Πάσχα στην Αθήνα; Η Λαρίσα Βέργου έχει μερικές διαφορετικές ιδέες...

Πάσχα στην Αθήνα; Η Λαρίσα Βέργου έχει μερικές διαφορετικές ιδέες... Facebook Twitter
Από την 1η έως τις 8 Απριλίου, μελωδίες θρησκευτικής μουσικής, ύμνοι, λαϊκοί θρήνοι, προσευχές, άριες και συμφωνικά έργα αγκάλιασαν και τις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στα μουσεία, την Πινακοθήκη, τις βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά κέντρα του Οργανισμού είχαν ως στόχο την ανάδειξη της παράδοσής μας...
0

 

«Χριστούγεννα στην πόλη και Πάσχα στο χωριό» δεν λέει το γνωμικό;
Έτσι λέει το γνωμικό, όμως, επειδή πολύς κόσμος θα μείνει στην Αθήνα κι επίσης υπάρχουν και αυτοί που δεν έχουν χωριό (ένας από αυτούς είμαι κι εγώ, γκάγκαροι, βλέπεις, γενιές πίσω) ο ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ) ετοίμασε για τις ημέρες του Πάσχα μια σειρά εκδηλώσεων, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας να γιορτάσουν, κυρίως όμως στα παιδιά να ψυχαγωγηθούν και να συμμετάσχουν σε ομαδικές εκδηλώσεις, συνδυάζοντας τις παραδόσεις και την εκπαίδευση. Από την 1η έως τις 8 Απριλίου, μελωδίες θρησκευτικής μουσικής, ύμνοι, λαϊκοί θρήνοι, προσευχές, άριες και συμφωνικά έργα αγκάλιασαν και τις επτά δημοτικές κοινότητες της Αθήνας, ενώ τα εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους στα μουσεία, την Πινακοθήκη, τις βιβλιοθήκες και τα πολιτιστικά κέντρα του Οργανισμού είχαν ως στόχο την ανάδειξη της παράδοσής μας. Ο Οργανισμός φροντίζει να αξιοποιεί ιδιαιτέρως τα πραγματικά μοναδικά του Μουσικά Σύνολα και όλες οι εκδηλώσεις είναι πάντα με ελεύθερη είσοδο. Η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων άνοιξε τις εκδηλώσεις στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο την 1η Απριλίου, ενώ στις 3/4 στον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα συνέπραξε με τον Εκκλησιαστικό Χορό του Ναού. Στις 5/4 στο Μουσείο Μπενάκη εμφανίστηκε η Συμφωνική Ορχήστρα και η Χορωδία Δήμου Αθηναίων στην πασχαλινή τους συναυλία και τη Μ. Δευτέρα (6/4) ο Λάκης Χαλκιάς και το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής Δ.Α. παρουσίασαν εκκλησιαστικούς ύμνους της Μ. Εβδομάδας, όπου τα κείμενα τα αφηγήθηκα εγώ η ίδια στον πολυχώρο «Άννα & Μαρία Καλουτά».

Περπατώντας στα σοκάκια ανάμεσα στα καφέ και στα νεοκλασικά, μερικά μέτρα από τα πασίγνωστα σκαλιά των Αναφιώτικων, αισθάνεσαι, τουλάχιστον για λίγο, ότι ίσως και να βρίσκεσαι σε νησί.

Τι μπορώ να κάνω στην Αθήνα αυτή την περίοδο για να μην αισθανθώ μειονεκτικά σε σχέση με τους άλλους που θα φύγουν;
Το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» παρουσιάζει από 4 έως 19 Απριλίου, σε συνεργασία με το Κέντρο Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και το Λύκειο Ελληνίδων, την έκθεση «Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας στο Σπίτι της Αγγελικής Χατζημιχάλη». Κατά τα άλλα, ελπίζοντας να έχει καλό καιρό, μια όμορφη διέξοδος αποτελεί πάντα μια βόλτα στις παραλίες της Αττικής, ένα καλό φαγητό σε μια ταβέρνα δίπλα στη θάλασσα ή ένα πικ-νικ στου Φιλοπάππου.

Εσύ, προσωπικά, τι προτείνεις και γιατί;

Επειδή μέσα από τις δραστηριότητες πολιτισμού προσφέρεται πάντα ψυχολογική και κοινωνική υποστήριξη σε συμπολίτες μας που ανήκουν στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, τη Δευτέρα 13 Απριλίου, στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο Γηροκομείο Αθηνών συναυλία με την Αθηναϊκή Ορχήστρα του Ομίλου Βετεράνων Μουσικών Ελλάδος. Τη Μεγάλη Δευτέρα 6, τη Μεγάλη Τρίτη 7 και τη Μεγάλη Τετάρτη 8 πραγματοποιήθηκαν θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία «Π. & Α. Κυριακού», «Αγία Σοφία» και στο Αναρρωτήριο Πεντέλης από το Θέατρο Ν. Κόσμου. Θα δοθεί άλλη μια παράσταση την Τετάρτη 15/4.

Ποια εκκλησία προτιμάς αυτές τις μέρες;
Για να είμαι ειλικρινής, στην εκκλησία πηγαίνω μόνο επειδή πρέπει, σε γάμους και βαφτίσια. Αν πρέπει, πάντως, να προτείνω κάποια μόνο και μόνο για την ομορφιά της βόλτας, συνιστώ το Μετόχι των Αγίων Αναργύρων ή, αλλιώς, Μετόχι Παναγίου Τάφου στην Πλάκα. Περπατώντας στα σοκάκια ανάμεσα στα καφέ και στα νεοκλασικά, μερικά μέτρα από τα πασίγνωστα σκαλιά των Αναφιώτικων, αισθάνεσαι, τουλάχιστον για λίγο, ότι ίσως και να βρίσκεσαι σε νησί.

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