Δηλώσεις για κλάματα

Δηλώσεις για κλάματα Facebook Twitter
«Σε βλέπω» λέει η αφίσα στους Ινδούς, το 90% των οποίων γνωρίζουν ένα τουλάχιστο άτομο θετικό στον κορονοϊό σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση. Φωτ.: Ashish Vaishnav/SOPA Images/LightRocket via Getty Images/Ideal Image
0

ΑΙΤΙΟ ΚΑΙ ΑΙΤΙΑΤΟ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ

Φαίνεται πως οι πολιτικοί μας δεν τα πάνε καλά. Μετά τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, η πρώην υπουργός, Όλγα Γεροβασίλη, δήλωσε «το ότι σήμερα δεν διαθέτουμε ενισχυμένο ΕΣΥ με προσωπικό και υποδομές, το ότι δεν έχουμε αρκετές ΜΕΘ είναι ο λόγος για τον οποίο η χώρα μας εισήλθε σε παρατεταμένο lockdown».


Δεν έχει νόημα να ψάξουμε αν το πιστεύει ή όχι. Αμφότερα είναι εξίσου απαράδεκτα. Η κα Γεροβασίλη είναι γιατρός και (οφείλει να) γνωρίζει ότι οι ΜΕΘ σώζουν μεν ζωές, αλλά δεν περιορίζουν τη μετάδοση του ιού. Είναι, επίσης, μεγαλοστέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και (οφείλει να) γνωρίζει ότι και οι άλλες χώρες με πολλές ΜΕΘ έχουν lockdown. Εκτός αν κατηγορεί τους πάντες στον πλανήτη, πιθανόν λόγω καπιταλισμού, οπότε το πράγμα αποκτά κωμικές πλέον διαστάσεις.


Αν δεν το πιστεύει, βρισκόμαστε μπροστά σε μια αντιπολίτευση του χειρίστου είδους, που δεν διστάζει να εκμεταλλευτεί στυγνά τον ανθρώπινο πόνο και τις δυσκολίες όλων μας.


Δεν θα εκπλαγώ αν σήμερα προβεί σε διευκρινήσεις ισχυριζόμενη ότι διαστρεβλώθηκαν οι δηλώσεις της. Έτσι συμβαίνει συχνά, που λέει και το τραγούδι.


Σημειωτέον, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι «όλα τα γεγονότα έχουν μία λογική σειρά και εξήγηση, υπάρχει αίτιο και αιτιατό». Βεβαίως, αρκεί να μη βάζει κανείς το αιτιατό πριν την αιτία, συνειδητά ή μη, όπως σε εκείνο το αδιανόητο «τα μνημόνια έφεραν την κρίση» που επί πολλά έτη ταλαιπώρησε τα αυτιά μας.

• • •


ΝΤΙΕΓΚΟ ΜΑΡΑΝΤΟΝΑ

Mε αφορμή την κεφαλιά του Ζιντάν στον Ματεράτσι, έγραφα το 2006: «Ο Πελέ, χαμογελαστός, γλυκομίλητος και 'πρέσβης' του ποδοσφαίρου. Ο Μαραντόνα, ατίθασος, απρόβλεπτος και με αλλοπρόσαλλη προσωπική ζωή. Ο Μπεκενμπάουερ, σοβαρός, μετρημένος και ατσαλάκωτος. Ο ένας εντός, ο άλλος εκτός του συστήματος, και ο τρίτος το ίδιο το σύστημα».


Αυτός ήταν ο Μαραντόνα. Μια ποδοσφαιρική ιδιοφυία βγαλμένη από την πιο άθλια φτώχεια, ατίθασος, αυτοκαταστροφικός, επαναστατημένος, βουτηγμένος στις καταχρήσεις, μαχητής «δίχως τρόπους» μέσα στο γήπεδο. Ο αντίποδας του Πελέ που επιδεικνύει καμαρωτός φανέλα με φωτογραφία του Μπολσονάρο.


Ήταν συγχρόνως το «χέρι του Θεού» και «το γκολ του αιώνα». Στον αγώνα Αργεντινής – Αγγλίας του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1986, δεν θα διστάσει να «κλέψει» ένα γκολ, και λίγο μετά οι έτοιμοι να τον σταυρώσουν θεατές μένουν ενεοί με το εκπληκτικό γκολ του: το αποκορύφωμα της ατομικής προσπάθειας στο κατεξοχήν ομαδικό άθλημα.


Η επόμενη φωτογραφία με τον Μαραντόνα αντιμέτωπο με έξι Βέλγους παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 δείχνει τι ήταν και πόσο σπουδαίο τον θεωρούσαν οι αντίπαλοί του. Έστω κι αν δεν είναι ακριβώς αυτό που φαίνεται — οι Βέλγοι ήταν παρατεταγμένοι σε «τείχος» και στράφηκαν προς τον παίκτη στον οποίο πήγε η μπάλα.


Δηλώσεις για κλάματα Facebook Twitter
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα αντιμέτωπος με έξι Βέλγους παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1982 (Φωτογραφία: Steve Powell/Getty Images).

Πάντα τον Μαραντόνα τον είχα στο μυαλό μου πλάι-πλάι με τον Τζωρτζ Μπεστ: αμφότεροι μεγάλα ταλέντα, αμφότεροι αυτοκαταστροφικοί.


