Το 1937 γεννιέται στο Νιου Τζέρσι ο Τζακ Νίκολσον

Το 1937 γεννιέται στο Νιου Τζέρσι ο Τζακ Νίκολσον Facebook Twitter
Ο Τζακ Νίκολσον στην ταινία "Επάγγελμα Ρεπόρτερ" του σκηνοθέτη Michelangelo Antonioni
0

Κατά τη διάρκεια των 50 και πλέον χρόνων της συναρπαστικής ζωής του στο Χόλιγουντ, ο Τζακ Νίκολσον κατάφερε να γίνει το αρχέτυπο του σταρ που ζει με τους δικούς του κανόνες. Αντισυμβατικός, χαρισματικός, κακό παιδί, φανατικός των Λέικερς και μέγας εραστής (έχει 9 παιδιά), ο Τζακ Νίκολσον δε μπορεί να συγκρατήσει τα νεύρα του όταν οδηγεί. Αλλά αυτό λίγο μας απασχολεί. Με μια ντουζίνα υποψηφιότητες για Όσκαρ και τρία από αυτά να φιγουράρουν στις επαύλεις του, ο σπουδαίος ηθοποιός έχει κερδίσει επάξια μια (άνετη) θέση στις καρδιές των σινεφίλ.

Μόλις λίγα χρόνια πριν, η ζωή του έγινε το θέμα της (χωρίς την έγκρισή του) βιογραφίας, από τον συγγραφέα Μαρκ Έλιοτ, του οποίου το πλούσιο βιογραφικό περιλαμβάνει βιβλία για τον Τζίμι Στιούαρτ, τον Κάρι Γκραντ, τον Μάικλ Ντάγκλας, τον Κλιντ Ίστγουντ και τον Στιβ Μακ Κουήν.

Όλες οι ιστορίες για τον Τζακ είναι εκεί: Πως η "εν μία νυκτί" επιτυχία του στο "Easy Rider" ήταν προπομπός 19 ταινιών, ο ανορθόδοξος τρόπος ζωής του, καθώς και η μεγάλη όρεξη του - ιδιαίτερα για το φαγητό και το γυναικείο φύλο.

Εδώ είναι 10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για τον Τζακ Νίκολσον, όπως περιγράφονται στο βιβλίο του Έλιοτ και στη συνέντευξη του συγγραφέα στο CNN.

1.

Ακόμη και σήμερα, ο ηθοποιός εξακολουθεί να μην γνωρίζει την ταυτότητα του πραγματικού του πατέρα. Σύμφωνα με τον Έλιοτ, στο πιστοποιητικό γέννησης του Τζάκ αναγράφεται το όνομα Τζον Νίκολσον, ωστόσο ο συγγραφέας γράφει ότι "ο πραγματικός πατέρας του σταρ ήταν ένας μουσικός ονόματι Δον Φουρσίλο".

Το οικογενειακό ζήτημα του Τζακ Νίκολσον περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, αφού μόνο όταν ενηλικιώθηκε ανακάλυψε ότι η γυναίκα που νόμιζε πως ήταν η αδελφή του ήταν στην πραγματικότητα η μητέρα του, και η γυναίκα που νόμιζε πως ήταν η μητέρα του ήταν η γιαγιά του.

2.

Ο Νίκολσον αυτοσχεδίασε στη σκηνή με την καρέκλα του διάσημου οδοντίατρου στην ταινία του Ρότζερ Κόρμαν, «Το Μαγαζάκι του Τρόμου» (1960), μια ταινία τόσο αξέχαστη, με την οποία θα κερδίσει τον πρώτο του ρόλο στην κινηματογραφική ταινία «Studs Lonigan» του 1960.

Ολόκληρη η ταινία γυρίστηκε σε δύο ημέρες με πολύ χαμηλό μπάτζετ. Για να εξοικονομήσουν χρήματα, ο Νίκολσον, ο Κόρμαν και η υπόλοιπη ομάδα κινηματογράφου χρησιμοποίησαν -χωρίς άδεια- το παλιό στούντιο του Τσάρλι Τσάπλιν στο Χόλιγουντ, αφηγείται ο Έλιοτ.

Ο Νίκολσον έκανε πάνω από 10 ταινίες με τον Κόρμαν στις αρχές της καριέρας του. "Ο Ρότζερ Κόρμαν είναι το πρόσωπο που ευθύνεται για την ενασχόληση του Τζακ Νίκολσον με την υποκριτική και τη μετέπειτα επιτυχία του" δήλωσε στο CNN ο Έλιοτ.

Το 1937 γεννιέται στο Νιου Τζέρσι ο Τζακ Νίκολσον Facebook Twitter
Ντένις Χόπερ, Πήτερ Φόντα και Τζακ Νίκολσον στην ταινία "Easy Rider"
 

3.

Ο ρόλος ωστόσο που έδωσε ώθηση στο Νίκολσον ήταν αυτός του Τζoρτζ Χάνσον το 1969 στην ταινία «Easy Rider». Αρχικά ο ρόλος δόθηκε στον Ριπ Τορν, αλλά ο ηθοποιός εγκατέλειψε τα γυρίσματα μετά από διενέξεις με τον σκηνοθέτη και συμπρωταγωνιστή του Ντένις Χόπερ. Ο μισθός του Νίκολσον ήταν τότε 392 δολάρια την εβδομάδα.

