Το ραντεβού με τον Ηρακλή ήταν στις οκτώ το βράδυ, για να φωτογραφηθεί λίγο πριν πέσει ο ήλιος, αλλά ένα μπέρδεμα με το πρακτορείο τον έστειλε στον χώρο της φωτογράφισης (στα καρτ του Ελληνικού) στις οκτώ το πρωί! Ο Ηρακλής Τσουζίνοφ δέχτηκε το λάθος αδιαμαρτύρητα και το απόγευμα ήρθε ξανά στο ίδιο σημείο από την άλλη άκρη της Αθήνας, παρόλο που στο κέντρο είχε πορεία και οι δρόμοι ήταν κλειστοί.

 

Ο Ηρακλής είναι ο νικητής του φετινού «Greece's Next Top Model» και από τα περιζήτητα μοντέλα αυτήν τη στιγμή, αλλά είναι και ένα παιδί που φαίνεται ότι πατάει σταθερά στα πόδια του, που γνωρίζει τι του έχει συμβεί, αλλά δεν τον έχει αλλάξει ως άνθρωπο.

 

Το εξωτικό αγόρι από το Μενίδι, σιγά σιγά, συνειδητοποιεί τι σημαίνει να σε έχει επιλέξει για νικητή ένα τεράστιο κομμάτι του κόσμου, να σε ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες στα social media και ότι από τον Σεπτέμβριο ανοίγεται μπροστά του μια λαμπρή διεθνής καριέρα.

 

Στην παραλία οι άνθρωποι τον πλησιάζουν διστακτικά για να φωτογραφηθούν μαζί του και δέχεται να βγει με όλους με μια ευγένεια που τους ξαφνιάζει. Μια κυρία τον πλησιάζει και τον γεμίζει με φιλοφρονήσεις και ευχές σε βαθμό υπερβολικό. Βγάζει τα καινούργια του παπούτσια (για να μη λερωθούν στη φωτογράφιση, «έχω τρέλα με τα παπούτσια» μας λέει) και με θαυμαστή επαγγελματική προθυμία κάνει ό,τι του ζητάει ο φωτογράφος.

 

Το Μενίδι είναι η πρώτη περιοχή που γνώρισα ερχόμενος στην Ελλάδα και για δεκατρία χρόνια ήταν το σπίτι μου. Εδώ έκανα τις πρώτες μου σχέσεις, τις πρώτες μου παρέες, εδώ έγινα αυτό που είμαι σήμερα. Κάποιοι θα πουν «πώς ζεις εκεί;» και «πώς αντέχεις;», αλλά πραγματικά νιώθω πιο ασφαλής εδώ παρά στο κέντρο της Αθήνας.

 

Ο Ηρακλής είναι εντυπωσιακά όμορφος από κοντά, ακόμα πιο όμορφος απ’ ό,τι έδειχνε στο παιχνίδι και μοιάζει να είναι πιο ενδιαφέρων τύπος απ’ ό,τι άφησε να φανεί στον διαγωνισμό. Μόλις έχει κάνει σύντομες διακοπές στην Πάρο και έχει να πει τα καλύτερα για τον Good Job Nicky, ενώ μας λέει ότι η επαγγελματική του ζωή έχει αλλάξει ριζικά. Λέει πολλά για τα σχέδιά του off the record –γιατί ακόμα δεν είναι ανακοινώσιμα‒ και απαντάει στις ερωτήσεις ήρεμα και κοφτά. 

 

Hercules GNTM
«Αν δεν ήταν το μόντελινγκ, θα ήθελα να ασχοληθώ με την επιστήμη, συγκεκριμένα τη φυσική, αλλά κι αυτό παραμένει όνειρο». Φωτο: Freddie F. / LiFO
 
 — Πες μου για σένα, πού γεννήθηκες, πού μεγάλωσες;

Γεννήθηκα στη Γερμανία, αλλά μεγάλωσα σχεδόν σε όλη την Ευρώπη, γιατί, λόγω συνθηκών και καταστάσεων, έπρεπε να μετακομίζω συνέχεια, οπότε δεν είχα ποτέ σταθερούς φίλους ή σταθερή κατοικία.

