Τι είναι το αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών;

Τι είναι το αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών; Facebook Twitter
0

Τι είναι το αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών; Facebook Twitter
Aγγελική Tόμπρου


Τι είναι το αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών;
Το Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών είναι μια μεγάλη γιορτή και ταυτόχρονα μια πλατφόρμα συντονισμού και δράσης ανθρώπων των παραστατικών τεχνών ενάντια στον εκφασισμό των κοινωνιών μας. Είναι μια συνάντηση με στόχο να μοιραστούμε έργα, συζητήσεις, συναυλίες, ιδέες που λειτουργούν ως εργαλεία και όπλα ενάντια στις πρακτικές που απειλούν τόσο τη συμβολική αξία της ζωής μας όσο και την ίδια μας την επιβίωση.

Θέση μας ως αντιφασιστική πρωτοβουλία παραστατικών τεχνών, είναι ότι όταν η τέχνη υπηρετεί την κοινωνική ανάγκη και όταν η κοινωνική ανάγκη εμπνέει την τέχνη και την τροφοδοτεί, τότε υπηρετείται τόσο η ποιότητα της τέχνης όσο και η τέχνη της πολιτικής.

Από ποιους διοργανώνεται και πού;
Ο χώρος και ο χρόνος διεξαγωγής του φεστιβάλ δεν είναι ανεξάρτητος από το περιεχόμενο των προταγμάτων του, γι' αυτό και φέτος επιλέγουμε, όπως και πέρσι, τις ημέρες πριν και μετά τη μεγάλη αντιφασιστική πορεία της 21ης Μαρτίου (Παγκόσμια Ημέρα κατά του Φασισμού). Αντίστοιχα, ο χώρος του Ελεύθερου αυτοδιαχειριζόμενου θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ» έχει έναν πολύ δυνατό συμβολισμό, καθώς πρόκειται για ένα θέατρο ιστορικής καλλιτεχνικής σημασίας, το οποίο «ανασύρθηκε» από τη λήθη και την αχρηστία, ενεργοποιήθηκε ενάντια στις ορέξεις του ΤΑΙΠΕΔ και λειτουργεί σήμερα από μια συνέλευση με την οποία είμαστε σε καλή συνεργασία. Ο άλλος χώρος όπου έχει πραγματοποιηθεί το 2ο Αντιφασιστικό Φεστιβάλ Παραστατικών Τεχνών είναι τα Προσφυγικά Κτίρια της λεωφόρου Αλεξάνδρας, με ακόμα πιο ηχηρό αντιφασιστικό συμβολισμό.

Τι είναι το αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών; Facebook Twitter
Φωτογραφία από παλιότερο φεστιβάλ

Τι είχε γίνει στα δύο προηγούμενα φεστιβάλ;
Στο πρώτο φεστιβάλ πέρσι συμμετείχαν 200 καλλιτέχνες, 40 πολιτισμικοί ακτιβιστές και 10.000 άτομα, σε μια καλλιτεχνική συνάθροιση-γέφυρα προς την κινηματική δράση, με κορύφωση τη συμμετοχή στην αντιφασιστική διαδήλωση της 21ης Μαρτίου. Τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς έγινε το 2ο τριήμερο φεστιβάλ στα Προσφυγικά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, έναν τόπο μνήμης και αντίστασης, ο οποίος, λόγω της πολυπλοκότητας και της ριζοσπαστικότητας της σημερινής του κατάστασης, είναι περιθωριοποιημένος. Η ενεργοποίηση των ιστορικών κτιρίων των Προσφυγικών ανέδειξε τη δυναμική της αντίστασης των κατοίκων τους αλλά και την ακτιβιστική δράση ως έργο τέχνης, ως ποιητικό συμβάν.

Ποιος είναι ο ρόλος της τέχνης μέσα στην κοινωνία;
Θέση μας ως αντιφασιστική πρωτοβουλία παραστατικών τεχνών, είναι ότι όταν η τέχνη υπηρετεί την κοινωνική ανάγκη και όταν η κοινωνική ανάγκη εμπνέει την τέχνη και την τροφοδοτεί, τότε υπηρετείται τόσο η ποιότητα της τέχνης όσο και η τέχνη της πολιτικής. Η τέχνη συμβαδίζει με τα κινήματα, αλλά δεν αναπαράγει προπαγανδιστικά πολιτικές ατζέντες, γιατί είναι η ίδια μια πολιτική θέση που στέκεται μέσα και έξω από το σύστημα που την απειλεί και αρθρώνει τον λόγο της διαλεκτικά: ανοίγει πεδία προβληματισμού και γίνεται εργαλείο πολιτικής χειραφέτησης χωρίς να χάνει την αυτονομία της ως δημιουργική δύναμη.

Τι είναι το αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών; Facebook Twitter
Η αντιφασιστική πρωτοβουλία

Τι γεννάει τον φασισμό;
Ο φασισμός είναι γέννημα του καπιταλισμού, του ρατσισμού, του σεξισμού και του εθνικισμού. Ο φασισμός δεν είναι εγγενές στοιχείο του ανθρώπου αλλά δημιουργείται κάτω από συγκεκριμένες κοινωνικές συνθήκες και για συγκεκριμένους σκοπούς –εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο–, οι οποίοι ιστορικά οδήγησαν μέχρι τον αφανισμό και τεκμηριώνονται ως πρακτικές θανάτου. Τόσο στη σκηνή όσο και στην πλατεία του θεάτρου και στους δρόμους ενώνουμε τις δυνάμεις μας και κάνουμε οίστρο της ζωής τον φόβο του θανάτου!

Τι δράσεις περιλαμβάνει το φεστιβάλ φέτος;
Εκτός από τις πολυάριθμες παραστάσεις, τα live και τις θεματικές συζητήσεις με πολύ σημαντικούς ομιλητές και θέματα, το φεστιβάλ περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως σεμινάρια, προβολές ταινιών, συμμετοχές μεταναστευτικών κοινοτήτων, εθνικές κουζίνες, συμμετοχές πολλών σχολείων, προβολές ταινιών μικρού μήκους από μαθητές και παρεμβάσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας (μέχρι και από την Αντιφασιστική Κίνηση Διστόμου), συζήτηση για το Κατηγορητήριο της Χρυσής Αυγής, αλλά και δράσεις δρόμου, εκθέσεις φωτογραφίας κ.ά. Μέσα στο πλαίσιο του φεστιβάλ θα υπάρχει μέχρι και τεστ HIV, ηπατίτιδας Β και C (δωρεάν φυσικά). Όλα αυτά στο θέατρο Εμπρός, από τις 19 έως τις 29 Μαρτίου.

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
McCrum

Streaming / Dan McCrum: Αποκλειστική συνέντευξη με τον ρεπόρτερ που αποκάλυψε το οικονομικό σκάνδαλο της δεκαετίας

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος των «Financial Times» μιλά αποκλειστικά στη LiFO με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix που βασίστηκε στο βιβλίο που έγραψε για το πολύκροτο σκάνδαλο Wirecard.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λίνα Μενδώνη: «Ποτέ δεν μιλήσαμε για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού με το Πολυτεχνείο»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη: «Ποτέ δεν μιλήσαμε για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού με το Πολυτεχνείο»

Η LiFO συνάντησε την υπουργό Πολιτισμού στο γραφείο της και της έθεσε τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας - των 161 αρχαιοτήτων, των Μαρμάρων του Παρθενώνα, της ενοποίησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Τατοΐου. Από τη συζήτησή μας μάθαμε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται να δημιουργηθούν στην Αθήνα μουσείο Ελύτη και μουσείο Καρόλου Κουν.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