Τα φυτά πάντα είχαν την πρώτη θέση στην ζωή μου.
Τα φυτά πάντα είχαν την πρώτη θέση στην ζωή μου.

 

Ο Σταύρος Αποστόλου κατάγεται από την Ρόδο και ζει στην Αθήνα τα τελευταία 16 χρόνια. Αν τύχει και γκουγκλάρεις το όνομα ενός φυτού, θα πέσεις με μαθηματική ακρίβεια πάνω σε ένα από τα blog που έχει δημιουργήσει, στην (εντυπωσιακή) προσπάθειά του να καταγράψει και να κατηγοριοποιήσει τα φυτά της Ελλάδας, αλλά και τον μεγάλο του έρωτα, τα παχύφυτα. Οι σπουδές του είχαν θέμα την θεολογία αλλά δεν ολοκληρωθηκαν ποτέ. Δεν είδε ποτέ επαγγελματικά το πάθος του με τα φυτά, γιατί όπως μας εξομολογήθηκε αυτό που κάνει, θα χάσει τη μαγεία του. Ασχολήθηκε συστηματικά με την συλλογή κάκτων και παχύφυτων και ταυτόχρονα εξορμούσε (και εξακολουθεί να εξορμεί) στην φύση για να φωτογραφίσει τον χλωριδικό θησαυρό που υπάρχει γύρω μας. Όσο περνούσε ο καιρός και οι φωτογραφίες αυξάνονταν άρχισε να ψάχνει τα ονόματα των φυτών και να βρίσκει περισσότερες πληροφορίες γι' αυτά. Παράλληλα, συνέχισε να ψάχνει και για άλλα είδη που δεν είχε βρει ακόμη. Αυτό για κάποια φυτά ήταν εύκολο αλλά για κάποια άλλα, πολύ δύσκολο και χρονοβόρο.

 

Στον Υμηττό υπάρχουν πολλά "σπάνια" φυτά. Είναι ένα θαυμάσιο βουνό με πλούσια βιοποικιλότητα. Έχουν καταγραφεί περίπου 650 είδη φυτών από τα οποία περίπου 60, είναι ενδημικά της Ελλάδας.

 


"Κάποια στιγμή ένιωσα την ανάγκη να μοιραστώ όλα αυτά που ζούσα στο σπίτι με τους κάκτους μου και όλα αυτά που έβρισκα στην φύση και έτσι έγινα μέλος σε διάφορα φόρουμ του εξωτερικού. Αυτό δεν με ικανοποιούσε και έτσι αποφάσισα να κάνω ενα φόρουμ στην Ελλάδα για τους κάκτους αλλά και κάποια blog με θέμα πάντα τα φυτά"

 

Το δικό μου αγαπημένο φυτό είναι το Aztekium hintonii. 
Το απέκτησα πριν 10 χρόνια από έναν ηλικιωμένο Τσέχο συλλέκτη κάκτων ο οποίος υπολόγιζε την ηλικία του φυτού περίπου στα 300-350 χρόνια.
Το δικό μου αγαπημένο φυτό είναι το Aztekium hintonii. Το απέκτησα πριν 10 χρόνια από έναν ηλικιωμένο Τσέχο συλλέκτη κάκτων ο οποίος υπολόγιζε την ηλικία του φυτού περίπου στα 300-350 χρόνια.

 

Πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τα φυτά του Υμηττού; Τι σε ώθησε να τα φωτογραφίσεις και να τα καταγράψεις;

Με τα φυτά του Υμηττού ασχολούμαι περίπου 8 χρόνια. Ο Υμηττός ήταν η εύκολη και κοντινή λύση κοντά στην πόλη, για έναν "τρελό" με τα φυτά. Άρχισα με μικρές βόλτες γύρω από το μοναστήρι της Καισαριανής και σιγά σιγά γύρισα σχεδόν όλο το βουνό.
Αυτό που με ώθησε να φωτογραφίσω τα φυτά ήταν η αγάπη μου για αυτά, που σιγά σιγά έγινε πάθος και πείσμα να βρω περισσότερα είδη πιο "σπάνια" και δυσεύρετα.

 

Πόσα έχεις καταγράψει-φωτογραφίσει μέχρι τώρα;

Αυτό δεν το γνωρίζω ούτε εγώ. Είναι τόσα πολλά τα φυτά που έχω φωτογραφίσει στο Υμηττό αλλά και σε άλλα βουνά και λόφους της Αττικής, και όχι μόνο, που έχω χάσει λίγο τον έλεγχο. Από τον Υμηττό με ένα πρόχειρο υπολογισμό έχω καταγράψει-φωτογραφίσει περίπου 450 με 500 είδη. Στο διαδίκτυο έχω ανεβασμένες 55.000 φωτογραφίες από φυτά (φυτά στο φυσικό τους περιβάλλον, κάκτους, παχυφυτα και φωτογραφίες από βοτανικούς κήπους) και στο προφίλ μου στο Facebook περίπου 25.000 φωτογραφίες από φυτά σε όλες τις φάσεις τους.

