ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΑΣΚΑΛΕ ΠΟΥ ΔΙΔΑΣΚΕΣ...

Επειδή ένας υπουργός προφανώς θα πρέπει να ελέγχει τις παρορμήσεις του,
επειδή με το «Προφανώς» σας, προφανώς δεν έχετε συναίσθηση των επιπτώσεων των πράξεων σας,
επειδή προφανώς πιστεύετε ότι τίποτα σοβαρό δεν συνέβη,
και εμείς προφανώς αναμένουμε υπομονετικά τον επόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό.

 

• • •

 

ΟΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΤΟΥ ΛΟΥΚΑΣΕΝΚΟ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Μινσκ για μια ακόμη πορεία διαμαρτυρίας κατά της επανεκλογής του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο. Η αστυνομία διέλυσε βίαια διαδήλωση γυναικών, συλλαμβάνοντας 415 άτομα στο Μινσκ, σύμφωνα με τις αρχές, και 15 σε άλλες πόλεις.


Ως αντίποινα στη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, χάκερς αποκάλυψαν τα προσωπικά δεδομένα 1.000 αστυνομικών. Όπως φαίνεται στο βίντεο, οι πολίτες αντιδρούν προσπαθώντας επίσης να βγάλουν τις μάσκες των αστυνομικών στις διαδηλώσεις.

 

• • •

 

ΜΙΑ ΔΙΚΑΣΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΡΕΤΗΣ

Διάβασα πως σύμφωνα με μια εβραϊκή παράδοση, όποιος πεθαίνει τη Ρος Ασσανά (την εβραϊκή Πρωτοχρονιά) είναι πρόσωπο μεγάλης αρετής.


Ανήμερα της Πρωτοχρονιάς πέθανε η σπουδαία δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ (15 Μαρτίου 1933 – 18 Σεπτεμβρίου 2020), μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.


Είπε:

«Η πραγματική αλλαγή, αυτή που αντέχει, συμβαίνει με ένα βήμα κάθε φορά».


«Πάλεψε για τα πράγματα που νοιάζεσαι, αλλά κάν' το με τρόπο που θα κάνει τους άλλους να ενωθούν μαζί σου».


«Οι γυναίκες ταιριάζουν σε όλες τις θέσεις στις οποίες λαμβάνονται αποφάσεις. Δεν θα έπρεπε οι γυναίκες να αποτελούν εξαίρεση».


«Η μητέρα μου μού είπε να είμαι κυρία. Και γι' αυτήν, αυτό σήμαινε να είσαι ο εαυτός σου, να είσαι ανεξάρτητη».


«Το διάβασμα είναι το κλειδί που ανοίγει πόρτες σε πολλά πράγματα στη ζωή. Το διάβασμα διαμόρφωσε τα όνειρά μου, και το περισσότερο διάβασμα με βοήθησε να κάνω τα όνειρά μου πραγματικότητα».


Τι διαβάζουμε σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 2020
Η σπουδαία δικαστής Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπουργκ (15 Μαρτίου 1933 – 18 Σεπτεμβρίου 2020), μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ.

 

• • •

 

«ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ» ΙΣΟΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

Ο Ντ. Τραμπ ανακοίνωσε ότι σύντομα θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα προκειμένου να συσταθεί εθνική επιτροπή για την προώθηση της «πατριωτικής εκπαίδευσης», ούτως ώστε «οι νέοι μας να διδαχθούν να αγαπούν την Αμερική με όλη τους την καρδιά και όλη τους την ψυχή».


Οι νέοι Αμερικανοί θα διδαχθούν σπουδαία πράγματα για τον πατριωτισμό. Θα μάθουν, λόγου χάριν, ότι θα πρέπει να βρουν έναν γιατρό που θα τους απαλλάξει από τον στρατό, όπως ο Ντ. Τραμπ («Δεν ήθελα να πάω στο Βιετνάμ», σύμφωνα με μαρτυρία του πρώην δικηγόρου του Αμερικανού προέδρου)· ότι πατριωτισμός είναι ο ίδιος άκαπνος πρόεδρος να διαλαλεί ότι «Μου αρέσουν όσοι δεν αιχμαλωτίστηκαν», επιτιθέμενος εναντίον του μακαρίτη ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Μακέιν, που ήταν πέντε χρόνια αιχμάλωτος των Βιετκόνγκ· και ο ίδιος άκαπνος πρόεδρος να θεωρεί τους πεσόντες σε πόλεμο «κορόιδα» και «άχρηστους».


