Open House: η γιορτή της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα

Open House: η γιορτή της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα Facebook Twitter
0

Open House: η γιορτή της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα Facebook Twitter
Μαρία Κούτσαρη

Τι είναι το Οpen Ηouse;
Ένας διεθνής θεσμός ανάδειξης της αρχιτεκτονικής που άνοιξε τις πόρτες του φέτος για δεύτερη χρονιά στην Αθήνα και περιλαμβάνει δωρεάν ξεναγήσεις αρχιτεκτονικού περιεχομένου σε επιλεγμένα κτίρια. Πρόκειται για μια γιορτή της αρχιτεκτονικής που απευθύνεται στο ευρύ κοινό, δηλαδή σε σχετικούς και μη με το αντικείμενο της αρχιτεκτονικής, σε νέους και λιγότερο νέους, σε κατοίκους αλλά και επισκέπτες της πόλης που θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και την ιστορία των κτιρίων της.

Πώς ξεκίνησε η ιδέα;
Η ιδέα ξεκίνησε στο Λονδίνο το 1992 από τη Victoria Thornton, μια γυναίκα που αγαπάει πολύ την αρχιτεκτονική, χωρίς να είναι αρχιτέκτονας, και σκέφτηκε να υλοποιήσει την εκδήλωση αυτή με σκοπό να κάνει την αρχιτεκτονική πιο προσιτή και αγαπητή στο ευρύ κοινό. Στην Ελλάδα το Open House υλοποιήθηκε για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το 2012 από μια ομάδα νέων αρχιτεκτόνων στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης. Έκτοτε έγινε τόσο αγαπητό, που συνεχίζει να οργανώνεται –για πέμπτη φορά ήδη– σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ο στόχος του Open House Greece είναι πολλαπλός και δεν απέχει πολύ από την αρχική ιδέα της Victoria Thornton. Ο κυριότερος είναι οι επισκέπτες του Open House να γνωρίσουν και να οικειοποιηθούν την πόλη μέσα από τα ίδια της τα κτίρια.

Ποιος είναι ο στόχος σας;
Ο στόχος του Open House Greece είναι πολλαπλός και δεν απέχει πολύ από την αρχική ιδέα της Victoria Thornton. Ο κυριότερος είναι οι επισκέπτες του Open House να γνωρίσουν και να οικειοποιηθούν την πόλη μέσα από τα ίδια της τα κτίρια. Επιπλέον, να γνωρίσουν με απλό και χειροπιαστό (κατανοητό) τρόπο την αξία της αρχιτεκτονικής και τον καθοριστικό τρόπο με τον οποίο επηρεάζει την καθημερινότητά μας μέσα στους χώρους που ζούμε, εργαζόμαστε και διασκεδάζουμε, αλλά και το αστικό περιβάλλον μέσα στο οποίο κινούμαστε. Για τους εθελοντές του Open House –που έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο στη διοργάνωση της εκδήλωσης– ο στόχος είναι να μάθουν περισσότερα πράγματα για την αρχιτεκτονική μέσα από ένα συγκεκριμένο κτίριο και να μεταφέρουν τη γνώση αυτή στους επισκέπτες του Open House, δημιουργώντας μια αξέχαστη διήμερη εμπειρία. Τέλος, το παράλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οργανώνεται την Παρασκευή έχει στόχο να μυήσει τους μικρούς στην αρχιτεκτονική μαθητές.

Open House: η γιορτή της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα Facebook Twitter
Κατά τη γνώμη μας, την Αθήνα διαφοροποιεί η αντιπαροχή. Ο μηχανισμός αυτός μας έδωσε μια ιδιότυπη τυπολογία, την πολυκατοικία, η οποία, όσο ταπεινή και να μοιάζει στους περισσότερους από εμάς, είναι εκείνη που καθορίζει την αρχιτεκτονική ταυτότητα της Αθήνας...

Έχει αρχιτεκτονική ταυτότητα η Αθήνα;
Σαφώς και έχει τη δική της αρχιτεκτονική ταυτότητα που περνάει μέσα από διάφορες ιστορικές φάσεις. Σίγουρα η αρχιτεκτονική των κλασικών χρόνων είναι κάτι για το οποίο η Αθήνα είναι παγκοσμίως γνωστή, όμως υπάρχουν και άλλες χρονικές περίοδοι κατά τις οποίες έχει παραχθεί πολύ αξιόλογη αρχιτεκτονική. Ο νεοκλασικισμός και στη συνέχεια ο εκλεκτικισμός διαμορφώνουν ένα πολύ σημαντικό κτιριακό απόθεμα για την Αθήνα, με κτίρια όπως η Βουλή, η Αθηναϊκή Τριλογία, το Ιλίου Μέλαθρο, το Δημαρχείο, η Εθνική Τράπεζα επί της Αιόλου, το Μουσείο Μπενάκη, το Εθνικό θέατρο κ.ά. Ο μοντερνισμός άφησε επίσης το αποτύπωμά του στην Αθήνα με κτίρια διεθνούς επιπέδου όπως η Μπλε Πολυκατοικία, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το κινηματοθέατρο REX, το ξενοδοχείο Χίλτον, ο υποσταθμός της ΔΕΗ. Τέλος, δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τη σύγχρονη αρχιτεκτονική της Αθήνας που κάνει, έστω και υπό αντίξοες συνθήκες, μια φιλότιμη προσπάθεια να αναδειχτεί στο διεθνή χάρτη. Τέτοια παραδείγματα διεθνώς βραβευμένης αρχιτεκτονικής είχαμε και φέτος στο Open House, π.χ. το νέο Μουσείο της Ακρόπολης, το Μουσείο Μπενάκη (οδ. Πειραιώς), η κατοικία στον Άλιμο, το φαρμακείο Placebo, το One Athens.