 

Η αγάπη μου για τα φυτά, σιγά σιγά έγινε πάθος και πείσμα να βρω περισσότερα είδη πιο "σπάνια" και δυσεύρετα. τα τατουάζ μου είναι το  Aztekium hintonii, ο Haemanthus coccineus και μια ελληνική ορχιδέα , η Ophrys mammosa
Η αγάπη μου για τα φυτά, σιγά σιγά έγινε πάθος και πείσμα να βρω περισσότερα είδη πιο "σπάνια" και δυσεύρετα. τα τατουάζ μου είναι το Aztekium hintonii, ο Haemanthus coccineus και μια ελληνική ορχιδέα , η Ophrys mammosa

 

Υπάρχουν σπάνια φυτά στην Αθήνα; Ποια είναι αυτά και τι γίνεται με την προστασία τους;

Ναι, υπάρχουν σπάνια φυτά. Σπάνιο μπορεί να είναι ένα φυτό για διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς μπορεί να είναι η ενδημικότητα, δηλαδή το φυτό να υπάρχει μόνο σε μια τοποθεσία στην Ελλάδα και πουθενά αλλού στον κόσμο. Μπορεί επίσης και ένα πολύ κοινό φυτό να είναι σπάνιο σε κάποια τοποθεσία γιατί φυτρώνει μόνο εκεί και σε πολύ μικρούς πληθυσμούς. Στον Υμηττό υπάρχουν πολλά "σπάνια" φυτά. Είναι ένα θαυμάσιο βουνό με πλούσια βιοποικιλότητα. Έχουν καταγραφεί περίπου 650 είδη φυτών από τα οποία περίπου 60 είναι ενδημικά της Ελλάδας. Επίσης στον Υμηττό υπάρχει η μεγαλύτερη συγκέντρωση ειδών ορχιδέας στην Ευρώπη σε σχέση με την έκταση του (+/- 45 είδη). Κάποια από τα "σπάνια" και ενδημικά είδη που συναντάμε στον Υμηττό είναι τα:
Aristolochia microstoma, Geocaryum parnassicum , Fritillaria graeca , Colchicum sfikasianum, Hesperis laciniata ssp secundiflora , Lomelosia hymettia, Erysimum atticum, Campanula celsii, Campanula drabifolia, Romulea linaresii ssp. graeca, οι ορχιδέες Ophrys argolica, Ophrys reinholdii, Limodorum abortivum και πολλά άλλα είδη. Επίσης υπάρχουν και παλιές αναφορές για διάφορα είδη που δεν έχουν βρεθεί ακόμη ώστε να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη τους στον Υμηττό. Τώρα η προστασία τους είναι ένα πολύ μεγάλο θέμα. Στα χαρτιά όλα προστατεύονται με διεθνείς συμβάσεις, προεδρικά διατάγματα κτλ. Στην πράξη τα πράγματα είναι λίγο πιο περίπλοκα και ειδικά για τον Υμηττό που είναι ένας κοντινός προορισμός αναψυχής στην Αθήνα. Μερικά από τα προβλήματα είναι η κοπή και το ξερίζωμα φυτών, η διάσχιση του βουνού με μοτοκρός, η βόσκηση ζώων σε κάποια σημεία του, τα σκουπίδια που μένουν από τους επισκέπτες και άλλα.

 

Ποιο είναι το πιο περίεργο πράγμα που βρήκες στο βουνό;

Το πιο περίεργο που είδα ήταν μια μικρή οχιά, Vipera ammodytes, να τρώει μια τεράστια σαρανταποδαρούσα την οποία δεν μπόρεσε να καταπιεί και τελικά την "ξέρασε". Ήταν κάτι πολύ εντυπωσιακό που δεν το βλέπει κανείς συχνά.

 

Οχιά, Vipera ammodytes τρώει τεράστια σαρανταποδαρούσα
Οχιά, Vipera ammodytes τρώει τεράστια σαρανταποδαρούσα

 

Συνδέονται με κάποιους θρύλους κάποια από τα φυτά;

Πολλά φυτά συνδέονται με θρύλους, νεράιδες και ξωτικά. Το πιο γνωστό είναι ο Μανδραγόρας αλλά δεν υπάρχει στον Υμηττό.
Άλλα φυτά που συνδέονται με θρύλους είναι κάποια είδη του γένους Orchis από τα οποία γίνεται το Σαλέπι και το ονομάζουν σερνικοβότανο γιατί το έδιναν στην έγκυο για να γεννήσει αγόρι. Η διπλοκόνδυλη ρίζα του μοιάζει με τα γεννητικά όργανα και σε αυτό το γεγονός οφείλεται και η ονομασία της ορχιδέα, όρχις (Orchis)

 

Ποια είναι η δική σου σχέση με τα φυτά;
Είναι απλά έρωτας...

