AΠΟ ΤΗ ΜΑΓΙΑ ΑΛΕΞΙΑΔΟΥ

Το γυαλί είναι ένα αξεσουάρ που τονίζει το στιλ. Κάθε γυαλί είναι φτιαγμένο για ένα πρόσωπο, άρα το κάθε γυαλί αντιπροσωπεύει ένα στιλ. Αλλά το στιλ ή το έχεις ή δεν το έχεις. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
Το γυαλί είναι ένα αξεσουάρ που τονίζει το στιλ. Κάθε γυαλί είναι φτιαγμένο για ένα πρόσωπο, άρα το κάθε γυαλί αντιπροσωπεύει ένα στιλ. Αλλά το στιλ ή το έχεις ή δεν το έχεις. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

 

Κοντά στην Πλατεία Καρύτση, στην Χρήστου Λαδά, υπάρχει ένα μαγαζάκι με οπτικά που έχει πραγματικούς θησαυρούς σε πολύ προσιτές τιμές. Ο Χρήστος Σβωλόπουλος, ο ιδιοκτήτης, είναι ένας αγέρωχος λάτρης των οπτικών που για αυτόν είναι και μεράκι και χόμπι του και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό, που ακόμα και αν δεν αγοράσεις γυαλιά, φεύγεις με ένα ζευγάρι δώρο. Όχι το αφεντικό δεν τρελάθηκε απλά πιστεύει ότι μέσα από την προσφορά ανοίγεις δρόμο και στην αγάπη.

 

— Πόσα χρόνια κάνετε αυτή τη δουλειά και πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με τα οπτικά;

Σαράντα χρόνια φούρναρης που λένε. Ασχολήθηκα με αυτή τη δουλεία εντελώς τυχαία. Σπούδαζα οικονομικά, αλλά δεν ολοκλήρωσα τις σπουδές γιατί έπρεπε να δουλέψω. Έπιασα λοιπόν δουλειά σε ένα μαγαζί με οπτικά. Μπορεί και να τύγχανε να δουλέψω και σε μαγαζί με ρούχα. Όλα μια τύχη είναι. Και από εκεί και πέρα έμαθα τη δουλειά στο μάρμαρο και όταν μπόρεσα πήρα και τις γνώσεις.

 

Από τότε που ασχολήθηκαν οι πρώτοι οίκοι μόδας με το γυαλί το 1985, όπως ο Dior και ο Armani χαλάσανε και τα γυαλιά.

 

— Θεωρείτε πως τα γυαλιά μας βοηθούν να διαμορφώσουμε κάποιο στιλ;

Το γυαλί είναι ένα αξεσουάρ που τονίζει το στιλ. Κάθε γυαλί είναι φτιαγμένο για ένα πρόσωπο, άρα το κάθε γυαλί αντιπροσωπεύει ένα στιλ. Αλλά το στιλ ή το έχεις ή δεν το έχεις. Έγιναν περιβόητα τα γυαλιά της Jackie O. γιατί η ίδια η γυναίκα, διέθετε στιλ, όχι τα γυαλιά της.

 

Ο Χρήστος Σβωλόπουλος ασχολήθηκε με αυτή τη δουλειά εντελώς τυχαία... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
Ο Χρήστος Σβωλόπουλος ασχολήθηκε με αυτή τη δουλειά εντελώς τυχαία... Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

 

— Ποια είναι τα γυαλιά που έχουν για σας συναισθηματική αξία και γιατί;

Τα παλιά γυαλιά τα οποία δούλευα όταν ήμουν δεκαοκτώ χρονών. Ήταν καινούρια τότε. Τα ίδια γυαλιά από τότε τα βρίσκω και τα μεταποιώ και τα κάνω σύγχρονα. Μ' αρέσει να παίρνω το παλιό και να το κάνω καινούργιο και να γίνεται διαχρονικό. Σαν να παγώνω με έναν τρόπο το χρόνο.

 

— Η αισθητική, στα γυαλιά που αναφέρεστε, αυτά των δεκαετιών του '60 και του '70 έχουν και πάλι τεράστια επιτυχία. Πού το αποδίδετε αυτό;

Η εποχή εκείνη είχα πάρα πολλά καλά. Η μόδα ήταν μόδα. Όταν, λοιπόν, επιστρέφουμε στα παλιά, αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να παράγουμε κάτι αξιόλογο, άρα αναβιώνουμε το παλιό και κάνουμε ξανά επιτυχία πάνω σε δάφνες άλλων.

 

— Ποια είναι τα πιο περίεργα πράγματα που σας έχουν ζητήσει;

Επειδή είμαι περίεργος εγώ, όλους τους περίεργους τους τραβάω αλλά τους σταματάω κιόλας γιατί έχω τον τρόπο να βάζω φρένο στις νευρώσεις. Έχω μελετήσει καλά τον άνθρωπο. Σχεδόν πριν μπουν στο μαγαζί ξέρω τι θα ζητήσουν είναι αυτό που λέει ο λαός «δες φάτσα, κόψε μέτρα».

 

Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

 

— Έχει συμβεί κάποιο περιστατικό που σας έχει κάνει πολύ εντύπωση, κάποια επιθυμία ή απαίτηση που να αφορά τα γυαλιά;

Φυσικά, πάρα πολλά βίτσια. Να ξέρεις πως όταν κάνεις μια δουλειά, είτε την κάνεις 40 χρόνια είτε 1 χρόνο, όταν έρχεσαι σε επαφή με κόσμο είναι κάθε φορά το ίδιο. Τι να σου πρωτοπώ; Το πιο σύνηθες είναι το «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε». Συμφωνούμε πέντε πράγματα μετά από πολλή ανάλυση και έρχεται την επομένη ο άλλος με τρικυμία εν κρανίο και σου ζητάει το μακρύ και το κοντό του. Χαίρομαι τους ανθρώπους που ξέρουν τι θέλουν και δεν ακούνε κανέναν. Ούτε καν εμένα.

