Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
H πρώτη MONOPOLY (1935)

 

Το πιο δημοφιλές επιτραπέζιο παιχνίδι στη σύγχρονη ιστορία, η MONOPOLY, έχει το δικό της εντυπωσιακό παρελθόν. Κάθε νέα γενιά παικτών της MONOPOLY μαθαίνει να αγαπά το ρίσκο, να είναι αδίστακτη, άπληστη και παρορμητικη. Εδώ όλοι ξεκινούν επί ίσοις όροις. Με τύχη και φυσικά στρατηγική μόνο ένας παίκτης θα αναδειχθεί κυρίαρχος. Αυτός ο παίκτης καταλήγει να έχει συσσωρεύσει μια τεράστια περιουσία σε μετρητά και ακίνητα.

 

Η πιο ακριβή έκδοση του παιχνιδιού δημιουργήθηκε από τον Sidney Mobell, διάσημο κοσμηματοπώλη στο Σαν Φρανσίσκο. Με αξία που ανέρχεται στα 2 εκατομμύρια δολάρια, το παιχνίδι διαθέτει κάρτες από χρυσό 23 καρατίων και ζάρια με διαμαντένια επένδυση.

 

Οι περισσότεροι παίκτες της MONOPOLY δεν γνωρίζουν ότι το παιχνίδι ξεκίνησε αρχικά από ένα πάθος για κοινωνική και οικονομική δικαιοσύνη. Στα τέλη του 1800, μια νεαρή γυναίκα ονόματι Elizabeth Magie αφού μελέτησε την πολιτικο-οικονομική φιλοσοφία του Henry George, θέλησε να διδάξει όσα είχε μάθει από την μελέτη της πάνω στην οικονομία, την ιδιοκτησία και την φτώχεια. Αφού συνεργάστηκε με τους φίλους της, η Magie δημιούργησε το "παιχνίδι του σπιτονοικοκύρη", εξηγώντας ότι το επιτραπέζιο ήταν μια "πρακτική επίδειξη του ισχύοντος συστήματος της αρπαγής της γης, με όλα τα συνήθη αποτελέσματα και τις συνέπειές της".

 

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Ο κύριος MONOPOLY

 

Στα μέσα του 1920, το παιχνίδι βγαίνει στην αμερικανική αγορά ως MONOPOLY. Μία εκδοχή αρκετά κοντινή στη σημερινή, που παιζόταν τότε στη Φιλαδέλφεια, πωλήθηκε από τον Charles Darrow, ο οποίος αγόρασε τα δικαιώματα από την Elizabeth Magie, στους αδελφούς Πάρκερ. Επειδή το παιχνίδι είχε ήδη γίνει δημοφιλές και αρκετοί το αντέγραψαν, οι δαιμόνιοι επιχειρηματίες αποφάσισαν να αγοράσουν τα δικαιώματα απ' όλους όσοι είχαν κατοχυρώσει τη δική τους εμπορική εκδοχή. Το 1932, το παιχνίδι θα επανεκδοθεί αλλά με βελτιώσεις, όπως τα ονόματα δρόμων και άλλες αλλαγές και στις 5 Νοεμβρίου του 1935, η MONOPOLY θα κάνει την είσοδό της στην παγκόσμια αγορά.

Η MONOPOLY εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να συγκαταλέγεται μεταξύ των δημοφιλέστερων επιτραπέζιων παιχνιδιών. Υπολογίζεται πως έχει παιχτεί από 500 εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον κόσμο, γεγονός που έχει καταγραφεί και ως ρεκόρ στο βιβλίο Γκίνες. Η επίσημη μασκότ του παιχνιδιού είναι ο "Πλούσιος Θείος με τα Σακιά" (Rich Uncle Pennybags), ο οποίος πρωτοεμφανίστηκε στις κάρτες "Εντολής" και "Απόφασης" το 1936.

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY

 

Ο Charles Darrow, ήθελε οι παίκτες να χρησιμοποιούν μικρά αντικείμενα από τα σπίτια τους.  Ήταν πρόταση της ανιψιάς του και ίσως μια μεγάλη επιτυχία του πιο εμβληματικού παιχνιδιού της ιστορίας.