 

Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Υμηττό (και όχι μόνο) είναι η ανθρωπινή παρέμβαση με τις αναδασώσεις
Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Υμηττό (και όχι μόνο) είναι η ανθρωπινή παρέμβαση με τις αναδασώσεις

 

Γίνονται συλλογικές προσπάθειες για την ανάδειξη και σωτηρία των φυτών; Θα μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης για τους φυσιολάτρεις;

Κατά την γνώμη μου δεν γίνονται πολλά πράγματα για την ανάδειξη και την σωτηρία των φυτών. Υπάρχουν φυσικά κάποιες προσπάθειες αλλά για μένα δεν είναι αρκετές. Θα μπορούσε πχ να γίνει κάτι μέσω των σχολείων με εκπαιδευτικές εκδρομές ή να τοποθετηθούν ταμπέλες που να ενημερώνουν για τον πλούτο του βουνού, την προστασία του κτλ., να τυπωθούν ενημερωτικά φυλλάδια και να δίνονται στους επισκέπτες. Υπάρχουν όμως και μεμονωμένες προσπάθειες προστασίας με δημοσιεύσεις στο διαδίκτυο, με αναφορές στις αρμόδιες υπηρεσίες για καταστρεπτικές επεμβάσεις και πολλά άλλα. Επίσης μια δράση έγινε πέρσι από την παρέα μου όπου δεντρο-κολλήσαμε φυλλάδια που απέτρεπαν την κοπή και το ξερίζωμα φυτών και ενημερώναμε τους επισκέπτες και ειδικά αυτούς που είχαν κόψει κάποια φυτά, για την προστασία που χρειάζονται, ώστε να περάσουν και στις επόμενες γενιές.

 

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντόπισες στον Υμηττό όσον αφορά τα φυτά;

Για μένα το μεγαλύτερο πρόβλημα στον Υμηττό (και όχι μόνο) είναι ανθρωπινή παρέμβαση με τις αναδασώσεις. Συνήθως φυτεύονται δέντρα άσχετα με την περιοχή και ταυτόγχρονα καταστρέφεται η χαμηλή βλάστηση από τα σκαψίματα.
Λίγο καιρό μετά από μια αναδάσωση έχουμε πολλές λακκούβες με ξερά δεντράκια και πολλά μέτρα αυτόματο πότισμα που δεν λειτούργησε ποτέ. Καλό είναι να αφήνουμε την φύση να κάνει την δουλειά μόνη της, μπορεί να αργεί αλλά την κάνει καλά και σωστά.
Θυμάμαι σε μια βόλτα σε άλλο βουνό που γύρω από κάθε νέο δεντράκι που είχαν φυτέψει, ήταν ξεριζωμένα δεκάδες είδη από κρόκους και Κυκλάμινα.

 

Το όνομα Aztekium οφείλετε στην ομοιότητα μεταξύ της μορφής των φυτών και ορισμένων γλυπτών των Αζτεκων.
Το όνομα Aztekium οφείλετε στην ομοιότητα μεταξύ της μορφής των φυτών και ορισμένων γλυπτών των Αζτεκων.

 

Γνωρίστε 95 υπέροχα λουλούδια και φυτά του Υμηττού μέσα από το φακό του Σταύρου Αποστόλου

*κλικ στις εικόνες για μεγέθυνση

 

Aethionema saxatile subsp. graecum / 
Αιθιόνημα το βραχόφiλο υποείδος το ελληνικό, Αγριοβιολέτα
Η ονομασία του οφείλεται στα φύλλα του φυτού, τα οποία στην ωριμότητα μοιάζουν καμένα ( αιθώ = καίω + νήμα )
Aethionema saxatile subsp. graecum / Αιθιόνημα το βραχόφiλο υποείδος το ελληνικό, Αγριοβιολέτα Η ονομασία του οφείλεται στα φύλλα του φυτού, τα οποία στην ωριμότητα μοιάζουν καμένα ( αιθώ = καίω + νήμα )

 

Allium roseum
Allium roseum

 

Anacamptis coriophora subsp. fragrans / 
Ορχιδέα, Ανακαμπτίς η εύοσμη
Anacamptis coriophora subsp. fragrans / Ορχιδέα, Ανακαμπτίς η εύοσμη

 

Anacamptis pyramidalis / 
Ορχιδέα, Ανακαμπτίς η πυραμιδοειδής, πυραμιδούλα
Anacamptis pyramidalis / Ορχιδέα, Ανακαμπτίς η πυραμιδοειδής, πυραμιδούλα

 

Anemone coronaria
Anemone coronaria

 

