Γιατί τόση φασαρία για το Νet Neutrality;

Γιατί τόση φασαρία για το Νet Neutrality; Facebook Twitter
0
Γιατί τόση φασαρία για το Νet Neutrality; Facebook Twitter

Παρατηρούμε ότι ανακινήθηκε προσφάτως το αίτημα για «ελεύθερο και ανοιχτό Διαδίκτυο». Δεν είναι ελεύθερο και ανοιχτό το Ίντερνετ σήμερα;

Το Ίντερνετ δημιουργήθηκε με βάση την ανοιχτή πρόσβαση κάθε χρήστη σε ολόκληρο το δίκτυο. Ένας χρήστης στην Καλιφόρνια έχει την ίδια πρόσβαση στο facebook όσο και ένας χρήστης στο Νέο Δελχί – εξαιρουμένης της λογοκρισίας που κάνουν κάποιες χώρες, όπως η Κίνα. Το θέμα που προέκυψε αφορά όχι τη δυνατότητα της πρόσβασης αλλά την ποιότητα της πρόσβασης σε κάποιες υπηρεσίες. Με άλλα λόγια, το κατά πόσο οι φωτογραφίες του instagram ή οι συνδρομητικές υπηρεσίες video του Netflix θα φτάνουν στον τελικό χρήστη εξίσου γρήγορα και με την ίδια ποιότητα.


Αν οι πάροχοι Internet μπορούν να βελτιστοποιήσουν επιλεκτικά κάποιες υπηρεσίες, δημιουργούν ένα Internet δυο ταχυτήτων, το οποίο βλάπτει τον ανταγωνισμό.

Τι εννοούμε σε απλά ελληνικά με τον όρο «διαδικτυακή ουδετερότητα»;

Η διαδικτυακή ουδετερότητα αφορά το αν το Διαδίκτυο είναι ουδέτερο, δηλαδή το περιεχόμενο και τον πάροχο απ' τον οποίο μεταφέρεται – αν, για παράδειγμα, οι εταιρείες δικτύου (σταθερές όπως ο ΟΤΕ ή κινητές όπως η Vodafone) μπορούν να κάνουν διακρίσεις, ανάλογα με το περιεχόμενο που μεταφέρουν. Με άλλα λόγια, αφορά το αν οι φωτογραφίες του facebook θα εμφανίζονται με την ίδια ταχύτητα που εμφανίζονται και αυτές του Google Plus ή του Twitter, ανάλογα με το ποιο κοινωνικό δίκτυο έχει εμπορική σχέση με τον πάροχο δικτύου.

Με ποιον τρόπο οι μεγάλοι πάροχοι μπορούν να χειραγωγήσουν την πλοήγησή μας στο Ίντερνετ;

Πολύ απλά, δημιουργώντας λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας για τους παρόχους περιεχομένου με τους οποίους έχουν εμπορικούς διακονισμούς. Μια υπηρεσία περιεχομένου video, για παράδειγμα, μπορεί να πληρώνει τους παρόχους δικτύου ώστε οι χρήστες της να έχουν καλύτερη εμπειρία και ποιότητα υπηρεσιών από άλλες παρόμοιες υπηρεσίες. Κάτι τέτοιο έγινε με τη Netflix, συνδρομητική υπηρεσία περιεχομένου video, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς, πλήρωσε τους παρόχους Comcast, Verizon και ΑΤ&Τ για να εγγυηθούν καλύτερη ποιότητα στους χρήστες της Netflix. Το πρόβλημα που προκύπτει αντιτίθεται στην αρχή της ελεύθερης πρόσβασης στο Internet. Όποιος δεν έχει τους πόρους να πληρώσει τα ίδια ποσά στους παρόχους δικτύου, δεν μπορεί να είναι ανταγωνιστικός.

Το μέλλον της τεχνολογίας είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Σε 6 χρόνια θα πάμε από τα 2 στα 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα έχουν πρόσβαση στο Internet και η πρώτη τους επαφή με το Internet θα είναι μέσα από τα smartphones.

Φαίνεται και μια ιδεολογική διαφορά σε όλο αυτό. Οι Ρεπουμπλικάνοι, πιστοί οπαδοί του ελεύθερου ανταγωνισμού, δεν θέλουν καμιά είδους «απαρχαιωμένη ρύθμιση» σε μια βιομηχανία του 21ου αι., όπως ζήτησε ο Αμερικανός Πρόεδρος. Εσύ τι πιστεύεις; Πρέπει να υπάρχουν κανόνες, να «ρυθμιστεί» η λειτουργία του Ίντερνετ;

Αν οι πάροχοι Internet μπορούν να βελτιστοποιήσουν επιλεκτικά κάποιες υπηρεσίες, δημιουργούν ένα Internet δυο ταχυτήτων, το οποίο βλάπτει τον ανταγωνισμό. Σε μια τέτοια περίπτωση, κάθε υπηρεσία με περιεχόμενο video ή εικόνων που δεν πληρώνει τους παρόχους δικτύου θα προσφέρει υποδεέστερη εμπειρία στους χρήστες της, και άρα δεν θα είναι ανταγωνιστική.