Περισσότερα από 20 πιόνια έχουν δημιουργηθεί από την πρώτη παρουσίαση της MONOPOLY το 1935, πιόνια όπως το άλογο, ο σκύλος, το αυτοκίνητο, το παπούτσι, η τσάντα και το σίδερο. Mερικά επιβίωσαν στο πέρασμα των χρόνων, άλλα αντικαταστάθηκαν ή αποσύρθηκαν. Παρακάτω θα δείτε τα πιο γνωστα πιόνια και την μικρή τους ιστορία.

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Το ημίψηλο καπέλο

Θεωρείται ίσως το πιο αναγνωρίσιμο πιόνι του παιχνιδιού, το ημίψηλο καπέλο είναι ένα από τα πρωτότυπα κομμάτια που δημιουργήθηκαν το 1935. Βασίστηκε στο καπέλο του πρωταγωνιστή του παιχνιδιού, αυτό δηλ. που φοράει ο κύριος MONOPOLY (Rich Uncle Pennybags). Πολλοί εικάζουν ότι ο χαρακτήρας βασίστηκε στον JP Morgan.

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Η δαχτυλήθρα

Το πιόνι που επέλεγε ο "βασιλιάς" της MONOPOLY στην Αμερική και πρωταθλητής του παιχνιδιού, Richard Marinaccio, η δαχτυλήθρα, είναι άλλο ένα από τα αυθεντικά κομμάτια από το 1935. Με το ημίψηλο καπέλο και το παπούτσι, εμφανίζεται στις περισσότερες εκδόσεις του παιχνιδιού.

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Το σίδερο

Πριν από λίγο καιρό, οι οπαδοί της MONOPOLY ψήφισαν για ένα νέο πιόνι που επιθυμούσαν να προστεθεί στο παιχνίδι. Επίσης, ψήφισαν και το κομμάτι που θα αντικαταθιστούσε. Με μόνο 8% των ψήφων, το σίδερο ήταν τελικά το πιόνι που θα έπρεπε να αποχωρήσει από το παιχνίδι. Ο Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Bjorn Halvard Knappskog, το είχε χρησιμοποιήσει τιμητικά, στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος.

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Το παπούτσι

Έχει παραμείνει από την αρχή του παιχνιδιού και μάλλον θα αργήσει να αντικατασταθεί. Το παπούτσι αποτελεί αυθεντικό σχέδιο της δεκαετίας του '30 χωρίς να έχει υποστεί αλλαγές μέσα στα χρόνια. Ήταν και παραμένει σύμβολο τόσο της σκληρής δουλειάς όσο και του πλούτου που μπορεί να έρθει μαζί με αυτή.

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Το θωρηκτό

Το θωρηκτό από χυτό μέταλλο είναι στην πραγματικότητα μια -κατά λάθος- διασημότητα του παιχνιδιού. Το πιόνι χρησιμοποιήθηκε αρχικά από τους αδερφούς Πάρκερ σε ένα παιχνίδι με το όνομα "Σύγκρουση". Οι πωλήσεις του συγκεκριμένου επιτραπέζιου δεν ήταν οι προσδοκόμενες και το παιχνίδι αποσύρθηκε. Τότε η εταιρεία, πήρε τα κομμάτια του θωρηκτού και τα χρησιμοποίησε στη MONOPOLY. Έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και στο παιχνίδι "Διπλωματία".

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Το κανόνι

Το κανόνι, είναι στενά συνδεδεμένο με το θωρηκτό. Χρησιμοποιήθηκε και αυτό στη "Σύγκρουση" και εντάχθηκε στη MONOPOLY όταν η "Σύγκρουση" αποσύρθηκε. Το 1946 άλλαξε λίγο αφού προστέθηκε πιο μακρύ κανόνι.

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Το αυτοκίνητο

Το αγωνιστικό αυτοκίνητο δανείστηκε την εμφάνισή του από το roadster της δεκαετίας του 1930. Η αρχική ιδέα ήταν να σχεδιαστεί ένα αυτοκίνητο όπως αυτό που θα οδηγούσε ο κύριος MONOPOLY. Κατά τη διάρκεια των χρόνων, υπέστη κάποιες αλλαγές και έφτασε στην τελική του μορφή τη δεκαετία του 1960.

