Ένας από τους κυριότερους και διασημότερους εκπροσώπους της world music, ο Salif Keita από το Μαλί έρχεται για συναυλία στην Ελλάδα, αυτήν την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31/7 στο Sani Festival.

 

Ο τραγουδοποιός που έχει συνδυάσει παραδοσιακούς ρυθμούς και φωνητικά με ηλεκτρονικά όργανα, είναι απόγονος βασιλικής οικογένειας, με ρίζες που φτάνουν μέχρι τον Soundjata Keita –ιδρυτή της αυτοκρατορίας του Μάλι το 1240, διαβάζουμε στην Καθημερινή.

 

Ο Σαλίφ Κεϊτά γεννήθηκε αλμπίνος και αποκηρύχθηκε από την οικογένειά του, αφού στην κουλτούρα των Mandinka ο αλμπινισμός ερμηνεύεται ως σημάδι του διαβόλου και θεωρείται κακός οιωνός. Περίπου το ίδιο κακό ήταν και το να αποφασίσει κάποιος να ασχοληθεί με τη μουσική. Ο Κεϊτά, όμως, κυνήγησε το όνειρό του και έκανε τα πρώτα του βήματα στην πρωτεύουσα Μπαμάκο. Σύντομα, έφτιαξε τους «Les Ambassadeurs», μια από τις πιο πρωτοποριακές μπάντες της Δυτικής Αφρικής.

 

Στην εντυπωσιακή δισκογραφία του Σαλίφ Κεϊτά υπάρχουν συνεργασίες με καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως οι ιδρυτές του Weather Report, Joe Zawinul και Wayne Shorter, ο ντράμερ Paco Sery, ο κιθαρίστας Carlo Santana και ο Bill Summers στα κρουστά. Μέσα απ' αυτές τις συνεργασίες, ο Κεϊτά επέκτεινε τα μουσικά του σύνορα και διαμόρφωσε έναν ιδιαίτερο μουσικό ήχο, στον οποίο η ροκ, η φανκ και η τζαζ συνδυάζονται με τις ρίζες της παράδοσης των griot, στη Δυτική Αφρική. Το αποτέλεσμα είναι συναρπαστικό.

 

Nα μερικά απ' τα πιο χαρακτηριστικά του κομμάτια.