Aristolochia microstoma / ( Ενδημικό )
Αριστολόχια η μικρόστομος
Aristolochia microstoma / ( Ενδημικό ) Αριστολόχια η μικρόστομος

 

Asphodeline lutea / 
Ασφοδελίνη η κίτρινη, ασφέρδουκλας
Asphodeline lutea / Ασφοδελίνη η κίτρινη, ασφέρδουκλας

 

Aubrieta deltoidea / 
Αουβριέτια η Δελτοειδής, αγριοβιολέτα
Aubrieta deltoidea / Αουβριέτια η Δελτοειδής, αγριοβιολέτα

 

Biarum tenuifolium subsp. abbreviatum / 
Δίαρο το λεπτόφυλλο
Μικρο φυτό που το λουλούδι του μυρίζει σαν στάβλος με άλογα
Biarum tenuifolium subsp. abbreviatum / Δίαρο το λεπτόφυλλο Μικρο φυτό που το λουλούδι του μυρίζει σαν στάβλος με άλογα

 

Brassica cretica subsp. aegaea / 
Μπράσικα η κρητική, υποείδος του Αιγαίου, σκαρολάχανο
Φυτρώνει σε πετρώδεις θέσεις και βράχους.
Brassica cretica subsp. aegaea / Μπράσικα η κρητική, υποείδος του Αιγαίου, σκαρολάχανο Φυτρώνει σε πετρώδεις θέσεις και βράχους.

 

Bryum capillare / 
Βρύο που προτιμά υγρά σημεία και μπορούμε να το βρούμε σχεδόν παντού αλλά περνάει απαρατήρητο λόγω του μεγέθους του που είναι από 1 έως 3 εκατοστά
Bryum capillare / Βρύο που προτιμά υγρά σημεία και μπορούμε να το βρούμε σχεδόν παντού αλλά περνάει απαρατήρητο λόγω του μεγέθους του που είναι από 1 έως 3 εκατοστά

 

Campanula celsii
Καμπανούλα του Celsius / 
Ενδημικό διετές φυτό που την πρώτη χρονιά δημιουργεί ρόδακα με φύλλα και την δεύτερη ανθίζει.
Campanula celsii Καμπανούλα του Celsius / Ενδημικό διετές φυτό που την πρώτη χρονιά δημιουργεί ρόδακα με φύλλα και την δεύτερη ανθίζει.

 

Bupleurum gracile / 
Βούπλευρο το λεπτό
Bupleurum gracile / Βούπλευρο το λεπτό

 

Campanula drabifolia/ Ενδημικό
Καμπανούλα η δραβόφυλος
Campanula drabifolia/ Ενδημικό Καμπανούλα η δραβόφυλος

 

Centaurea raphanina subsp. mixta / Ενδημικό
Aλιβάρβαρο, αγγιναράκι
Φυτο που διαθέτει αντικαρκινικές , αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα.
Centaurea raphanina subsp. mixta / Ενδημικό Aλιβάρβαρο, αγγιναράκι Φυτο που διαθέτει αντικαρκινικές , αντιοξειδωτικές ιδιότητες και ωφελεί το καρδιαγγειακό σύστημα.

 

Ceratodon purpureus / βρύο με ύψος 3 εκατοστά.
Ceratodon purpureus / βρύο με ύψος 3 εκατοστά.

 

Cerinthe major / 
Κερίνθη η μεγάλη
Η ονομασία του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις κερί + άνθος
Cerinthe major / Κερίνθη η μεγάλη Η ονομασία του προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις κερί + άνθος

 

Cladonia sp / 
Λειχήνα
Cladonia sp / Λειχήνα

 

Clathrus ruber / 
Κλάθρος ο ερυθρός
Μανιτάρι που εμφανίζεται άνοιξη και Φθινόπωρο σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων
Clathrus ruber / Κλάθρος ο ερυθρός Μανιτάρι που εμφανίζεται άνοιξη και Φθινόπωρο σε δάση πλατύφυλλων και κωνοφόρων

 

Colchicum cupanii / 
Κολχικό του Κουπανί
Colchicum cupanii / Κολχικό του Κουπανί

 

Colchicum sfikasianum / Ενδημικό
Κολχικό του Σφήκα
Colchicum sfikasianum / Ενδημικό Κολχικό του Σφήκα

 

Conium maculatum / 
Κώνειο το στικτό 
Το φυτό είναι πολύ κοινό στην Ελλάδα, από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Στην Αρχαία Αθήνα χρησιμοποιούνταν για τις ναρκωτικές του ιδιότητες από τους ιεροφάντες ως αναφροδισιακό. Με παρασκεύασμα κωνείου θανατώθηκε ο Αθηναίος φιλόσοφος Σωκράτης.
Conium maculatum / Κώνειο το στικτό Το φυτό είναι πολύ κοινό στην Ελλάδα, από τα αρχαία χρόνια έως σήμερα. Στην Αρχαία Αθήνα χρησιμοποιούνταν για τις ναρκωτικές του ιδιότητες από τους ιεροφάντες ως αναφροδισιακό. Με παρασκεύασμα κωνείου θανατώθηκε ο Αθηναίος φιλόσοφος Σωκράτης.

