ΥΛΙΚΑ

  • 600 γρ. κολοκυθάκια μέτριο μέγεθος
  • 12 φέτες πανσέτα
  • 80 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο
  • 80 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 λίτρο γάλα φρέσκο
  • 300 γρ. αγκινάρες (κατεψυγμένες) βρασμένες και ψιλοκομμένες
  • 300 γρ. σπανάκι καθαρισμένο και ζεματισμένο
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • Αλάτι, πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Για την μπεσαμέλ: Σε βαθιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς για να μην καεί.
  2. Μόλις πάρει ξανθό χρώμα το αλεύρι ρίχνουμε σιγά-σιγά το γάλα, ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 5 λεπτά.
  3. Μόλις δέσει η μπεσαμέλ προσθέτουμε το σπανάκι, τις αγκινάρες, αλάτι, πιπέρι και γραβιέρα. Ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Για τα κολοκυθάκια: Σε αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και αφήνουμε για 5 λεπτά.
  5. Σουρώνουμε και τα προσθέτουμε σε παγωμένο νερό. Στραγγίζουμε τα κολοκυθάκια και τα κόβουμε σε μέγεθος 6 πόντων.
  6. Αδειάζουμε με μυτερό μαχαίρι προσεχτικά το εσωτερικό τους, τυλίγουμε με την πανσέτα και τα τοποθετούμε όρθια σε ταψί με λαδόκολλα.
  7. Γεμίζουμε τα κολοκύθια με την μπεσαμέλ και κρατάμε 4 κουταλιές της σούπας μπεσαμέλ.
  8. Ρίχνουμε γραβιέρα τριμμένη πάνω στα κολοκύθια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 10 λεπτά.
  9. Σερβίρουμε στο πιάτο μια κουταλιά μπεσαμέλ και δίπλα τα κολοκύθια.

Η συνταγή δημιουργήθηκε στο εστιατόριο Σουσουράδα (Μαυρομιχάλη 44, Αθήνα).
Επιμέλεια: Νίκη Μηταρέα