 

Στην αρχή η οικογένειά μου αποτελούνταν κυρίως από μένα και τη μαμά μου, γιατί ο πατέρας μου μας εγκατέλειψε. Ύστερα όμως, που πήγα στη Ρωσία και η μητέρα μου έφυγε για να ψάξει δουλειά σε άλλες χώρες ‒γιατί η Ρωσία, μετά τη Σοβιετική Ένωση, δεν είχε και πολλά να προσφέρει‒, έμεινα με τη γιαγιά μου, τον παππού μου, τη θεία μου και τον θείο μου, μαθαίνοντας έτσι πάρα πολλά για το ήθος και τον σεβασμό προς τους μεγαλύτερους.

 

—  Πώς ήταν τα χρόνια στη Γερμανία; 

Μικρός είχα πάρα πολλά όνειρα, ήθελα να γίνω από αστροναύτης και αστυνόμος μέχρι κτηνίατρος και ποδοσφαιριστής, αλλά, λόγω κάποιων εμποδίων, είτε προσωπικών είτε κοινωνικών, ένα-ένα έσβηναν.  

 

— Γιατί επέλεξες το όνομα Ηρακλής; 

Το Ηρακλής ήταν μια επιλογή της στιγμής. Με ρώτησε η μαμά μου «ποιο όνομα θες, Γιάννης ή Ηρακλής;» και επειδή μου άρεσε η ελληνική μυθολογία, αποφάσισα το Ηρακλής. 

 

— Πώς ήταν τα χρόνια του σχολείου; Τι παιδί ήσουν; 

Στο σχολείο ήμουν αρκετά ζωηρός, βαριόμουν αρκετά στην τάξη, αλλά πάντα κατάφερνα να παίρνω συμπαθητικούς βαθμούς. Στη μαμά μου οφείλω τα πάντα, ό,τι έχω μάθει για τη ζωή. 

 

— Πόσο έχει επηρεάσει αυτό τη σχέση σου με τις γυναίκες; Σε βοήθησε να τις εκτιμήσεις περισσότερο; 

Βέβαια, η ανατροφή σε τέτοιο περιβάλλον με έμαθε να σέβομαι και να αγαπάω τις γυναίκες.

 

— Αισθάνθηκες ποτέ άσχημα ή άβολα από τη συμπεριφορά των Ελλήνων;

Έχω αισθανθεί άσχημα με συμπεριφορές Ελλήνων, αλλά δεν νομίζω να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν Έλληνες, περισσότερο έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την παιδεία του. 

 

— Ποια είναι η μεγαλύτερη δυσκολία που έχεις αντιμετωπίσει στην Ελλάδα;

Να βρω φίλους.

 

Hercules GNTM
«Δεν θεωρούσα ποτέ τον εαυτό μου ότι έχει ξεχωριστή ομορφιά ‒ ούτε τώρα». Φωτο: Freddie F. / LiFO
 
 
O Ηρακλής Τσουζίνοφ του GNTM θα ήθελε να ασχοληθεί με τις φυσικές επιστήμες
Φωτο: Freddie F. / LiFO
 
 — Μένεις ακόμα στο Μενίδι; Πόσο σε έχει διαμορφώσει; 

Το Μενίδι είναι η πρώτη περιοχή που γνώρισα ερχόμενος στην Ελλάδα και για δεκατρία χρόνια ήταν το σπίτι μου. Εδώ έκανα τις πρώτες μου σχέσεις, τις πρώτες μου παρέες, εδώ έγινα αυτό που είμαι σήμερα. Κάποιοι θα πουν «πώς ζεις εκεί;» και «πώς αντέχεις;», αλλά πραγματικά νιώθω πιο ασφαλής εδώ παρά στο κέντρο της Αθήνας. Όντως έχουμε περάσει περίεργα σκηνικά, όμως νομίζω ότι είναι καλύτερα εδώ που μεγάλωσα, βλέποντας την αληθινή πλευρά της ζωής, παρά κάπου άλλου, με την ψευδαίσθηση μιας ωραίας και χλιδάτης ζωής. 

 

— Πότε κατάλαβες ότι είσαι κάποιος με ξεχωριστή ομορφιά;

Δεν θεωρούσα ποτέ τον εαυτό μου ότι έχει ξεχωριστή ομορφιά ‒ ούτε τώρα. 

 

— Σου άνοιξε ποτέ πόρτες η εμφάνιση; Πριν από το GNTM εννοώ.

Νομίζω, ίσως μια φορά, όταν ξεκίνησα να δουλεύω σέρβις σε ένα μπαρ στο Μενίδι. Ίσως και στο σχολείο να ήταν πιο ήπιοι μαζί μου λόγω εμφάνισης, αλλά ως εκεί.