 

Crocus cancellatus / 
Κρόκος ο εσχαρωτός
Crocus cancellatus / Κρόκος ο εσχαρωτός

 

Crocus cartwrightianus / Ενδημικό 
Κρόκος του Καρτράιτ
ο πρόγονος των καλλιεργήσιμων κρόκων (Crocus sativus) που δίνουν την ζαφορά.
Crocus cartwrightianus / Ενδημικό Κρόκος του Καρτράιτ ο πρόγονος των καλλιεργήσιμων κρόκων (Crocus sativus) που δίνουν την ζαφορά.

 

Crupina crupinastrum / 
Κρουπίνα η κρουπίναστρος
Crupina crupinastrum / Κρουπίνα η κρουπίναστρος

 

Cyclamen graecum / 
Κυκλάμινο το Ελληνικό
Φυτό με μεγάλη εξάπλωση. 
Μπορούμε να το βρούμε σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, τον Σαρωνικό,τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη, τη Ρόδο, τα νότια παραλια της Τουρκίας και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Με τα φύλλα του φτιάχνονται ντολμαδάκια.
Cyclamen graecum / Κυκλάμινο το Ελληνικό Φυτό με μεγάλη εξάπλωση. Μπορούμε να το βρούμε σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, το μεγαλύτερο μέρος της Πελοποννήσου, τον Σαρωνικό,τις Σποράδες, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, την Κρήτη, τη Ρόδο, τα νότια παραλια της Τουρκίας και στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Με τα φύλλα του φτιάχνονται ντολμαδάκια.

 

Dactylorhiza romana / 
Ορχιδέα Δακτυλόριζα της Ρώμης
Dactylorhiza romana / Ορχιδέα Δακτυλόριζα της Ρώμης

 

Dracunculus vulgaris / 
Δρακοντιά , Φιδόχορτο
Ανθίζει την άνοιξη και το λουλούδι εχει δυσάρεστη οσμή (ψοφίμι)
Dracunculus vulgaris / Δρακοντιά , Φιδόχορτο Ανθίζει την άνοιξη και το λουλούδι εχει δυσάρεστη οσμή (ψοφίμι)

 

Erysimum atticum / Ενδημικό
Κίτρινη Βιολέτα της Αττικής
Erysimum atticum / Ενδημικό Κίτρινη Βιολέτα της Αττικής

 

Euphorbia acanthothamnos / ενδημικό 
Ευφορβία η ακανθόθαμνοςη, γαλαστοιβή
Το όνομα προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις άκανθα+θάμνος και αποδίδει με ακρίβεια την εικόνα του φυτού.
Euphorbia acanthothamnos / ενδημικό Ευφορβία η ακανθόθαμνοςη, γαλαστοιβή Το όνομα προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις άκανθα+θάμνος και αποδίδει με ακρίβεια την εικόνα του φυτού.

 

Euphorbia myrsinites / 
Ευφορβία η μυρσινίτης
Euphorbia myrsinites / Ευφορβία η μυρσινίτης

 

Fritillaria graeca / 
Φριτιλλάρια η Ελληνική
Φυτό που συγγενεύει με τις τουλίπες και περιλαμβάνεται στα αυστηρά προστατευόμενα φυτά της Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης , για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων.
Fritillaria graeca / Φριτιλλάρια η Ελληνική Φυτό που συγγενεύει με τις τουλίπες και περιλαμβάνεται στα αυστηρά προστατευόμενα φυτά της Σύμβασης της Βέρνης του Συμβουλίου της Ευρώπης , για τη διατήρηση της Ευρωπαϊκής άγριας ζωής και των φυσικών οικοτόπων.

 

Fumana ericoides / 
Φουμάνα η ερικοειδής
Fumana ericoides / Φουμάνα η ερικοειδής

 

Geocaryum parnassicum / Ενδημικό
Γεωκάρυο του Παρνασσού
Geocaryum parnassicum / Ενδημικό Γεωκάρυο του Παρνασσού

 

Geopora / 
Μανιτάρι
Geopora / Μανιτάρι

 

Gynandriris sisyrinchium ( Moraea sisyrinchium ) / 
Γυνανδρίρις το σισυρίγχιο, Γυνανδρίριδα
Gynandriris sisyrinchium ( Moraea sisyrinchium ) / Γυνανδρίρις το σισυρίγχιο, Γυνανδρίριδα

