Τι διαβάζουμε σήμερα: Η θλιβερή εικόνα του Λευκού Οίκου

Τι διαβάζουμε σήμερα: Η θλιβερή εικόνα του Λευκού Οίκου Facebook Twitter
Η θλιβερή εικόνα του Λευκού Οίκου ανήμερα των εκλογών, αποτέλεσμα μιας εξοργιστικής προεδρίας.
0

ΜΙΑ ΝΕΑ ΠΝΟΗ

Αντιμέτωπη με την τριπλή πρόκληση — υγειονομική κρίση, οικονομική δυσπραγία, ελληνοτουρκική διένεξη —, η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η (εθνική) ενότητα, που επετεύχθη την περασμένη Άνοιξη, εν πολλοίς οφειλόταν στην αποφασιστικότητα της κυβέρνησης, ιδίως στα ελληνοτουρκικά (κρίση στον Έβρο) και στη διαχείριση της πανδημίας σε συνδυασμό με τον φόβο που προκαλούσαν η άγνωστη ασθένεια και οι εικόνες των θανάτων από τη γειτονική Ιταλία. Βοηθούντων και των οικονομικών παρεμβάσεων, οι πολίτες σχεδόν αγόγγυστα αποδέχθηκαν τις «θυσίες» που επέβαλαν οι περιστάσεις.


Η σχεδόν καθολική ενότητα δείχνει μέρα με τη μέρα να διαλύεται. Ενδεικτικά, η συχνότητα επίκλησης της «ατομικής ευθύνης», η οποία υπήρξε βασικός πυλώνας της κυβερνητικής ρητορείας κατά την περίοδο της επανεκκίνησης της οικονομίας, εξαχνώνεται.


Η κυβέρνηση κατηγορείται σήμερα για αναποφασιστικότητα (π.χ. στην περίπτωση της Θεσσαλονίκης), δηλαδή για ακριβώς το αντίθετο από αυτό που της χάρισε πριν από μερικούς μήνες τη σχεδόν απόλυτη ηγεμονία, και για αδυναμία επιβολής των μέτρων.


Αν ισχύουν αυτά, πιστεύω πως οδεύουμε προς πολιτική σύγκρουση στο θέμα της πανδημίας, και της οικονομίας. Κοντολογίς, σύντομα θα αγριέψουν τα πράγματα.


Βεβαίως, ορθά η κυβέρνηση, όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δίνει τη μάχη προκειμένου η χώρα να μη βρεθεί σε καραντίνα τα Χριστούγεννα, πράγμα που θα είναι οικονομικά και ψυχολογικά καταστροφικό.


Ωστόσο, η στρατηγική stop and go (καραντίνα, άρση της, καραντίνα, κ.ο.κ), την οποία αναπόφευκτα υιοθετούν τα κράτη, δύσκολα θα γίνει αποδεκτή από πολλούς που δεν κατανοούν τη σοβαρότητα της κατάστασης και αμφισβητούν τα πάντα με μεγάλη ευκολία.


Τούτων δοθέντων, η χώρα χρειάζεται μια νέα πνοή, και η μόνη που μπορεί να την εμφυσήσει είναι η κυβέρνηση. Δεν λέω ότι είναι εύκολο να δοθεί· απλώς ισχυρίζομαι ότι δίχως αυτή τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Η θλιβερή εικόνα του Λευκού Οίκου Facebook Twitter
Η πίεση στο σύστημα υγείας αυξάνεται και φέρνει νέα lockdown. Φωτ.: EUROKINISSI

• • • 

ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΣΕΩΝ

Δήλωση του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνου Κυρανάκη: «... και επιτέλους να βγει αυτό εμβόλιο, το οποίο, όπως έχω πει στην εκπομπή σας, έχει καθυστερήσει υπερβολικά και η επιστημονική κοινότητα έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων».


