Τι έγινε την Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, στην πόλη μας

Τι έγινε την Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, στην πόλη μας Facebook Twitter
Ο καθένας μπορεί να γελάσει, ανεξάρτητα από το αν έχει αίσθηση χιούμορ ή ανάλογη διάθεση...
0

Τι είναι η γιόγκα γέλιου;
Είναι μια διασκεδαστική άσκηση του σώματος και του νου. Συνδυάζει ασκήσεις αναπνοής, ρυθμικό χειροκρότημα, τραγούδι, κίνηση και τέντωμα του σώματος και, φυσικά, ασκήσεις γέλιου. Ο καθένας μπορεί να γελάσει, ανεξάρτητα από το αν έχει αίσθηση χιούμορ ή ανάλογη διάθεση.

Σήμερα ο κόσμος στην Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ να γελάει. Και η ανάγκη είναι επιτακτική, αν αναλογιστούμε πως από ένας γελαστός και ανοιχτόκαρδος λαός, έχουμε γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντικαταθλιπτικών.

Από πού ξεκίνησε;
Η γιόγκα γέλιου ξεκίνησε το 1995 από την Ινδία. Ο παθολόγος Madan Κataria έγραψε ένα άρθρο με τίτλο «Γέλιο, το καλύτερο φάρμακο». Εντυπωσιασμένος από τις μελέτες των γιατρών Lee Berk και Norman Cousins, αποφάσισε να δοκιμάσει τα αποτελέσματα του γέλιου. Έτσι, στις 13 Μαρτίου 1995, στο πάρκο της γειτονιάς του, μαζί με άλλους τέσσερις, δημιούργησε το 1ο κλαμπ γέλιου. Η μικρή ομάδα έφτασε τα 50 άτομα κι εκεί καθένας καθόταν στο κέντρο, έλεγε κάποιο ανέκδοτο και όλοι ήταν ευχαριστημένοι και γελούσαν. Όταν όμως τους τελείωσαν τα ανέκδοτα, άρχισαν τα ειρωνικά και πειραχτικά σχόλια και κάποιοι, προσβεβλημένοι, είπαν πως είναι προτιμότερο να διαλύσουν το κλαμπ. Ο M. Κataria ζήτησε χρόνο να βρει κάποιον τρόπο να συνεχίσουν να γελούν, χωρίς παρεξηγήσεις. Την επομένη, επανεξετάζοντας την έρευνά του, βρήκε την απάντηση, που αποτέλεσε τη βάση όλου του συστήματος της νεογέννητης «γιόγκα γέλιου». «Το σώμα μας δεν ξεχωρίζει το προσποιητό γέλιο από το αυθόρμητο. Και τα δύο προκαλούν την ίδια χημεία ευτυχίας». Σε όλη τη διαδρομή μέχρι σήμερα έχει πιστή συνεργάτιδα και σύμβουλο τη σύζυγό του, Madhuri Kataria, δασκάλα γιόγκα. Με την καθοδήγηση του M. Κataria αναπτύχθηκε ένα παγκόσμιο κίνημα κλαμπ γέλιου-ειρήνης μέσω του γέλιου. Υπάρχουν πάνω από 16.000 κλαμπ γέλιου σε 73 χώρες, με περισσότερα από 300.000 μέλη. Σε όλα τα κλαμπ γέλιου, ακούραστοι πιστοποιημένοι συντονιστές γιόγκα γέλιου προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους. Τα έξοδα συντήρησης των κλαμπ σε όλο κόσμο καλύπτονται αποκλειστικά από τα μέλη τους. Μέσα από το γέλιο οι άνθρωποι μπορούν να εδραιώσουν την υγεία και την ευτυχία τους και να επικρατήσει η παγκόσμια ειρήνη.

Ποια είναι η ιστορία της στη χώρα μας;
Λίγο μετά τον Madan Κataria και πριν από την εμφάνιση της γιόγκα γέλιου στην Ελλάδα, ο Αλέξανδρος Λουπασάκης εξασκεί την γελωτοθεραπεία και γράφει το βιβλίο του Γελιο, το καλύτερο φάρμακο» (2002). Το 2008 ακολουθεί η ίδρυση του Κλαμπ Γέλιου Αίγινας από την Ελένη και τη Βασιλική Σκρέκου. Τον Απρίλιο του 2010 ιδρύεται η εθελοντική ομάδα Greek Laughers για την επανατοποθέτηση του γέλιου στη ζωή μας, από τη Βηθλεέμ Μπαλτζή. Ο Α. Λουπασάκης έδωσε απλόχερα την βοήθεια του για αυτή την εκκίνηση. Τον Μάιο της ίδιας χρονιάς ιδρύεται το Κλαμπ Γέλιου Αθήνας από την Ελένη και την Βασιλική Σκρέκου. Από τότε αντίστοιχα κλαμπ έχουν ιδρυθεί σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Γλυφάδα, Κυψέλη, Χαλάνδρι, Χολαργός) και σε άλλες πόλεις όπως τα Ιωάννινα, η Σητεία, η Χαλκίδα.

