Σήμερα το Νο1 θέμα συζήτησης είναι ο θάνατος του 19χρονου στον οποίο έγινε έλεγχος εισιτηρίου.
Πολύς κόσμος λέει: "το μνημόνιο φταίει, και γιατί να πληρώνουμε εισιτήρια στα ΜΜΜ, να μη γίνονται έλεγχοι". Αλλά και το εξής δίκαιο: "Να μην τσαμπουκαλεύονται και να μην τραβάνε τα πράγματα στα άκρα οι ελεγκτές."
Άλλοι είχαν διαφορετική άποψη: "Είναι δύσκολο να κατηγορήσεις κάποιον που επιμένει να κάνει τη δουλειά του σύμφωνα με το νόμο. Εξάλλου αν ανέβεις σε λεωφορείο χωρίς εισιτήριο είναι λογικό ότι μπορεί και να σε πιάσουν και να μη σου τη χαρίσουν".
Αυτοί με την δεύτερη άποψη έπρεπε, πιστεύω, να είναι προσεκτικοί. Είτε να μιλήσουν απόλυτα διπλωματικά, είτε να σιωπήσουν, έστω και προσωρινά.
Η συγγραφέας Λένα Διβάνη δεν έκανε ούτε το ένα αλλά ούτε και το άλλο. Γράφοντας αυτό το τουίτ:
εξόργισε πολύ κόσμο, για τη χρήση της λέξης "τζαμπατζής". Δεν είναι δόκιμη, νομίζω, την ώρα που ο άνθρωπος μόλις σκοτώθηκε. Έμαθα για το συμβάν από έναν δημοσιογράφο στο FB ο οποίος υποψιάζομαι ότι είχε την ίδια γνώμη με την Διβάνη, όμως πρώτα μίλησε για την τραγωδία της χαμένης ζωής κι έδωσε συλληπητήρια στην οικογένεια του νεαρού και μετά είπε πως κατά τη γνώμη του δεν πρέπει να σταματήσουν οι έλεγχοι στα λεωφορεία επειδή κάποιοι μπορεί να κάνουν τα πάντα για να μην πληρώσουν - οι νόμοι πρέπει να τηρούνται.
Η διαφορά όμως είναι ότι στο twitter, το οποίο χρησιμοποίησε η Διβάνη, όλα είναι αναγκαστικά σύντομα και περιεκτικά, ενώ στο FB έχεις πιο πολύ χώρο για να αναλύσεις/εξηγήσεις αυτό που θέλεις να πεις.
Και έτσι, ενώ μόλις είχε πεθάνει ένας νεαρός άντρας, η Λένα Διβάνη έγραψε το one-liner της, και έγινε το Πιο Μισητό Πρόσωπο σήμερα στο Τουίτερ.
Χαρακτηριστικό πάντως είναι πως στο Facebook έφαγε το πιο πολύ βρίσιμο.
Από ανθρώπους που δεν κρύφτηκαν πίσω από κάποια περσόνα. Δεν ήταν τρολ ή προσεκτικά κρυμμένοι πίσω από μια ανωνυμία ή έναν φτιαγμένο από ίντερνετ καφέ ψεύτικο λογαριασμό. Ήταν χρήστες με ονοματεπώνυμο, με φωτογραφία, με ανοιχτό προφίλ. Περήφανοι, χωρίς να νοιάζονται που αν τους κάνει μια αγωγή η Διβάνη θα τρέχουν και δεν θα φτάνουν.
Το τουίτ ήταν ατυχέστατο (ο "τζαμπατζής" ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ, και αυτό μοιάζει να είναι μικρολεπτομέρεια στο εν λόγω τουίτ). Είναι πάντως κι ένα θέμα το πώς διοχετεύεται στη σημερινή ψηφιακή εποχή η οργή για μία άποψη, αλλά και το πώς η ηλεκτρονική απόσταση μας κάνει ατρόμητους και συχνά τελείως υπερβολικούς.
Αν η ανθρωπιά είναι το ζητούμενο, και το τουίτερ και το Facebook με αποκαρδιώνουν φοβερά. Άνθρωποι που προσπαθούν να δείξουν ότι είναι ανώτεροι και καλύτεροι απ' αυτήν και εύχονται ελαφρά τη καρδία γκιλοτίνες, επώδυνο θάνατο κλπ, δεν με πείθουν απόλυτα για τον ανθρωπισμό τους.
H Αγάπη ξεκινά από μας τους ίδιους. Αν πιστεύουμε ότι κάποιος είναι απάνθρωπος, ας μη του μοιάσουμε.
* Η Έλενα Ακρίτα, έγραψε:
«Να συγχαρούμε θερμά όλους εσάς που λέτε "ο 18χρονος ας πλήρωνε εισητήριο". Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που παίρνετε και δίνετε πάντα απόδειξη. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν παρκάρετε ποτέ παράνομα. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν ρίξατε ποτέ σκουπίδι έξω από κάδο. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που δεν μπορείτε να καταλάβετε τον τρόμο ενός παιδιού που δεν έχει ένα ευρώ στην τσέπη. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που αποκαλείτε του άνεργους τζαμπατζήδες. Είστε οι ίδιοι νομοταγείς πολίτες που πιστεύετε πως από τα οχήματα πηδάνε "τα παιδιά των άλλων"... Γιατί αυτές είναι οι ζωές των άλλων... Κι αυτοί είναι θάνατοι των άλλων... Για ένα κωλοεισιτήριο... Ντροπή! »
Όταν αυτοί που έχουν αναλάβει τη μόρφωση μιας κοινωνίας εκφράζονται δημόσια με τέτοιον τρόπο, καμία εντύπωση δεν πρέπει να μας κάνει ο ηλεκτρονικός όχλος που ψάχνει να λιντσάρει κόσμο και κάνει bullying μέσω του Facebook. Αυτά τα παραδείγματα παίρνουν από τη Διβάνη και την κάθε κυρία Διβάνη, αυτά κάνουν.