Μήπως όλη η φασαρία γίνεται για τα torrents;

Οι πάροχοι έχουν ήδη περιορίσει τα torrents, μειώνοντας την ταχύτητα upload στις καταναλωτικές συνδέσεις.

Αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό. Στην Ελλάδα ποιο είναι το Νο 1 ζήτημα προς την κατεύθυνση της «ψηφιακής εποχής»;

Ένα φλέγον ζήτημα είναι η έλλειψη ψηφιακών δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας, όπως αυτές που έχουν οι προγραμματιστές, οι σχεδιαστές και οι επιστήμονες δεδομένων. Παρά το μεγάλο ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα, υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ζήτηση απ' ό,τι προσφορά στους προγραμματιστές και στους σχεδιαστές ψηφιακών μέσων.

Η εταιρεία VisionMobile είναι από τις κορυφαίες του είδους της στον κόσμο. Πού βλέπεις να πηγαίνει η βιομηχανία σας;

Το μέλλον της τεχνολογίας είναι πιο ξεκάθαρο από ποτέ. Σε 6 χρόνια θα πάμε από τα 2 στα 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους που θα έχουν πρόσβαση στο Internet και η πρώτη τους επαφή με το Internet θα είναι μέσα από τα smartphones. Πέρα από τα smartphones, εκατοντάδες συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά θα δικτυωθούν, από το αυτοκίνητο μέχρι το ρολόι μας, δίνοντας λύση σε πολλά ζητήματα, όπως οι φτηνότερες ασφάλειες αυτοκινήτου (pay as you drive) και μια πιο υγιής ζωή (περπάτησες αρκετά σήμερα;). Τα δεδομένα που συλλέγουν αυτές οι συσκευές θα μας κάνουν να αλλάξουμε ριζικά τις συνήθειές μας. Μέχρι το 2030 θα δούμε χώρες όπου θα επιτρέπονται μόνο τα αυτο-οδηγούμενα αυτοκίνητα (αφού οι άνθρωποι οδηγοί θα προκαλούν πολύ περισσότερα ατυχήματα, άρα θα μένουν ανασφάλιστοι) και οι υπολογιστές θα ξεπεράσουν τους γιατρούς στη διάγνωση πολλών ασθενειών (όπως ξεπέρασαν τους ανθρώπους στο σκάκι πριν από πολλά χρόνια). Οι καλύτεροι γιατροί θα είναι όσοι γνωρίζουν να καθοδηγούν τον υπολογιστή ώστε να κάνει αυτός τη σωστή διάγνωση.

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύρα Κάπη: «O Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει προσποιηθεί ποτέ κάτι που δεν είναι»

Συνέντευξη / Κύρα Κάπη: H γυναίκα πίσω από το TikTok του πρωθυπουργού

Με αφορμή τη βράβευση της στα «Ermis Awards», η διευθύντρια Επικοινωνίας του πρωθυπουργού μιλά δημόσια για πρώτη φορά και περιγράφει το πώς διαμορφώνει τη δημόσια εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη ενώ απαντά για τα λάθη, την κριτική και τις δύσκολες στιγμές.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δημήτρης Παπαϊωάννου

Συνέντευξη / Δημήτρης Παπαϊωάννου: «Αυτή θα είναι η τελευταία μου φορά στη σκηνή»

Λίγο πριν εμφανιστεί ξανά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών με το ΙΝΚ, ο Δημήτρης Παπαϊωάννου κάνει μια αναδρομή σε ολόκληρη την καριέρα του σε μια κουβέντα έξω απ’ τα δόντια με τον Δημήτρη Παπανικολάου, καθηγητή Νεοελληνικών και Πολιτισμικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, για το περιοδικό «Dust», την οποία αναδημοσιεύει σε αποκλειστικότητα η LiFO.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Βιβλίο / Χρήστος Μαρκογιαννάκης: «Στη Γαλλία είμαι δημιουργικά ελεύθερος, στην Ελλάδα όχι»

Τα νουάρ μυθιστορήματά του είναι από τα πιο αγαπημένα του γαλλικού αναγνωστικού κοινού: Ο βραβευμένος συγγραφέας και σύγχρονος μετρ του είδους σε μια συζήτηση για το «τέλειο έγκλημα» στη ζωή και στη λογοτεχνία.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στου ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

LGBTQI+ / Πέτρος Αϊβάζης: «Χρειάζεται αλληλεγγύη ανάμεσα στους ΛΟΑΤΚΙ+ που γερνούν, δεν βγαίνει αλλιώς»

Από τη σεξεργασία και τα drag shows στην Αμερική ως την τηλεόραση, το σινεμά και τον ΛΟΑΤΚΙ+ εθελοντισμό στην Αθήνα, η «Ελληνίδα Divine» είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος με γεμάτη ζωή και νοιάξιμο για τους άλλους seniors της κοινότητας.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Οθόνες / Αργύρης Παυλίδης: Η φωνή των παιδικών μας χρόνων

