Την ακροδεξιά κι αν την πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς

Την ακροδεξιά κι αν την πλένεις, το σαπούνι σου χαλάς Facebook Twitter
8

Τελικώς, οι κρατούμενοι στο νεοδημοκρατικό... γκουλάγκ εξεγέρθηκαν. Το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜ.ΑΡ., σχεδόν μετά από έναν χρόνο εγκλεισμού, κατάλαβαν αυτό που κάνει τους φυλακισμένους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης κάποια στιγμή να εξεγείρονται: ότι όσο περνάει ο καιρός, τόσο τα πράγματα δυσκολεύουν. Και ότι όπως πάνε, ο -πολιτικός- αφανισμός είναι απλώς θέμα χρόνου.

Η απόφαση των Βενιζέλου-Κουβέλη να κατεβάσουν για ψήφιση το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο κόντρα στον Σαμαρά και τη ΝΔ μετατράπηκε για τους δύο εταίρους της τρικομματικής κυβέρνησης σε θέμα πολιτικής επιβίωσης, μετά από μήνες συνεχών πολιτικών υποχωρήσεων, συχνά ανεξήγητων. Γιατί μπορεί η ΝΔ να ήρθε πρώτη στις εκλογές του Ιουνίου, αλλά πολύ σοβαρά τραυματισμένη. Η περιπέτεια των δύο εκλογικών αναμετρήσεων είχε προκληθεί μετά την επιμονή του προέδρου της ΝΔ να γίνουν εκλογές. Στις πρώτες, η ΝΔ όχι μόνο δεν είχε επιτύχει την αυτοδυναμία που είχε βάλει στόχο ο αρχηγός της αλλά είχε φτάσει στο ιστορικό χαμηλό του 18%, μια πραγματική πανωλεθρία. Για να ανέβει 11 μονάδες στις δεύτερες και να κερδίσει τον ανέτοιμο ΣΥΡΙΖΑ, είχε χρειαστεί να «ψηφίσουν» από τον Ολάντ με τη συνέντευξή του στο Mega μέχρι την «Bild», με την ανοιχτή της επιστολή προς τους  Έλληνες ψηφοφόρους.

Την ίδια στιγμή, η ΔΗΜ.ΑΡ. διέθετε ένα ειδικό βάρος πολύ μεγαλύτερο του εκλογικού της ποσοστού. Από τη συμμετοχή της εξαρτιόταν σε μεγάλο βαθμό η βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης. Ακόμα και το ΠΑΣΟΚ με το καταστροφικό 12% του Ιουνίου ήταν σε πολύ καλύτερη θέση από σήμερα, οπότε οδηγείται με σχεδόν μαθηματική ακρίβεια σε εκλογικό αφανισμό. Η ελεύθερη πτώση του άλλοτε κραταιού κόμματος στις δημοσκοπήσεις έχει φυσικά και άλλες αιτίες αλλά, όπως και στην περίπτωση της ΔΗΜ.ΑΡ., το συμπέρασμα είναι ότι από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση μόνο η ΝΔ έχει βγει ωφελημένη. «Δεν ξέρω αν η ιστορία θα μας συγχωρήσει που κάναμε μάγκα τον Σαμαρά» έλεγε ανώτερο στέλεχός της, σχολιάζοντας τις εξελίξεις.

Το γιατί τα δύο άλλα κόμματα ξέχασαν σχεδόν αμέσως την προγραμματική συμφωνία την οποία είχαν ακριβώς επεξεργαστεί για να αποφευχθούν οι κακοτοπιές είναι απορίας άξιον. To βέβαιο είναι ότι δεν χρειάστηκαν παρά μερικοί μήνες για να φτάσει η ΝΔ να συμπεριφέρεται σαν τον Συναγερμό του στρατάρχου Παπάγου, ο οποίος είχε αγγίξει το 50% στις εκλογές του 1952, αμέσως μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Ευνοιοκρατία, διορισμοί σε κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού ημετέρων ή φιλενάδων και ενίοτε, για να μην ξεχνιόμαστε 50 χρόνια μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, δημιουργία «παρακρατικών» ομάδων που διοικούν οργανισμούς αγνοώντας όχι μόνο τα θεσμικά όργανα αλλά και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους. Στη διεθνή ιστορία των κυβερνήσεων συνεργασίας δεν υπάρχει ίσως άλλο προηγούμενο που ένα από τα κυβερνώντα κόμματα να συμπεριφέρεται με τόση αλαζονεία απέναντι στα υπόλοιπα.

