Τι διαβάζουμε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2020

Τι διαβάζουμε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2020 Facebook Twitter
Επέτειος της επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους. Φωτογραφία: Αντρέ Κερτέζ, Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου, Νέα Υόρκη, 1972.
0

Η «ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ»

Αυτή η παράγραφος από το άρθρο του Κυρ. Μητσοτάκη στις εφημερίδες The Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung και Le Monde προκάλεσε χθες πολιτική αναταραχή: «Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο. Όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε «έγγραφη συμφωνία». Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».


Αν διαβάζω σωστά, αυτή η «έγγραφη συμφωνία» ακυρώθηκε με υπαιτιότητα μάλιστα της Τουρκίας. Πρώτον, ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αποκάλυψε παρά τα συμφωνηθέντα τη συνάντηση στο Βερολίνο· και, δεύτερον, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, ενημέρωσε την κυβέρνηση ότι η Τουρκία αποσύρεται από τις διερευνητικές επαφές εξαιτίας της ελληνοαιγυπτιακής συμφωνίας.


Αν, συνεπώς, η «έγγραφη συμφωνία» όντως ακυρώθηκε, ποια είναι η σκοπιμότητα να μη δίνεται στη δημοσιότητα; Μια απάντηση είναι ότι θα δοθεί, κατά τον κ. Πέτσα, «όταν θα κρίνουμε σκόπιμο ότι εξυπηρετούνται τα εθνικά μας συμφέροντα». Αλλά αυτό κάλλιστα μπορεί να σημαίνει ότι η συμφωνία δεν ακυρώθηκε, αλλά κατέστη ανενεργή, και υπό προϋποθέσεις θα ενεργοποιηθεί ξανά.


Είναι υπερβολικά τα περί «μυστικής διπλωματίας» που ακούγονται από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, διότι στερείται λογικής μία σύμβουλος του Μητσοτάκη, η Ελένη Σουρανή, και ένας του Ερντογάν, ο Ιμπραήμ Καλίν, να υπέγραψαν κάτι περισσότερο από διαδικαστικά προαπαιτούμενα προκειμένου να προχωρήσουν οι διερευνητικές επαφές μεταξύ των δύο χωρών.


Εντούτοις, η κυβέρνηση θα πληρώσει ένα κόστος, ενόσω παραμένουν αδιευκρίνιστα σημεία, διότι η ασάφεια ευνοεί το σπεκουλάρισμα πάνω στο ποιες ακριβώς είναι οι δεσμεύσεις που περιέχονται σε αυτή την περίφημη πλέον «έγγραφη συμφωνία». Άλλωστε, όπως λέγεται συχνά, και τα διαδικαστικά θέματα περικλείουν θέματα ουσίας.

Τι διαβάζουμε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2020 Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας και η Φώφη Γεννηματά εγκαλούν την κυβέρνηση για «μυστική διπλωματία».

• • •

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΜΕΝ, ΧΑΘΗΚΑΝ ΔΕ

Χθες μεσημέρι: ο κ. Κουμουτσάκος δήλωσε ότι εντοπίστηκαν 8 από τους 35 μετανάστες με κορωνοϊό στη Μόρια.


Χθες βράδυ: ο κ. Μηταράκης δήλωσε ότι χάθηκαν οι 8 που είχαν εντοπιστεί, και ότι αγνοούνται και οι 35 πρόσφυγες με κορωνοϊό στη Μόρια.


Ουδείς λογικός άνθρωπος θα υποστηρίξει ότι η κατάσταση στη Μόρια είναι εύκολη. Αλλά ουδείς, επίσης, θα ισχυριστεί ότι δεν συνέβη και τίποτα, αφού μπορούμε πάντα να καταφύγουμε στις «Αναζητήσεις μέσω του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού».


Τι διαβάζουμε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2020 Facebook Twitter
Οι υπουργοί Γιώργος Κουμουτσάκος και Νότης Μηταράκης και η χαώδης κατάσταση στη Μόρια.

• • •

ΤΟ ΚΙΤΣΑΡΙΟ ΤΗΣ ΟΛΙΓΑΡΧΙΑΣ

Τα σχολεία ανοίγουν και στις Βερσαλλίες; Ναι, διότι τα προάστια της σιβηρικής πόλης Yekaterinburg απέκτησαν τις δικές τους.


