Η ΑΜΗΧΑΝΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΣΥΝΤΗΡΗΤΙΚΩΝ ΜΑΣ

Διάβασα τις απόψεις κάποιων νεοσυντηρητικών στη χώρα μας για το ντιμπέιτ Τραμπ – Μπάιντεν. Η αμηχανία τους ήταν εμφανής, διότι δεν μπορούσαν να επιτεθούν στον Μπάιντεν, αφήνοντας στο απυρόβλητο τον Τραμπ.


Ως εκ τούτου, έγραψαν κάτι σαν κι αυτό: «Οι Έλληνες και οι Ιταλοί ανταλλάσσουν πυρά στην Ήπειρο από το πρωί της 28ης Οκτωβρίου 1940 σε μια νέα έξαρση της βίας στην περιοχή».


Δεν μπορούσαν ή/και δεν ήθελαν να δουν το προφανές: ο Ντ. Τραμπ ήταν ο ένας και μοναδικός υπεύθυνος για ό,τι συνέβη στο ντιμπέιτ.
(παράφραση σχολίου του Μπιλ Κρίστολ)


Τι διαβάζουμε σήμερα: Ο πρώτος φωτισμός της Ακρόπολης
Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ στο ντιμπέιτ της 29ης Σεπτεμβρίου.

 

• • •


ΕΘΝΙΚΗ ΕΟΡΤΗ ΕΝ ΜΕΣΩ ΕΘΝΟΚΑΘΑΡΣΕΩΝ

Επέτειος σήμερα της ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949 από τον Μάο Τσετούνγκ. Έκτοτε, η χώρα πέρασε από σαράντα κύματα μέχρι να πετύχει την οικονομική της απογείωση, βγάζοντας από την αθλιότητα εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζους.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Ο πρώτος φωτισμός της Ακρόπολης
Κινέζοι στρατιώτες σε σχηματισμό στην περσινή παρέλαση στο Πεκίνο την 1η Οκτωβρίου για την 70η επέτειο της ανακήρυξης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

 

Σήμερα, επίσης, είναι και μέρα διαμαρτυριών σε πολλές χώρες για τη συνεχιζόμενη βίαιη πολιτισμική εθνοκάθαρση στο έδαφος της Κίνας. Στις φρικαλεότητες που διαπράττονται εναντίον του πληθυσμού των Ουιγούρων στην επαρχία Σιντζιάνγκ — ο μεγαλύτερος μαζικός εγκλεισμός σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στον 21ο αιώνα — προστίθεται μια ελαφρώς ηπιότερη εφαρμογή του ίδιου μοντέλου και στο Θιβέτ.


Στις ΗΠΑ πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που απαγορεύει κάθε προϊόν προερχόμενο από την επαρχία Σιντζιάνγκ στην οποία έχει επιβληθεί καταναγκαστική εργασία των Ουιγούρων. Το σημαντικό είναι ότι το βάρος της απόδειξης αντιστρέφεται, και η επιχείρηση πρέπει να αποδείξει ότι το προϊόν δεν προέρχεται από καταναγκαστική εργασία. Στη Γαλλία, περί τα 150.000 άτομα και 50 βουλευτές μέχρι σήμερα έχουν υπογράψει petition με αίτημα να υιοθετηθεί παρόμοια διάταξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Ο πρώτος φωτισμός της Ακρόπολης
Στην Κίνα, τουλάχιστον 1,8 εκατομμύρια Ουιγούροι και μέλη άλλων μουσουλμανικών εθνοτήτων έχουν εγκλειστεί σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

 

• • •

 

ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΔΩΡΕΑΝ, ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Αυτός ο άγνωστης καταγωγής αφορισμός λέει ότι όταν δεν πληρώνουμε για τις υπηρεσίες που παρέχει μια επιχείρηση, στην πραγματικότητα δεν είμαστε καταναλωτές, αλλά το «προϊόν» τους. Τυπικά παραδείγματα είναι η τηλεόραση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία «πουλούν» τους χρήστες τους σε τρίτους, κυρίως στη διαφήμιση.