 

Helvella leucomelaena
Helvella leucomelaena

 

Hermodactylus tuberosus ( Iris tuberosa ) / 
Ερμοδάκτυλος ο κονδυλόριζος
Το Ονομα Hermodactylus το πήρε από το σχήμα της ρίζας που μοιάζει με δάκτυλο ποδιού, και το ονομα Ερμής που συνδυάζεται με το σχήμα του λουλουδιού
Hermodactylus tuberosus ( Iris tuberosa ) / Ερμοδάκτυλος ο κονδυλόριζος Το Ονομα Hermodactylus το πήρε από το σχήμα της ρίζας που μοιάζει με δάκτυλο ποδιού, και το ονομα Ερμής που συνδυάζεται με το σχήμα του λουλουδιού

 

Hesperis laciniata ssp secundiflora / Ενδημικό
Εσπερίδα
Hesperis laciniata ssp secundiflora / Ενδημικό Εσπερίδα

 

Himantoglossum robertianum ( Barlia robertiana ) / 
Ορχιδέα του Ρόμπερτ , γιγαντορχιδέα
Himantoglossum robertianum ( Barlia robertiana ) / Ορχιδέα του Ρόμπερτ , γιγαντορχιδέα

 

Hymenocarpos circinnatus / Υμενόκαρπος
Hymenocarpos circinnatus / Υμενόκαρπος

 

Hypericum perforatum / 
Υπερικόν το διάτρητον, Σπαθόχορτο , Βάλσαμο
Ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, αιμοστατικό.
Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, απο οπου και η ονομασία του σπαθόχορτο
Hypericum perforatum / Υπερικόν το διάτρητον, Σπαθόχορτο , Βάλσαμο Ο Γαληνός και ο Διοσκουρίδης το αναφέρουν ως διουρητικό, επουλωτικό, εμμηναγωγό, αιμοστατικό. Στην αρχαιότητα το χρησιμοποιούσαν ως επουλωτικό στις πληγές που γινόντουσαν από τα σπαθιά, απο οπου και η ονομασία του σπαθόχορτο

 

Inula verbascifolia ssp. methanea / Ενδημικό
Ραυγόχορτο
Inula verbascifolia ssp. methanea / Ενδημικό Ραυγόχορτο

 

Iris attica ( Iris pumila ssp. attica ) / 
Ίρις η Αττική. Τα άνθη μπορεί να είναι ιώδη μπλε ή κίτρινα.
Iris attica ( Iris pumila ssp. attica ) / Ίρις η Αττική. Τα άνθη μπορεί να είναι ιώδη μπλε ή κίτρινα.

 

Lactuca tuberosa / 
Άγριο μαρούλι
Lactuca tuberosa / Άγριο μαρούλι

 

Lagoecia cuminoides / 
Λαγοικία η κυμινοειδής, Άγριο κύµινο
Lagoecia cuminoides / Λαγοικία η κυμινοειδής, Άγριο κύµινο

 

Limodorum abortivum / 
Λιμόδωρο το εκτρωτικό
Εντυπωσιακή ορχιδέα που δεν έχει πράσινα φύλλα και τρέφεται από ουσίες σε αποσύνθεση που βρίσκονται στο έδαφος όπως κάνουν οι μύκητες.
Limodorum abortivum / Λιμόδωρο το εκτρωτικό Εντυπωσιακή ορχιδέα που δεν έχει πράσινα φύλλα και τρέφεται από ουσίες σε αποσύνθεση που βρίσκονται στο έδαφος όπως κάνουν οι μύκητες.

 

Merendera attica ( Colchicum atticum ) / 
Κολχικό το αττικό ( Αττικό γιατι η πρώτη αναφορά του ηταν στην Αττική )
Merendera attica ( Colchicum atticum ) / Κολχικό το αττικό ( Αττικό γιατι η πρώτη αναφορά του ηταν στην Αττική )

 

Moraea mediterranea Gynandriris monophylla
Moraea mediterranea Gynandriris monophylla

 

Muscari commutatum / 
Μούσκαρι το παραλλάσον
Muscari commutatum / Μούσκαρι το παραλλάσον

 

Narcissus tazetta / 
Νάρκισσος ο Ταζέττιος, μανουσάκι, μαρτακούδι 
Το όνομα του προέρχεται από τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας Νάρκισσο, ενώ το tazetta σημαίνει μικρή κούπα, από το σχήμα της κιτρίνης κορόνας του άνθους.
Narcissus tazetta / Νάρκισσος ο Ταζέττιος, μανουσάκι, μαρτακούδι Το όνομα του προέρχεται από τον ήρωα της ελληνικής μυθολογίας Νάρκισσο, ενώ το tazetta σημαίνει μικρή κούπα, από το σχήμα της κιτρίνης κορόνας του άνθους.