Δεν φτάνει που εκστόμισε μια ασύλληπτου μεγέθους μπούρδα, ο κύριος Κυρανάκης την επαναλαμβάνει αφενός μην τυχόν χάσει το κοπιράιτ και αφετέρου για να εμπεδώσουμε ότι στέκεται επαξίως στο ύψος των περιστάσεων — των μπουρδολογιών, εννοείται.

• • •


ΠΙΚΡΗ ΔΙΑΨΕΥΣΗ

Η άνετη νίκη του Μπάιντεν που προέβλεπαν οι δημοσκοπήσεις εξελίσσεται σε αμφίρροπη μάχη. Δημοσιογράφοι μεταφέρουν ότι πολλοί από τον στενό κύκλο του Τραμπ θεωρούν ότι μπορούν να κερδίσουν την προεδρία.


Απεναντίας, στους Δημοκρατικούς η ανησυχία αυξάνεται, βλέποντας την ανθεκτικότητα του Τραμπ. Ωστόσο, όπως έχει γραφεί, το κυρίαρχο συναίσθημά τους που αποτυπώνεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι ούτε μοιρολατρία ούτε παραίτηση: είναι η θλίψη που δεν είδαν μια μεγάλης κλίμακας καταδίκη του τραμπισμού.


Όπως και να είναι, αν κερδίσει ο Μπάιντεν θα πρέπει να κυβερνήσει σε μια χώρα στην οποία ανθεί ο τραμπισμός. Μόνο εύκολη δεν λες μια διακυβέρνηση υπ' αυτές τις συνθήκες.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Η θλιβερή εικόνα του Λευκού Οίκου Facebook Twitter
Ο Τζο Μπάιντεν απευθύνεται στους υποστηρικτές του το βράδυ της 4ης Νοεμβρίου. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

• • •


ΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΛΑΤΙΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Ένα από τα μέχρι τώρα εντυπωσιακά αποτελέσματα των αμερικανικών εκλογών είναι αυτά της κομητείας Starr του Τέξας, της πιο ισπανόφωνης κομητείας στις ΗΠΑ (96% λατινοαμερικάνοι).


Το 2016, η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε τον Ντ. Τραμπ με διαφορά 62%.


Στις χθεσινές εκλογές, ο Τζο Μπάιντεν κέρδισε τον Ντ. Τραμπ με διαφορά μόλις 5%, με καταμετρημένο το 98% των ψήφων.


Η εντυπωσιακή στροφή των λατινοαμερικάνων, που δεν αποτελεί τοπικό φαινόμενο, σίγουρα θα αποτελέσει ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν το επόμενο διάστημα. Τα στοιχεία δείχνουν, πάντως, ότι η φιλο-τραμπική μετατόπιση των λατινοαμερικάνων δεν περιορίζεται στους λευκούς Κουβανούς. Η συντριπτική πλειονότητα των κατοίκων της Starr, λόγου χάριν, είναι Μεξικανοί.


• • •


ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΝ ΟΙ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ

Στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 1956, μια γυναίκα πλησιάζει τον υποψήφιο των Δημοκρατικών Αντλάι Στίβενσον και τον ενθαρρύνει:

– Γερουσιαστά, σας ψηφίζουν όλοι όσοι σκέπτονται.

– Δεν φτάνει, κυρία, χρειαζόμαστε την πλειοψηφία.


Τελικά, ο Στίβενσον έχασε, όπως και το 1952, από τον Ντουάιτ Αϊζενχάουερ.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Η θλιβερή εικόνα του Λευκού Οίκου Facebook Twitter
Ο Αμερικανός πολιτικός και διπλωμάτης Αντλάι Στίβενσον. Φωτ.: Bert Hardy/Getty Images/Ideal Image

• • •


ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Πάντοτε φανταζόμουν ότι ο Παράδεισος θα είναι ένα είδος βιβλιοθήκης.

— Χόρχε Λουίς Μπόρχες (1899-1986)


Τι διαβάζουμε σήμερα: Η θλιβερή εικόνα του Λευκού Οίκου Facebook Twitter
Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, Παρίσι.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