Η αλαζονεία είναι η μια βασική αιτία που η ΝΔ χειρίστηκε με τέτοιο άγαρμπο τρόπο το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Παρότι οι δύο εταίροι είχαν δεσμευτεί δημοσίως ότι θα το υποστηρίξουν, το επιτελείο του κ. Σαμαρά πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι θα συνέβαινε ό,τι και στις άλλες περιπτώσεις ενδοκυβερνητικών τριβών ή διαφωνιών: ότι δηλαδή οι σύμμαχοι θα υποχωρούσαν, προκειμένου να αποφύγουν τη φθορά μιας κυβέρνησης από την τύχη της οποίας εξαρτάται και η δική τους. Όπως συμβαίνει όμως συχνά, η αλαζονεία είναι πολύ κακός σύμβουλος και συχνά γίνεται μπούμερανγκ: μετά τις παρεμβάσεις και της αρμόδιας επιτρόπου της Ε.Ε., το αντιρατσιστικό έχει γίνει πανευρωπαϊκό θέμα, βάζοντας σε σοβαρή δοκιμασία το ευρωπαϊκό, εκσυγχρονιστικό προφίλ που με τόσο κόπο προσπάθησε να δημιουργήσει ο κ. Σαμαράς.

Η δεύτερη αιτία της νεοδημοκρατικής αδιαλλαξίας είναι ιδεολογική. Τα επιχειρήματα ότι δεν επαρκεί η υπάρχουσα αντιρατσιστική νομοθεσία είναι φυσικά αστεία: τη δεκαετία του '70, όταν ψηφίστηκε το τελευταίο σχετικό νομοθέτημα, στην Αθήνα άντε να κυκλοφορούσε κανένας έγχρωμος διπλωμάτης και ο Μιχαλολιάκος ήταν κατηγορούμενος για βομβιστικές επιθέσεις. Και μπορεί ένας νόμος να μη λύνει ένα κοινωνικό πρόβλημα, αλλά μπορεί να το περιορίσει.

Απλώς η ΝΔ δεν θεωρεί τους νεοναζί ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά, αντίθετα, δεξαμενή ψηφοφόρων. Όπως το είχε πει και ο πολύς Ψωμιάδης, πρόκειται για αδελφό κόμμα, για παραστρατημένα ξαδελφάκια που γουστάρουν και λίγο Χίτλερ. Στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ κυριαρχεί μια ακροδεξιά ιδεολογία στην οποία δεν υπάρχει ρατσισμός. Απλώς υπάρχουν αράπηδες. Και όπως έλεγε η παροιμία, τον αράπη κι αν τον πλένεις...

