Kύριε Ντόκο, η Ουκρανία γίνεται το Βατερλώ του Πούτιν;

Kύριε Ντόκο, η Ουκρανία γίνεται το Βατερλώ του Πούτιν; Facebook Twitter
3

 

Kύριε Ντόκο, η Ουκρανία γίνεται το Βατερλώ του Πούτιν; Facebook Twitter
Θάνος Ντόκος. Εικονογράφηση: Ατελιέ LIFO


Ποιος είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η Ουκρανία;

Σε περίπτωση που τόσο ο ρωσόφωνος πληθυσμός όσο και η Ρωσία αισθανθούν ότι η μεταβατική κυβέρνηση είναι έντονα φιλο-ευρωπαϊκή και κινείται με τρόπο που δεν λαμβάνει υπόψη τα δικά τους συμφέροντα και ανησυχίες, θα συνεχιστεί η πολιτική αστάθεια και θα ενταθεί η πόλωση. Με δεδομένα τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της χώρας, αυτό θα οδηγήσει σε ουσιαστική ακυβερνησία της Ουκρανίας.

Υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες οι εχθροπραξίες να εξελιχθούν σε κανονικό εμφύλιο πόλεμο;

Η χώρα έφτασε στο χείλος του γκρεμού, οι εμπλεκόμενες πλευρές (εντός και εκτός Ουκρανίας) έδειξαν να συνειδητοποιούν τις πιθανές συνέπειες και έκαναν ένα βήμα πίσω. Κανείς δεν θα ωφεληθεί από μια εμφύλια σύρραξη, που θα επηρεάσει τις γειτονικές χώρες και όχι μόνο. Άρα, η πιθανότητα είναι χαμηλή, αλλά δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο λανθασμένης εκτίμησης.

Πώς μια τόσο διαιρεμένη χώρα (κοινωνικά, θρησκευτικά, γλωσσικά) κατάφερνε να παραμένει ενωμένη έως τώρα;

Οι εσωτερικοί δεσμοί και τα συμφέροντα τρίτων χωρών ήταν μέχρι σήμερα ισχυρότερα των όποιων ενδο-ουκρανικών διαφορών. Θα πρέπει να εκτιμηθεί εκ νέου αν οι κεντρομόλες δυνάμεις συνεχίζουν να υπερισχύουν των φυγόκεντρων τάσεων. Η πιθανότερη απάντηση είναι «ναι», αλλά είναι ακόμα νωρίς για μια τέτοια αξιολόγηση. Οι επόμενοι μήνες θα είναι προφανώς κρίσιμοι.

Είναι αλήθεια ότι η Ουκρανία αποτελεί ζήτημα υψίστης σημασίας για τη Ρωσία και γιατί;

Η Ουκρανία είναι σημαντική για τη Ρωσία τόσο για ιστορικούς και στρατηγικούς όσο και για ψυχολογικούς λόγους. Στο μυαλό της ρωσικής ελίτ απώλεια του «ελέγχου» επί της Ουκρανίας (με τη σημαντική ναυτική βάση της Σεβαστούπολης στην Κριμαία, τη μεγάλη αγροτική παραγωγή και τον ρόλο του «διαδρόμου» για το ρωσικό φυσικό αέριο) θα σήμαινε το τέλος της Ρωσίας ως μεγάλης δύναμης. Ενδεχομένως να υπάρχει εδώ μια δόση υπερβολής, αλλά το διακύβευμα για τη Μόσχα είναι εξαιρετικά σημαντικό.

