"Τα καλύτερα μάτια". Μελέτες στο "Eρευνητικό Kέντρο για την φυλετική υγιεινή". Federal Archives. Πλήρη στοιχεία και αρχειακό φωτογραφικό υλικό για τη γενοκτονία του τσιγγάνικου λαού είναι διαθέσιμα στο Documentation and Cultural Centre of German Sinti and Roma.

 

"Οι Τσιγγάνοι είναι ένα ξένο σώμα".

Το γερμανικό έθνος είχε, σύμφωνα με την ανθρωπολόγο Sophie Ehrhardt, το απαράβατο δικαίωμα να εφαρμόζει πολιτικές βασισμένες στην φυλετική επιλογή και τον ευγονισμό. Στις σελίδες ιατρικού περιοδικού έγραφε το 1934 πως θα έπρεπε να υποβληθούν σ' αυτήν την επιλογή οι "πνευματικά κατώτεροι", οι "μπάσταρδοι της Ρηνανίας" και πάνω από όλους οι Εβραίοι. Η ίδια διάλεξε να εφαρμόσει τις θεωρίες της πάνω στους Τσιγγάνους, συμμετέχοντας στα πλαίσια της αποστολής της στο ναζιστικό Eρευνητικό Kέντρο για την Φυλετική Υγιεινή στην απογραφή, τη γενετική μελέτη και την κατηγοριοποίηση των υποομάδων του τσιγγάνικου πληθυσμού. Τα "ανθρωπολογικά" πρακτικά της συμπεράσματα προσέφεραν στους ναζί το επιστημονικό άλλοθι που αναζητούσαν για την εξολόθρευση του τσιγγάνικου λαού, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τις πρυτανικές αρχές του Πανεπιστημίου του Tübingen να την προσλάβουν αμέσως μετά τον πόλεμο για  να συνεχίσει εκεί τη διδασκαλία της !

 

Τσιγγάνικα τροχόσπιτα στη Γερμανία το 1935.

 

Αριστ. : O Franz Rosenbach με τη μητέρα του λίγο καιρό πριν οδηγηθούν στο στρατόπεδο του AuschwitzΔεξ. : Η Sidonie Adlersburg με την κούκλα της.

 

Η τσιγγάνικη οικογένεια Bamberger.

 

Καλοκαίρι του 1942. Τα τέσσερα παιδιά, ο Franz Rose, ο Fritz Wagner, ο Paul Wagner και ο Alex Rose, μεταφέρονται στο στρατόπεδο του Auschwitz-Birkenau όπου και θανατώνονται μαζί με τα περισσότερα μέλη της οικογενειάς τους.

 

Ο Emil Christ -εδώ με την ξαδέλφη του- καθαιρέθηκε από τη Wehrmacht και οδηγήθηκε στο Auschwitz με τη γυναίκα και τα δύο παιδιά του.

 

Η Else Schmidt (κέντρο) - εδώ με τις δύο ετεροθαλείς αδελφές της, ήταν η μόνη που επέζησε από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, επειδή ο πατέρας της κατάφερε να την απελευθερώσει από το στρατόπεδο του Ravensbrück.

 

Προπαγάνδα για την αρία φυλή και μελέτες για τις φυλετικές διαφορές με παραδείγματα "υπανθρώπων" στο μάθημα της  Sophie Ehrhardt  και του Hans Hirschhuber (γύρω στο 1941).

 

Μεταφορά των Sinti και Roma από το Remscheid στο Auschwitz το Μάρτιο του 1943. Historical Centre Remscheid.

 

8 Μαρτίου1943. Γυναίκες και παιδιά εκτοπίζονται στο Auschwitz-Birkenau.

 

Asberg, 22 Μαίου 1940. Κάτω από τα μάτια των κατοίκων της πόλης, ομάδες  Roma και Sinti οδηγούνται στο σταθμό των τρένων. Bundesarchiv.

 

Asberg, 22 Μαίου 1940. Bundesarchiv.

 

Ειδυλλιακές φωτογραφίες προπαγάνδας θα έπειθαν τον κόσμο ότι επρόκειτο για μία απλή "επανεγκατάσταση".

 

Ο Robert Ritter, επικεφαλής του Βιολογικού Εγκληματολογικού Ινστιτούτου του 3ου Ράιχ, και υπεύθυνος για τις "μελέτες" πάνω στον τσιγγάνικο πληθυσμό που οδήγησαν στην εξοντωσή του, φωτογραφίζεται τη στιγμή που παίρνει αίμα από μία γυναίκα. Είναι παρών και στη δεύτερη φωτογραφία (1936). Bundesarchiv. Μετά τον πόλεμο, προσλήφθηκε ως ψυχολόγος μαζί με την συνεργατιδά του Eva Justin στο Γραφείο Υγείας της πόλης της Φρανκφούρτης...