Εντυπωσιακό είναι πάντως ότι μπροστά σε μια τραγική είδηση, και μάλιστα όχι πολύ συνηθισμένη, μια γνωστή συγγραφέας διάλεξε να εστιάσει τον σχολιασμό της στην ανάγκη να συνεχιστεί απρόσκοπτο το έργο των ελεγκτών εισιτηρίων.
Οι τραγικές αντιδράσεις εναντίον της εξηγούν το γιατί...
Αυτός είναι ο πολιτισμένος τρόπος και όχι να ξαμολάς έναν υπάλληλο για να διαπληκτίζεται με οποιονδήποτε δεν έχει βγάλει εισιτήριο. Ελπίζω τουλάχιστον μετά από αυτό το περιστατικό να ξυπνήσουν και να τον εφαρμόσουν πριν θρηνήσουμε κι άλλο θύμα....
Εγώ ομολογώ, ότι καθώς τα διάβαζα είδα κόκκινο!
Βέβαια όπως έβαλα το τουίτ της, ήθελα να βάλω αντιπροσωπευτικά σχόλια απ' την αντίδραση του όχλου. Και πίστεψέ με έβαλα ελάχιστα σε σχέση με τα 300+++ σχόλια που γράφτηκαν εκεί μέχρι στιγμής.
Οι ελεγκτές εννοείται πως πρέπει να συμπεριφέρονται πιο ανθρώπινα. Το "κάνω τη δουλειά μου" από το "κάνω κατάχρηση εξουσίας" έχει μεγάλη διαφορά...άλλωστε η δράση φέρνει αντίδραση. Όταν φερθείς άσχημα σαν ελεγκτής ο επιβάτης θα αντιδράσει αναλόγως και θα ξεκινήσει καυγάς. Αλήθεια πάντως,το ενδεχόμενο οι τιμές των κομίστρων στα Μ.Μ.Μ. να προσαρμοστούν στην ελληνική πραγματικότητα το έχουν σκεφτεί εκεί στις συγκοινωνίες; Λυπάμαι,αλλά να χρειάζεται κάποιος 2,80 ευρώ την ημέρα ή 45 ευρώ τον μήνα για να πάει στη δουλειά του και να επιστρέψει είναι παράλογο!
Όσον αφορά την (καθηγήτρια στη Νομική Αθήνας) Λ.Διβάνη, με τρομάζει το ότι ένας άνθρωπος που διαμορφώνει συνειδήσεις ως διδάκτωρ σκέφτεται κι εκφράζεται μ'αυτόν τον τρόπο...
ΥΓ. Όταν η μητέρα μου έχει πεθάνει από καρκίνο κι εσείς χρησιμοποιείτε την αρρώστια, έτσι, επειδή δεν σας άρεσε κάτι που έγραψε η Διβάνη, τι να σας πω...
Επιεικώς βιαστική κι εκ του ασφαλούς ρητορική καφενείου, που μου θυμίζει γέρο συντηρητικό δεξιό, κι ατάκες του στυλ οι χωροφύλακες πρέπει να κάνουνε τη δουλειά τους, και οι νέοι να μην προκαλούν κτλ...
Ντράπηκα κι αηδίασα και μόνο που διάβασα το tweet της, εδώ.
Τόσο ανάγκη πια να εκφραστεί έτσι απερίσκεπτα δημοσίως, λίγες ώρες μετά τον θάνατο ενός παιδιού;
Μα είμαστε σοβαροί; Τι ρεζιλίκια είναι αυτά;
Οι αντιδράσεις, προφανώς, κακόγουστες και υπερβολικές. Όμως ξέρουμε όλοι την αρένα του ελληνικού facebook και το πως εκφράζονται- εκτίθενται οι άνθρωποι εκεί μέσα. Ήταν αναμενόμενο.
Δεν δικαιολογώ, απλώς ερμηνεύω..
Οι ντροπιαστικές κατάρες, παρ' όλα αυτά, δεν με έκαναν να την συμπονέσω καθόλου, ούτε και να σοκαριστώ ιδιαίτερα..
Ξαναλέω, αυτό είναι -πάνω κάτω- το ελληνικό facebook. Όταν μπλέκεις με τα πίτουρα θα σε φάνε οι κότες.
Δεν μπορώ καν να φανταστώ πόσο θα με εξόργιζε αν κάποιος έλεγε κάτι τέτοιο μπροστά μου, ούτε τι θα του έσουρνα από μέσα μου...
Ε, άλλους δεν τους νοιάζει και τα λένε από έξω τους, εν βρασμώ ψυχής, στο facebook...
Προσωπικά, για να αποφύγω τέτοιες παρορμήσεις και λοιπά ρεζιλίκια απέχω κι απ' όλα τα social media.
Η Κυρία Διβάνη, όμως, όχι..
Τι περίμενε;
Πραγματικά η πιο σοφή επιλογή...
η ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα της κόψουν την πρόσβαση τα σόσιαλ μίντια αντί για το αντίθετο.
Ως ποτε θα αποτελει ειδηση ενας αδιαφορος κατα τα αλλα διαλογος μονο και μονο επειδη ελαβε χωρα σε twitter/FB;
Εννοω:
- Υπο ΚΣ ποιος θα ασχολουταν με το τι πιστευει η Λ. Διβανη για το συγκεκριμενο θεμα;
- Υπο ΚΣ ποιος θα ασχολουταν με το τι της απαντησαν 70 αλλα ατομα
- Who is this L. Divani person anyway?
Δειχνει την ανυπαρκτη κοινωνικη παιδεια τηs και την ΚΥΝΙΚΟΤΗΤΑ των ΒΟΛΕΜΕΝΩΝ.
ΑΛΛΑ εχει ο καιροs γυρισματα...
Δε θα μπω καν να σχολιάσω την κ. Διβάνη, διότι και μόνο το ότι έδειξε ασέβεια σε έναν νεκρό, που καλά-καλά δε του βγήκε ακόμη η ψυχή, δείχνει το βαθύ της έλλειμμα σε κλασικές αρχές και αρετές...οπότε τι να λέμε τώρα...
Αλλά θα μου επιτρέψετε να διαφωνήσω με τα σχόλια, που ανεβάσατε...Δεν προάγουν ούτε τη σκέψη, ούτε τον αντίλογο...είναι καθαρά υβριστικά, που όλοι ξέρουμε σε τι βαθμό υπάρχουν στο WEB και σας το μετρώ ως μέγιστο δημοσιογραφικό ατόπημα. Η ανάγνωση ήταν απλώς χάσιμο χρόνου... :(
[Σχόλιο/απάντηση του Άρη:
Λέτε: "όλοι ξέρουμε σε τι βαθμό υπάρχουν στο WEB". Κι όμως δεν υπάρχουν σ' αυτό το βαθμό σε όλα τα θέματα.
Η υπερβολή του Όχλου πρέπει να στιγματίζεται. Don't shoot the messenger. Τα σχόλια ήταν οικτρά και δεν φταίω εγώ για αυτό. Μου έκαναν τόση εντύπωση όση και το τουίτ της Διβάνη.]
Την εμαθαν οσοι δεν την ηξεραν και θα την διαβαζουν πλεον οπου γραφει ,για να την βριζουν εστω. Το google analytics θα δικαιολογησει τον μισθο της.
Οσοι την εχουν ξαναδιαβασει παντως δεν νομιζω να εκπλησονται. Παντα υπερανω υστερικους σχολιασμους εκανε , τυπου ¨ Γιατι δεν τρωνε παντεσπανι'
´γιατι οι αντρες αφηνουν ανεβασμενο το καπακι στη χεστρα" κτλ.
Μακαρι να της γυρισει μπουμερανγκ η εξυπναδα της
Ένα κράτος στο οποίο οι μη-ελεγκτές της Λίστας Λαγκάρντ επιβραβεύτηκαν με την ψήφο μας.
Αλλά για τη μη καταβολή εισιτήριου από κάποιον φουκαρά στα (κρατικά επιδοτούμενα*) ΜΜΜ, δε σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας. Μέχρι και εθελοντές ελεγκτές γινόμαστε άμα λάχει:
http://www.protothema.gr/greece/article/302593/sosto-to-bonous-gia-tous-ethelodes-elegtes-dilonei-o-uf-metaforon/
*http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=516641
[Απάντηση του Άρη: Σε ό,τι με αφορά, συγγνώμη που βρήκα αδόκιμο τον όρο και απλώς λάθος το τουίτ της Διβάνη που όπως έγραψα έγινε με το που ΣΚΟΤΩΘΗΚΕ κάποιος. Αν την έλεγα αγάμητη και ευχόμουν να ψοφήσει και έλεγα ότι είναι χάλια συγγραφέας, προφανώς, θα ήμουν πιο αποδεκτός από όλους...]
και απο το πρωι ...υπευθυνοι αλλα και μμ<<ε>> υπερτονιζουν-σε συτο το γεγονοs-την αναγκη ελεγχων στα μμμ βαζονταs σε δευτερη μοιρα τον θανατο ενοs παιδιου.
φανταζομαι ειναι μια προσπαθεια να εχουν μαζι τουs τουs ...νοικοκυραιουs οχι μονο γι΄αυτο καθ΄αυτο το γεγονοs αλλα και για αυτα που (ξανα)ερχονται απο σεπτεβριο(μισθοι πειναs,ανεργια,φοροι,κατασχεση πρωτηs κατοικιαs,κ.λ.π)
σε αυτο το ...διακριτικο αλλα σαφεs εποικινωνιακο <<παιχνιδι>> εβαλε την πινελια τηs-ηθελημενα ΄η αθελα τηs-και η κυρια διβανη.
φιλικα
εποικινωνιακο αντι για επικοινωνιακο
και σεπτεβριοs αντι για σεπτεμβριοs
ελαχιστο το ...<<κακο>> αλλα...
Ως γνωστόν είναι και πολύ πονόψυχη. Θα ξεχάσω εγώ που τον Σόιμπλε σακάτη τον ανέβαζε, σακάτη τον κατέβαζε στο τουίτερ;
Η ένταση και το ύφος των απαντήσεων στο σχόλιο της, όπως τα αναδημοσιεύει ο Άρης, με απογοητεύουν και με φοβίζουν.
