Πραγματιστές και σκληροπυρηνικοί Ταλιμπάν

Πραγματιστές και σκληροπυρηνικοί Ταλιμπάν Facebook Twitter
Εκπομπή για τον εορτασμό της Ημέρας της Νίκης, που μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση, παρουσίασε μια φωτογραφία από τη Wikipedia των πραγματικών Μπόνι και Κλάιντ σε μια ενότητα που υποτίθεται ότι ήταν αφιερωμένη στα ζευγάρια που τα χώρισε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
0

ΜΟΝΑ-ΖΥΓΑ ΔΙΚΑ ΜΟΥ
Με κομμένη την ανάσα περιμέναμε την ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην παρέλαση την Ημέρα της Νίκης. Είχαν δημοσιευτεί ένα σωρό άρθρα σχολιαστών που μας είχαν προϊδεάσει ότι θα κλιμάκωνε περαιτέρω την κρίση.

Κάποιοι προειδοποιούσαν ότι θα προχωρούσε σε επίσημη κήρυξη πολέμου ή τουλάχιστον σε γενική κινητοποίηση. Άλλοι ισχυρίζονταν το εντελώς αντίθετο — αποκλιμάκωση με ανακήρυξη της νίκης των Ρώσων. Ορισμένοι είπαν ότι ο Πούτιν θα προσφέρει ένα «σάντουιτς», το οποίο θα εξυμνεί τη «νίκη» του ρωσικού στρατού, ενώ θα προετοιμάζει τον πληθυσμό για μια μόνιμη εξοντωτική και επώδυνη σύγκρουση, και κάποιοι δεν δίστασαν να πουν ότι θα απειλούσε με πυρηνικό όλεθρο και συντέλεια του κόσμου.

Προς απογοήτευση όλων αυτών των σχολιαστών, ο Πούτιν ήταν αφάνταστα κοινότοπος. Επανέλαβε τις χιλιοειπωμένες δικαιολογίες για τον πόλεμο, δίχως να υπονοήσει έστω ψήγματα της ρωσικής στρατηγικής.

Την 9η Μαΐου δεν την καθόρισαν οι Ρώσοι ως κρίσιμη ημέρα σημαντικών ανακοινώσεων, αλλά δυτικοί δημοσιολογούντες και, επειδή την καθόρισαν ως τέτοια, έπρεπε να δικαιολογηθεί με εντελώς ατεκμηρίωτες «προφητείες» για το τι θα (μπορούσε να) πει ο Πούτιν.

Είναι, βεβαίως, γνωστό ότι αυτομάτως κάποιος μπορεί να αυτοπροβάλλεται ως μικρός θεός, αν κάνει ορθή πρόβλεψη. Για τον λόγο αυτόν είναι διατεθειμένοι πολλοί να ρισκάρουν, δίχως να τους πολυνοιάζει αν καταβαραθρωθεί η αξιοπιστία τους. Εν πάση περιπτώσει, αυτό είναι ανθρώπινο: ο ίδιος θα ωφεληθεί ή θα υποστεί το κόστος των επιλογών.

Το ακατανόητο και γελοίο, όμως, είναι να τα θέλει κανείς μονά-ζυγά δικά του. Ένας καθηγητής στρατηγικών σπουδών, λόγου χάριν, μας διαβεβαίωσε ότι «η απουσία μεγάλων ανακοινώσεων στην ομιλία του Πούτιν είναι πολύ πιο σημαντική από τη ρητορική που χρησιμοποίησε», διότι «ο Ρώσος πρόεδρος έχει 'ξεμείνει εντελώς από ιδέες' σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Φαίνεται πως εξοργίστηκε που δεν του βγήκε η προφητεία. Δύο μέρες πριν τον εορτασμό δημοσίευσε άρθρο στο οποίο γράφει: «Απεναντίας, ο Πούτιν πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τους εορτασμούς της 9ης Μαΐου ως κάλεσμα στα όπλα». Εννοείται πως το «πιθανότατα» είναι κομψός τρόπος τού να πει κανείς «είμαι απολύτως βέβαιος».