 

— Υπάρχουν συλλέκτες γυαλιών στην Ελλάδα, σας ζητάνε κάποια συγκεκριμένα κομμάτια;

Δεν υπάρχουν συλλέκτες στην Ελλάδα. Υπάρχουν αυτοί που εκμεταλλεύονται καταστάσεις και τα πουλάνε στο διαδίκτυο μόνοι τους. Υπάρχουν φυσικά και αυτοί που αγαπάνε τα παλιά γυαλιά.

 

 Ξέρω ότι έχετε ένα ζευγάρι συλλεκτικά Cazal τα οποία τα πουλάτε πολύ οικονομικά, ενώ κάποιοι άλλοι τα δίνουν 1000 ευρώ. Γιατί έχετε διατηρήσει τις τιμές σας τόσο χαμηλά;

Έχω διατηρήσει τις τιμές χαμηλά επειδή αφενός τα βρίσκω φτηνά ο ίδιος και κατ' επέκταση θα τα δώσω σε φυσιολογική τιμή, και αφετέρου διότι δεν χρειάζεται να εκμεταλλευόμαστε τον κόσμο αυτή την εποχή. Εφόσον τα παίρνω εγώ φτηνά, θα τα πάρεις και εσύ φτηνά.

 

Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

 

— Η διαδικασία της εύρεσης των γυαλιών πόσο περίπλοκη είναι;

Τα γυαλιά τα βρίσκω εγώ από παλιούς εμπόρους, που τους γνωρίζω χρόνια και έχουμε σχέσεις εκτίμησης.. Όλα τα γυαλιά που έχω είναι καινούρια και αφόρετα. Γιατί στα vintage παίζει ρόλο και σε τι κατάσταση είναι τα γυαλιά.

 

— Σας έχει επηρεάσει η κρίση προσωπικά, έχετε αλλάξει κάτι στη φιλοσοφία σας;

Φυσικά και με έχει επηρεάσει, αλλά ο καθένας βρίσκει τρόπους να διαχειρίζεται αυτή την κατάσταση. Η αλήθεια είναι ότι όταν μεγαλώνεις, μεγαλώνει και η πελατεία σου, άρα κάποιους τους χάνεις. Δεν ζούμε και χίλια χρόνια. Οπότε χρειάστηκε να βρω τρόπο να φέρω νέο κόσμο στο μαγαζί. Νομίζω ότι όταν είσαι ειλικρινής και αγαπάς αυτό που κάνεις δεν πρόκειται ποτέ να χαθείς.

 

— Tα vintage γυαλιά τα βάλατε στο μαγαζί για να ανανεωθεί και η πελατεία σας;

Έβαλα τα vintage γυαλιά πριν από 8 χρόνια και ναι, ένας λόγος είναι και αυτός. Για να μπορεί να τα παίρνει ο κόσμος φτηνά, επειδή τα αγοράζω και εγώ φτηνά. Θα μπορούσα ωστόσο να τα πουλάω πολύ πιο ακριβά, όπως κάνουν και άλλα μαγαζιά. Πίστεψέ με υπάρχει πολλή αισχροκέρδεια και εκμετάλλευση.

 

Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

 

 Έχετε ένα όνειρο επιχειρηματικά που ακόμα δεν το έχετε υλοποιήσει;

Το όνειρό μου ήταν να πάρω ένα μαγαζί σε όροφο όταν έπαιρνα σύνταξη και να πουλάω μόνο vintage, συλλεκτικά γυαλιά. Κάποτε θα γίνει. Το μαγαζί αυτό υπάρχει από το 1948, εγώ το πήρα το 1988. Τα γυαλιά αυτά τότε ήταν σύγχρονα. Τα αγαπούσα και ξέρω πολύ καλά ότι είχαν και ακόμα έχουν πολύ καλύτερη ποιότητα. Όλα τα γυαλιά πλέον κατασκευάζονται στην Κίνα και δεν έχουν καμία σχέση με τα παλιά γυαλιά που σχεδόν τα έφτιαχναν στο χέρι

 

— Έχετε αδυναμία σε κάποια γυαλιά, ή σε κάποιους σχεδιαστές;

Έχω αδυναμία στους Γάλλους, οι οποίοι ήταν καλύτεροι σχεδιαστές και είχαν τις καλύτερης ποιότητας γυαλιά. Μία μάρκα που είναι η αδυναμία μου είναι η Silhouette, η οποία υπάρχει ακόμα και είχε ανέκαθεν εκκεντρικά σχέδια. Στην εποχή μου τα φορούσε η Μάρω Κοντού.

 

— Από τις σύγχρονες μάρκες γυαλιών ξεχωρίζετε κάποιες;

Όχι. Από τότε που ασχολήθηκαν οι πρώτοι οίκοι μόδας με το γυαλί το 1985, όπως ο Dior και ο Armani χαλάσανε και τα γυαλιά.

 

Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

 

Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

 

Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος
Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος

 

Οπτικά Σβωλόπουλος, Χρήστου Λαδά 2, Πλατεία Καρύτση, Τηλ. 210 3229150