Τι διαβάζουμε σήμερα: Επικίνδυνες αστειότητες
Στέλεχος των ρεπουμπλικανών ανάρτησε το ψηφοδέλτιό του στα κοινωνικά μέσα με το σχόλιο: «Περήφανος που ψήφισα για τη χώρα και όχι για το κόμμα».

 

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ

Η «Πρωτοβουλία Μαχητικής Αλληλεγγύης», που ανέλαβε την ευθύνη για τη διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δημοσίευσε επιστολή με την οποία επιχειρεί να δικαιολογήσει την πράξη της.


Καταρχάς, τα μέλη της χαίρονται που βγήκαν από την ασήμαντότητά τους και βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοσιότητας, διότι κάθησαν και έγραψαν ένα «σεντόνι» — σύνηθες φαινόμενο βέβαια για γκρουπούσκουλα.


Έπειτα, καμαρώνουν για την «κοινωνική αντιβία» τους και τη διάχυση του φόβου: «Η πρακτική της παρουσίασης του ανθρώπινου προσώπου της εξουσίας φοβισμένου και καταβεβλημένου, αποκαθηλωμένου από τη συνηθισμένη αίγλη και κύρος των αξιωμάτων του, στοχεύει όχι μόνο στον εκφοβισμό του ίδιου αλλά και των ομοίων του. Υπάγεται στη λογική "χτύπα έναν να φοβηθούν εκατό''.». Το επόμενο βήμα είναι να σκοτώσετε κανά δυο προκειμένου να περάσετε από τον φόβο στον τρόμο, και να προαχθείτε σε τρομοκράτες.


Τέλος, ισχυρίζονται ότι η επικήρυξή τους αποτελεί «σημαντικό χρηματικό ποσό που θα μπορούσε να διατεθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας covid 19 ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη φάση που ο ιός επελαύνει στη χώρα». Κύριοι, πριν καταπιαστείτε με τα δημόσια οικονομικά, φροντίστε πρώτα να πάρετε το πτυχίο σας.

 

• • •


ΦΟΒΟΙ ΤΑΡΑΧΩΝ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Ο Ντ. Τραμπ χρεώνεται με τον άνευ προηγουμένου εθνικό διχασμό που ενέσπειρε στις ΗΠΑ. Πριν εκλεγεί, σε όλη τη διάρκεια της θητείας του, και στην τωρινή προεκλογική του εκστρατεία ενθάρρυνε τις ακροδεξιές μισαλλόδοξες ομάδες και την πολιτική βία.


Σύμφωνα με τη National Shooting Sports Foundation (NSSF), ο Οκτώβριος έσπασε το ρεκόρ πωλήσεων κάθε προηγούμενου Οκτωβρίου, και ειδικότερα τον φετινό πουλήθηκαν 1,7 εκατομμύρια όπλα, ήτοι αυξήθηκαν οι πωλήσεις κατά 60,1% σε σχέση με τον περσινό Οκτώβριο του 1,1 εκατομμυρίου.


Ο φόβος ότι θα γίνουν ταραχές τις επόμενες μέρες είναι μεγάλος, διότι αφενός οι εντάσεις είναι μεγάλες και αφετέρου το αποτέλεσμα ενδέχεται να οριστικοποιηθεί σε αρκετές εβδομάδες.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Επικίνδυνες αστειότητες
Εργάτες καλύπτουν βιτρίνες με προστατευτικά λόγω του φόβου ταραχών την επομένη των εκλογών.

 

Πρόσθετη απόδειξη της ανησυχίας ότι ενδέχεται να υπάρξουν ταραχές, αλλά και αξιομνημόνευτη θετική πρωτοβουλία, είναι η κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί στο Τέξας, καλώντας τους πολίτες «να πάρουν βαθιά ανάσα και να είναι υπομονετικοί και ήρεμοι ενόσω θα καταμετρώνται οι ψήφοι».

 

 

 

• • •


ΜΙΑ ΧΑΡΑ, ΜΑ ΤΙ ΧΑΡΑ!

