Το 2011 πεθαίνει στην Αθήνα ο Θανάσης Βέγγος

Το 2011 πεθαίνει στην Αθήνα ο Θανάσης Βέγγος Facebook Twitter
0
Το 2011 πεθαίνει στην Αθήνα ο Θανάσης Βέγγος Facebook Twitter
Ο Θανάσης Βέγγος ήταν μια σπάνια περίπτωση καλλιτέχνη που ήξερε να συνομιλεί σε σωστές βάσεις με τον λεγόμενο "καλλιτεχνικό χώρο": δηλαδή, πουθενά και ποτέ

Δωρικός, ακριβός στις λέξεις, σοβαρός. Ίσως ο τελευταίος σοβαρός ενός κύκλου, που ακόμη και συναδέλφους της γενιάς του, τους "κακομεταχειρίζεται" και τους "κακοποιεί". Να, κάτι που δεν επέτρεψε ποτέ στο σύστημα ο Θανάσης Βέγγος, ίσως γι' αυτό οι λιγοστές κουβέντες του, σοφές και ζυγισμένες, από δύο όλες κι όλες συνεντεύξεις του, είναι πασίγνωστες.

Ο ίδιος θεωρούσε τον καλλιτεχνικό κόσμο περίεργο, έξω από τα δικά του νερά και γράδα, και γι' αυτό απέφευγε τις επαφές και τις περιττές σχέσεις. Άλλωστε, ήταν ένας κόσμος, που του πήρε καιρό να αποδεχθεί τον Βέγγο. Τον ταλαιπώρησε στο ξεκίνημα του, τον άφησε να εργάζεται για τουλάχιστον μία 7ετία, χωρίς να αποφασίζει να του δώσει κανονική άδεια ασκήσεως επαγγέλματος, στέλνοντας τον για εξετάσεις σε επιτροπές "εκτάκτων ταλέντων", τον έσπρωχνε σε ταινίες, που οποιονδήποτε άλλο θα τον "κατάπιναν". Ο Βέγγος τις έκανε "γέφυρα" με τον θεατή και από την εποχή των αμέτρητων "Πρακτόρων Θου - Βου" μέχρι τις έγχρωμες, πολιτικά και κοινωνικά χρωματισμένες ταινίες του, είχε δώσει εγγυήσεις για κάτι περισσότερο.

 

Η τηλεόραση προτιμά να θυμάται αυτές τις στιγμές του, τις πολύ κωμικές, τις κάποτε αφελείς, που τον έκαναν, όμως, αγαπητό σε όλο τον κόσμο. Τα πιο δύσκολα και τα πιο όμορφα του Βέγγου, όπως το "Όλα είναι δρόμος" του Βούλγαρη, το "Αίνιγμα", το "Ψυχή βαθιά", τις "Ήσυχες Μέρες του Αυγούστου" τα αφήνει για τις μικρές ώρες, αραιά και που.

Δεν τελείωσε ποτέ το σχολείο, γιατί έπρεπε να πάρει τη θέση του αντιστασιακού πατέρα του στο μεροκάματο, για να ζήσει η οικογένεια. Ήξερε, όμως, περισσότερα από πολλούς σπουδασμένους συναδέλφους του. Πεθαίνει σαν σήμερα το 2011 και αφήνει πίσω του 126 ταινίες, πολλές τηλεοπτικές σειρές, ντοκιμαντέρ, διαφημίσεις, όλα με την υπογραφή μια τέχνης που δεν διδάσκεται. "Δουλεύω με το ένστικτο, δεν έχω κανένα ταλέντο, μόνο αυτή τη φάτσα", είχε πει το 1976. Τα αποσπάσματα τον διαψεύδουν. 

 

"Όλα είναι δρόμος - Η τελευταία νανόχηνα": Μέρος 1ο  


 

"Όλα είναι δρόμος - Η τελευταία νανόχηνα": Μέρος 2ο


 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ο βασιλιάς της Όπερας λεγόταν Λουτσιάνο, ήταν προληπτικός, ανοικονόμητος, ανεπανάληπτος

Στις 6 Σεπτεμβρίου του 2007 σιγεί για πάντα η πιο υπέροχη φωνή που πέρασε από τα λυρικά θέατρα τον 20ό αιώνα και έμεινε στην ιστορία με το όνομα Λουτσιάνο Παβαρότι
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Σαν Σήμερα / ΠΑΣΟΚ: 50 χρόνια πολιτικής δύναμης, σκανδάλων και ανατροπών

Μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του ΠΑΣΟΚ που ιδρύθηκε σαν σήμερα το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση της δικτατορίας των συνταγματαρχών.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Ζαν Μορό: η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Πέθανε Σαν Σήμερα / Ζαν Μορό: Η πασιονάρια του γαλλικού σινεμά

Η σπουδαία Γαλλίδα ηθοποιός που έζησε με έμπνευση και ενέργεια για το παρόν και πέθανε σαν σήμερα το 2017 απεχθανόταν τις μελό αναδρομές στο παρελθόν, τις γενικές ερωτήσεις και την ανοησία.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