Νέα Blu-ray: White Material, της Claire Denis.

Facebook Twitter
0

Κυκλοφορεί εδω και λίγες μέρες το blu ray της Criterion με το White Material της Claire Denis. Από πολλές απόψεις είναι σκέτη απόλαυση.

1. Η σκηνοθεσία. Οχι άδικα το Sight and Sound έγραφε ότι η Denis είναι η σημαντικότερη σκηνοθέτις του καιρού. Με κάμερα στο χέρι που ακολουθεί  τους ηθοποιούς από πίσω (σαν ανάσα στο σβέρκο τους, σαν τη μοίρα που τους καταδιώκει), δημιουργεί ένα μάελστρομ που ρουφάει τον θεατή προτού καν το καταλάβει. Είδα το φιλμ με ανοιχτό το στόμα. Είναι με διαφορά η καλύτερη ταινία της.

2. Η Ιζαμπέλ Υπέρ. Είναι πάντα αποσβολωτική. Αλλά εδώ σα να υπάρχει και κάτι πιο προσωπικό. Ισως επειδή η ταινία  ήταν δική της ιδέα -βασισμένη στο βιβλίο της Ντόρις Λέσινγκ The grass is singing. Υποδύεται μια φρενιασμένη, πείσμονα Γαλλίδα που πάση θυσία αρνείται να εγκαταλείψει τη φυτεία του καφέ της σε μια αδιευκρίνιστη χώρα της Αφρικής, αν και οι μαύροι επαναστάτες κυκλώνουν ολοένα το κτήμα της βλέποντας με μισό μάτι οτιδήποτε λευκό. Αντιμέτωπη με παιδιά-στρατιώτες που δολοφονούν σαν να παίζουν βιντεο γκέημς, και ένα γενικό εκτροχιασμό που η μεγαλωμένη στο Καμερουν Claire Denis δείχνει αριστοτεχνικά, η Υπέρ χτίζει ένα χαρακτήρα αλησμόνητο. Σιδερένιο, αλλά και συντετριμμένο. Εναν άνθρωπο με κομμένες ρίζες.

3. Tη μουσική έχουν γράψει οι Τindersticks. Χωρίς σχόλια

4. Το transfer είναι άψογο.

5. Ανάμεσα στα εξτρα, υπάρχει μια συνέντευξη της Denis, ζουμερή και εξομολογητική με τον τρόπο της. (Η Ιζαμπέλ τα λέει λίγο κουλτουριάρικα)

Το συστήνω ολόθερμα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