Πηγή: The Guardian

• • •

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
Μιλώντας στους ευρωβουλευτές τη Δευτέρα 9 Μαΐου, ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θα μπορούσε να είναι πιο σαφής όσον αφορά τη διαδικασία ένταξης της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ουκρανία, είπε, είναι «εγκάρδιο μέλος της Ευρώπης μας», αλλά όχι της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν περάσουν «δεκαετίες».

Ωστόσο, πρόσθεσε, η κατάσταση της Ουκρανίας απαιτεί η Γηραιά Ήπειρο να προβληματιστεί για την οργάνωσή της, και πρότεινε τη δημιουργία μιας «ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας», στην οποία θα μπορούσε να συμπεριληφθεί η Ουκρανία: «Αυτός ο νέος ευρωπαϊκός οργανισμός θα επιτρέψει στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά έθνη που μοιράζονται τις αξίες μας να βρουν ένα νέο χώρο για πολιτική συνεργασία [και] ασφάλεια».

Εκτός από την πρόταση για μια «ευρωπαϊκή πολιτική κοινότητα», ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε να συμβάλει στην οικοδόμηση μιας «κυρίαρχης, ενωμένης, δημοκρατικής και φιλόδοξης Ευρώπης», και αναφέρθηκε στη μεταρρύθμιση των συνθηκών και την επέκταση της ψηφοφορίας με ειδική πλειοψηφία.

Πηγή: Le Monde

• • •

Η ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ ΘΕΛΕΙ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΑ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, δήλωσε χθες σε συνέντευξή του στο AP ότι η απομάκρυνση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν η Δύση και οι σύμμαχοί της από μελλοντικές απειλές της Μόσχας.

«Από τη δική μας άποψη, όσο το σημερινό καθεστώς βρίσκεται στην εξουσία, οι χώρες γύρω του κινδυνεύουν σε κάποιο βαθμό. Όχι μόνο ο Πούτιν, αλλά ολόκληρο το καθεστώς, διότι, ξέρετε, κάποιος θα μπορούσε να αλλάξει τον Πούτιν και να αλλάξει το περιβάλλον του, αλλά ένας άλλος Πούτιν θα μπορούσε να πάρει τη θέση του», δήλωσε ο Λάντσμπεργκις.

Τι σημαίνει και πώς θα επιτευχθεί αλλαγή του καθεστώτος δεν το διευκρίνησε. Φαίνεται πως το θεωρεί τόσο εύκολο, όσο εύκολα το λέει.

Πηγή: ΑΡ

Πραγματιστές και σκληροπυρηνικοί Ταλιμπάν Facebook Twitter
Ο υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λάντσμπεργκις, δήλωσε πως πρέπει να υπάρξει αλλαγή καθεστώτος στη Ρωσία. Φωτ.: ΕΡΑ

• • •

ΒΙΑΙΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ ΣΤΗ ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Εξοργισμένοι πολίτες στη Σρι Λάνκα έκαψαν πολλά σπίτια που ανήκουν σε μέλη της κυβέρνησης και σε βουλευτές, μετά από επίθεση που δέχθηκαν από υποστηρικτές της κυβέρνησης.

Χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη Σρι Λάνκα για την επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στον απόηχο των αιματηρών συγκρούσεων, στις οποίες επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότεροι από 190 έχουν τραυματιστεί από τη Δευτέρα. Τα βίαια επεισόδια οδήγησαν σε παραίτηση του πρωθυπουργού, Μαχίντα Ρατζαπάκσα, εν μέσω μαζικών διαμαρτυριών για τους χειρισμούς της κυβέρνησής του στην οικονομική κρίση. 

Οι διαμαρτυρίες ξέσπασαν στις αρχές Απριλίου στην πρωτεύουσα Κολόμπο, γρήγορα μαζικοποιήθηκαν και εξαπλώθηκαν σε ολόκληρη τη χώρα. 