Ο Ρώσος ολιγάρχης Αντρέι Σιμανόφσκι χρηματοδότησε την ανακαίνιση του σχολείου στο οποίο πήγαινε μικρός. Στην κατασκευή του σχολείου, που αποπερατώθηκε το 1958, συμμετείχε ο πατέρας του.


Πολλοί σχολίασαν αρνητικά την αλόγιστη σπατάλη, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση πολλών σχολείων. Άλλοι χαρακτήρισαν το σχολείο αποθέωση του κιτς.


Φυσικά, ο Σιμανόφσκι απέρριψε όλες τις αντιρρήσεις, με το επιχείρημα ότι οι μαθητές «δεν χρειάζεται πλέον να επισκεφτούν τις Βερσαλλίες ή το Λούβρο», το δε εσωτερικό του σχολείου «θα δημιουργεί άμεσα καλή διάθεση»... και «όσοι τον κριτικάρουν είναι απλώς ζηλιάρηδες».

Πάντως, φαίνεται πως το κιτς δεν πάει μόνο του. Υπάλληλοι εταιρείας του Simanovsky έχουν καταγγείλει ότι ξεκινούν την εργασία τους, αφού έχουν ψάλει τον εθνικό ύμνο.

Τι διαβάζουμε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2020 Facebook Twitter
Το σχολείο σε στυλ Βερσαλλιών στη σιβηρική πόλη Yekaterinburg την ανακαίνιση τού οποίου χρηματοδότησε ο Ρώσος ολιγάρχης Αντρέι Σιμανόφσκι.

• • •

ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ

«Είναι το χρώμα που προαναγγέλλει τι θα συμβεί στη συνέχεια». Με τούτα τα λόγια, η αντιπρόεδρος του Pantone Color Institute, Λόρι Πρέσμαν, ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2019 ότι το χρώμα της επόμενης χρονιάς θα είναι το κλασικό μπλε.


Αυτές τις μέρες οι Αμερικανοί αναρωτιούνται μήπως θα έπρεπε να οριστεί ως χρώμα του 2020 αυτό που είδαν να καλύπτει τον ουρανό, εξαιτίας των «πρωτόγνωρων», κατά την Αμερικανική Υπηρεσία Δασών, πυρκαγιών στην δυτική ακτή.


Σύμφωνα με τη NASA, η αλλαγή χρώματος οφείλεται στα σωματίδια καπνού, τα οποία επιτρέπουν τη διέλευση μεγάλου κύματος χρωμάτων του ηλιακού φωτός (κόκκινο, πορτοκαλί), αλλά εμποδίζουν τα μικρότερου κύματος (κίτρινο, μπλε, πράσινο).


Πρόκειται ασφαλώς για πειστική εξήγηση. Αμφιβάλλω, όμως, αν μειώνει το δέος που αισθάνονται οι κάτοικοι των καιόμενων περιοχών, βλέποντας αυτές τις εικόνες της Αποκαλύψεως.


Τι διαβάζουμε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2020 Facebook Twitter
Το χρώμα της χρονιάς 2020 και ο ουρανός πάνω από το Σαν Φρανσίσκο.

• • •

ΤΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ ΤΟΥ ΠΙΝΟΣΕΤ

Πραξικόπημα του Πινοσέτ στη Χιλή στις 11 Σεπτεμβρίου 1973, περήφανη στάση και θάνατος του εκλεγμένου προέδρου Σαλβαδόρ Αλιέντε. Πρώτη μέρα μιας φριχτής δικτατορίας.


Ελπίζω τη σημερινή μέρα να μην ακουστεί ξανά το επιχείρημα ότι για να σωθεί η δημοκρατία ενίοτε χρειάζεται να καταλυθεί προσωρινά – επιχείρημα που διατύπωσε ο Λούντβιχ φον Μίζες για τον φασισμό του μεσοπολέμου, και επανέλαβε ο Φρίντριχ Χάγιεκ κατά την πρώτη από τις δύο επισκέψεις του στη Χιλή του Πινοσέτ.


Τι διαβάζουμε σήμερα 11 Σεπτεμβρίου 2020 Facebook Twitter
Ο Σαλβαδόρ Αλιέντε, λίγες μέρες μετά την εκλογή του το 1970, συνοδευόμενος από τον στρατηγό Πινοσέτ (αριστερά, έφιππος) στο Σαντιάγκο.

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