Πολύ φοβάμαι ότι οι καλοί και οι κακοί, οι ευαισθητοποιημένοι και οι ανάλγητοι διψούν για αίμα, κοινωνία σε αποσύνθεση έτοιμη να φάει τις σάρκες της.
Μπορώ όμως να καταλάβω ότι με την τρομολαγνεία που κυκλοφορεί στα μέσα μαζικής δικτύωσης, την συνεχή παπαγαλία της έκφρασης "ζούμε σε χούντα", και την ανομία του "δεν πληρώνω/όλα δωρεάν/όλοι έχουν δικαίωμα σε όλα" ως lifestyle είναι λογικό ότι κάποιος βρίσκει παράλογο τον έλεγχο του εισιτήριου.
----
επι του θέματος, ατυχές το σχόλιο της Διβάνη, λίγος σεβασμός στους νεκρούς δεν βλάπτει, αλλά και οι υπόλοιποι κάνουν διαγωνισμό για το ποιος θα αποδειχτεί χειρότερος και χυδαιότερος. Τα συγχαρητήρια μου στον νικητή (όποιος και να είναι) και του εύχομαι να μην πάθει ποτέ αυτό που εύχεται.
Το Media Markt έλεγε ότι ο τζάμπας ζει...
Πάω να κρυφτώ τώρα.
Όχι δηλαδή πως λειτούργησαν. Αλλά πως τους ζητάμε να λειτουργήσουν.
Καταρχήν έχουμε έναν 19χρονο που δεν χτύπησε εισιτήριο. Έναν νεκρό 19χρονο. Που ο θάνατός του σχετίζεται άμεσα με το γεγονος ότι δεν χτύπησε εισιτήριο.
Το συμβάν δεν είναι πολύ καθαρό. Δεν έχουμε στάνταρντ δεδομένα και ρεπορτάζ στα χέρια μας, οπότε το να βγάλει κανείς εύκολα συμπεράσματα είναι λάθος.
Υπάρχουν όμως μαρτυρίες. Μαρτυρίες που κάνουν λόγο για τραμπουκισμό, για φραστική επίθεση ακόμα και φυσική επίθεση όπως σπρώξιμο και σκίσιμο μπλούζας από την πλευρά του ελεγκτή. Επίσης εξετάζεται η στάση του οδηγού και ο εισαγγελέας εξετάζει την περίπτωση της ανθρωποκτονίας εξ'αμελείας. Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και σίγουρο. Ας αποφασίσει η δικαιοσύνη, ας μη γίνουμε δικαστές.
Όμως αυτές οι πληροφορίες έχουν ήδη μοιραστεί στο διαδίκτυο και ο καθένας καλείται να της επεξεργαστεί με την δική του λογική.
Έχεις λοιπόν αυτές τις πληροφορίες και έχεις και την δήλωση της κ. Διβάνη.
Μια δήλωση πρωτίστως αντι-ανθρώπινη. Ένα tweet βαθιά συντηρητικό, φοβικό που προσβάλλει την ανθρώπινη ζωή και υπόσταση. Την ταξινομεί και στην παραδίδει αμπαλαρισμένη με χαρακτηρισμούς, χαρακτηρισμούς που φέρνουν μαζί τους ευθύνες και τελικά το μήνυμα που περνάει αν αναλυθεί είναι ότι τέλοσπάντων καλώς το έπαθε. Ή εναλλακτικά κακώς το έπαθε μεν, αλλά αν δεν χτυπάς εισιτήριο πρέπει να περιμένεις τα πάντα δε.
"Τζαμπατζής". Ένας χαρακτηρισμός που φέρει μέσα του μια ευθύνη. Ένα λάθος.
Δηλαδή δράση-αντίδραση.
Η νέα πραγματικότητα που μας παρουσιάζεται από αναρίθμητους ορθολογιστές σχολιαστές όχι μόνο την κ.Διβάνη (σας πληροφορώ γράφτηκαν πολύ χειρότερα σχόλια και από άλλους γνωστούς αλλά χάθηκαν γιατί εστιάστηκε εκεί ο κόσμος), είναι ότι κοίταξε να δείς. Εφόσον έκανες λάθος και τα έβαλες με το κράτος, το κράτος μπορεί να λειτουργήσει όπως θέλει. Το κράτος είναι απρόβλεπτο.
Θυμίζει στρατιωτικό κώδικα. Red code. Jack Nicholson στα έδρανα και δεν συμμαζεύεται.
Προσδίδεται δηλαδή στο κράτος και τους λειτουργούς του η διάσταση του "τιμωρού". Και σε αφήνουν τελικά με μια αίσθηση φόβου.
Η συμπλήρωση αυτής της αφήγησης είναι και η ηλιθιότητα. Ε εντάξει. Κι αυτός έπρεπε να πηδήξει; Ηλίθιος.
Αυτή την αφήγηση την έχουμε ξαναδεί. Τότε με τα παιδιά και το μαγκάλι. Και εκείνα είχαν κατηγορηθεί για ηλιθιότητα και λίγο-πολύ "τους άξιζε".