Γελάει ο κόσμος στην Ελλάδα με όλα αυτά που συμβαίνουν;
Σήμερα ο κόσμος στην Ελλάδα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ να γελάει. Και η ανάγκη είναι επιτακτική, αν αναλογιστούμε πως από ένας γελαστός και ανοιχτόκαρδος λαός, έχουμε γίνει η πρώτη χώρα στην Ευρώπη σε κατανάλωση αντικαταθλιπτικών. Όσοι αποφασίζουν κι έρχονται στο Κλαμπ Νεάπολης και Εξαρχείων, κατσούφηδες, απογοητευμένοι, με αϋπνίες και διάφορα άλλα θέματα να τους απασχολούν, ακόμη και απλώς κουρασμένοι, όταν τελειώνουμε, φεύγουν με φωτεινά πρόσωπα, ξεκούραστοι και με αληθινό χαμόγελο στα χείλη. Στο κλαμπ, μετά τη Γιόγκα Γέλιου, έχουμε χρόνο για να εκφράσει ο καθένας ό,τι τον προβληματίζει και πάντα υπάρχει μια τεχνική απομυθοποίησης του προβλήματος, ώστε να το δούμε στις πραγματικές του διαστάσεις.

Τι έγινε την Κυριακή, Παγκόσμια Ημέρα Γέλιου, στην πόλη μας Facebook Twitter
Το σώμα μας χρειάζεται 20 λεπτά συνεχόμενου γέλιου για να απολαύσει όλα του τα οφέλη...

Υπάρχει κάποια επιστημονική εξήγηση για το γέλιο;
Ο Αριστοτέλης αναφέρει πως ο άνθρωπος είναι το μόνο «γελαστικό ζώο». Μελέτες μας λένε πως από 4 ή 5 μηνών όλα τα παιδιά γελούν, ανεξάρτητα από το αν έχουν προβλήματα ακοής, όρασης, διανόησης. Ο Robert Provine πιστεύει πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει ένα είδος «ανιχνευτή γέλιου». Το γέλιο είναι μεταδοτικό. Έχουμε το παράδειγμα της επιδημίας γέλιου που ξέσπασε την τριετία 1962-1964 μεταξύ φυλών της Κεντρικής Αφρικής. Το γέλιο στον πρωτόγονο άνθρωπο λειτουργούσε ως αντανακλαστική κίνηση που πήγαζε από τις πιο αρχέγονες δομές του εγκεφάλου (παλαιοεγκέφαλος). Το γέλιο εκφράζει την επέκταση της ενστικτώδους ανάγκης του ανθρώπου για επιβίωση. Η κοινοποίηση αυτού του ενστίκτου είναι η χαρά. Γελάμε με τον ίδιο τρόπο που μιλάμε, η διάρκεια του γέλιου μας είναι ανάλογη με το εύρος της εκπνοής μας, το γέλιο είναι μια εκπνοή.

Σε τι μας ωφελεί;
Το σώμα μας χρειάζεται 20 λεπτά συνεχόμενου γέλιου για να απολαύσει όλα του τα οφέλη που είναι τα εξής: σωστότερη αναπνοή, αύξηση παροχής οξυγόνου στο σώμα και τον εγκέφαλο, τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, αύξηση της κυκλοφορίας του αίματος και του ρυθμού αποτοξίνωσης, απαλό μασάζ στα εσωτερικά μας όργανα και υποβοήθηση του πεπτικού συστήματος, καθυστέρηση του γήρατος, απελευθέρωση ενδορφινών, αυτοκάθαρση κ.ά. Οι χαρούμενοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ικανότητα επιβίωσης και θεραπείας.

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Η αποστολή μας είναι: υγεία, ευτυχία και παγκόσμια ειρήνη μέσω του γέλιου. Ο Konrad Lorenz παρατηρεί πως «Οι σκύλοι που γαβγίζουν, κάποιες φορές δαγκώνουν. Οι άνθρωποι όμως που γελούν, σχεδόν ποτέ δεν θα πυροβολήσουν». Με τα δωρεάν κοινωνικά κλαμπ γέλιου δημιουργούμε μια κοινότητα υγιών κι ευτυχισμένων ανθρώπων που συμβάλλει στην ειρήνη.

Τι κάνατε την Κυριακή στον Εθνικό Κήπο;
Μια εισαγωγή στο τι είναι η γιόγκα γέλιου και ποια τα οφέλη του γέλιου. Επίσης, διαβάσαμε ένα μήνυμα του ιδρυτή της Madan Κataria. Στη συνέχεια προχωρήσαμε με μια ολοκληρωμένη συνεδρία γιόγκα γέλιου προσαρμοσμένη για εξωτερικό χώρο.

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
McCrum

Streaming / Dan McCrum: Αποκλειστική συνέντευξη με τον ρεπόρτερ που αποκάλυψε το οικονομικό σκάνδαλο της δεκαετίας

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος των «Financial Times» μιλά αποκλειστικά στη LiFO με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix που βασίστηκε στο βιβλίο που έγραψε για το πολύκροτο σκάνδαλο Wirecard.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λίνα Μενδώνη: «Ποτέ δεν μιλήσαμε για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού με το Πολυτεχνείο»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη: «Ποτέ δεν μιλήσαμε για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού με το Πολυτεχνείο»

Η LiFO συνάντησε την υπουργό Πολιτισμού στο γραφείο της και της έθεσε τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας - των 161 αρχαιοτήτων, των Μαρμάρων του Παρθενώνα, της ενοποίησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Τατοΐου. Από τη συζήτησή μας μάθαμε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται να δημιουργηθούν στην Αθήνα μουσείο Ελύτη και μουσείο Καρόλου Κουν.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