Φιλελεύθερος - όχι Νέο-

Φιλελεύθερος - όχι Νέο- Facebook Twitter
0

Τελευταία μου έρχονταιemail για την πιστωτικήκρίση στις ΗΠΑ και στον υπόλοιπο κόσμοπου με ψέγουν ως «νεοφιλελεύθερο καιοπαδό της ελεύθερης αγοράς». Η μόνιμηεπωδός είναι: «Βλέπετε τώρα πού οδηγείη ελευθερία της αγοράς; Βλέπετε πόσοχρειάζεται το κράτος και η παρέμβασήτου;».

Πρώτα από όλα ναξεκαθαρίσω πως ΔΕΝ είμαι (ούτε υπήρξαποτέ) ΝΕΟφιλελεύθερος. Ίσως μερικοίδιάβασαν στραβά το Καπιταλισμού Εγκώμιον,μην προσέχοντας το Προοίμιο. (Ακόμα καιστις ιστοσελίδες μου, www.ndimou.gr,είναι στις Σάτιρες)

Φιλελεύθερος όμως είμαι- ξεκινώντας από τον πολιτικό φιλελευθερισμό(τις αξίες του διαφωτισμού, τα δικαιώματατου ανθρώπου, τον ανθρωπιστικό ορθολογισμό)και καταλήγοντας στον οικονομικό. Ονεοφιλελευθερισμός διαφέρει: Πιστεύειστην εντελώς ελεύθερη (ή μάλλον ασύδοτη)αυτόματα αυτορυθμιζόμενη αγορά, καιστην εξαφάνιση του κράτους, πράγματαπου εγώ δεν αποδέχομαι.

Η ελεύθερη αγοράαποδείχθηκε ως τώρα ο μόνος αποτελεσματικόςτρόπος για τη λειτουργία της οικονομίας,όμως χρειάζεται κανόνες και ρυθμίσειςπου δεν θα φαλκιδεύουν την ελευθερία,αλλά θα αποτρέπουν την υπερβολή και τηνασυδοσία. Το κράτος πρέπει να συρρικνωθεί- ένα διογκωμένο και σπάταλο κράτοςείναι πρόξενος δεινών (το ζούμε κάθεμέρα), αλλά κρατώντας πάντα τη δυνατότητατου ελέγχου και της εξισορρόπησης.

Η υπερβολή, η ασυδοσίακαι η απληστία ήταν τα αίτια της τελευταίαςκρίσης. Το να τιτλοποιείς επισφαλήδάνεια χωρίς έλεγχο της αξιοπιστίαςτους, δεν είναι καπιταλισμός - είναιείτε απάτη είτε βλακεία. Οι κεφαλαιοκράτεςαστοί του 19ου αιώνα (τους οποίουςθαύμαζε ο Μαρξ) είχαν αυστηρούς κώδικεςσυναλλακτικής συμπεριφοράς. Αν τουςπαραβίαζες ήσουν οικονομικά νεκρός.

Ένα σύστημα δεν κρίνεταιαπό τις εκτροχιάσεις του ούτε από τιςυπερβολές του. Η ελεύθερη αγορά έχειήδη αποδείξει τη χρησιμότητά (θα έλεγααναγκαιότητα) της, ενώ η προγραμματισμένηκρατική οικονομία έχει αποτύχει. Στοελεύθερο σύστημα μία κρίση μπορεί ναείναι μακροπρόθεσμα ευεργετική(«δημιουργική καταστροφή») πράγμααδύνατο σε μια κλειστή οικονομία.

Αυτά προς άρσηπαρεξηγήσεων. Παραμένω φιλελεύθεροςαλλά όχι Νέο-. Υπέρμαχος της ελευθερίαςόλων - όπου δεν τσαλαπατάει ο ένας τηνελευθερία των άλλων...

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