Κανείς βέβαια από όλους αυτούς δεν συμπεριλαμβάνει στην αφήγησή του, ότι ζούμε στη χώρα με την νεανική ανεργία στο 62%
Άρα το κράτος έχει φτάσει την ανεργία εκεί και έρχεται με περίσσιο θράσος από την γενιά που έχει καταστρέψει (κάτι που το λένε και μέσα από τo Eurogroup, δεν είναι κάποιος λαϊκισμός. Απλά βάζουν και το πρέπει. Ότι έτσι τα έφερε η ζωή πρέπει να θυσιάσουμε κάποιους. Ότι πρόκειται όμως περί ανθρωποθυσίας, δεν το αρνήθηκε ποτέ κανείς) να ζητήσει τα ρέστα, που δεν πλήρωσε το εισιτήριο. Γίνεται ό,τι γίνεται με πιθανές ευθύνες των ίδιων των εμπλεκομένων που εξερευνούνται και φταίει κι από πάνω ο 19χρονος;
Ξεπερνάει κάθε όριο λογικής.
Ο 19χρονος που και να ήθελε να είναι ένας "κακός πολίτης" δεν έχει προλάβει. Δεν έχει προλάβει να φοροδιαφύγει, να λαδώσει, να λαδωθεί. Ο 19χρονος που στη χώρα του η ανεργία στους νέους είναι 62%, είναι -απόλυτα- υπεύθυνος που δεν είχε 1,40.
Και το πλήρωσε με τη ζωή του.
Είναι ΑΠΟΛΥΤΑ υπεύθυνος. Και είναι και ηλίθιος.
Όλο πάνω του δηλαδή.
ΌΛΟ.
Κανείς άλλος δεν έχει ευθύνες...
Είμαι σίγουρος κ. Δημοκίδη, πως αν έρθω σπίτι σας να με κεράσετε έναν καφέ και σας βάλω στο youtube ένα βίντεο με αστυνομικό να σέρνει γυναίκα στο δρόμο και να της πατάει το πρόσωπο, ενώ εκ παραλλήλου ένας άλλος αστυνομικός της βάζει δάχτυλο, θα τρελαθείτε από οργή.
Θα βρίσετε, θα ρίξετε κατάρες, εγώ ομολογώ πως σπάω και αντικείμενα σπίτι μου. Και αν δεν βρίσετε απέξω σας, θα βρίσετε από μέσα σας.
Είναι ανθρώπινο.
Το να μην αντιδράσετε και το να το καταδικάσετε ορθολογικά και ψύχραιμα πέρα από αντι-ανθρώπινο είναι και απλά αδύνατον.
Είναι μια προσδοκία που δεν βρίσκει κανένα αντίκρισμα στην πραγματική ζωή, σε φυσιολογικούς ανθρώπους. Διότι σε μια τέτοια περίπτωση, το να λειτουργήσεις ως ρομπότ, δεν δείχνει ατσαλένια λογική, αλλά σοβαρή δυσλειτουργία στον εγκέφαλο. Δεν είναι μόνο η λογική μέσα στο μυαλό μας. Υπάρχουν πολλές χημικές αντιδράσεις και τμήματα.
Στόχος είναι η ισορροπία όχι η επικράτηση σκέτης της λογικής.
Δεν στέκει ούτε φιλοσοφικά, αλλά πολύ περισσότερο δεν στέκει βιολογικά.
Πρόσφατες έρευνες επιστημών μάλιστα δείχνουν πως μπορεί λανθασμένα να μιλάμε τόσα χρόνια για διαχωρισμό λογικής/συναισθήματος και αυτά τα δύο να είναι αδιαχώριστα.
Υπό αυτή την έννοια, αν το εξετάσεις φιλοσοφικά το να ρίξεις μια κατάρα είναι πολύ πιο λογική αντίδραση γιατί εντάσσεται απόλυτα στην ανθρώπινη φύση. Αν λειτουργείς ως ρομπότ, τότε είσαι εκτός της ανθρώπινης υπόστασής σου και άρα όχι σε τελευταία ανάλυση δεν είναι καθόλου λογική η στάση σου.
Το να ρίξεις όμως μια κατάρα τι σημαίνει; Ας πούμε εγώ πιστεύω πως υπάρχει υπαρκτό πρόβλημα με την αστυνομία. Και τεράστιο μάλιστα. Αλλά δεν συμφωνώ με το τυφλό "ACAB". Προτιμώ εκδημοκρατισμό της Αστυνομίας γιατί θεωρώ πως πρέπει να υπάρχει. Αυτό άλλους τους βρίσκει σύμφωνους, άλλοι το θεωρούν ουτοπικό. Τέλοσπάντων είναι μια θέση.
Αυτή η θέση δεν αλλάζει επειδή είδες ένα βίντεο και έριξες μια κατάρα. Ή μια βρισιά. Όταν έχεις ένα σύστημα αξιών, σκέψης, αντίληψης δεν αλλάζεις. Απλά οργίζεσαι. Και η οργή φεύγει. Και επανέλχεσαι.
Το να εκνευριστείς ακόμα και σε τέτοιο βαθμό όπως τα σχόλια του "όχλου", όχι δεν τους καθιστά όλους αυτούς ipso factο στερούμενος λογικής ή αγάπης. Δεν τους καθιστά κακούς ανθρώπους ή ανθρώπους που πραγματικά πιστεύουν και θα υπερασπιστούν αυτές τις θέσεις.
Μα δεν είναι θέσεις. Είναι ένας συναισθηματισμός της στιγμής. Και μετά θα επιστρέψουν πάλι στο neutral.