Ο κόσμος είναι εξοργισμένος επειδή το κόστος ζωής έχει γίνει απλησίαστο. Αναγκασμένοι να πληρώνουν έως και 30% περισσότερο για τα τρόφιμα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, πολλοί έχουν μειώσει τα ημερήσια γεύματά τους. Υπάρχουν επίσης ελλείψεις καυσίμων, και το σύστημα υγείας στα πρόθυρα της κατάρρευσης εξαιτίας της έλλειψης φαρμάκων.

Ακραία περίπτωση πιθανόν, αλλά ουδείς θα εκπλαγεί αν τη δούμε να επαναλαμβάνεται σε διάφορα σημεία του πλανήτη, ιδίως αν δεν αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η αναμενόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση.

Πηγή: BBC, AFP

• • •

ΠΡΑΓΜΑΤΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΚΛΗΡΟΠΥΡΗΝΙΚΟΙ ΤΑΛΙΜΠΑΝ
Διάταγμα του σκληροπυρηνικού ηγέτη των Ταλιμπάν, Χαϊμπατουλάχ Αχουντζάντα, επιβάλλει όλες οι γυναίκες στο Αφγανιστάν να καλύπτουν τα πρόσωπά τους δημόσια.

Πρόκειται για σημαντικό πλήγμα στα δικαιώματα των γυναικών στο Αφγανιστάν, οι οποίες επί δύο δεκαετίες ζούσαν με σχετική ελευθερία πριν από την κατάληψη της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον περασμένο Αύγουστο.

Πάντως, δεν φαίνεται ότι συμμερίζονται όλοι αυτή την άποψη. Οι Ταλιμπάν έχουν διχαστεί μεταξύ πραγματιστών και σκληροπυρηνικών, καθώς πασχίζουν να μεταβούν από το αντάρτικο σε κανονικές κυβερνητικές λειτουργίες, εν μέσω μιας επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης. Οι προσπάθειές τους να τους αναγνωρίσουν και να τους βοηθήσουν τα δυτικά έθνη έχουν ναυαγήσει, επειδή δεν σχημάτισαν μια πιο αντιπροσωπευτική κυβέρνηση και περιόρισαν τα δικαιώματα των κοριτσιών και των γυναικών.

Ωστόσο, όσο κι αν καταβάλλεται προσπάθεια οι δύο τάσεις να αποφύγουν την ανοιχτή αντιπαράθεση, η μεταξύ τους σύγκρουση είναι αναπόφευκτη. Τον Μάρτιο, την παραμονή της νέας σχολικής χρονιάς, ο Αχουντζάντα εξέδωσε απόφαση να μην επιτρέπεται στα κορίτσια να πηγαίνουν στο σχολείο μετά την ολοκλήρωση της έκτης τάξης. Προηγουμένως, ανώτεροι αξιωματούχοι των Ταλιμπάν — μεταξύ αυτών ο Anas Haqqani, ο μικρότερος αδελφός του Sirajuddin που ηγείται του ισχυρού δικτύου Haqqani — είχαν πει ότι όλα τα κορίτσια θα μπορούσαν να επιστρέψουν στο σχολείο.

Ο Obaidullah Baheer, επισκέπτης μελετητής στο New School της Νέας Υόρκης και πρώην λέκτορας στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Αφγανιστάν, δήλωσε ότι μετά από δεκαετίες πολέμου δεν θα χρειαζόταν πολλά από την πλευρά των Ταλιμπάν ώστε οι Αφγανοί να ανεχθούν την κυριαρχία τους — «μια ευκαιρία που οι Ταλιμπάν σπαταλούν γρήγορα».

Πηγή: Politico

Πραγματιστές και σκληροπυρηνικοί Ταλιμπάν Facebook Twitter
Γυναίκα με μπούρκα και με το παιδί της αγκαλιά στην αγορά της Καμπούλ, στις 8 Μαΐου 2022.

