Τίποτα σε αυτή τη ζωή δεν είναι άσπρο ή μαύρο ακόμα και αν  βλέπουμε το μαύρο με τα ίδια μας τα μάτια…

 

Αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο έντονα μαθήματα που μας έδωσε ο George Lucas συστήνοντας μας τον Anakin Skywalker, το γνωστό σε όλους μας Darth Vader στις πρώτες του ταινίες ως τον μαύρο και απόλυτα κακό ήρωα για να καταλήξει στο τέλος να μας παρουσιάσει και ένα εντελώς διαφορετικό, ανθρώπινο πρόσωπο.  

 

Για τους ρομαντικούς φαν της σειράς ταινιών, αυτή η ανατροπή δεν ήταν τίποτε άλλο από ένα καλό δίδαγμα για το πώς όλοι μπορούμε να αλλάξουμε προς το καλύτερο. Δεν είναι μάλιστα λίγοι οι γονείς που χρησιμοποιούν ακόμα τις επικές αυτές παραγωγές σαν εύπεπτο και προσιτό παράδειγμα προκειμένου να μάθουν στα παιδιά τους να ξεχωρίζουν τις έννοιες καλό και κακό. Οι λιγότερο ρομαντικοί από την άλλη έχουν έτοιμη μία άλλη ανάλυση… ή καλύτερα ψυχανάλυση!

 

Με αφορμή την άφιξη του Darth Vader στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα, σε ένα μεγάλο event που διοργάνωσαν τα κανάλια Novacinema σκεφτήκαμε ότι είναι μία ευκαιρία να αναλύσουμε  το ψυχολογικό προφίλ του διαβόητου κακού. Ξεκινώντας την έρευνα όμως στο Ίντερνετ καταλάβαμε γρήγορα πως έχουμε αργήσει χαρακτηριστικά, αφού πρόλαβαν άλλοι να σκιαγραφήσουν το προφίλ τους και μάλιστα επαγγελματίες. Ο Darth Vader δεν είναι απλά μία κινηματογραφική προσωπικότητα που έχει τραβήξει το ενδιαφέρον των φανατικών του Star wars αλλά μία μορφή που έχει γίνει αντικείμενο ανάλυσης από τους μεγαλύτερους ψυχολόγους και ψυχιάτρους ανά τον κόσμο.

 

Το μεγαλύτερο αφιέρωμα στο Star Wars και σε όλους τους ήρωές του συνεχίζεται καθημερινά στο ειδικό κανάλι Nova Star Wars HD. Δείτε τους αγαπημένους σας ήρωες on & off camera μέσα από ένα πλούσιο πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλες τις αγαπημένες ταινίες, αποκλειστικά ντοκιμαντέρ και special features.

 

"Υποφέρει. Και μάλιστα υποφέρει από μια διαταραχή” ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Dr Eric Bui, ένας ψυχίατρου στην Τουλούζη της Γαλλίας, ο οποίος συν-έγραψε μια μελέτη που αναλύει γιατί ο  Darth Vader είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπου που πάσχει από Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας (borderline personality disorder).

 

 

 

Οι συγγραφείς του εγχειρήματος παρουσίασαν τα ευρήματα τους στο ετήσιο συνέδριο της  Αμερικανικής Ψυχιατρικής Ένωσης στο San Fransisco όπου ανάμεσα στα άλλα τόνισαν ότι έχει δυσκολία να ελέγξει το θυμό του, το άγχος και ο φόβος του τον έχει οδηγήσει στο να χάσει παροδικά την αίσθηση της πραγματικότητας (όταν οι γυναίκες της ζωής του πεθαίνουν), είναι ιδιαίτερα παρορμητικός και έχει εμμονή με την εγκατάλειψη (εδώ και πάλι οι γυναίκες του χτυπάνε καμπανάκι) ενώ συνεχώς ακολουθεί ένα μοτίβο ασταθών και έντονων διαπροσωπικών σχέσεων.

 

Ένα άλλο χαρακτηριστικό που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα της Οριακής Διαταραχής Προσωπικότητας είναι τα πολλά σημάδια διαταραγμένης ταυτότητας. Η αλήθεια είναι ότι ο Anakin Skywalker κατέληξε να γίνει Darth Vader έχοντας περάσει πρώτα από ένα διάστημα  όπου δεν ήταν είναι σίγουρος για το ποιος είναι και τι θέλει. Από την άλλη η Κλινική Ψυχολόγος στο Columbus Carolyn Κaufman υποστηρίζει ότι ο ήρωας θα μπορούσε να πάσχει και από μανιοκατάθλιψη (διπολική διαταραχή) αφού αυτή η διαταραχή προκαλεί έντονες εναλλαγές της διάθεσης. Και το σίγουρο είναι ότι ο Anakin Sκywalker έχει δείξει πολλά συμπτώματα και κατάθλιψης αλλά και μανιακής συμπεριφοράς.

 

Κι ενώ για τους απλούς φαν ο Darth Vader είναι το σύμβολο ενός ανθρώπου που ταλαντεύεται ανάμεσα στο καλό και στο κακό, για τους ειδικούς είναι μία χαρακτηριστική περίπτωση που ταλαντεύεται ανάμεσα στην τρέλα και σε μία ψυχική διαταραχή. Με τη δεύτερη όμως να νικάει και έτσι ο Darth Vader αν και ανύπαρκτο πρόσωπο να γίνεται ακόμα ένα εύπεπτο παράδειγμα για να κατανοήσει ο κόσμος τη διαφορά.

 

Διαβάζοντας λοιπόν όλα αυτά, μπορεί να μην καταλήξαμε τελικά στο ποιο είναι τελικά το προφίλ του Darth Vader αλλά τώρα είμαστε ακόμα πιο σίγουροι πως με όλο τον κόσμο να ασχολείται μαζί του, σίγουρα είναι ένας ήρωας που πρέπει να τον γνωρίσουμε καλά! Γι' αυτό συνεχίζουμε ακάθεκτοι όλο το Μάιο να παρακολουθούμε στα κανάλια Novacinema το ειδικό κανάλι Nova Starwars HD, όσο θέλουμε και όποτε θέλουμε. Ο εξελιγμένος αποκωδικοποιητής εγγραφής NovaBox+ μας δίνει τη δυνατότητα να γράψουμε τις 6 ταινίες και να φτιάξουμε τη δική μας πλήρη Star Wars ταινιοθήκη και έτσι μπορούμε να τις βλέπουμε με βάση των ελεύθερο χρόνο μας.