Κάδο Παραντίσο: ένας διαφορετικός χώρος εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους

Κάδο Παραντίσο: ένας διαφορετικός χώρος εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους Facebook Twitter
0

Κάδο Παραντίσο: ένας διαφορετικός χώρος εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους Facebook Twitter
Tο Κάδο Παραντίσο είναι ένας χώρος για παιδιά αλλά και για εκείνους που έχει επιβιώσει το παιδί μέσα τους, φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από φύρα...

Τι είναι το Κάδο Παραντίσο και σε ποιους απευθύνεται;

Το Κάδο Παραντίσο είναι ένας χώρος για παιδιά αλλά και για εκείνους που έχει επιβιώσει το παιδί μέσα τους, φτιαγμένος εξ ολοκλήρου από φύρα. Πρόκειται για έναν χωροχρόνο που προσεγγίζει την παιδεία με μια τελείως διαφορετική ματιά από την κατεστημένη. Η γνώση, δηλαδή, προκύπτει αβίαστα μέσα απ' το παιχνίδι και μόνο. Σε αντίθεση με τις πεπαλαιωμένες, μεσαιωνικές πρακτικές του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, στον Κάδο ξεκινάμε με την εφαρμογή της θεωρίας και αφήνουμε τις ερωτήσεις να γεννηθούν μόνες τους κατά τη διαδικασία, βασιζόμενοι στην έμφυτη ανθρώπινη περιέργεια. Έτσι, καταργούμε τις παραδοσιακές εξουσιαστικές σχέσεις δασκάλου-μαθητή και ταξιδεύουμε όλοι μαζί, μικροί-ες και μεγάλοι-ες, στον μαγικό κόσμο της γνώσης. Η Γεωγραφία, η Ιστορία, η Φυσική, τα Μαθηματικά και μια μεγάλη γκάμα άλλων θεματικών ξεδιπλώνονται μέσα από διαδραστικά παιχνίδια στα έκπληκτα μάτια του επισκέπτη, κρατώντας το ενδιαφέρον του ζωντανό. Με λίγα λόγια, είναι ένα «σχολείο» από το οποίο το παιδί δεν θέλει να την κοπανήσει αλλά ανυπομονεί να ξαναγυρίσει.

Στόχος μας είναι μια παίδευση στη διαφορετικότητα έναντι της ομογενοποίησης, στην αλληλεγγύη έναντι του ατομικισμού, στην αυτονομία έναντι της ανευθυνότητας, στην ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας έναντι της παπαγαλίας και του δογματισμού.

Προσωπικά, τι σε παρακίνησε ώστε να συμμετάσχεις σε αυτό το πρότζεκτ;

Τα τελευταία 20 χρόνια δουλεύω ως skipper σε ιστιοφόρα. Έτσι, όταν γεννήθηκε η κόρη μου, πριν από 5 χρόνια, άρχισα να της φτιάχνω τα παιχνίδια της εν πλω, αξιοποιώντας ό,τι υλικό είχα διαθέσιμο. Παλιές φόρμες εργασίας μετατρέπονταν σε κούκλες, χαλασμένα εξαρτήματα μηχανής σε ζωάκια, κονσέρβες σε καλειδοσκόπια και view master κ.ο.κ. Πολλά καινοτόμα παιχνίδια, καθώς και παραμύθια δημιουργούνταν προκειμένου να γεφυρώσουν την απόσταση που μας χώριζε. Η μεταποίηση της ύλης άρχισε να μου γίνεται δεύτερη φύση... Κάπως έτσι άρχισε και η ιδέα του οριζόντιου κατασκευαστικού δικτύου της FatCut.

Κάδο Παραντίσο: ένας διαφορετικός χώρος εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους Facebook Twitter
Πρόκειται για έναν χωροχρόνο που προσεγγίζει την παιδεία με μια τελείως διαφορετική ματιά από την κατεστημένη. Η γνώση, δηλαδή, προκύπτει αβίαστα μέσα απ' το παιχνίδι και μόνο...

Με τι κριτήριο διαλέξατε τον χώρο;

Ο χώρος θέλαμε να είναι μεγάλος και ψηλοτάβανος για να μπορεί να φιλοξενήσει τις ιδιοκατασκευές της ομάδας μας. Επιπλέον, για να μπορεί να μεταβληθεί σε εσωτερικό κήπο και να βρίσκεται σε κεντρικό σημείο μιας μητρόπολης που δεν έχει μεριμνήσει για τη διαμόρφωση αντίστοιχων υποδομών, όπου να μπορεί να διοχετεύεται η παιδική ενέργεια.

Πώς διαμορφώθηκε;

Η κατασκευή του χώρου είναι προϊόν συλλογικότητας και αυτονομίας. Ξεκινήσαμε με σχεδόν μηδενικό budget, χωρίς αυτοκίνητα ή φορτηγά, ειδήμονες, business plan, χορηγούς ή άκρες σε υπουργεία. Πλέαμε σε αχαρτογράφητες περιοχές με μοναδικό μέσο την αλληλεγγύη. Καθώς συλλέγαμε τις πρώτες ύλες από κάδους και χωματερές, αποθήκες και κελάρια, οι κατασκευές εξαρτώνταν άμεσα από το τι θα βρίσκαμε. Έτσι, η φύση του εγχειρήματος απέκλειε έναν αυστηρό προσχεδιασμό. Αντισυμβατικά και αιρετικά, λοιπόν, κάτω από υπερβολικά αντίξοες συνθήκες συνεχίζαμε την πορεία μας για την επίτευξη του ακατόρθωτου. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά όλους όσους στήριξαν, είτε οικονομικά, είτε υλικοτεχνικά, είτε με μια καλή κουβέντα την προσπάθειά μας.

Ποιος είναι ο στόχος σας;

Στόχος μας είναι μια παίδευση στη διαφορετικότητα έναντι της ομογενοποίησης, στην αλληλεγγύη έναντι του ατομικισμού, στην αυτονομία έναντι της ανευθυνότητας, στην ανάπτυξης της κριτικής ικανότητας έναντι της παπαγαλίας και του δογματισμού. Επίσης, η παράταση της βιωσιμότητας αυτού που η καπιταλιστική κοινωνία πετά, είτε πρόκειται για ύλη, ιδέες ή ιστορία.

Κάδο Παραντίσο: ένας διαφορετικός χώρος εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους Facebook Twitter
Eίναι ένα «σχολείο» από το οποίο το παιδί δεν θέλει να την κοπανήσει αλλά ανυπομονεί να ξαναγυρίσει...

Κάδο Παραντίσο: ένας διαφορετικός χώρος εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους Facebook Twitter

Κάδο Παραντίσο: ένας διαφορετικός χώρος εκπαιδευτικών εργαστηρίων για μικρούς και μεγάλους Facebook Twitter

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