• • •

ΓΙΑΤΙ ΚΑΙΝΕ ΒΙΒΛΙΑ;
Στις 10 Μαΐου 1933, οι ναζί έκαψαν δεκάδες χιλιάδες βιβλία.

Γιατί οι άνθρωποι καίνε βιβλία; Σίγουρα από ιδεολογικό φανατισμό και αίσθημα διανοητικής κατωτερότητας. 

Από θρησκευτικό και εθνικιστικό μίσος και φανατισμό, επίσης, λες και οι στάκτες εξασφαλίζουν πνευματική κάθαρση. 

Ο βασιλιάς Ερρίκος Η' της Αγγλίας, ο οποίος ηγείτο του σχίσματος με τη Ρώμη, διέταξε να κάψουν χιλιάδες πολύτιμα βιβλία σε μοναστήρια.

Τη νύχτα της 25ης προς 26η Αυγούστου 1992, οι Σέρβοι βομβάρδισαν με εμπρηστικές βόμβες την Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη στο Σεράγεβο, εν μέσω μιας επιχείρησης εθνοκάθαρσης. Μια ανθρώπινη αλυσίδα προσπάθησε να σώσει ό,τι μπορούσε να σωθεί, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες βιβλία χάθηκαν, συμπεριλαμβανομένων μοναδικών βυζαντινών και οθωμανικών εγγράφων.

Πραγματιστές και σκληροπυρηνικοί Ταλιμπάν Facebook Twitter
Η βομβαρδισμένη Εθνική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του Σεράγεβου.
Τι διαβάζουμε σήμερα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΡΙΤΗ 10/05 - ΕΧΕΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΕΙ-Ένα podcast για το παρόν: Μια χειρονομία για την Ουκρανία

Αναγνώσεις / Ένα podcast για το παρόν - Μια χειρονομία για την Ουκρανία

Ο ΜΙΧΑΗΛ ΜΑΡΜΑΡΙΝΟΣ συλλέγει θραύσματα από σπουδαία κείμενα των Ιάκωβου Μάγιερ, Σπυρίδωνος Τρικούπη, Νικόλαου Κασομούλη, ντοκουμέντα από τις εκκλήσεις προς τη Διοίκηση για βοήθεια, μαρτυρίες αγωνιστών, αλλά -κυρίως- αποσπάσματα από το έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονύσιου Σολωμού.
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ήμουν ευτυχισμένη σε μια άλλη Αθήνα πριν από σαράντα χρόνια

«Για μένα η Αθήνα ήταν πιο όμορφη από το Παρίσι, η Αθήνα μου έμαθε ότι μπορεί κανείς να ανήκει οπουδήποτε»: Η δημοσιογράφος και συγγραφέας Σάρα Γουίλερ γράφει στην Telegraph για την Αθήνα του 1982 όπως την έζησε
THE LIFO TEAM
Είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ

Σήμερα: Η μηχανοτεχνίτρια Ελισάβετ · · · είναι η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; · · · οι Anonymous προκάλεσαν μποτιλιάρισμα στη Μόσχα · · · σύννεφο γεννάει θεωρίες συνωμοσίας · · · εκπληκτικός Αλκαράθ · · · τι χρωστάμε στο μέλλον · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία

Σήμερα: Η λίμνη Mead στη χαμηλότερη στάθμη της · · · προβληματική η τιμή πλαφόν στο αέριο · · · παιδιά μεταφέρθηκαν βίαια στη Ρωσία · · ·  εξαιρούνται από τις κυρώσεις τα ρωσικά μέταλλα · · · Ζελένσκι και Μακρόν συνομιλούν το πρωί της εισβολής · · ·  οι Κλίντον ξέχασαν την κόρη τους στο Κρεμλίνο · · ·  πάγωσε, πάγωσε, πάγωσε · · · ένας εξαιρετικός Φουτζίτα
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Τι διαβάζουμε σήμερα / Πληρωμές σε ρούβλια και γουάν

