Ο Πρόδρομος Τσινικόρης δίνει φωνή στους αστέγους της Αθήνας

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης δίνει φωνή στους αστέγους της Αθήνας Facebook Twitter
Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δίνω χώρο ώστε να ακουστούν διαφορετικές αφηγήσεις από αυτές που είναι παγιωμένες στην κοινή αντίληψη, με αποτέλεσμα να μετατοπιστεί το βλέμμα και η σκέψη του θεατή, του πρωταγωνιστή, αλλά, στην τελική, και η δική μου... Φωτό: Carol Jarek
0

— Περίγραψέ μου την παράσταση.
Για επτά μέρες η πλατεία Κλαυθμώνος γίνεται το σημείο εκκίνησης της παράστασής μας Στη μέση του δρόμου. Επτά θεατές έρχονται ανά ώρα (17:00, 18:00, 19:00, 20:00), τους δίνουμε mp3 player μαζί με ακουστικά και ξεκινούν κρατώντας οδηγίες για να πάνε σε μια τοποθεσία συμβολική για τον άστεγο. Στο πρώτο κομμάτι της παράστασης κάθε θεατής ακούει μια ξεχωριστή αφήγηση και στη συνέχεια συναντάει τον άνθρωπο που άκουγε τα προηγούμενα 15 λεπτά. Το αντικείμενο της συζήτησης που ακολουθεί ποικίλλει πάντα και εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα και ειλικρίνεια του θεατή και του πρωταγωνιστή-αστέγου. Στο τέλος έχουμε 196 διαφορετικές παραστάσεις-εμπειρίες.

Η «αστεγία» είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής που ενώνει αυτούς τους ανθρώπους, λειτουργεί ως αφορμή για την παράσταση, αλλά από εκεί και πέρα με ενδιέφερε να φωτίσω τις βιογραφίες τους και να αναδείξω τα κοινά στοιχεία που έχουν με τις δικές μας ζωές.

— Ποια είναι τα ερωτήματα που θέτεις;
Οι άστεγοι, ως οι πιο σιωπηλοί συμπολίτες μας, αποτελούν ένα τεράστιο ερωτηματικό. Τους ταυτίζουμε με την κατάσταση που βλέπουμε, ενώ δεν μπορούμε να φανταστούμε με τίποτα το παρελθόν τους. Γι' αυτό με ενδιέφερε να δουλέψω αρχικά με τη φωνή και τις ιστορίες τους. Η «αστεγία» είναι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής που ενώνει αυτούς τους ανθρώπους, λειτουργεί ως αφορμή για την παράσταση, αλλά από εκεί και πέρα με ενδιέφερε να φωτίσω τις βιογραφίες τους και να αναδείξω τα κοινά στοιχεία που έχουν με τις δικές μας ζωές.

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης δίνει φωνή στους αστέγους της Αθήνας Facebook Twitter
Πρόδρομος Τσινικόρης

— Ξέρω ότι έχεις κάνει και έρευνα για τους αστέγους της Αθήνας. Ποια είναι τα πιο σημαντικά ευρήματά της;


Πέρα από το γεγονός ότι ο αριθμός των ανθρώπων που μείνανε στον δρόμο πολλαπλασιάστηκε τα τελευταία χρόνια της κρίσης, εντύπωση μου έκανε το γεγονός ότι άστεγος δεν είναι μόνο όποιος κοιμάται έξω αλλά και αυτός που μένει σε ξενώνες, που φιλοξενείται σε συγγενείς και φίλους, που δεν μπορεί να πληρώσει το ενοίκιό του και ζει με την απειλή της έξωσης. Οπότε άστεγοι είναι πολλοί περισσότεροι άνθρωποι απ' όσοι πιστεύουμε.

— Τι σε εντυπωσίασε περισσότερο από τις ιστορίες που άκουσες;
Εδώ θα μπορούσα να αναφέρω κάτι που μου είπαν πολλοί άστεγοι και στην παράσταση ακούγεται από τον Μιχάλη: «Μετά τις εμπειρίες που είχα, είδα ότι είναι ανούσιο και ανώφελο να σχεδιάζεις το μέλλον. Τώρα ζω το σήμερα. Όταν ξημερώσει θα πω "Δόξα τω Θεώ, με έχεις και σήμερα ζωντανό. Θα απολαύσουμε τη σημερινή μέρα"». Επειδή η εβδομάδα που διανύουμε είναι ιδιαίτερα φορτισμένη, τα λόγια του έδωσαν κουράγιο όχι μόνο σε μένα αλλά και σε πολλούς από τους θεατές μας.

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης δίνει φωνή στους αστέγους της Αθήνας Facebook Twitter
Η μεγαλύτερη επιθυμία τους είναι να βρούνε δουλειά και στη συνέχεια να νοικιάσουν ένα δικό τους διαμέρισμα... Φωτό: Carol Jarek

—Ποιες είναι οι μεγαλύτερες ανάγκες τους;


Η μεγαλύτερη επιθυμία τους είναι να βρούνε δουλειά και στη συνέχεια να νοικιάσουν ένα δικό τους διαμέρισμα. Οι περισσότεροι από τους πρωταγωνιστές μας δουλεύουν προς το παρόν ως πωλητές του περιοδικού δρόμου «Σχεδία».

— Ποιος ο ρόλος της τέχνης κατά τη γνώμη σου απέναντι σε τέτοια κοινωνικά προβλήματα;


Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να δίνω χώρο ώστε να ακουστούν διαφορετικές αφηγήσεις από αυτές που είναι παγιωμένες στην κοινή αντίληψη, με αποτέλεσμα να μετατοπιστεί το βλέμμα και η σκέψη του θεατή, του πρωταγωνιστή, αλλά, στην τελική, και η δική μου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διαφορετικούς τρόπους. Κάποιοι κάνουν documentary theatre, άλλοι devised και κάποιοι άλλοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν τους κλασικούς συγγραφείς κάτω από ένα άλλο πρίσμα. Όλα τα μέσα είναι θεμιτά και ευπρόσδεκτα. Το μόνο που μου φαίνεται αδιανόητο είναι ο καλλιτέχνης να μην επηρεάζεται από την πραγματικότητα που τον περιβάλλει.

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης δίνει φωνή στους αστέγους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Carol Jarek

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης δίνει φωνή στους αστέγους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Carol Jarek

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης δίνει φωνή στους αστέγους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Carol Jarek

Ο Πρόδρομος Τσινικόρης δίνει φωνή στους αστέγους της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτό: Carol Jarek

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
McCrum

Streaming / Dan McCrum: Αποκλειστική συνέντευξη με τον ρεπόρτερ που αποκάλυψε το οικονομικό σκάνδαλο της δεκαετίας

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος των «Financial Times» μιλά αποκλειστικά στη LiFO με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix που βασίστηκε στο βιβλίο που έγραψε για το πολύκροτο σκάνδαλο Wirecard.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λίνα Μενδώνη: «Ποτέ δεν μιλήσαμε για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού με το Πολυτεχνείο»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη: «Ποτέ δεν μιλήσαμε για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού με το Πολυτεχνείο»

Η LiFO συνάντησε την υπουργό Πολιτισμού στο γραφείο της και της έθεσε τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας - των 161 αρχαιοτήτων, των Μαρμάρων του Παρθενώνα, της ενοποίησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Τατοΐου. Από τη συζήτησή μας μάθαμε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται να δημιουργηθούν στην Αθήνα μουσείο Ελύτη και μουσείο Καρόλου Κουν.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