Να και ένα άλλο εύγλωττο παράδειγμα. Όταν ο καθηγητής Ολιβιέ Μπαμπώ ανέφερε τον αφορισμό στο μάθημά του, μια φοιτήτρια πετάχθηκε λέγοντας: « Α, γι' αυτό δεν πληρώνουν τα κορίτσια είσοδο στα κλαμπ και τις ντισκοτέκ»!


 

• • •


ΜΑΣΚΕΣ ΜΕΝ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ Ο,ΤΙ ΚΙ Ο,ΤΙ

Ο οίκος Burberry ανακοίνωσε ότι σύντομα θα είναι προς πώληση δύο τύποι υφασμάτινων μασκών, καθώς και μια θήκη για την υγιεινή μεταφορά τους. Οι μάσκες θα πωλούνται 100 ευρώ η μία.


Αν θα έχετε ενοχές που θα φοράτε τόσο ακριβή μάσκα, να τις μειώσετε κατά 20%: τόσο από την τιμή τους θα πηγαίνει στο κονδύλι για τον covid-19 του Ιδρύματος Burberry.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Ο πρώτος φωτισμός της Ακρόπολης
Οι δύο τύποι μασκών του οίκου Burberry.

 

• • •

 

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ

Το έργο του πρώτου φωτισμού της Ακρόπολης «Ήχος και Φως» το 1959, που ανατέθηκε σε Γάλλους, σηματοδοτεί την τότε νέα κυβερνητική πολιτική, η οποία αποβλέπει αφενός στην αναβάθμιση της εικόνας της χώρας διεθνώς και, αφετέρου, στην διεύρυνση των σχέσεων με τα ευρωπαϊκά κράτη, ιδίως με τη Γαλλία.


Πιστή στον τίτλο της «Φόρος Τιμής στην Ελλάδα», η ομιλία του Αντρέ Μαλρώ συναγωνίζεται σε θαυμασμό την «Προσευχή πάνω στην Ακρόπολη» του Ερνέστ Ρενάν. Παρά ταύτα, ούτε η φωταγωγημένη Ακρόπολη ούτε τα κολακευτικά για τη χώρα μας λόγια του Μαλρώ συγκίνησαν τους συμπατριώτες μας.


Εξαιρώντας ελάχιστους δημοσιογράφους, λόγου χάριν τον Παύλο Παλαιολόγο στο Βήμα, οι εφημερίδες όλου του πολιτικού φάσματος (Ακρόπολις, Εστία και Καθημερινή, Ελευθερία και Νέα, Αυγή) κατέκριναν, σκληρά ή ήπια, την «εμπορευματοποίηση» και τη «βεβήλωση» του μνημείου.


Το κεντρικό πρόσωπο αυτού του «εμπορικού τσίρκου», αυτής «της άχρηστης και δαπανηρής προπαγάνδας», ο Μαλρώ, βάλλεται επίσης πανταχόθεν από καλλιτέχνες και συγγραφείς, συμπεριλαμβανομένης της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών ― «μεγαλύτερο αρχαιοκάπηλο» του Athens by night θα τον αποκαλέσει ο Στρατής Τσίρκας πολλά χρόνια αργότερα. Στο ίδιο πνεύμα, ο Κώστας Μπίρης ισχυρίζεται σε αιχμηρότατο άρθρο του στη Νέα Εστία πως η σκύλευση που έγινε από τούτη την εισβολή πρόσβαλλε την Ακρόπολη, και ότι ο πολιτισμός μας ήταν πάντοτε ζωντανός και δεν χρειαζόταν τα κακόγουστα φώτα αυτής της νύχτας για να τον μάθει ο κόσμος.


Λέγεται πως αρκετό καιρό μετά, όταν ο Μαλρώ εξέφρασε τη θλίψη του για τις αντιδράσεις αυτές, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής τον καθησύχασε λέγοντας «οι Έλληνες καταδίκασαν ακόμη και τον Περικλή και Φειδία, τους δημιουργούς του Παρθενώνα»...


Τι διαβάζουμε σήμερα: Ο πρώτος φωτισμός της Ακρόπολης
Στις 28 Μαΐου 1959, ο Αντρέ Μαλρώ εκφωνεί την πρώτη του ομιλία ως υπουργός Πολιτισμού «Φόρος Τιμής στην Ελλάδα», και μια από τις πιο διάσημές του, στα εγκαίνια του πρώτου φωτισμού της Ακρόπολης.