Χριστούγεννα του 1642: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων

Χριστούγεννα του 1642: Σαν σήμερα γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων Facebook Twitter
2

Σαν σήμερα τα Χριστούγεννα του 1642 γεννήθηκε ο Ισαάκ Νεύτων. Ούτε η Google δεν του αφιέρωσε ένα έξυπνο Doodle της, όπως έχει κάνει με άλλους και άλλους λιγότερο σημαντικούς για την ανθρωπότητα. Φυσικά ούτε και εγώ θυμόμουν την ημερομηνία γέννησης του Ισαάκ Νεύτων. Το ανακάλυψα τυχαία πριν λίγο από ένα tweet και ένα κείμενο του άθεου επιστήμονα Richard Dawkins.

Σαν σήμερα λοιπόν, εκτός από τον Ιησού που ήρθε στην γη από την Παρθένο Μαρία, γεννήθηκε από μια γυναίκα με το όνομα Χάννα ένα αγόρι που ανάμεσα σε άλλα ανακάλυψε ποια είναι η δύναμη που μας συγκρατεί στη γη. Διαβολική σύμπτωση!

Η Ελλάδα έχει ένα παραπάνω λόγο να γιορτάζει την γέννηση του. Ο Άγγλος επιστήμονας μιλούσε και έγραφε στα ελληνικά. Αυτό είναι ένα χειρόγραφο από τις σημειώσεις που κρατούσε σε ημερολόγιο. Το αρχείο μπορείτε να το βρείτε ολόκληρο εδώ, στο site του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

 

Λίγα λόγια για τον Ισαάκ Νεύτωνα. Από εδώ:

Άγγλος μαθηματικός, φυσικός και αστρονόμος (1642-1727). Το 1665 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο οποίο αργότερα δίδαξε. Αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και με τις μελέτες και τα πειράματά του έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης.

Πρώτος κατανόησε μαθηματικά το φαινόμενο της βαρύτητας. Όπως λέγεται, τη θεωρία της παγκόσμιας έλξης την ανακάλυψε μια μέρα που καθόταν κάτω από μια μηλιά και είδε ένα μήλο να πέφτει. Αυτό τον βύθισε σε σκέψεις σχετικά με το ποια δύναμη προκαλεί την πτώση των σωμάτων. «Γιατί αυτή η δύναμη να μην επεκτείνεται μέχρι τη σελήνη ή τους άλλους πλανήτες;» σκέφτηκε. Αυτό τον οδήγησε στη θεωρία της αμοιβαίας έλξης των σωμάτων.

Με τη χρήση ενός πρίσματος απέδειξε ότι το λευκό φως είναι σύνθεση όλων των χρωμάτων του ουράνιου τόξου (φάσμα). Αυτή η ανακάλυψη υπήρξε σημαντική, γιατί από τη μελέτη του φάσματος του φωτός, που εκπέμπουν τα διάφορα αντικείμενα, οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν τη σύνθεσή τους.

Ο Ισαάκ Νεύτων διατύπωσε τρεις Νόμους κίνησης, που είναι άκρως σημαντικοί και θεωρούνται θεμελιώδεις  αρχές για τη μελέτη της Αεροδυναμικής.

1.  Ο Νόμος της Αδράνειας

Ένα σώμα σε στάση θέλει να παραμείνει σε στάση και ένα σώμα σε κίνηση θέλει να παραμείνει σε κίνηση, επί ευθείας γραμμής, με σταθερή ταχύτητα, έως ότου κάποια δύναμη ενεργήσει πάνω σε αυτό, για να αλλάξει την ισχύουσα κατάσταση. Μαθηματικά, για να παραμείνει σε ισορροπία ένα σώμα θα πρέπει το άθροισμα των κατά κάθε διεύθυνση ασκουμένων δυνάμεων, κατακόρυφων και οριζοντίων, να ισούται με το μηδέν.

2.  Ο Νόμος της Επιτάχυνσης

Εάν υπάρχει μία διαφορετική, μη ισορροπημένη δύναμη, πάνω σε ένα σώμα, αυτό επιταχύνεται. Ο Νεύτων λέει ότι η επιτάχυνση είναι ίση με το πηλίκο της διαίρεσης της δύναμης αυτής δια της μάζας αυτής και δρα κατά την κατεύθυνση της μη ισορροπημένης δύναμης.

3. Ο Νόμος της Αντίδρασης
Σε κάθε δράση μίας δύναμης πάνω σε ένα σώμα ή μία πτέρυγα, που κινείται ή που παραμένει σταθερή, υπάρχει μία ίση και αντίθετη αντίδραση.

 


Αποφθέγματα από τον Ισαάκ Νεύτωνα. Από εδώ:

1. Τακτ είναι η τέχνη να κάνουμε μια παρατήρηση χωρίς να κάνουμε έναν εχθρό.

2. Είμαστε νάνοι στους ώμους γιγάντων και γι' αυτό μπορούμε να βλέπουμε πιο μακριά απο αυτούς

3. Χτίζουμε πολλούς τοίχους αλλά όχι αρκετές γέφυρες

Ένα ντοκιμαντέρ για την ζωή του με ελληνικούς υπότιτλους

 

Σαν Σήμερα
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Κάθριν Χέμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Σαν Σήμερα / Κάθριν Χέπμπορν: Η σταρ των μεγάλων αντιφάσεων

Είκοσι χρόνια μετά τον θάνατό της στις 29 Ιουνίου του 2003 σε ηλικία 96 ετών, η Κάθριν Χέπμπορν παραμένει η εμβληματικότερη κινηματογραφική μορφή αυταπάρνησης και αδιαφορίας για το ασύλληπτης διάρκειας status της, υπονοώντας πως ήταν καταδικασμένη να γίνει, και να πεθάνει, σταρ.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βούλκος

Εικαστικά / Πίτερ Βούλκος: Ο γίγαντας της μεταπολεμικής αμερικανικής κεραμικής

Με αφορμή την επέτειο 99 χρόνων από τη γέννησή του, μια αναδρομή στη ζωή του ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνη που γεφύρωσε με τα έργα του τους κόσμους της χειροτεχνίας και της καλής τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο «Τιτανικός» έγινε 25 χρονών και μας θυμίζει ένα σινεμά που έπαψε να υπάρχει

Οθόνες / Ο «Τιτανικός» έγινε 25 χρονών και μας θυμίζει ένα σινεμά που έπαψε να υπάρχει

Μοιάζει ασύλληπτη σήμερα η μαζικότητα του φαινομένου του «Τιτανικού» όταν κυκλοφόρησε, με τις ατέλειωτες ουρές στις αίθουσες και τις πρόσθετες πλαστικές καρέκλες στα επαρχιακά σινεμά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

σχόλια

2 σχόλια