Είναι όμως κι αυτό που λέτε. Πλέον έχουν μπει τόσο πολύ στη ζωή μας τα social media τα οποία έχουν ημι-δημόσιο χαρακτήρα, που αυτόν τον χαρακτήρα τον ξεχνάμε. Τα social media έχουν κάνει ένα μεγάλο καλό. Μας έχουν επιστρέψει στην χαμένη τέχνη της γραφής. Και είναι πια τέτοια η ανάγκη μας για άμεση έκφραση και γραφή που πρέπει να γράψουμε τα πάντα.
Έχει και τα καλά του και τα κακά του αυτό το φαινόμενο. Αλλά από το ίδιο φαινόμενο την πάτησε και η κ. Διβάνη. Δεν το σκέφτηκε δύο φορές. Πήγε και το έγραψε κατευθείαν.
Και για αυτό θεωρώ ότι το καλό που προσφέρουν τα social media είναι περισσότερο. Εκεί μπορείς να οργανωθείς, να βγάλεις ρεπορτάζ που δεν μπορεί να βγεί αλλού και εκεί ξεγυμνώνονται οι άνθρωποι.
Την είδαμε λοιπόν γυμνή και ατόφια την κ. Διβάνη για μια στιγμή και το σημαντικό εδώ είναι ότι ήταν τόσο αποκρουστική αυτή η στιγμή που αρκούσε για να προκαλέσει τον "όχλο".
Τι ζητάμε λοιπόν από τον "όχλο"; Να λειτουργήσει ως ρομπότ; Να πει απαράδεκτη η φράση σας, απογοητεύτηκα;
Δεν γίνεται.
Τουλάχιστον έτσι πιστεύω εγω. Πιστεύω ότι τους ζητάτε κάτι ακατόρθωτο.
Και το βλέπω και πιο αισιόδοξα. Όχι δεν θεωρώ πως τα οργισμένα μηνυματα δείχνουν έλλειψη αγάπης.
Θεωρώ πως ακριβώς αντίθετα, μαρτυρούν μια υπεράσπιση αυτής.
Της αγάπης για ζωή.
Του σεβασμού στη ζωή.
Στην ανθρώπινη ζωή και υπόσταση.
Τέλος, θέλω να πω πως βάζω τον "όχλο" σε εισαγωγικά, διότι για μένα δεν υπάρχει κανένας όχλος. Δεν βγήκανε όλοι μαζί στον δρόμο, δεν είναι ομάδα. Είναι ατομικές φωνές. Είναι διαφορετικοί άνθρωποι ο κάθε ένας στο σπίτι του και στον υπολογιστή του. Δεν μπορούν να θεωρηθούν όχλος ούτε τεχνικά, ούτε εννοιολογικά, ούτε επί της ουσίας.
Επίσης η λέξη όχλος έχει μια επικινδυνότητα μέσα της και για αυτό θεωρώ πως για ένα λόγο παραπάνω δεν ταιριάζει με τις αντιδράσεις στα social media. Διότι κανείς ποτέ δεν απειλήθηκε από τον όχλο.
Ούτε η κυρία (δεν θυμάμαι το όνομά της) του Αστυνομικού ρεπορτάζ του Alter που κατέθεσε υπέρ του Κασσιδιάρη και δεν το παραδεχόταν (την είχατε καλέσει και ορθώς από τη στήλη σας για εξηγήσεις, που δεν έδωσε ποτέ) έπαθε τίποτα από κανέναν, ούτε η κ. Δημουλά (αν και είναι ιδιαίτερη περίπτωση αφού υπήρξε ΣΕ ΕΝΑΝ ΒΑΘΜΟ και θύμα τρομερής παραπληροφόρησης, ούτε ο Σφακιανάκης, ούτε ο Πλούταρχος, ούτε κανένας.
Άλλοι παθαίνουν τα κακά. Οι μετανάστες, οι 19χρονοι, οι άστεγοι, οι τρανς (τα ξέρετε).
Λοιπόν;
Όμως δεν έγινε κάτι τέτοιο. Έγινε ότι από μόνος του πήδηξε και έσπασε το κεφάλι του στην άσφαλτο. Για εβδομήντα ευρώ. Και ενώ στο κάτω-κάτω αν όντως του είχε φερθεί άσχημα ο ελεγκτής, ο ίδιος θα έπρεπε να θέλει να πάνε στην αστυνομία. Και ενώ όπως προκύπτει σήμερα ΔΕΝ ήταν άνεργοι οι γονείς του και ο ίδιος γύρναγε από καφέ, όχι από τη βιοπάλη. Και ενώ ο εισαγγελέας άφησε ελεύθερους τους δύο κατηγορούμενους.
Πριν αποφασίσουμε ότι ζούμε σε μια διασταύρωση καθεστώτος Ίντι Αμίν και "1984", μήπως να τσεκάραμε λίγο τα γεγονότα μας;
Μήπως ο ισχυρισμός ότι "το κράτος μπορεί να κάνει ό,τι θέλει" είναι στην πραγματικότητα νηπιακή αντίδραση απέναντι στην ανακάλυψη ότι ο καθένας μας ΔΕΝ μπορεί, όσο κι αν θα μας άρεσε;
Μήπως στο σημείο που βγάζετε τους μουρλαμένους οι οποίοι βρίσκονται σε προχωρημένη μαζική υστερία ένα είδος καλοκάγαθων χίπηδων, το τελικιάζετε λιγάκι το άθλημα;
Tο άρθρο 365 του Ποινικού Κώδικα τιμωρεί την Προσβολή μνήμης νεκρού, όταν κάποιος προσβάλλει τη μνήμη νεκρού με βάναυση ή κακόβουλη εξύβριση ή με συκοφαντική δυσφήμηση, με φυλάκιση μέχρι 6 μήνες.