 

Neotinea maculata / 
Ορχιδέα με ανθρωπόμορφα άνθη.
Neotinea maculata / Ορχιδέα με ανθρωπόμορφα άνθη.

 

Nigella arvensis subsp. aristata / Ενδημικό
Νιγέλλα των αγρών
Nigella arvensis subsp. aristata / Ενδημικό Νιγέλλα των αγρών

 

Nigella damascena / 
Νιγκέλα η δαμασκηνή
Nigella damascena / Νιγκέλα η δαμασκηνή

 

Onosma kaheirei / Ενδημικό
Ονόσμα του Ρέχινγκερ
Onosma kaheirei / Ενδημικό Ονόσμα του Ρέχινγκερ

 

Ophrys aesculapii / Ενδημικό 
Ορχιδέα , Οφρύς του Ασκληπιού
Ophrys aesculapii / Ενδημικό Ορχιδέα , Οφρύς του Ασκληπιού

 

Ophrys argolica / ενδημική της Πελοποννήσου και της Νότιας Στερεάς Ελλάδας.
Ορχιδέα , Οφρύς της Αργολίδας
Προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας. Πολύ σπάνια για την Αττική. Την θέση της στον Υμηττό βρηκε η Linda Young.
Ophrys argolica / ενδημική της Πελοποννήσου και της Νότιας Στερεάς Ελλάδας. Ορχιδέα , Οφρύς της Αργολίδας Προστατεύεται από την ελληνική νομοθεσία και περιλαμβάνεται στο Βιβλίο Ερυθρών Δεδομένων των Σπάνιων & Απειλούμενων Φυτών της Ελλάδας. Πολύ σπάνια για την Αττική. Την θέση της στον Υμηττό βρηκε η Linda Young.

 

Ophrys attica / 
Ορχιδέα ,Οφρύς της Αττικής
Ophrys attica / Ορχιδέα ,Οφρύς της Αττικής

 

Ophrys ferrum-equinum / 
Ορχιδέα , Οφρύς η πεταλοειδής
Ophrys ferrum-equinum / Ορχιδέα , Οφρύς η πεταλοειδής

 

Ophrys fusca / 
Ορχιδέα
Ophrys fusca / Ορχιδέα

 

Ophrys hybrid aesculapii x reinholdii / 
Ορχιδέα , υβρίδιο Ophrys aesculapii x Ophrys reinholdii
Ophrys hybrid aesculapii x reinholdii / Ορχιδέα , υβρίδιο Ophrys aesculapii x Ophrys reinholdii

 

Ophrys lutea / 
Ορχιδέα , Οφρύς η κίτρινη, κίτρινο μελισσάκι
Ophrys lutea / Ορχιδέα , Οφρύς η κίτρινη, κίτρινο μελισσάκι

 

Ophrys reinholdii / 
Ορχιδέα , Οφρύς του Ράινχολντ
Ophrys reinholdii / Ορχιδέα , Οφρύς του Ράινχολντ

 

Ophrys tenthredinifera / 
Ορχιδέα , Οφρύς η σφηκάφερη, σφηγκάκι
Ophrys tenthredinifera / Ορχιδέα , Οφρύς η σφηκάφερη, σφηγκάκι

 

Orchis italica / 
Όρχις η Ιταλική
Ανθρωπόμορφη ορχιδέα με λουλουδια σαν γυμνά ανθρωπάκια
Orchis italica / Όρχις η Ιταλική Ανθρωπόμορφη ορχιδέα με λουλουδια σαν γυμνά ανθρωπάκια

 

Orchis quadripunctata 
Ορχιδέα / Όρχις η τετράστικτη
Orchis quadripunctata Ορχιδέα / Όρχις η τετράστικτη

 

Orlaya daucoides
Orlaya daucoides

 

Ornithogalum umbellatum / 
Μεσογειακό
Ornithogalum umbellatum / Μεσογειακό

 

Petrorhagia velutina / 
Πετροραγία η βελούδινη
Petrorhagia velutina / Πετροραγία η βελούδινη

 

Polypodium cambricum / 
Φτέρη, Κάμβριο Πολυπόδιο
Κάτω πλευρά φύλλου με σποριάγγεια 
Στα πτεριδόφυτα τα σποριάγγεια των φυτών βρίσκονται πάντα ενωμένα σε σωρούς κάτω από τα φύλλα. Κάθε ένα σποριάγγειο περιέχει πολυάριθμα σπόρια. Όταν τα σποριάγγεια ωριμάσουν, τα τοιχώματά τους σπάζουν και τα σπόρια ελευθερώνονται.
Polypodium cambricum / Φτέρη, Κάμβριο Πολυπόδιο Κάτω πλευρά φύλλου με σποριάγγεια Στα πτεριδόφυτα τα σποριάγγεια των φυτών βρίσκονται πάντα ενωμένα σε σωρούς κάτω από τα φύλλα. Κάθε ένα σποριάγγειο περιέχει πολυάριθμα σπόρια. Όταν τα σποριάγγεια ωριμάσουν, τα τοιχώματά τους σπάζουν και τα σπόρια ελευθερώνονται.