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Ο σκύλος

Ένα από τα τρια νέα πιόνια που προστίθενται στη δεκαετία του 1950, ήταν ο Scottie, ο σκύλος που ήταν το δεξί χέρι του κυρίου MONOPOLY. Το πιόνι είναι ένα από τα πιο αγαπημένα κομμάτια και έλαβε τις περισσότερες ψήφους για να παραμείνει στο παιχνίδι (29% των ψήφων για να είμαστε ακριβείς).

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Το καρότσι

Το καρότσι μπήκε το 1950 στο παιχνίδι και ήταν ένα από τα κομμάτια που αντικατέστησαν το φανάρι, το πορτοφόλι και το κουνιστό άλογο. Το καρότσι συμπεριλήφθηκε ως έμβλημα της σκληρής δουλειάς. Μόλις και μετά βίας επέζησε από την πρόσφατη ψηφοφορία και σαφώς δεν είναι το πιο δημοφιλές πιόνι του παιχνιδιού.

 

Η ιστορία πίσω από τα πιόνια της ΜONOPOLY
Το καρότσι

 

ΜONOPOLY TRIVIA

 

Παγκοσμίως έχουν πωληθεί περισσότερα από 275 εκατομμύρια παιχνίδια, σε 111 χώρες, σε 43 γλώσσες.

 

Το μεγαλύτερο σε διάρκεια παιχνίδι MONOPOLY στην ιστορία διήρκησε 70 συνεχόμενες ημέρες.

 

Υπάρχουν πολλές εξειδικευμένες εκδόσεις του κλασικού παιχνιδιού οι οποίες περιλαμβάνουν τις αγαπημένες σας αθλητικές ομάδες, εμπορικά προϊόντα, τηλεοπτικά προγράμματα, κινούμενα σχέδια και πολλά άλλα.

 

Η πιο ακριβή έκδοση του παιχνιδιού δημιουργήθηκε από τον Sidney Mobell, διάσημο κοσμηματοπώλη στο Σαν Φρανσίσκο. Με αξία που ανέρχεται τα 2 εκατομμύρια δολάρια, το παιχνίδι διαθέτει κάρτες από χρυσό 23 καρατίων και ζάρια με διαμαντένια επένδυση.

 

Ο χαρακτήρας που βρίσκεται στη φυλακή ονομάζεται Jake the Jailbird. Ο αστυνόμος Edgar Mallory τον έβαλε φυλακή.

 

Τα παιδιά παίζουν MONOPOLY σε όλο τον κόσμο, αλλά το υψηλότερο ενοίκιο στο ταμπλό του παιχνιδιού αλλάζει ανάλογα με τον τόπο που ζουν. Στις Η.Π.Α., το υψηλότερο ενοίκιο έχει η οδός «Boardwalk», επιλογή που βασίζεται σε μια οδό στο Atlantic City. Στην Ισπανία, το ακριβότερο ενοίκιο το έχει η οδός «Paseo del Prado», εμπνευσμένη από μια οδό στην Βαρκελώνη, ενώ στη Γαλλία, το ακριβότερο ενοίκιο στο ταμπλό του παιχνιδιού είναι της οδού «Rue de la Paix».

 

Χάρτες διαφυγής, πυξίδες και αρχεία κρύφτηκαν στα ταμπλό της MONOPOLY και μπήκαν κρυφά στα στρατόπεδα συγκέντρωσης της Γερμανίας κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Αληθινά χρήματα για τους δραπέτες κρύφτηκαν ανάμεσα στις δεσμίδες με τα χρήματα της MONOPOLY.

 

Κάθε μερικά χρόνια, οι εθνικοί πρωταθλητές από όλο τον κόσμο συναντώνται για το παγκόσμιο πρωτάθλημα MONOPOLY. Στα παγκόσμια πρωταθλήματα συμμετέχουν παίκτες από 10 διαφορετικές χώρες, όπως, Ηνωμένες Πολιτείες, Ιρλανδία, Σιγκαπούρη, Ιταλία, Νέα Ζηλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιαπωνία, Ολλανδία, Χονγκ Κονγκ και Ισπανία.