Ειρήνη Γρατσία

Ειρήνη Γρατσία Facebook Twitter
0

Τι στοιχεία σημειώνετε κατά την καταγραφή σας; 

Η καταγραφή κάθε κτιρίου της περιόδου 1830-1940 γίνεται στο δελτίο που έχουμε σχεδιάσει, βασισμένο σε ελληνικά και διεθνή δελτία καταγραφής. Τα στοιχεία που σημειώνουμε χωρίζονται σε τέσσερις ενότητες. Η πρώτη είναι η ταυτότητα και περιλαμβάνει τη διεύθυνση του κτιρίου, το ΟΤ και την ιδιοκτησία, η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει την αρχική και σημερινή χρήση (π.χ. κατοικία, εκκλησία, σχολείο κ.λπ.), δομικά και μορφολογικά χαρακτηριστικά (λιθόκτιστο, οπλισμένο σκυρόδεμα), τους ορόφους, το είδος της κάλυψης και τον περιβάλλοντα χώρο (αν έχει π.χ. κήπο, τα είδη των δέντρων). Στην τρίτη ενότητα συμπληρώνονται ιστορικά στοιχεία, όπως είναι το έτος ανέγερσης, ο αρχιτέκτονας, ιστορικά γεγονότα και πρόσωπα που σχετίζονται με το κτίσμα, και η τέταρτη περιλαμβάνει την κατάσταση διατήρησης, τις αλλοιώσεις, τις μετατροπές. Κάθε κτίριο φωτογραφίζεται και σημειώνεται στην αεροφωτογραφία της γειτονιάς όπου καταγράφεται. Τα στοιχεία καταχωρίζονται σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων.

 

 

Εκτός της πρακτικής-στατιστικής σημασίας, τι άλλη αξία έχει η καταγραφή;

Η καταγραφή των κτιρίων της Αθήνας θα δείξει πόσα είναι τα κτίρια της περιόδου 1830-1940 που διατηρούνται και η τεκμηρίωσή της θα συμβάλει στην έρευνα της αθηναϊκής αρχιτεκτονικής, ώστε όλοι μας να γνωρίσουμε την ιστορία των κτιρίων. Εξάλλου, ένα βασικό χαρακτηριστικό της καταγραφής είναι ότι βοηθά στην προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.

 

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα για την αξιοποίηση των κτιρίων;

Πέρα από την οικονομική κρίση των τελευταίων χρόνων, είναι και η έλλειψη κινήτρων για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων και γενικά παλιών κτιρίων.

 

Γιατί είναι πολύ περισσότερα τα διατηρητέα στο 6ο διαμέρισμα από το 5ο;

Από τα 2.024 κτίρια που έχουν καταγραφεί, τα 637 βρίσκονται στο 5  διαμέρισμα και υπερδιπλάσια, 1.387, στο 6ο. Η διασπορά των κτιρίων ανταποκρίνεται στην πυκνότητα δόμησης του 1940. Τα περισσότερα συγκεντρώνονται στις περιοχές γύρω από την Πατησίων, και μάλιστα η πυκνότητά τους μειώνεται όσο απομακρυνόμαστε από το κέντρο. Η μεγάλη διαφορά στον αριθμό των σωζόμενων κτιρίων μεταξύ του 5ου και 6ου διαμερίσματος οφείλεται στο γεγονός ότι το 5ο διαμέρισμα ήταν μέχρι το 1940 ακόμα πολύ αραιοκατοικημένο, με πολλές άκτιστες περιοχές. Εξάλλου, περίπου το 50% της επιφάνειας του σημερινού 5ου διαμερίσματος εντάχθηκε στο σχέδιο πόλης μετά το 1930 .

 

http://www.monumenta.org/

 

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