 

Ptilostemon chamaepeuce / 
Πτιλοστήμων η χαμαιπεύκη, Χαμόπευκο
Ptilostemon chamaepeuce / Πτιλοστήμων η χαμαιπεύκη, Χαμόπευκο

 

Rhamnus lycioides subsp graecus / 
Ράμνος ο Γραικός, Ράμνος
Rhamnus lycioides subsp graecus / Ράμνος ο Γραικός, Ράμνος

 

Romulea linaresii ssp. graeca / 
Ρωμουλέα η λιναρέσιος υποείδος η ελληνική
Romulea linaresii ssp. graeca / Ρωμουλέα η λιναρέσιος υποείδος η ελληνική

 

Saxifraga tridactylites / 
Σαξίφραγκα η τριδάκτυλος
Saxifraga tridactylites / Σαξίφραγκα η τριδάκτυλος

 

Scabiosa hymettia / Ενδημικό
Σκαμπιόζα του Υμηττού
Scabiosa hymettia / Ενδημικό Σκαμπιόζα του Υμηττού

 

Scorzonera crocifolia
Scorzonera crocifolia

 

Sedum stefco
Sedum stefco

 

Sedum urvillei - Sedum hymettium
Sedum urvillei - Sedum hymettium

 

Selaginella denticulata / 
Oδοντωτή Σελαγινέλλα
φυτό που αναγεννάται οπως το Ρόδο της Ιεριχούς ( Selaginella lepidophylla )
Selaginella denticulata / Oδοντωτή Σελαγινέλλα φυτό που αναγεννάται οπως το Ρόδο της Ιεριχούς ( Selaginella lepidophylla )

 

Senecio vernalis
Senecio vernalis

 

Serapias bergonii / 
Ορχιδέα Σεράπια
Serapias bergonii / Ορχιδέα Σεράπια

 

Silene conica / 
Σιληνή η κωνική
Silene conica / Σιληνή η κωνική

 

Smilax aspera / 
Σμίλη η τραχεία, αρκουδόβατος
Smilax aspera / Σμίλη η τραχεία, αρκουδόβατος

 

Stachys cretica / 
Στάχυς ο Κρητικός
Stachys cretica / Στάχυς ο Κρητικός

 

Sternbergia lutea / 
Στερνμπέργια η κίτρινη, κίτρινα κρινάκια του Φθινοπώρου
Sternbergia lutea / Στερνμπέργια η κίτρινη, κίτρινα κρινάκια του Φθινοπώρου

 

Tordylium apulum
Tordylium apulum

 

Trifolium stellatum / 
Τριφύλλι το Αστερωτό
Trifolium stellatum / Τριφύλλι το Αστερωτό

 

Tripodion tetraphyllum Anthyllis tetraphylla / 
Τριπόδιο το τετράφυλλο
Tripodion tetraphyllum Anthyllis tetraphylla / Τριπόδιο το τετράφυλλο

 

Tulipa australis
/ Τουλίπα του Νότου
Tulipa australis / Τουλίπα του Νότου

 

Valeriana dioscoridis / 
Βαλεριάνα του Διοσκουρίδη
Φαρμακευτικό φυτό γνωστό στους αρχαίους Ελληνες και τον Ιπποκράτη.
Valeriana dioscoridis / Βαλεριάνα του Διοσκουρίδη Φαρμακευτικό φυτό γνωστό στους αρχαίους Ελληνες και τον Ιπποκράτη.

 

Viola hymettia / 
Βιόλα του Υμηττού
Viola hymettia / Βιόλα του Υμηττού

 

Aποχρωματισμένες Iris tuberosa
Aποχρωματισμένες Iris tuberosa

 

Δράση
Δράση

 

χελώνα
Testudo marginata / 
Κρασπεδωτή χελώναι
χελώνα Testudo marginata / Κρασπεδωτή χελώναι

 

 

 

 

Τα group του Σταύρου στο Facebook:

https://www.facebook.com/groups/Wild.Cyprus/

 

https://www.facebook.com/groups/Ymittos.plants/

 

https://www.facebook.com/groups/431837750255337/

 

https://www.facebook.com/groups/473297166109013/

 

https://www.facebook.com/groups/184113905126720/

 

Kαι τo Φόρουμ για τους κάκτους:

http://kaktos.forumgreek.com/

 

Όλες οι φωτογραφίες και το υλικό παραχωρήθηκαν από τον Σταύρο Αποστόλου, για χρήση και προβολή αποκλειστικά από το LIFO.gr