Μετά από συνεχόμενες νίκες του Πούτιν σε διεθνές επίπεδο με Συρία και Ιράν, υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να αποδειχθεί το Βατερλώ του;

Η περίπτωση της Ουκρανίας καταδεικνύει ότι Ευρώπη, ΗΠΑ και Ρωσία αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες στο να ξεπεράσουν στερεότυπα και (ψυχροπολεμικές) αντιλήψεις του παρελθόντος και να οικοδομήσουν μια εταιρική σχέση με βάση τα συμφέροντα και τις στρατηγικές επιδιώξεις του παρόντος και του μέλλοντος. Ο Πούτιν πιθανότατα κατανοεί τις γεωπολιτικές συνέπειες της «απώλειας» της Ουκρανίας αλλά και το κόστος μιας ανοιχτής αντιπαράθεσης με τη Δύση. Το ίδιο πιστεύεται ότι ισχύει και για την άλλη πλευρά και ότι οι φωνές της λογικής και της μετριοπάθειας θα υπερισχύσουν. Το καλύτερο σενάριο είναι η ταυτόχρονη προώθηση σχέσεων με την Ε.Ε. και την Ευρω-ασιατική Οικονομική Ένωση (Ρωσία, Καζακστάν, Λευκορωσία).

Συνεντεύξεις
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
McCrum

Streaming / Dan McCrum: Αποκλειστική συνέντευξη με τον ρεπόρτερ που αποκάλυψε το οικονομικό σκάνδαλο της δεκαετίας

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος των «Financial Times» μιλά αποκλειστικά στη LiFO με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix που βασίστηκε στο βιβλίο που έγραψε για το πολύκροτο σκάνδαλο Wirecard.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Λίνα Μενδώνη: «Ποτέ δεν μιλήσαμε για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού με το Πολυτεχνείο»

Πολιτισμός / Λίνα Μενδώνη: «Ποτέ δεν μιλήσαμε για ενοποίηση του Εθνικού Αρχαιολογικού με το Πολυτεχνείο»

Η LiFO συνάντησε την υπουργό Πολιτισμού στο γραφείο της και της έθεσε τα μείζονα θέματα της επικαιρότητας - των 161 αρχαιοτήτων, των Μαρμάρων του Παρθενώνα, της ενοποίησης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου και του Τατοΐου. Από τη συζήτησή μας μάθαμε, μεταξύ άλλων, ότι πρόκειται να δημιουργηθούν στην Αθήνα μουσείο Ελύτη και μουσείο Καρόλου Κουν.
ΤΙΝΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ
Δημήτρης Κυρσανίδης: Μια μέρα στη ζωή του παγκόσμιου πρωταθλητή του παρκούρ

Αθλητισμός / Δημήτρης Κυρσανίδης: Μια μέρα στη ζωή του παγκόσμιου πρωταθλητή του παρκούρ

Μέσα από άπειρες ώρες προπόνησης στο πάρκο της γειτονιάς του στη Θεσσαλονίκη και έχοντας αφοσιωθεί στα social media που σήμερα συμβάλλουν στον βιοπορισμό του, ο Δημήτρης έχει ανέβει πέντε φορές στο πρώτο σκαλί παγκόσμιων διοργανώσεων του συναρπαστικού αθλήματός του.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΩΜΙΑΔΗΣ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: Η ελευθερία είναι η μόνη αξία που έχει σημασία

Συνεντεύξεις / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Η ελευθερία είναι η μόνη αξία που έχει σημασία»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση αγαπά τις κουβέντες «εκτός θέματος». Με αυτό το σκεπτικό βρεθήκαμε στο δωμάτιο ενός ξενοδοχείου στο κέντρο της Αθήνας για μια δίωρη απομόνωση σε συνθήκες ησυχίας και ιδιωτικότητας, χωρίς περισπασμούς, «σαν κάτι συνωμοτικό να συμβαίνει», όπως διαπιστώσαμε, για να ξεκινήσουμε μια συζήτηση που δεν ξέραμε καθόλου πού θα οδηγήσει. Πράγματι, η κουβέντα ξέφευγε με τρομερή ευκολία. Ένα μέρος αυτής της συζήτησης θα διαβάσετε παρακάτω.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Χάνια Γιαναγκιχάρα: Μια ατρόμητη συγγραφέας των καιρών μας