Ηθοποιός, σκηνοθέτης, παρουσιαστής παιδικών εκπομπών όπως οι θρυλικοί «Κόκκινοι Γίγαντες, Άσπροι Νάνοι», πρωτοπόρος της μεταγλώττισης και η φωνή αγαπημένων μας ηρώων σε σειρές και ταινίες κινουμένων σχεδίων. O Αργύρης Παυλίδης σε μια εκ βαθέων συνέντευξη στη LiFO.
ΜΑΝΟΣ ΝΟΜΙΚΟΣ
ΕΠΕΞ Η Daglara και το θρίλερ του «έθνους»: τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Συνεντεύξεις / Η Daglara στο Φεστιβάλ Αθηνών: Τρόμος, έρως και βουκολικό σικ

Performer, σχεδιάστρια ρούχων, πωλήτρια, φιλότεχνη, ντίβα, τέρας λαγνείας, η Daglara και η τέχνη της διαχέονται με λίκνισμα και γρύλισμα σε ένα σωρό πίστες της καθημερινότητας και της απόδρασης.
ΑΛΕΞΙΝΟΣ ΠΥΡΑΥΛΟΣ
Ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μουσική / Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας: «Το μπαρ το ναυάγιο δεν ήταν μπαρ»

Μια ανέκδοτη συνέντευξη της Αρλέτας στον δημοσιογράφο και ραδιοφωνικό παραγωγό Μιχάλη Γελασάκη το 2009, όπου μιλάει για τον τελευταίο της δίσκο, τα «αδικημένα» τραγούδια της, τους νέους, τους φραγκοφονιάδες της γενιάς της και αφηγείται την ιστορία του τραγουδιού το «Μπαρ το ναυάγιο», που δεν ήταν μπαρ! Δημοσιεύεται στo Lifo.gr για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά τον θάνατό της.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Συνέντευξη / Γιώργος Καστανάς: «Ε, ναι! Είμαι Έλληνας κι ας με πίκρανε ο νόμος»

Ο νεαρός που έγινε viral στο TikTok όταν πήρε στα χέρια του την ελληνική ταυτότητα μετά από 5 χρόνια αναμονής, μιλά αποκλειστικά στη LIFO για όλη του τη ζωή στην Ελλάδα του ρατσισμού, αλλά και της άφατης καλοσύνης.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Διονύσης Τεμπονέρας: «Να μην δούμε ξανά το χάρτη όλο μπλε»

Βασιλική Σιούτη / Το πολιτικό άστρο του Διονύση Τεμπονέρα μόλις αναδύθηκε ― Μια συζήτηση

Ο Διονύσης Τεμπονέρας παρέμενε σχεδόν άγνωστος την εποχή της εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ και αναδείχθηκε μόλις πρόσφατα, στην πτώση, όταν κλήθηκε να βοηθήσει με κεντρικό ρόλο την τελευταία στιγμή. Κατά κοινή ομολογία τα πήγε καλά, αλλά το αποτέλεσμα είχε κριθεί προ πολλού. Δεν είναι ο αγαπημένος της ελίτ ούτε των κομματικών μηχανισμών, όμως πολλοί πιστεύουν ότι το πολιτικό του άστρο μόλις αναδύθηκε, κι ας αρνήθηκε να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Εικαστικά / Αφροδίτη Παναγιωτάκου: «Στα Γιάννενα λειτουργήσαμε ριζωματικά, δεν πρέπει να προσγειώνεσαι πουθενά»

Η διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση επιστρέφει στη γενέτειρά της με τη διπλή ιδιότητα της καλλιτεχνικής διευθύντριας της νέας μεγάλης έκθεσης ψηφιακής τέχνης «Plásmata II: Ioannina» και της συνδημιουργού ενός από τα πιο εντυπωσιακά έργα της.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Οι Αθηναίοι / Σεμίνα Διγενή: «Στα χρόνια της τηλεόρασης η ζωή περνούσε δίπλα μου κι εγώ την αγνοούσα»

Η δημοσιογράφος, συγγραφέας, και βουλευτής ΚΚΕ μιλάει για όλα τα μεγάλα κεφάλαια της ζωής της - από τα περιοδικά μέχρι την τηλεόραση, και από τα βιβλία μέχρι την πολιτική.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

The Upfront Initiative / Δήμητρα Δασκαλάκη: «Δεν είναι δυνατόν να αποτελείς κύτταρο της κοινωνίας και να μη στηρίζεις τις γυναίκες και τη μητρότητα»

Η Γενική Διευθύντρια Οργανωσιακής Ανάπτυξης και Επικοινωνίας της METRO ΑΕΒΕ μιλά στη LIFO για την ισότητα στην πράξη και για τα μέτρα στήριξης και ενδυνάμωσης των γυναικών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