Επιμένουν κάποιοι στην άχαρη συζήτηση για εκλογές εν μέσω πανδημίας, που ξεκίνησε από την αξιωματική αντιπολίτευση προκειμένου να τις ξορκίσει, όταν είδε την αποδοχή της κυβέρνησης να εκτινάσσεται. Αν και τις μέρες που ξεκίνησε η διακίνηση των σχετικών σεναρίων το Μέγαρο Μαξίμου δεν ασχολούνταν και ούτε είχε επιχειρήσει κανείς να θέσει τέτοιο θέμα, στην πορεία κάποιοι μπήκαν στον πειρασμό να αναρωτηθούν αν θα ήταν καλή ιδέα.

 

Τα μειονεκτήματα, ωστόσο, παραμένουν πολύ περισσότερα και τα πλεονεκτήματα έχουν ρίσκο. Πρώτα απ' όλα, όλοι αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοια απόφαση έχει χαρακτηριστικά τυχοδιωκτισμού. Το να υπολογίζει κανείς τα πιθανά πολιτικά κέρδη του, ενώ η χώρα εξακολουθεί να απειλείται από την πανδημία, δεν είναι μια στάση που περιμένεις να εκτιμηθεί από τον λαό. Πολύ περισσότερο εάν οι εκλογές θέσουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία. Ο Εμανουέλ Μακρόν ήδη επικρίνεται για το ότι έγιναν εκλογές την ώρα που ο κορωνοϊός χτυπούσε τη χώρα του και πολλοί θεωρούν ότι αυτές έπαιξαν ρόλο στην εξάπλωση της πανδημίας στη Γαλλία.

 

Ούτε με τα σύνορα έχει ξεμπερδέψει οριστικά η κυβέρνηση, ούτε η πανδημία τελείωσε, και αναμένεται άλλη μία οικονομική κρίση. Όλα αυτά κάνουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται ότι η κυβέρνηση χρειάζεται μερικό (τουλάχιστον) επανασχεδιασμό, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στις εξαιρετικά απαιτητικές περιστάσεις που την περιμένουν.

 

Στην περίπτωση απόφασης για διενέργεια εκλογών στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο με βάση τις σημερινές δημοσκοπήσεις, το ρίσκο θα ήταν μεγάλο. Καθώς αίρονται οι περιορισμοί που προστάτευσαν τη χώρα στην πρώτη φάση, δεν αποκλείεται μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουμε βρεθεί σε αναζωπύρωση της πανδημίας και η κατάσταση να είναι πολύ διαφορετική από τη σημερινή. Αλλά ακόμα κι αν δεν σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων, πράγμα πολύ δύσκολο, θα έχουν φανεί οι επιπτώσεις στην οικονομία σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό απ' ό,τι τώρα. Η πιθανή αύξηση των κρουσμάτων, λοιπόν, και η οικονομική ύφεση δεν αποτελούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον για εκλογές και είναι περίπου απίθανο η δημοτικότητα της κυβέρνησης να έχει διατηρηθεί σε αυτά τα ύψη έως τότε. Οι κρίσεις, ως γνωστόν, συσπειρώνουν τον κόσμο γύρω από τον ηγέτη (Rally 'round the flag effect), αλλά αυτό δεν διαρκεί για πολύ. Ειδικά εάν η διαχείριση της συνέχειας δεν έχει εξίσου επιτυχή αποτελέσματα με την πρώτη φάση της πανδημίας.

 

Το σενάριο των εκλογών, όμως, μοιάζει ακόμα πιο αδύναμο εν μέσω πανδημίας, αν σκεφτεί κανείς ότι το πιθανότερο ενδεχόμενο μετά από μια τέτοια απόφαση θα ήταν διπλές εκλογές. Δηλαδή, ακόμα μεγαλύτερη έκθεση του κόσμου σε πιθανό κίνδυνο, αφού οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική και πιθανότατα θα επαναληφθούν.

 

Στην Κουμουνδούρου, συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τον έχουν πείσει ότι σε περίπτωση εκλογών θα μπορούσε ο ΣΥΡΙΖΑ να ξαναπάρει την εξουσία. Υποστηρίζουν ότι «με απλή αναλογική δεν θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση ο Μητσοτάκης», ενώ «ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορούσε να σχηματίσει προοδευτική κυβέρνηση με το ΚΙΝ.ΑΛ. και το ΜΕΡΑ25».

 

Στο ΚΙΝ.ΑΛ., όμως, υπήρξε έντονος εκνευρισμός όταν πληροφορήθηκαν τα σενάρια που διακινούνται περί συμμαχίας από το περιβάλλον Τσίπρα και διαψεύδουν οποιαδήποτε συνεννόηση για συνεργασία. «Ο κόσμος που έχει μείνει στο ΚΙΝ.ΑΛ. δεν θέλει να πάει ούτε στη ΝΔ ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ» αναφέρει στέλεχος του κόμματος. Εκτιμούν ότι οι διαρροές περί συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝ.ΑΛ. στόχο είχαν να ανακόψουν τη μετακίνηση ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. προς τη ΝΔ του Μητσοτάκη. «Ποτέ δεν υπήρξε πραγματική προθυμία για συνεργασία με τη Φώφη Γεννηματά. Τον κόσμο που μας ακολουθεί θέλουν». «Ο κόσμος που έμεινε δίπλα μας, όμως, δεν θέλει να τον πάμε ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στη ΝΔ. Αν ήθελαν, θα είχαν πάει μόνοι τους, όπως πήγαν άλλοι» αναφέρει στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που υποστηρίζει ότι το κόμμα πρέπει να αναγεννηθεί, να αποκτήσει νέο αρχηγό και να διεκδικήσει ξανά την ηγετική του θέση στην κεντροαριστερά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν πράγματι τέτοιες κινήσεις και, αν και όταν υποχωρήσει η πανδημία, υπάρχει βούληση να εκδηλωθούν οι σχετικές πρωτοβουλίες.

 

Στην κυβέρνηση, πάντως, γνωρίζουν ότι η δημοφιλία που κέρδισαν στην πρώτη φάση της πανδημίας δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την περίοδο εστιάζει στη δημιουργία ενός ισχυρού επιτελείου που θα αντιμετωπίσει την οικονομική ύφεση. Ο ρόλος κάποιων αναμένεται να ενισχυθεί, ενώ για άλλους το Μαξίμου θεωρεί ότι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν επαρκώς στις ειδικές περιστάσεις και θα πρέπει μάλλον να αντικατασταθούν. Η στελέχωση της κυβέρνησης αυτής ήταν σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα επιλογών για «εύκολες» περιόδους, καθώς θα βάδιζε πάνω στις ευρωπαϊκές χαραγμένες οδηγίες. Δεν ήταν σχεδιασμένη για ειδικές αποστολές ούτε περνούσε από τον νου του πρωθυπουργού πως θα έπλεε σε αχαρτογράφητα νερά και θα διαχειριζόταν τη μία έκτακτη κρίση πίσω από την άλλη.

 

Και τώρα ακόμα, ούτε με τα σύνορα έχει ξεμπερδέψει οριστικά η κυβέρνηση (δεν αποκλείεται ο Ερντογάν να «ξαναχτυπήσει» στον Έβρο) ούτε η πανδημία τελείωσε, και αναμένεται άλλη μία οικονομική κρίση. Όλα αυτά κάνουν τον πρωθυπουργό να σκέφτεται ότι η κυβέρνηση χρειάζεται μερικό (τουλάχιστον) επανασχεδιασμό, ώστε να καταφέρει να ανταποκριθεί στις εξαιρετικά απαιτητικές περιστάσεις που την περιμένουν.