Βιβλίο / Χάνια Γιαναγκιχάρα: Μια ατρόμητη συγγραφέας των καιρών μας

Στο τρίτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Προς τον Παράδεισο» η πολυσυζητημένη συγγραφέας ξαναγράφει την αμερικανική ιστορία με τρόπο που αναμένεται να διχάσει, αναζητώντας το αληθινό νόημα της ελευθερίας.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ειρήνη Γερουλάνου: «Το μουσείο Μπενάκη ίσως να μην υπήρχε σήμερα αν δεν ήταν ο Άγγελος Δεληβορριάς»

Εικαστικά / Ειρήνη Γερουλάνου: Ο Άγγελος Δεληβορριάς όπως τον έζησα

Με αφορμή τη σημερινή συναυλία της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, η πρόεδρος της διοικητικής επιτροπής του Μουσείου Μπενάκη μιλά στη LiFO για τον αναμορφωτή του μουσείου, Άγγελο Δεληβορριά.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Αυστραλή ανθρωπολόγος που έκανε την Ανάφη δεύτερη πατρίδα

Μάργκαρετ Κένα / Η Αυστραλή ανθρωπολόγος που έκανε την Ανάφη δεύτερη πατρίδα

Έφτασε πριν 50 χρόνια για την ανάγκη μιας διατριβής και ερωτεύτηκε τη φύση, τους ανθρώπους της και την ιδιαίτερη ιστορία της ως τόπος εξορίστων. Μια συνομιλία μαζί της και 18 ανέκδοτες φωτογραφίες.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Με ενοχλεί επίση το δεδομένο η Ουκρανία να μπει στην Ευρώπη τη στιγμή που δε αναλάβει και την ευθύνη που είχε στο ολοκαύτωμα τον Εβραίων. η Γερμανία τουλάχιστον έχει δείξει μετάνοια, διδάσκει στα σχολεία την ιστορία του ολοκαυτώματος έχει πάρει μια θέση. Οι Ουκρανοι που στην πλειονότητα τους, είχαν πάρει μέρος στην εξόντωση των Εβραίων δε έχουν αντιμετωπίσει τις ευθύνες τους.Κι ένα δεύτερο που με ενοχλεί είναι οτι είναι υπερβολικά ομοφοβικοί και βλέπω να μπαίνουν στην Ευρώπη και να συμπεριφέρονται όπως οι Κροάτες ενάντια στα δικαιώματα των γκέυ.
Εντάξει, δέχομαι οτι οι Ουκρανοί καταπιέστηκαν πολύ υπό τον Στάλιν, δέχομαι οτι εξ´ αυτών που μισουν τους Ρώσους για όλα όσα ειχαν υποστεί, δεν είναι απαραίτητα και όλοι ναζί, παρόλο που ακροδεξιές οργανώσεις φαινεται να ´χουν μεγαλύτερη επιρροή. Όμως εγώ δε βλέπω και μεγάλη διαφορά μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών, κι οι δύο λαοί μου φαίνονται ξενοφοβικοί, ομοφοβικοί, οπισθοδρομικοί οσων αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, και οι δύο κοινωνίες έχουν ισχυρές ακροδεξιές τάσεις με μία εκκλησία που παίζει αρνητικό ρόλο.
Καλα τα οικονομικα σχεδια αλλα δεν αναφερθηκαν οι ελευθεριες και η καθημερινοτητα των πολιτων εκει. Σε μια ενωση με Ρωσια, Καζακσταν κλπ θα εχουν δικτατορια και μια οικονομικη ελιτ. Ολες οι αλλες χωρες που πλησιασαν την ΕΕ δεν εκαναν θαυματα αλλα βελτιωθηκαν εστω και λιγο. Αν μιλαμε για τη θεση του Ουκρανικου λαου, δεν μπορουμε να μιλαμε μονο απο που θα περασει το αεριο του Πουτιν...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