Δεν πρωτοτυπεί ο Ντ. Τραμπ. Η «πατριωτική εκπαίδευση» βρίσκεται στον πυρήνα της εκπαιδευτικής πολιτικής στην Κίνα, τη Ρωσία, και αλλού. Όσο ένα καθεστώς διολισθαίνει προς τον αυταρχισμό, τόσο περισσότερο κάνει σημαία του το «πατριωτικός». Γι' αυτό και το διαδίκτυο πλημμύρισε με φωτογραφίες της ναζιστικής νεολαίας, μόλις ο Αμερικανός πρόεδρος ανήγγειλε τα περί «πατριωτικής εκπαίδευσης».


Η απάντηση στο γιατί συμβαίνει αυτό είναι απλή και γνωστή παλαιόθεν: «Όποιος ελέγχει το παρελθόν, ελέγχει το μέλλον. Όποιος ελέγχει το παρόν, ελέγχει το παρελθόν.» (Τζωρτζ Όργουελ)

 

Τι διαβάζουμε σήμερα 21 Σεπτεμβρίου 2020
Τον Ιανουάριο του 1933 η ναζιστική νεολαία είχε 50.000 μέλη, στα τέλη του ιδίου έτους πάνω από 2.000.000, και το 1939 πάνω από το 90% των νέων.

 

• • •


ΠΑΛΙΟ ΜΕΝ, ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΔΕ

Πέρυσι τέτοιες μέρες, η δημόσια επιχείρηση διάθεσης κάνναβης, Ontario Cannabis Retail Corp., ανακοίνωσε ζημία 42 εκατ. δολαρίων για το 2018.


Και οι σχολιαστές εν χορώ: Μόνο δημόσια επιχείρηση θα έχανε λεφτά πουλώντας "χόρτο".

 

• • •

 

ΑΛΜΠΕΡ ΚΑΜΥ: ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΕΓΚΩΜΙΟΝ

Λίγο μετά τη βράβευσή του με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, ο Καμύ έστειλε μια συγκινητική επιστολή στον πρώτο του δάσκαλο Λουί Ζερμαίν.


19 Νοεμβρίου 1957


Αγαπητέ Κύριε Ζερμαίν,

 

Άφησα να καταλαγιάσει κάπως ο θόρυβος που με περιτριγύριζε όλες αυτές τις μέρες, πριν σας πω δυο λόγια από τα βάθη της καρδιάς μου. Mόλις μου δόθηκε μια υπερβολικά μεγάλη τιμή που ούτε αναζήτησα και ούτε επεδίωξα. Όταν όμως άκουσα την είδηση, η πρώτη μου σκέψη μετά τη μητέρα μου ήσασταν εσείς. Χωρίς εσάς, χωρίς το στοργικό χέρι που απλώσατε στο φτωχό παιδί που ήμουν τότε, χωρίς τη διδασκαλία σας, και το παράδειγμά σας, τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί. Δεν πρόκειται να κερδίσω πολλά από μια τέτοια τιμή, μου δίνει όμως τουλάχιστον την ευκαιρία να σας πω τι υπήρξατε και εξακολουθείτε να είστε για μένα, και να σας διαβεβαιώσω ότι οι προσπάθειές σας, το έργο σας, και η γενναιόδωρη καρδιά σας εξακολουθούν να ζουν σε ένα από τα μικρά σχολιαρόπαιδά σας που παρά τα χρόνια, ουδέποτε έπαψε να είναι ευγνώμων μαθητής σας.


Σας αγκαλιάζω, με όλες μου τις δυνάμεις


Αλμπέρ Καμύ


Ο Ζερμαίν απάντησε στον «μικρό του Καμύ» στις 30 Απριλίου 1959 με μια μακροσκελή επιστολή, στην οποία υποστήριζε θερμά το επάγγελμά του και το κοσμικό σχολείο.