Πριν από 70 χρόνια, στις 2 Νοεμβρίου 1948, ο Χάρι Τρούμαν επανεξελέγη πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, νικώντας τον υποψήφιο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Τόμας Ντιούι, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά.


Σχετικά νωρίς και για τεχνικούς λόγους, η φιλο-ρεπουμπλικανική εφημερίδα Chicago Daily Tribune στέλνει στο τυπογραφείο το φύλλο τής 3ης Νοεμβρίου με οκτάστηλο πρωτοσέλιδο "DEWEY DEFEATS TRUMAN".


Επιστρέφοντας με το τρένο από την οικία του στην Ουάσιγκτον, ο Τρούμαν παίρνει από κάποιον σε έναν σταθμό το φύλλο της Chicago Daily Tribune.


Τα υπόλοιπα φαίνονται στη φωτογραφία. Τέτοια θριαμβευτική χαρά πολιτικού δεν ξέρω αν έχουμε ξαναδεί.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Επικίνδυνες αστειότητες
Ο νικητής των προεδρικών εκλογών Χάρι Τρούμαν δείχνει το πρωτοσέλιδο της Chicago Daily Tribune που γράφει ότι έχασε.

 

• • •


Η ΑΠΟΘΕΩΣΗ ΤΟΥ ΛΑΪΚΙΣΜΟΥ

Η συντομότερη αποθέωση του λαϊκισμού, για τον οποίον ευχόμαστε σήμερα να είναι η αρχή του τέλους του.

«Truth isn't truth».

— Ρούντι Τζουλιάνι, δικηγόρος του Ντ. Τραμπ

 

• • •


ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΒΙΕΝΝΗ

Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές, λίγα είναι γνωστά για την τρομοκρατική επίθεση, ειδικότερα για τον αριθμό των νεκρών και τραυματιών, καθώς και για την ταυτότητα των δραστών.


Πάντως, όσοι αναφέρθηκαν στο αποικιοκρατικό παρελθόν της Γαλλίας τις προηγούμενες μέρες, πρέπει μάλλον να εμπλουτίσουν τις αναλύσεις τους.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Επικίνδυνες αστειότητες
Η τρομοκρατική επίθεση έγινε στην περιοχή της Συναγωγής της Βιέννης, η οποία όμως ήταν κλειστή.

 

• • •


ΑΛ ΚΑΪΝΤΑ ΚΑΙ ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ

Χθες, η Αλ Κάιντα απείλησε να εκδικηθεί τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, επειδή υπερασπίστηκε το δικαίωμα στην ελεύθερη δημοσίευση των επίμαχων σκίτσων, και προέτρεψε τους υποστηρικτές της να σκοτώσουν όποιον προσβάλλει τον προφήτη Μωάμεθ.


Την περασμένη Παρασκευή, 50 περίπου τζιχαντιστές της Αλ Κάιντα φονεύθηκαν από τον γαλλικό στρατό στο Μαλί, ανακοίνωσε η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Φλοράνς Παρλί.


Τα πράγματα συνήθως έχουν μεγαλύτερο βάθος από όσο φαίνεται, ο δε Εμ. Μακρόν διεξάγει πολυμέτωπο αγώνα κατά της ισλαμικής τρομοκρατίας.


Τι διαβάζουμε σήμερα: Επικίνδυνες αστειότητες
Οι γαλλικές δυνάμεις Barkhane έχουν αναπτυχθεί στο Μαλί για να αντιμετωπίσουν την τρομοκρατική απειλή.

 

• • •


ΜΟΝΟΝ ΕΝΑ ΠΡΑΓΜΑ ΦΟΒΑΜΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ, ΦΙΛΕ ΜΟΥ

«Μόνον ένα πράγμα φοβάμαι στη ζωή, φίλε μου: κάποια μέρα, το μαύρο θα καταπιεί το κόκκινο.»


Τι διαβάζουμε σήμερα: Επικίνδυνες αστειότητες
Η σημαία των τραμπικών, η σημαία των ΗΠΑ, και ένας Μαρκ Ρόθκο.