 

— Γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τη μόδα; 

Εντελώς τυχαία, σε ένα πάρτι που είχα πάει μου πρότειναν να μπω σε πρακτορείο και είπα στον εαυτό μου «τι έχεις να χάσεις;». Σιγά σιγά, άρχισε να μου αρέσει παρά πολύ. 

 

— Τι άλλαξε στη ζωή σου μετά τη νίκη στο GNTM; 

Ξεκάθαρα δίνει ένα τρελό boost για να καταφέρεις κι άλλες νίκες, παρόμοιες και μεγαλύτερες. Θέλω να πιστεύω πως δεν άλλαξα ως άνθρωπος, αλλά αυτό καλύτερα να το πει κάποιος άλλος.

 

— Άλλαξε η συμπεριφορά του κόσμου απέναντί σου;

Κόσμος που με ήξερε ελάχιστα, ξαφνικά ήθελε να γίνουμε κολλητοί. Με λίγα λόγια, κάποιοι ήθελαν ένα κομμάτι από την πίτα της αναγνωρισιμότητάς μου. Αυτοί που με ήξεραν καλύτερα, έμειναν ακριβώς ίδιοι, δεν άλλαξαν καθόλου. Κι αυτοί που δεν με ήξεραν και με έμαθαν ήθελαν να με μάθουν ούτως ή άλλως καλύτερα, δηλαδή να μπουν στον κύκλο μου.

 

Hercules GNTM
«Έχω αισθανθεί άσχημα με συμπεριφορές Ελλήνων, αλλά δεν νομίζω να οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν Έλληνες, περισσότερο έχει να κάνει με τον άνθρωπο και την παιδεία του». Φωτο: Freddie F. / LiFO

 

— Τι ρόλο έχουν παίξει οι φίλοι σου σε αυτό που είσαι;

Οι φίλοι μου έχουν παίξει τεράστιο ρόλο στη ζωή μου, από αυτούς έμαθα ότι, πέρα από την οικογένεια, υπάρχουν κι άλλοι άνθρωποι στον κόσμο που θα χαρούν με τις επιτυχίες σου και δεν θα ζηλέψουν. 

 

— Αισθάνεσαι κάποια ευθύνη γι’ αυτό που εκπροσωπείς αυτήν τη στιγμή;

Νιώθω μια ευθύνη παραπάνω, αλλά όχι κάτι που να με βαραίνει. Νιώθω περήφανος. 

 

— Αν μπορούσες να αλλάξεις κάτι στην ελληνική κοινωνία, τι θα ήταν αυτό;

Πιστεύω ότι δεν θα άλλαζα και πολλά, γιατί σε προσωπικό επίπεδο είμαι ικανοποιημένος, το μόνο που θα άλλαζα είναι ο αριθμός κλειστόμυαλων ανθρώπων που υπάρχουν. 

 

— Έχει κόστος αυτή η δημοσιότητα;

Το κόστος της δημοσιότητας είναι η προσωπική ζωή. Από τη στιγμή που αρχίζει η έκθεση δύσκολα μπορείς να κρύψεις τις πιο προσωπικές στιγμές σου.

 

— Έχεις κάνει το όνειρό σου πραγματικότητα, έστω και εν μέρει; 

Νομίζω ότι ζω ήδη σε ένα όνειρο.

 

— Πώς τη βλέπεις τη γενιά σου; Έχουν περισσότερες ευκαιρίες τα νέα παιδιά να πραγματοποιήσουν τους στόχους τους; 

Ξεκάθαρα η γενιά μου έχει περισσότερες ευκαιρίες, λόγω των social, και περισσότερες ευκαιρίες να φανεί. 

 

— Αν δεν είχες αυτή την πετυχημένη πορεία στο μόντελινγκ, τι άλλο θα ήθελες να κάνεις στη ζωή σου;

Αν δεν ήταν το μόντελινγκ, θα ήθελα να ασχοληθώ με την επιστήμη, συγκεκριμένα τη φυσική, αλλά κι αυτό παραμένει όνειρο. 

 

— Είσαι είκοσι ένα. Πώς θα ήθελες να είσαι στα σαράντα σου; Μπορείς να το φανταστείς; 

Ελπίζω σε είκοσι χρόνια να είμαι ανεξάρτητος και κατά προτίμηση μπαμπάς.

 

 
 

 

Το κλιπ του good job nicky για το τραγούδι «Come Home», με πρωταγωνιστή τον Ηρακλή.

 

https://www.instagram.com/hercules0