τόσα αστέρια.

Grazie! grazie Piazza Grande! 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Οθόνες / Στο «F1», o Μπραντ Πιτ θυμίζει τους σταρ μιας άλλης εποχής

Ο Μπραντ Πιτ, σε έναν μεγαλειώδη αναχρονισμό σε σύγκριση με τους ζορισμένους άνδρες του σύγχρονου κινηματογράφου, παίζει την ψυχούλα που όλοι φανταζόμαστε στο «F1», έναν (καθόλου σκοτεινό) ιππότη της ασφάλτου, ριψοκίνδυνο για το fun της ιστορίας, σε πλήρη έλεγχο της κατάστασης, πιστό στο σχεδόν ερωτικό του ραντεβού με τον φακό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
10 κινηματογραφικές προβολές-events που δεν πρέπει να χάσετε φέτος το καλοκαίρι

Οθόνες / 10 θρυλικές ταινίες που θα δούμε φέτος στα θερινά

Πέρα από τις ταινίες της διανομής, το καλοκαίρι διεξάγονται events, φεστιβάλ κaι αφιερώματα που (επανα)συστήνουν θησαυρούς από το κινηματογραφικό παρελθόν. Επιλέγουμε μια προβολή από δέκα τέτοιες δράσεις, στις οποίες κάθε σινεφίλ αξίζει να χτυπήσει κάρτα. 
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Απώλειες / Κατερίνα Γιουλάκη (1938-2025): «Η θεία όλων μας»

Η αγαπημένη ηθοποιός, που έφυγε πλήρης ημερών πριν από λίγες ημέρες, υπήρξε η επιτομή της Ελληνίδας θείας, τόσο στην τηλεόραση όσο και στον κινηματογράφο. Ο ανιψιός της, Φώτης Σεργουλόπουλος, θυμάται στιγμές μαζί της.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

The Review / Γιατί να δει κανείς το «Φοινικικό σχέδιο» αν δεν είναι φαν του Γουές Άντερσον;

O Χρήστος Παρίδης συζητά με τη Βένα Γεωργακοπούλου για την τελευταία ταινία του Τεξανού δημιουργού. Πρόκειται, τελικά, για μια αντικαπιταλιστική αλληγορία της εποχής μας;
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Army of Lovers», όπως «Στρατός Εραστών»

Οθόνες / «Army of Lovers»: Μια ταινία για τα ζευγάρια εραστών του Ιερού Λόχου

Ο σκηνοθέτης Λευτέρης Χαρίτος εξηγεί πώς αποφάσισε να θίξει ένα θέμα που για αιώνες θεωρείται ταμπού: τις ερωτικές σχέσεις μεταξύ αντρών στην Αρχαία Ελλάδα, ακόμη και στο πεδίο της μάχης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tsoula Festival

Μουσική / Tsoula Festival: Το πιο φρέσκο νησιώτικο φεστιβάλ στήνεται στην Αστυπάλαια

Με όνομα εμπνευσμένο από το παραδοσιακό φυλαχτό του νησιού, το φεστιβάλ που οραματίστηκαν τρεις δημοσιογράφοι στρέφει τα βλέμματα στην «πεταλούδα του Αιγαίου» – και έχουμε αποκλειστικά το πλήρες πρόγραμμά του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τζόυς Ευείδη

Οι Αθηναίοι / Τζόυς Ευείδη: «Φαίνομαι πολύ κουλ; Μπα, ρόλος είναι»

Αν της είχαν κάνει στο θέατρο όσες επαγγελματικές προτάσεις είχε ως σερβιτόρα, θα ήταν η Βουγιουκλάκη – όπως λέει. Κι αν και συχνά αυτολογοκρίνεται, δεν κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Είναι μια αγαπητή κωμική ηθοποιός, που κάποτε ήθελε να παίξει δραματικούς ρόλους. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Pulp Fiction / Sonny boy: Ο Αλ Πατσίνο με τα δικά του λόγια

Mε αφορμή την βιογραφία του που μόλις κυκλοφόρησε στα Ελληνικά, ανατρέχουμε στη ζωή και την καριέρα του κορυφαίου σταρ, που προσπάθησε πολύ να αποφύγει τη διασημότητα, αλλά, ευτυχώς για εμάς, απέτυχε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Οθόνες / Είναι «καταραμένη» η κινηματογραφική βιογραφία του Μάικλ Τζάκσον;

Νέα αναβολή πήρε η ταινία «Michael» ενώ η παραγωγή ανακοίνωσε την έναρξη επιπλέον γυρισμάτων, τα οποία ενδεχομένως θα επιχειρήσουν να ασχοληθούν με τις βαριές κατηγορίες εις βάρος του αείμνηστου «Βασιλιά της ποπ».
THE LIFO TEAM