Στήλες
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
Εκτός του ότι δεν είστε καθόλου αντικειμενικός,κάτι που είναι απαραίτητο για να είναι μια γραπτή άποψη άξια αναφοράς,εκτοξεύετε σοβαρότατες κατηγορίες χωρίς στοιχεία."Στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ κυριαρχεί μια ακροδεξιά ιδεολογία"Σαν αυτή ας πούμε."Ευνοιοκρατία, διορισμοί σε κρίσιμες θέσεις του κρατικού μηχανισμού ημετέρων ή φιλενάδων και ενίοτε, για να μην ξεχνιόμαστε 50 χρόνια μετά τη δολοφονία Λαμπράκη, δημιουργία «παρακρατικών» ομάδων που διοικούν οργανισμούς αγνοώντας όχι μόνο τα θεσμικά όργανα αλλά και τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους."Ή αυτή.Δεν αρνούμαι ότι ίσως υπάρχουν και τέτοια περιστατικά,έχω όλην την καλή διάθεση να συμφωνήσω μαζί σας,αλλά δεν παρέχετε κανένα στοιχείο,ούτε παραθέτετε γεγονότα για να υποστηρίξετε τα λεγόμενά σας.Οι απόψεις δεν είναι αξιώματα,χρειάζονται τεκμηρίωση.Το αντιρατσιστικό είναι μεγάλο θέμα,έχει καλές διατάξεις,αλλά και 2-3 σοβαρότατα μειονεκτήματα,ένα από το οποία αναγνώρισε και το Human Rights Watch.
Ήθελα να ΄ξερα πως νιώθετε με τον εαυτό σας, που είστε δημοσιογράφοι και στρατεύεστε σε κάποιο κόμμα.Πώς μπορείτε να μη λέτε λέξη για τον ΣΥΡΙΖΑ, στο θέμα αυτό, σας φανήκε οκ, ενωτική και κοινωφελής η συμπεριφορά του;Μιλάτε για αλαζονεία. Υπάρχει πιο αλαζονικό κόμμα από τον ΣΥΡΙΖΑ αυτή την εποχή;
Έχεις δίκιο στο ότι η στάση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κάκκιστη. Αλλά στην ερώτηση σου η απάντηση είναι ναι. και λέγεται Ν.Δ. Πόση αλαζονεία μπορεί να έχει το τουιτ του φαήλου για τον νεκρό με το κουτί τηλεόρασης?Πόσο αλαζονικός είναι ο φαήλος απλά και μόνο που υπάρχει? :)Το τουιτ του Άδωνι για τα επιδόματα των πολιτικών?Η δήλωση/απάντηση Μπαλτάκου "Δεν μας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα" Το πτέσμα -κατά Βορίδη- σε υποθετική απειλή κατά της ζωής δημοσιογράφου?Η στάση συνολικά της κυβέρνησης (και οι 3) στο θέμα της λίστας Λαγκάρντ. Στηρίζεται ολόκληρη απολογία Παπ στην ανεπισημότητα της λίστας και βγαίνει ο Πρέσβης και τους αδειάζει. Ο δικός μας πρέσβης με την σειρά του "έχασε" τα στοιχεία και δεν ανοίγει μύτη.Δεν ασχολείται κανείς. Μπορώ επίσης να σου πω με σιγουριά πως με το προεκλογικό χαστούκι του Κασιδιάρη και γενικά με την εξέλιξη της Χ.Α. -προεκλογικά πάντα- πολλοί από την Ν.Δ. χάρηκαν -γιατί τους δυνάμωνε σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ-. Αν για δικό σου όφελος χαίρεσαι με την άνοδο νεοναζί, μάλλον είσαι αλαζόνας μέχρι αηδίας. Γιατί αν μια μέρα ξεφύγει το θέμα της Χ.Α. ή δεν θα ξέρουν που να κρυφτούν ή θα χαρούν. Για κάποιους από αυτούς που ΣΕ κυβερνάνε μπορώ να είμαι -μέσα μου- σίγουρος ότι θα χαρούν.Δεν δικαιολογώ τον ΣΥΡΙΖΑ. και ξέρεις γιατί? Γιατί το κείμενο δεν ασχολείται με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά (και) με την αλαζονεία της ΝΔ η οποία είναι δεδομένη. Τώρα αν θες να συμπληρώσεις πως ΚΑΙ το ΣΥΡΙΖΑ είναι αλαζονικό, οκ.Αν και διαφωνώ. Ανίκανο, δεν μπορεί να συννενοηθεί ούτε μεταξύ του και δεν προσφέρει ΤΙΠΟΤΑ καινούργιο έστω σαν ιδέα. Έχουν μείνει στο "λίγο πιο μπροστά του παραδοσιακού (και έτη φωτός ΠΙΣΩ) ΚΚΕ". Όχι και αλαζονικό όμως.. πως θα μπορούσε άλλωστε.
"Στη σημερινή ηγεσία της ΝΔ κυριαρχεί μια ακροδεξιά ιδεολογία"; Τι λετε κυριε Κουλογλου, πως το τεκμηριωνετε αυτο; Δηλαδη κατηγορειτε ευθεως την κυβερνηση της χωρας οτι ειναι Χουντα; Τι εννοειτε ακροδεξια; Παρεπιπτωντος, αυτο που σιγουρα εχουμε ειναι μια κοινοβουλευτικη αντιπολιτευση με ακροαριστερη ιδεολογια, οποτε ο Θεος να βαλει το χερι του..
Ρε φίλε έλεος. Δηλαδή τι να σου τεκμηριώσει? Φαήλος δεξί χέρι του Σαμαρά? Βασικά γάμα το δεν θα μπω σε ανάλυση -είναι τόσα πολλά που τα σκέφτηκα και μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι- αν όντως δεν βλέπεις ότι "η ομάδα που κυβερνάει την χώρα" -έτσι μου αρέσει να τους αποκαλώ- είναι ακροδεξιών αντιλήψεων, δεν έχει νόημα να μιλάμε. Το μόνο που θα σου πω, είναι πως στην Ελλάδα του 2013 θα εκπλαγείς από το πόσο πολύ ΔΕΝ κινδυνεύεις από την άκρα Αριστερά σε σχέση με την άκρα Δεξιά. (εννοείται πως οποιοδήποτε άκρο είναι .....)Επίσης, πολλά χρόνια τώρα είχαμε κοινοβουλευτική αντιπολίτευση με ακροαριστερή ιδεολογία. Κυβέρνηση με ακροδεξιές αντιλήψεις πάλι..... δεν θυμάμαι. Πόσο μάλλον ενώ ταυτόχρονα υπάρχει κοινοβουλευτική αντιπολίτευση που ονομάζεται Χρυσή Αυγή.

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