Η ταινία έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου των Καννών, το Μάιο του 1969, και "ο Τζακ ήταν απολύτως άγνωστος τότε" είπε ο Έλιοτ. "Καθώς περπατούσε έξω από το θέατρο (μετά την πρεμιέρα), είχε καταλάβει, όπως και όλοι στο κοινό ότι επρόκειτο να γίνεi μεγάλος σταρ"

  

4.

Μεταξύ των πιο διάσημων ρόλων του Νίκολσον ήταν ο επαναστάτης Randall Patrick McMurphy "Στη φωλιά του κούκου" (ρόλος με τον οποίο κέρδισε το πρώτο του Όσκαρ το 1976).

Η πρώτη επιλογή των παραγωγών Μάικλ Ντάγκλας και Σαούλ Ζάεντζ για το ρόλο του McMurphy "ήταν ο Μάρλον Μπράντο, ο οποίος αμέσως είπε όχι, ακολούθησε ο Τζιν Χάκμαν, που επίσης αρνήθηκε" γράφει ο Έλιοτ. "Το ίδιο έκαναν και ο Μπαρτ Ρέινολντς και ο Τζέιμς Κάαν".

Αλλά και ο Νίκολσον απέρριψε ρόλους οι οποίοι έγραψαν ιστορία στην 7η Τέχνη. Σύμφωνα με τον Έλιοτ, κάποιοι από τους ρόλους αυτούς είναι:

• Ο Michael Corleone στην ταινία "Ο Νονός"

• Ο νεαρός ιερέας στον "Εξορκιστή"

• Ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο "Στενές επαφές τρίτου τύπου"

• Ο ρόλος του Ρόμπερτ Ρέντφορντ στο "The Sting"

• Ο ρόλος του Τζακ Λέμον στην ταινία "Το σύνδρομο της Κίνας"

• Ο ρόλος του Tομ Κρουζ στην ταινία "Rain Man"

• Ο ρόλος του Μάρτιν Σιν στο "Αποκάλυψη Τώρα"

• Ο Χάνιμπαλ Λέκτερ στη "Σιωπή των Αμνών"

• Ο Jay Gatsby στο "The Great Gatsby" του 1974

5.

O Έλιοτ γράφει ότι o Nίκολσον ήταν φίλος με τη Σάρον Τέιτ, η οποία ήταν μεταξύ των πολλών θυμάτων του Τσαρλς Μάνσον. Και όταν ο Μάνσον πήγε σε δίκη για τις δολοφονίες το 1970, ο Νίκολσον βρισκόταν στο δικαστήριο σχεδόν κάθε μέρα.

"Ήταν γοητευμένος από την περσόνα του Μάνσον και το τρελό βλέμμα του κατά τη διάρκεια της δίκης", γράφει ο Έλιοτ. 

Η εμμονή του με τους δολοφόνους δεν περιορίστηκε στην περίπτωση του Μάνσον, σύμφωνα με τον Έλιοτ. Ο συγγραφέας γράφει ότι ο Νίκολσον παρακολούθησε το 1977 και τη δίκη της ηθοποιού Claudine Longet (πρώην συζύγου του Andy Williams), η οποία κατηγορήθηκε για τη δολοφονία του εραστή της.

"Πάντα καθόταν στην πρώτη σειρά των θεατών, συνήθως δίπλα στον Andy Williams, προβληματισμένος από το πώς μια όμορφη γυναίκα οδηγήθηκε στο φόνο" γράφει ο Έλιοτ.

6.

Σύμφωνα με τη βιογραφία του Ελιοτ, ο Νίκολσον πρέπει να έχει κατακτήσει περισσότερες γυναίκες από οποιονδήποτε άλλο σταρ του Χόλιγουντ (με πιθανή εξαίρεση τον Γουόρεν Μπίτι).

Ο περιορισμένος χώρος μας, δεν επιτρέπει την πλήρη λίστα των κατακτήσεών του, αλλά στο αρχείο του Έλιοτ περιλαμβάνονται οι:

• Veronica Cartwright (συμπρωταγωνίστριά του στις "Μάγισσες του Ίστγουικ")

• Lara Flynn Boyle

• Julie Delpy

• Michelle Phillips (των Mamas and the Papas)

• Rebecca Broussard

• Anjelica Huston

• Susan Anspach

• Melanie Griffith

• Jill St. John

• Margaret Trudeau ( η εν διαστάσει τότε σύζυγος του πρωθυπουργού του Καναδά)

• Christina Onassis (η δική μας, κόρη του Αριστοτέλη)

Ο συγγραφέας μάλιστα περιγράφει γλαφυρά την περίοδο, όταν ο Νίκολσον και ο φίλος του, Μάικλ Ντάγκλας, ταξίδεψαν ανά τον κόσμο για την προώθηση της ταινίας «Στη Φωλιά του Κούκου». "Έγδυναν και καταβρόχθιζαν (νεαρές γυναίκες), όπως ξεφλουδίζει και τρώει κάποιος τις γαρίδες" γράφει ο Έλιοτ.

