Τι μπορεί να κάνει ο δήμος για την ελληνική επιχειρηματικότητα;

Τι μπορεί να κάνει ο δήμος για την ελληνική επιχειρηματικότητα; Facebook Twitter
0

Τι μπορεί να κάνει ο δήμος για την ελληνική επιχειρηματικότητα; Facebook Twitter
Μέσω του Δικτύου χαράσσεται η στρατηγική για την επιχειρηματικότητα του Δήμου Αθηναίων και γίνεται μια δομημένη παρακολούθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας...

—Καταρχάς, πείτε μας τι είναι ακριβώς το δίκτυο επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων.

Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων δημιουργήθηκε με στόχο τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της οικονομικής ανάπτυξης της πόλης, με τη συμμετοχή και συνεργασία δημόσιων οργανισμών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, κλαδικών φορέων και του ιδιωτικού τομέα. Μέσω του Δικτύου χαράσσεται η στρατηγική για την επιχειρηματικότητα του Δήμου Αθηναίων και γίνεται μια δομημένη παρακολούθηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Παράλληλα, έμφαση δίνεται στη στήριξη των επιχειρήσεων σε θέματα εξωστρέφειας, καινοτομίας και τεχνογνωσίας. Βασικές υπηρεσίες του Δικτύου είναι η παροχή εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια και η εξατομικευμένη συμβουλευτική προς επιχειρήσεις και ιδιώτες. Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων εντάσσεται στο αναπτυξιακό πρόγραμμα «Έργο: Αθήνα» και υλοποιείται από την Εταιρεία Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής Αθηνών (ΕΑΤΑ-www.developathens.gr) που εργάζεται για τη βελτίωση των δομών της πόλης μέσω του σχεδιασμού, προγραμματισμού και της υλοποίησης αναπτυξιακών έργων. Η ΕΑΤΑ υποστηρίζει την επιχειρησιακή λειτουργία του Δήμου Αθηναίων και υπηρετεί το όραμα του δημάρχου που είναι «Επιστροφή στην Αθήνα». Το έργο συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αττική 2007-2013 του ΕΣΠΑ.

Σε αυτήν τη φάση το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων διενεργεί μια σειρά συνεντεύξεων στις επιχειρήσεις με σκοπό να καταλήξει στα πιο μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην πόλη μας.

—Ποιοι ακριβώς αποτελούν τα μέλη του Δικτύου Επιχειρηματικότητας;
Το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας υποστηρίζει τις νεοφυείς και τις υφιστάμενες επιχειρήσεις του Δήμου της Αθήνας, παρέχοντας δωρεάν μια σειρά ανεκτίμητων υπηρεσιών και βοηθώντας τους επιχειρηματίες να πάνε ένα βήμα παραπέρα, είτε αυτό λέγεται ανάπτυξη, χρηματοδότηση ή εξωστρέφεια κ.ο.κ.


Συγκεκριμένα, οι φορείς-μέλη του Δικτύου είναι:
Το Κέντρο Στήριξης της Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων
Tο Innovathens της Τεχνόπολης του Δήμου
H Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων (ΘεΑ) του ΕΒΕΑ
Το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ)
Το ekinisiLABτου Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων
Το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο
Το ΕΠΙ.νοώ, η μονάδα καινοτομίας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου
Το Οικονομικό Πανεπιστήμιο
Το Coins του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών


—Τι επιδιώκετε να κάνετε με το Επιχειρηματικό Συμβούλιο;

Το Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία που πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή με σκοπό τη διαμόρφωση στρατηγικής για την επιχειρηματικότητα. Είναι ένα θεσμικό όργανο που διαμορφώνει το όραμα, προσδιορίζει τον σκοπό και τους στόχους, σχεδιάζει τη στρατηγική για την επιχειρηματικότητα και συμβάλλει στην επίλυση σημαντικών προβλημάτων που καθηλώνουν τις προσπάθειες των επιχειρήσεων για ανάπτυξη και εξωστρέφεια. Οι προτάσεις του σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης θα αξιοποιούνται από τον Δήμο Αθηναίων για τη χάραξη πολιτικής σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Στο Επιχειρηματικό Συμβούλιο θα συμμετέχουν εκπρόσωποι επιχειρήσεων και συλλογικών φορέων. Ο ακριβής σχεδιασμός του θα αναδειχθεί ύστερα από τη μελέτη επιτυχημένων πρακτικών που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκές πόλεις (Άμστερνταμ, Γλασκώβη, Ουτρέχτη κ.α.) γύρω από τις πολιτικές στήριξης της επιχειρηματικότητας. Το Συμβούλιο Επιχειρηματικότητας του Δήμου της Αθήνας πρόκειται να αποτελέσει θεσμικό όργανο που θα λειτουργεί υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων.

—Τι θα συζητηθεί στο αναπτυξιακό συνέδριο την ερχόμενη Πέμπτη;
Η στρατηγική της επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων και ο ρόλος, ο σκοπός και ο τρόπος λειτουργίας του Επιχειρηματικού Συμβουλίου θα παρουσιαστούν στο συνέδριο «Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Αθήνας: Αναπτύσσουμε μαζί την τοπική οικονομία». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πάνελ με αναγνωρισμένους Έλληνες επιχειρηματίες και συζήτηση με το κοινό και φορείς σχετικά με τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο δήμος για να ενισχύσει ουσιαστικά την επιχειρηματικότητα και τις υπάρχουσες επιχειρήσεις.

Τι μπορεί να κάνει ο δήμος για την ελληνική επιχειρηματικότητα; Facebook Twitter
Βασικές υπηρεσίες του Δικτύου είναι η παροχή εκπαίδευσης και επιμόρφωσης, οι ενημερωτικές εκδηλώσεις, ημερίδες και συνέδρια και η εξατομικευμένη συμβουλευτική προς επιχειρήσεις και ιδιώτες...

—Ποια θεωρείτε ότι είναι τα σημαντικότερα προβλήματα των επιχειρήσεων στην Αθήνα;
Σε αυτήν τη φάση το Δίκτυο Επιχειρηματικότητας του Δήμου Αθηναίων διενεργεί μια σειρά συνεντεύξεων στις επιχειρήσεις με σκοπό να καταλήξει στα πιο μεγάλα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην πόλη μας. Η αυξημένη φορολογία, τα υψηλά δημοτικά τέλη και η ατέλειωτη γραφειοκρατία αποτελούν τα «αγκάθια» των επιχειρηματιών.

—Ιδανικά, πού θα μπορούσε να βοηθήσει ο δήμος;
Αυτό είναι ακριβώς το ερώτημα στο οποίο προσπαθούμε να δώσουμε απάντηση, συζητώντας με επιχειρηματίες και ανθρώπους που είναι μέσα στην αγορά αλλά και μέσω 7 focus groups (Δημιουργική Βιομηχανία, Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίες,Start-ups, Κοινωνική Επιχειρηματικότητα, Πανεπιστήμια, Λιανεμπόριο, Τουρισμός) που έχουν ήδη ξεκινήσει και θα συνεχίσουν τους επόμενους μήνες. Και, βέβαια, γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο κάνουμε και το «Επιχειρηματικό Συμβούλιο της Αθήνας: Αναπτύσσουμε μαζί την τοπική οικονομία» και καλούμε τους δημότες να έρθουν και να συμβάλουν σε αυτήν τη συζήτηση με τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους.

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