Το διάβασα και εγώ και μου έκανε εντύπωση. Την ίδια εντύπωση που μου έκανε και η φυσική επίθεση του αδικοχαμένου νεαρού προς τον ελεγκτή του οποίου τα γυαλιά και έσπασε. Δεν ξέρω ποιος κλιμάκωσε τα πράγματα και ποιος επιτέθηκε πρώτος στο άλλο. Αν το έκανε ο ελεγκτής σαφώς και φέρει μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης. Αν το έκανε ο νεαρός ο οποίος στην συνέχεια προσπάθησε να ξεφύγει από τις ευθύνες του με αυτό τον τρόπο η επιλογή του είναι γεγονός πως υπήρξε εξαιρετικά λανθασμένη.
1.αυτοs που χρωσταει καμια 500 εκατομμυρια στιs κρατικεs-πια τραπεζεs-απο υπερτιμολογησειs στα ...ζουζουνια πωs λεγεται?
2.αυτοs που χρωσταει στιs ιδιεs κρατικεs τραπεζεs καμια 200αρα εκατομμυρια για να εχει το καναλι ...μουυυ και να προωθει τιs δουλειεs του πωs λεγεται?
3.αυτοs που του πληρωνειs διοδια για την κορινθου-πατρων πωs λεγεται?
4.αυτοs που πληρωνει το ναυτιλιακο πετρελαιο 40 ΛΕΠΤΑ του ευρω για τα καραβια του ενω εσυ πληρωνειs 1,40 ΕΥΡΩ για να ζεστανειs τα παιδια σου,πωs λεγεται?
5.αυτοs που δεν πληρωνει ΦΠΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ευρω για την διαχειριση του ΕΛ-ΒΕΛ πωs λεγεται?
6.αυτοs ο ...trendy εκδοτηs και ...ραδιοφωνατζηs που χρωσταει 13 εκατομμυρια ευρω στην πρωην ιδιωτικη-και νυν κρατικη-τραπεζα αλλα δεν τον διωχνουν απο την βιλα στην εκαλη πωs λεγεται?
7.οι παε που χρωστανε παντου και αλλαζουν αφμ για να σωθουν πωs λεγονται?
8.η καναδικη εταιρεια που πηρε τα μεταλλεια στην χαλκιδικη ΤΖΑΜΠΑ πωs λεγεται?
και ουκ εστιν αριθμοs ΜΕΓΑΛΩΝ,ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΤΖΑΜΠΑΤΖΗΔΩΝ.
καλο κουραγιο στην οικογενεια του παιδιου.
μονο αυτοι ξερουν τι τουs περιμενει...
Λοιπόν "το νεκρό παιδί" μπορεί από μόνο του να έκλεψε μόνο 1.20, αλλά το 40% των επιβατών που δεν κόβουν εισιτήριο είναι κάτι εκατοντάδες εκατομμύρια το χρόνο. Καθένας τους ασήμαντος σε σχέση με τους "πραγματικούς τζαμπατζήδες" σου, όλοι μαζί ένα πράγμα δέκα φορές μεγαλύτερο, που φταίει 100% για την υψηλή τιμή του εισιτηρίου που πληρώνουμε όλοι εμείς οι υπόλοιποι.
εναs <<πνευματικοs>> ανθρωποs δεν ξεκιναει να ...σωσει την χωρα απο την <<ουρα>> αλλα απο το <<κεφαλι>>,για να εχει-εστω τυπικα-το ηθικο δικαιωμα να κρινει επειτα ενα νεκρο παιδι!
βεβαια για να ξεκιναs απο το <<κεφαλι>> θα πρεπει-εκτοs των ολων αλλων-και καθε ειδουs δοσοληψιεs μαζι τουs.....
οσο για την <<εληναραδικη γραμμη>> που με κατηγορειται,στα καναλια ΣΑΣ και στα μμ<<ε>> ΣΑΣ που συντηρουνται και συντηρουν ΤΖΑΜΠΑ με χρηματα του ελληνικου λαου!
Two wrongs make a right is a type of tu quoque logical fallacy based on the idea that wrongs committed by one party can be used to excuse wrongs committed by others.
http://rationalwiki.org/wiki/Two_wrongs_make_a_right
Πηγή: http://www.lifo.gr/team/bitsandpieces/40493?comment=715547#715547
Δεν ξεχνάει το ίντερνετ.
Κι αυτό πάει και στη Διβάνη και σε όσους επωνύμως απάντησαν
(...)
Meanwhile the Net takes on an aspect not only of disembodied street fair but also psychic slum. Predatory avatars---disinformationists---slave-labor data-entry in US prisons---cyberrape (violation of the data body)---invisible surveillance---waves of panic (K-porn, Nazis-on-the-Net, etc.)---massive invasion of privacy---advertisements---all manner of psychic pollution...
http://hermetic.com/bey/seduct.html
o <<συντροφοs>> απο την ...καισαρεια αλλα γραφει!
στην χρηματιστηριακη <<κοβα>> γρηγορα!