 

"Ανθρωπολογικές" μελέτες σε τσιγγάνικους καταυλισμούς.  Robert Ritter, Eva Justin, Sophie Ehrhardt, το "επιστημονικό" team που ανέλαβε την απογραφή και την κατηγοριοποίηση του τσιγγάνικου πληθυσμού στα πλαίσια ενός προγράμματος φυλετικής καθαρότητας που έστειλε στο θάνατο χιλιάδες ανθρώπους. Η Sophie Ehrhardt διακρίνεται στην έγχρωμη φωτογραφία, στο πλευρό της  Eva Justin με τις σημειώσεις στο χέρι, και στην πανεπιστημιακή αίθουσα (το 1951 !).

 

Close-up ματιού. Βρέθηκε στα αρχεία του "Eρευνητικού Kέντρου για την φυλετική υγιεινή". Ομοσπονδιακά Αρχεία.
 

Απογραφή του τσιγγάνικου πληθυσμού και κατάρτιση γενεαλογικού δέντρου.

 

"Απογραφή" παιδιών. Ομοσπονδιακά Αρχεία.

 

Προετοιμασία για ένα γύψινο ομοίωμα. Ομοσπονδιακά Αρχεία. 

 

Το στρατόπεδο του Auschwitz-Birkenau από αεροφωτογραφία. Κρατικό Μουσείο Auschwitz.

 

Οι κατάλογοι με τα ονόματα των Τσιγγάνων ανά φύλο που βρέθηκαν στις παράγκες τους.

 

Ravensbrück. Γυναίκες σε καταναγκαστικά έργα.

 

Auschwitz-Birkenau. Κρατικό Μουσείο Auschwitz. 

 

Sabac (Σερβία). Εκτέλεση Τσιγγάνων.  Στρατιωτικό Μουσείο του Βελιγραδίου.

 

Βαρσοβία.

 

Sabac (Σερβία). Στρατιωτικό Μουσείο του Βελιγραδίου.

 

Ο Anton Reinhardt και ο δημιός του, ο SS-Sturmbannführer Franz Wipfler. Ο δεκαεπτάχρονος Τσιγγάνος Anton Reinhardt συνελήφθη το 1944 και αμέσως στειρώθηκε. Κατάφερε να αποδράσει και να φτάσει μέχρι τα ελβετικά σύνορα, αλλά οι ελβετικές αρχές αρνήθηκαν να του παραχωρήσουν άσυλο. Μία δεύτερη απόδραση λίγο πριν το τέλος του πολέμου επέφερε την θανατική του καταδίκη.

 

Δύο "Δίκαιοι". Ο Paul Kreber (αριστερά), που εργαζόταν στην αστυνομία του Wuppertal, απέφευγε να εκτελεί εντολές εκτοπισμού και βοηθούσε στη φυγάδευση πολλών διωκώμενων Τσιγγάνων. Παρασημοφορήθηκε το 1988 μετά από αίτημα της τσιγγάνικης κοινότητας. Ο Gotthilf Fritz ήταν κατά τη διάρκεια του πολέμου υπεύθυνος ενός κέντρου για νεαρά κορίτσια. Αρνήθηκε να παραδώσει στα SS τη νεαρή Τσιγγάνα Berta Georges που είχε ήδη χάσει όλη την οικογενειά της και έκρυψε με κίνδυνο τη ζωή του κι άλλες κοπέλες τσιγγάνικης η εβραικής καταγωγής.

 

Η Bertha Georges, που σώθηκε χάρη στον Gotthilf Fritz. Ο Silvester Lampert ήταν κρατούμενος στο στρατόπεδο του Natzweiler στην Αλσατία όπου πολλοί Τσιγγάνοι υπέστησαν θανατηφόρα πειράματα.

 

Διαδήλωση το 1983 μερικών εκατοντάδων Sinti και Roma κατά των συνεχιζόμενων διακρίσεων εις βάρος τους από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία.

 

Πάσχα του 1980.  Συγκέντρωση στο στρατόπεδο του Dachau από Τσιγγάνους απεργούς πείνας.

 


Scientific Racism: The Eugenics of Social Darwinism, BBC.