Σήμερα: Όχι στην αυστηρή χορτοφαγία · · · παίζουμε με τη φωτιά · · · πληρωμές σε ρούβλια και γουάν · · ·  οι δημόσιες πισίνες θύματα των τιμών της ενέργειας · · · Ρωσία και Ουκρανία αναζητούν οπλισμό στο εξωτερικό · · · γέφυρα κατέρρευσε στα εγκαίνια της · · · αντικείμενα από ελεφαντόδοντο στον Ναό του Δαβίδ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ

Σήμερα: 10ετή φυλάκιση σε γιατρό ∙ ∙ ∙ ο ΟΠΕΚ+ αντιδρά στην πτώση της τιμής του πετρελαίου ∙ ∙ ∙ η Ρωσία αποκόμισε 158 δισεκ. ευρώ ∙ ∙ ∙ μείωση-ρεκόρ των εκπομπών CO2 στην Κίνα ∙ ∙ ∙ το CERN θέλει προειδοποίηση μιας ημέρας ∙ ∙ ∙ Ισραηλινός στρατιώτης σκότωσε «πιθανότατα» τη δημοσιογράφο ∙ ∙ ∙ το καρμπόν ποτέ δεν πεθαίνει  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα

Σήμερα: Δίωξη Τούρκου καθηγητή · · · μαζική διαδήλωση στην Πράγα · · · η Χιλή απέρριψε ξεκάθαρα το νέο σύνταγμα · · · πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία η Ινδία · · · ρεκόρ σεξουαλικών επιθέσεων στον αμερικανικό στρατό · · · ο ωμός φασισμός του Νταλί · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Τι διαβάζουμε σήμερα / Όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία

Σήμερα: Μάθημα πρώτο, η εκκένωση · · · όχι στην ψευτοηθική του μη διαλόγου με τη Ρωσία · · · στα ύψη ο πληθωρισμός στην Τουρκία · · · δικαίωση των Ουιγούρων · · · η τεχνολογική μοναδικότητα είναι φαντασίωση · · · το παράδοξο των διακοπών · · · η εικόνα της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η διαμάχη για τις βίζες στην Ε.Ε.

Σήμερα: Ρωσίδα ηθοποιός σε δίκη · · · η διαμάχη για τις βίζες · · · προς καλό τέλος για τα πυρηνικά τού Ιράν · · · ο περιορισμός των αμβλώσεων είναι αμαρτία · · · ο σταχανοβισμός θέλει να βασιλεύσει · · · μια ιστορική ομιλία του Γκορμπατσώφ   
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ντομάτες προκαλούν μποτιλιάρισμα · · · «Αν όχι εγώ, τότε ποιος; Και αν όχι τώρα, πότε;» · · · ξέρει κανείς τι είναι τα υπερκέρδη; · · · η Ιαπωνία χρειάζεται το ρωσικό αέριο · · · το μεγαλύτερο στρατιωτικό μπλοκ της ιστορίας · · · επιστροφή στη δεκαετία του ‘70 · · · Ζακ-Λουί Νταβίντ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Τι διαβάζουμε σήμερα / Αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία;

Σήμερα: Κι όμως άγαλμα του Καρλ Μαρξ · · · αποδίδουν οι κυρώσεις στη Ρωσία; · · · εξορθολογισμός των εξορκισμών · · · δίχως μουστάρδα πώς να φας · · · μια γλώσσα πεθαίνει · · · καλοδιατηρημένο τμήμα της Φλαμινίας Οδού · · · ένα αγέραστο άλμπουμ  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Τι διαβάζουμε σήμερα / Τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές

Σήμερα: DON’T PAY UK · · · τα ρωσικά διαμάντια επιστρέφουν στις αγορές · · · «ο άνθρωπος της τρύπας» πέθανε · · · μόνον ντόπιοι στις διαφημίσεις · · · μικρή η συγκέντρωση για τον Ρούσντι · · · δωσ’ μου έναν Λεόνε · · · το ρητό της εβδομάδας  
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Τι διαβάζουμε σήμερα / Το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος»