Open House: η γιορτή της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο μοντερνισμός άφησε επίσης το αποτύπωμά του στην Αθήνα με κτίρια διεθνούς επιπέδου όπως η Μπλε Πολυκατοικία, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το κινηματοθέατρο REX, το ξενοδοχείο Χίλτον, ο υποσταθμός της ΔΕΗ...

Αρχιτεκτονικά, ποια είναι η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος της Αθήνας;
Νομίζω ότι στα δικά μας μάτια, των αρχιτεκτόνων δηλαδή, η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος είναι αυτή του Μεσοπολέμου. Είναι μια περίοδος κατά την οποία στην Ευρώπη αναδύεται το κίνημα του μοντερνισμού στην αρχιτεκτονική, το οποίο οι Έλληνες αρχιτέκτονες παρακολουθούν και υιοθετούν και στη χώρα μας. Αξιοσημείωτο είναι το πρόγραμμα εκπαίδευσης και πρόνοιας επί υπουργίας Γεωργίου Παπανδρέου που οδήγησε στον σχεδιασμό καινούργιων σχολικών κτιρίων και νοσοκομείων με μοντέρνο λεξιλόγιο, που σήμερα αποτελούν μνημεία της σύγχρονης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της πόλης. Αλλά και τα συγκροτήματα προσφυγικών κατοικιών και οι αστικές πολυκατοικίες του Κολωνακίου, των Εξαρχείων, της Νέαπολης κ.α. είναι αξιόλογα δείγματα του μοντερνισμού, τα οποία πιστεύουμε πως η πόλη πρέπει πλέον να αναγνωρίσει και να αγκαλιάσει.

Ποιο είναι το στοιχείο που από αρχιτεκτονική άποψη διαφοροποιεί την Αθήνα από άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες;
Κατά τη γνώμη μας, την Αθήνα διαφοροποιεί η αντιπαροχή. Ο μηχανισμός αυτός μας έδωσε μια ιδιότυπη τυπολογία, την πολυκατοικία, η οποία, όσο ταπεινή και να μοιάζει στους περισσότερους από εμάς, είναι εκείνη που καθορίζει την αρχιτεκτονική ταυτότητα της Αθήνας. Ανάμεσα στις αμέτρητες πολυκατοικίες του Λεκανοπεδίου λοιπόν, υπάρχουν μικρά διαμαντάκια που πολλές φορές χρειάζεται να σηκώσουμε το βλέμμα ψηλά ή κάποιος να μας τραβήξει την προσοχή σε αυτά για να τα ανακαλύψουμε!

Open House: η γιορτή της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα Facebook Twitter
Νομίζω ότι στα δικά μας μάτια, των αρχιτεκτόνων δηλαδή, η πιο ενδιαφέρουσα περίοδος είναι αυτή του Μεσοπολέμου...

Ποια είναι τα δικά σας αγαπημένα κτίρια;
Είναι δύσκολο να επιλέξει κανείς και μάλλον το μεγαλύτερο επίτευγμα του Open House είναι ότι αναδεικνύει τις διαφορετικές πτυχές κάθε κτιρίου που το κάνουν ξεχωριστό. Κάποια κτίρια είναι ενδιαφέροντα λόγω της καινοτομίας στην κατασκευή τους και τις νέες τεχνολογίες που ενσωματώνουν, όπως το Μέγαρο Μουσικής με τις εντυπωσιακές σκηνικές δυνατότητες, το Βιοκλιματικό κτίριο γραφείων για τα καινοτόμα βιοκλιματικά του συστήματα ή η κατοικία στον Άλιμο για το εντυπωσιακό κατασκευαστικό επίτευγμα του προβόλου. Άλλα κτίρια είναι αγαπημένα γιατί είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της πόλης, όπως το ξενοδοχείο Χίλτον, το συγκρότημα ΕΜΠ στην Πατησίων, το Μέγαρο της Παλιάς Βουλής κ.α. Άλλα για την επιτυχημένη αλλαγή στη χρήση τους που τους έδωσε νέα πνοή, όπως το One Athens, το Co-working space στη Τζαφέρη, το The Hub, το Thission lofts, το θέατρο των Εξαρχείων και το συγκρότημα στη Δαφνομήλη. Και άλλα, όπως η art deco κατοικία στην οδό Οικονόμου, χωρίς κάποιον προφανή λόγο. Απλά γιατί μερικές φορές η καλή αρχιτεκτονική μπορεί να γίνει και χωρίς αρχιτέκτονες, από ανθρώπους που σέβονται και αγαπούν τα κτίρια στα οποία ζουν! 

Open House: η γιορτή της αρχιτεκτονικής στην Αθήνα Facebook Twitter
Μερικές φορές η καλή αρχιτεκτονική μπορεί να γίνει και χωρίς αρχιτέκτονες, από ανθρώπους που σέβονται και αγαπούν τα κτίρια στα οποία ζουν!

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά, μακριά από σκοπιμότητες»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
McCrum

Streaming / Dan McCrum: Αποκλειστική συνέντευξη με τον ρεπόρτερ που αποκάλυψε το οικονομικό σκάνδαλο της δεκαετίας

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος των «Financial Times» μιλά αποκλειστικά στη LiFO με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix που βασίστηκε στο βιβλίο που έγραψε για το πολύκροτο σκάνδαλο Wirecard.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