Υ.Γ:μακρια απο μενα οποιαδηποτε προσπαθεια υποστηριξηs του παπαδημουλη!
https://twitter.com/Aristoteleios/statuses/367709978443800576
Βάλανε τα εισιτήρια 1.4 ευρώ. Βάλανε τη βενζίνη 2 ευρώ. Βάλανε παντού διόδια. Απαγορεύεται η κυκλοφορία αν είσαι φτωχός (@N0nServ1am)
https://twitter.com/N0nServ1am/statuses/367711233715081216
Κι αυτοί που τους στέρησαν το εισιτήριο, τώρα τους χλευάζουν.
Κι αυτοί που δεν έκαναν τίποτα για τα όνειρά τους, βρίζουν, δήθεν οργισμένοι.
Κανένας νους, καμμία αλληλεγγύη κανένα κερί αναμμένο.
Ελλάδα, 2013, δεκαπενταύγουστος και Τσίου, σαν τη μέρα της μαρμότας
ας μου εξηγήσει κάποιος με ποιά λογική το εισιτήριο ειναι 1,20 όταν ο βασικός είναι 500 το μήνα. εχεις 16ευρώ τη μέρα δηλαδή και πρέπει απ αυτά να δίνεις 2,40 για μια μετακίνηση.
ας το κάνουν 40 λεπτά και μετά θα σταυρώσω και γω μαζί σας τους "τζαμπατζίδες".
Κρύβει απίστευτο θυμό και μίσος ο μέσος Έλληνας μέσα του, απλά ψάχνει κάπου να τον διοχετεύσει. Κάποιος που εκφράζει την άποψη της μειοψηφίας ή που πολλές φορές λέει αλήθειες που δεν θέλουμε να ακούσουμε είναι πάντα ο εύκολος στόχος. Δεκάδες παραδείγματα τα τελευταία 3-4 χρόνια, και πάντα από κάτω ο όχλος που για ένα "tweet" απλά ΣΟΚΑΡΕΙ με την γλώσσα που χρησιμοποιεί και το μίσος που βγάζει.
Άνθρωποι γεμάτοι θυμό, απελπισμένοι, που διψάν κυριολεκτικά για αίμα και ψάχνουν για ένα θύμα που θα δυσκολευτεί ο απέναντι να πει "ηρέμησε, απλά έχει διαφορετική άποψη από σένα και έγραψε 5 λέξεις. Είσαι άρρωστος, δεν είναι φυσιολογική αντίδραση αυτή".
Κακώς κάποιοι (κι εσυ Αρη) παίρνετε στα σοβαρά σχόλια του ψηφιακού όχλου. Το ίδιο ακριβώς ύφος θα είχαν οι σχολιαστές σε οποιαδήποτε χώρα... Ετσι είναι το μέσο αυτο, η έλλειψη προσωπικής επαφής βγάζει το πιο βαθύ μίσος....
● Ανθρώπων που το καθημερινό τους "εργαλείο" είναι η γλώσσα δεν μπορεί κατά λάθος... να κάνουν τόσο χοντρά λάθη...
Όταν την είχα πρωτοπαρακολουθήσει σε κάποιες ομιλίες μου ήταν συμπαθής. Μετά όμως συνεχίζοντας να την παρακολουθώ και σε άλλες ομιλίες παρατήρησα πως γινόταν εριστική με τους υπόλοιπους, τις περισσότερες φορές αξιολογότατους και συμπαθέστατους ομιλητές ή συνομιλητικές της και κάτι άρχισε να μη που πηγαίνει καλά μαζί της. Δεν ήξερα τι ήταν αυτό και η συμπάθεια άρχισε να μετατρέπεται σε απογοήτευση και υποψία. Δεν μπορούσα να καταλάβω το γιατί. Σήμερα κατάλαβα... ..και συγνώμη αν άργησα...
Ναι δεν λέω οι ελεγκτές κάνουν απλα την δουλειά τους.Εχω πέσει σε καλούς ελεγκτες αλλα πολλές φορές ομως(τις περισσοτερες) έχω πετύχει ελεγκτη να καταχράζεται την εξουσία που του έχει δωθεί και να προσβάλει επιβάτες του λεωφορίου.
Οι ελεγκτές είναι οι οδηγοί και λοιποί υπάλληλοι, που εθελοντικά κάνουν “αυτό” εκτός ωραρίου δουλειάς και βγάζουν ένα extra bonus από τα ποσοστά των προστίμων?
Λυπηρό είναι που κάποιοι άνθρωποι, δήθεν όπως αποδεικνύεται, “διανοούμενοι”, “πανεπιστημιακοί” και ταλαντούχοι συγγραφείς, ανησύχησαν πολύ, μήπως και δεν εφαρμοστεί ο “νόμος και η τάξη”, επειδή σκοτώθηκε κάποιος!!! Αισχρό, θρασύ και ντροπιαστικό το σχόλιο και οι αναδημοσιεύσεις του και η ισχνή υπεράσπιση του.
Λυπηρό είναι που δεν βρέθηκε κανείς να της πει, ότι από τη στιγμή που σκοτώθηκε άνθρωπος, κυρά μου, φυσικά και δεν μπορούν όλα να κυλάνε όπως πριν και τουλάχιστον ΚΑΤΙ πρέπει να επανεξεταστεί στη λειτουργία των ΜΜΜ. Και όχι μόνο εκεί!
Σημασία δεν έχει η τιμή του εισιτηρίου, σημασία έχει η αξία της ανθρώπινης ζωής.