Η Rowena Hughes και τα εξαιρετικά της έργα τέχνης

Η Rowena Hughes και τα εξαιρετικά της έργα τέχνης Facebook Twitter
Με ενδιαφέρουν μη-γραμμικοί τρόποι σκέψης και οι διασυνδέσεις μεταξύ ετερόκλητων στοιχείων και τα σημεία όπου το τυχαίο συναντιέται με το λογικό...
0

Καταρχάς, από πού είσαι;
Από το Λονδίνο.

Πώς προέκυψε η Ελλάδα;

Ανάμεσα στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές πόλεις, η Αθήνα είναι σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετη με το Λονδίνο. Με τα βουνά και το φως της, είναι μια λιγότερο κυνική πόλη.

Η Αθήνα έχει μια υπερβολή στις ομορφιές και την ασχήμια της. Εδώ, έχεις μια διαφορετική αίσθηση του χώρου, γιατί όσο πολυσύχναστη και χαοτική μπορεί να είναι μια περιοχή, σχεδόν από παντού μπορείς να δεις τα βουνά, τον ορίζοντα.

Πόσο χρόνο περνάς στην Αθήνα και τι αγαπάς περισσότερο στην πόλη;

Επισκέπτομαι την Αθήνα μερικές φορές τον χρόνο, περισσότερο από μια δεκαετία τώρα. Αυτήν τη φορά δουλεύω στην Αθήνα εδώ και μερικούς μήνες. Ελπίζω να μπορέσω να οργανώσω τη ζωή μου έτσι, ώστε να μπορώ να μένω τον μισό χρόνο Λονδίνο και τον άλλο μισό εδώ. Η Αθήνα έχει μια υπερβολή στις ομορφιές και την ασχήμια της. Εδώ, έχεις μια διαφορετική αίσθηση του χώρου, γιατί όσο πολυσύχναστη και χαοτική μπορεί να είναι μια περιοχή, σχεδόν από παντού μπορείς να δεις τα βουνά, τον ορίζοντα. Η έλλειψη αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και τάξης είναι συγχρόνως ενοχλητική και απελευθερωτική. Ακόμη αισθάνεσαι ότι εδώ υπάρχουν πολλές δυνατότητες, που δεν διαθέτει πια το Λονδίνο. Οι άνθρωποι περπατάνε σιγά, αλλά μιλάνε γρήγορα – υπάρχει μια αντίφαση.

Η Rowena Hughes και τα εξαιρετικά της έργα τέχνης Facebook Twitter
Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, τυπώματα, γλυπτά και δυσδιάστατες εγκαταστάσεις...

Έκανες μια μεγάλη έρευνα στα αρχεία της Γενναδείου και του Μουσείου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Γιατί επέλεξες αυτά τα δύο ιδρύματα;

Με τιμάει να με εμπιστεύονται και να μου δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές τις συλλογές. Το Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών έχει μια συλλογή με απίστευτο εύρος διαφορετικών επιστημών και ειδικοτήτων, σημαντικών για την ιστορία της Αθήνας. Η Γεννάδειος έχει ενδιαφέρον ως συλλογή γιατί προκύπτει μέσα από τα ενδιαφέροντα ενός συγκεκριμένου ανθρώπου και περιέχει πολλά στοιχεία για την ιστορία της σχεδίασης βιβλίων και της τυπογραφίας.

Πού ακριβώς εστίασες την έρευνά σου; Τι σε ενδιέφερε;

Διαφορετικά πράγματα. Ειδικά το να κοιτάζω τα βιβλία περισσότερο ως αντικείμενα και λιγότερο ως φορείς γνώσης. Με ενδιέφερε, συγκεκριμένα, η παράδοση τού να τυπώνεις ή να ζωγραφίζεις εικόνες στο πλάι των βιβλίων και όχι στη ράχη ή στο εξώφυλλο, διότι στην άκρη υπάρχουν όλες αυτές οι στρώσεις που κινούνται όσο διαβάζεται ένα βιβλίο, που είναι και η πιο εύπλαστη επιφάνεια.

Η Rowena Hughes και τα εξαιρετικά της έργα τέχνης Facebook Twitter
Η τέχνη για μένα δεν είναι μια γλωσσολογική άσκηση αλλά μια γλώσσα απεικόνισης...

Τι είδους έργα προέκυψαν από αυτή την έρευνα;

Τα έργα φτιάχτηκαν ειδικά για την έκθεση και τον χώρο, ως μια επιπλέον αφήγηση σχετικά με τα υπάρχοντα εκθέματα του μουσείου – γι' αυτό δεν επιλέξαμε έναν ουδέτερο, λευκό χώρο. Σκέφτηκα πολύ τον τρόπο που θα χρησιμοποιούσα τις προθήκες του μουσείου και αποφάσισα να τις αξιοποιήσω ως γλυπτικά στοιχεία στη δουλειά μου. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφίες, βίντεο, τυπώματα, γλυπτά και δυσδιάστατες εγκαταστάσεις.

Τι προτείνεις με αυτά τα έργα;

Η έκθεση συνδυάζει διαφορετικές αφηγήσεις και όχι μία κεντρική ιδέα. Η τέχνη για μένα δεν είναι μια γλωσσολογική άσκηση αλλά μια γλώσσα απεικόνισης. Με ενδιαφέρουν μη-γραμμικοί τρόποι σκέψης και οι διασυνδέσεις μεταξύ ετερόκλητων στοιχείων και τα σημεία όπου το τυχαίο συναντιέται με το λογικό.

Η Rowena Hughes και τα εξαιρετικά της έργα τέχνης Facebook Twitter
Η έκθεση συνδυάζει διαφορετικές αφηγήσεις και όχι μία κεντρική ιδέα...

Η Rowena Hughes και τα εξαιρετικά της έργα τέχνης Facebook Twitter
Τα έργα φτιάχτηκαν ειδικά για την έκθεση και τον χώρο, ως μια επιπλέον αφήγηση σχετικά με τα υπάρχοντα εκθέματα του μουσείου – γι' αυτό δεν επιλέξαμε έναν ουδέτερο, λευκό χώρο...

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