Κοινή μοίρα: Ο Μπεστ πέθανε στις 25 Νοεμβρίου του 2005. Στα 60 του ο Μαραντόνα, στα 59 του ο Μπεστ.


Δηλώσεις για κλάματα Facebook Twitter
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα και ο Τζωρτζ Μπεστ.

• • •


«ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΦΥΛΑΣΣΟΜΕΝΑ ΣΥΝΟΡΑ»

Ως υποψήφιος για την προεδρία, ο Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι «δεν μπορούμε να επιτρέψουμε η Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής, που έφερε την ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία, να καταστεί θύμα του Brexit».


Ως εκλεγμένος πρόεδρος, το επανέλαβε την προηγούμενη Τρίτη. «Δεν θέλουμε φυλασσόμενα σύνορα» [μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας], διότι εργαστήκαμε πολύ καιρό για να βγάλουμε την Ιρλανδία από το αδιέξοδο.


Μένει να δούμε πώς θα χειριστεί το ζήτημα ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος μπορεί μεν να πέρασε νόμο που του παρέχει τη δυνατότητα να αλλάξει στοιχεία της συμφωνίας με τις Βρυξέλες, αλλά πλέον πρέπει να συνυπολογίσει την προειδοποίηση του Μπάιντεν να μην ελπίζει σε εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ, αν προχωρήσει σε φυλασσόμενα σύνορα.

• • •


ΑΝΟΜΟΙΟΜΟΡΦΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΤΩΝ ΕΜΒΟΛΙΩΝ

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Duke Global Health Innovation Center, χώρες ατομικά και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν ήδη συμφωνήσει την προμήθεια 2,8 δισεκατομμυρίων εμβολίων των εταιρειών Pfizer/BioNTech, Moderna, και AstraZeneca/Οξφόρδης.


Αυτά είναι μεν καλά νέα για τις χώρες αυτές, αλλά αν όλα τα πρώτα εμβόλια αγοραστούν από τις πλούσιες χώρες, η πανδημία θα σκοτώσει περισσότερους ανθρώπους παρά αν είχαν διατεθεί ομοιόμορφα σε όλον τον πλανήτη, σύμφωνα με μαθηματικά μοντέλα του ίδιου Κέντρου.


Για να αντιμετωπίσει αυτή την κακή προοπτική, ένα διεθνές κονσόρτιουμ (περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον ΠΟΥ και το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς), το Covax, έχει συγκεντρώσει περί τα 2 δισ. δολάρια, αλλά απαιτούνται πρόσθετα 5 δισ. προκειμένου να καλυφθούν όλες οι χώρες.


Δηλώσεις για κλάματα Facebook Twitter
Ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού με τα εμβόλια Pfizer/BioNTech, Moderna, και AstraZeneca/Οξφόρδης με βάση τις συναφθείσες συμφωνίες.

• • •

ΘΑΥΜΑ ΙΔΕΣΘΑΙ

Όταν συνδυάζονται λέξεις και εικόνες από τα χέρια του καλλιγράφου Georg Bocskay (1510 - 1585) και του εικονογράφου Joris Hoefnagel (1542 – 1601) έχουμε το «Mira Calligraphiae Monumenta», ένα θαύμα ιδέσθαι.


Δηλώσεις για κλάματα Facebook Twitter
Σελίδες από το «Mira Calligraphiae Monumenta».


Δηλώσεις για κλάματα Facebook Twitter
Σελίδα από το «Mira Calligraphiae Monumenta» με σχεδίαση γραμματοσειράς.
Δηλώσεις για κλάματα Facebook Twitter
Σελίδα από το «Mira Calligraphiae Monumenta» με σχεδίαση γραμματοσειράς.

  

Στήλες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να είσαι άγιος για να γίνεις θεός

Απώλειες / Ο Ντιέγκο Μαραντόνα απέδειξε ότι δεν χρειάζεται να είσαι άγιος για να γίνεις θεός

Εμάς ειδικά, που τον θυμόμαστε από πάντα, που ήμασταν εκεί ως περιδεείς θεατές, σε ολόκληρη την ποδοσφαιρική του πορεία και στην άγρια εξωγηπεδική σαπουνόπερα της ζωής του, θα μας πάρει λίγο καιρό μέχρι να κρυώσει το τραύμα της απώλειας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Θοδωρής Αντωνόπουλος / Για την έκφραση «Επάγγελμα ομοφυλόφιλος»

Αν θεωρήσουμε την ομοφυλοφιλία επάγγελμα, αξιότιμε κ. συνήγορε, τότε σίγουρα αυτό θα πρέπει να ενταχθεί στα βαρέα ανθυγιεινά. Τουλάχιστον για όσο μπορούν να δηλητηριάζουν τον δημόσιο λόγο κακοποιητικές απόψεις, αντιλήψεις και πρακτικές, σαν αυτές που είτε εκφέρετε είτε ενθαρρύνετε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Δημήτρης Π. Σωτηρόπουλος / Γιατί το επίπεδο του δημοσίου διαλόγου είναι τόσο απελπιστικά χαμηλό;

Αντί να διαφωνήσουμε για το ένα ή το άλλο θέμα, όπως και είναι θεμιτό και αναμενόμενο σε μια δημοκρατία διαλόγου, το μόνο που ξέρουμε να κάνουμε είναι να εξευτελιζόμαστε οι ίδιοι και να εξευτελίζουμε τους άλλους, ωσάν να ήταν οι χειρότεροι εχθροί μας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