Το 1937 γεννιέται στο Νιου Τζέρσι ο Τζακ Νίκολσον Facebook Twitter
Στη Λάμψη του Στάνλεϋ Κιούμπρικ

  

7.

Εκτός από τις γυναίκες, ο Τζακ Νίκολσον λατρεύει να συλλέγει έργα τέχνης. Σύμφωνα με τον Έλιοτ, η συλλογή του ηθοποιού αξίζει περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια και αποτελείται από έργα των Πικάσο, Ματίς, Μοντιλιάνι, Μαγκρίτ, Μποτέρο και Ροντέν.

Πότε όμως ξεκίνησε να αγοράζει ο Νίκολσον όλα αυτά τα ακριβά τέχνης; Όταν άρχισε να γίνεται ένας από τους πλουσιότερους ηθοποιούς στο Χόλιγουντ, είναι η απάντηση.

8.

Ο πιο προσοδοφόρος ρόλος της καριέρας του Τζακ Νίκολσον ήταν ο Τζόκερ στην ταινία του Τιμ Μπάρτον "Batman" (1989). Το κασέ του ηθοποιού κυμάνθηκε κάπου μεταξύ 60 και 90 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον Έλιοτ.

Ο Νίκολσον θα μπορούσε να παίξει το ρόλο ακόμη και χωρίς χρήματα με δεδομένο το πόσο πολύ αγαπούσε τον Batman. Σύμφωνα με τον συγγραφέα, ο ηθοποιός μεγάλωσε διαβάζοντας τα κόμικς του Μπάτμαν και ήταν μεγάλος λάτρης του χαμόγελου του Τζόκερ.

"Ο ρόλος του Τζόκερ δεν τον περιόρισε καθόλου", δήλωσε στο CNN ο Έλιοτ. "Για τον Τζακ ήταν μια ευκαιρία να συνδεθεί με την παιδική του ηλικία".

Το 1937 γεννιέται στο Νιου Τζέρσι ο Τζακ Νίκολσον Facebook Twitter
Με τη Μία Φάροου στην ταινία Chinatown

  

9.

Πολλές περιπτώσεις με τη γενναιοδωρία του Νίκολσον αναγράφονται λεπτομερώς στο βιβλίο, άλλες τόσες όμως είναι και οι περιστασιακές εκρήξεις του. Κανένα γεγονός ωστόσο δεν είναι πιο χαρακτηριστικό από αυτό που συνέβη τον Φεβρουάριο του 1994, όταν ο ίδιος απέδειξε το ταλέντο του στο γκολφ, πάνω σε μια Mercedes.

Όταν ένας οδηγός μιας Mercedes, φέρεται να του έκοψε το δρόμο (άθελά του κατά πάσα πιθανότητα) ο Νίκολσον κατέβηκε από το αυτοκίνητο, έβγαλε από την τσάντα του ένα μπαστούνι του γκολφ και έσπασε με οργή το παρμπρίζ και την οροφή της Mercedes.

Ήταν μια αρκετά δαπανηρή έκρηξη του ηθοποιού, ο οποίος χρειάστηκε να πληρώσει 500.000 δολάρια ως αποζημίωση στη δίκη που έγινε.

10.

Το μοναδικό ερώτημα που μένει αναπάντητο στο βιβλίο, είναι αν ο Τζακ Νίκολσον θα γυρίσει άλλη ταινία. Δεν έχει πρωταγωνιστήσει σε καμία από το 2010 (η τελευταία του ήταν το How Do You Know), έχει απλώς έχει ανακοινωθεί ότι θα είναι πρωταγωνιστής στο remake της ταινίας Toni Erdmann. 

Ο Έλιοτ δήλωσε στο CNN ότι η "συνταξιοδότηση" είναι μια βρώμικη λέξη στο Χόλιγουντ, αφού οι ηθοποιοί, όσα κεράκια και να σβήσουν, ελπίζουν πάντα ότι ένας ακόμη μεγάλος ρόλος θα βρεθεί στο δρόμο τους.

Ο συγγραφέας δήλωσε στο CNN πως είναι σχεδόν βέβαιος ότι δεν έχουμε δει το κύκνειο άσμα του Τζακ Νίκολσον.

"Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε περισσότερα από τον Τζακ, επειδή δεν μπορούμε ποτέ να έχουμε αρκετά".

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε στο LIFO.gr το 2015 από την Α. Κολοβού. © LIFO 2015

Σαν Σήμερα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK ΔΕΥΤΕΡΑ «Love Actually»: η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Οθόνες / «Love Actually»: Η συνήθεια που έγινε λατρεία έκλεισε τα 20 χρόνια

Σαν σήμερα πριν από είκοσι χρόνια έκανε πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη η λονδρέζικη χριστουγεννιάτικη κομεντί που εξελίχθηκε σε απαραίτητη χριστουγεννιάτικη προβολή για εκατομμύρια σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