Σήμερα: Κατεδαφίστηκε μνημείο στη Ρίγα • • • ιστορικό ρεκόρ στα μερίσματα • • • οι προθέσεις του Πούτιν μέσω του ποδοσφαίρου • • • η Χάγη ζητάει εξαίρεση από τις κυρώσεις • • • το Λος Άντζελες ακυρώνει τον όρο «άστεγος» • • • υποχώρησε δραματικά το ενδιαφέρον για την Ουκρανία • • • εσφαλμένοι οι ισχυρισμοί περί ρωσικής αυτοκρατορίας • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Τι διαβάζουμε σήμερα / Eξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί

Σήμερα: Ένα γιγαντιαίο ουκρανικό χέρι • • • ο Καναδάς επιστρέφει όλες τις τουρμπίνες • • • Ουκρανός πρέσβης επικρίνει τον Πάπα • • • ποδοσφαιρικός αγώνας διάρκειας 267 λεπτών • • • τηλεργασία και Βιρτζίνια Γουλφ • • • εξαφανίζεται το μεγαλύτερο ποτάμιο νησί • • • τυχαία ανακάλυψη γυναικείου τάφου των Βίκινγκς
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
ARMY USA

Τι διαβάζουμε σήμερα / 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο

Σήμερα: Η 15χρονη Ντάρια Ντούγκιν σε διαδήλωση • • • υπάρχουν κάποια όρια • • • πολιτική θύελλα λόγω κακής πρόβλεψης θύελλας • • • κατάσκοπος ή μπλόγκερ; • • • η μάχη του γκολφ • • • 100 στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ μετά τον Ψυχρό Πόλεμο
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο

Σήμερα: Ξεκινά το ουκρανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου • • • καλό προμήνυμα • • • η Βουλγαρία θέλει να αγοράσει πάλι ρωσικό αέριο • • • χαμόγελα στις συνομιλίες για τα πυρηνικά του Ιράν • • • τιμές της ινσουλίνης • • • μια θαρραλέα δημοσιογραφική έρευνα • • • κανένα πρόβλημα πάρκινγκ
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Τι διαβάζουμε σήμερα / Ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο

Σήμερα: Κατάργηση νόμου της αποικιοκρατίας κατά της ομοφυλοφιλίας • • • ο υπερεκτιμημένος Αλεξάντερ Ντούγκιν • • • η Νορβηγία δεν θα εξάγει ηλεκτρικό ρεύμα • • • ανθρωπιστική κρίση στο Ηνωμένο Βασίλειο • • • το τίμημα της ελευθερίας • • • παίζουν με τη φωτιά στην Ουκρανία • • • το ρητό της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Τι διαβάζουμε σήμερα / Μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε η προοπτική διπλωματικής λύσης στον πόλεμο της Ουκρανίας

Σήμερα: Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπιστικής Βοήθειας • • • μάλλον βέβαιο ότι συζητήθηκε • • • τα ύστερα του κόσμου • • • η Ρωσία κράτος-χορηγός της τρομοκρατίας; • • • πόσες φορές μπορείς να διπλώσεις ένα φύλλο χαρτιού Α4; • • • δύο επιστημονικά επιτεύγματα • • • η εικόνα της εβδομάδας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
taliban

Τι διαβάζουμε σήμερα / Yπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς

Σήμερα: Νέος διαστημικός σταθμός • • • υπερβολικό το τίμημα για τους Αφγανούς • • • τα Starbucks πέθαναν, ζήτω τα Stars Coffee • • • η Βουλγαρία απαγορεύει την εξαγωγή ξυλείας • • • η Airbnb θα χρησιμοποιεί «τεχνολογία αντι-πάρτι» • • • άνθρακας ο θησαυρός ενός σχεδόν αιώνα • • • Μαρσέλ Προυστ, από την πλευρά της μητέρας
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