Αγώνες και γκάζια με μερικά ιδιαίτερα αυτοκίνητα

Αγώνες και γκάζια με μερικά ιδιαίτερα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Ο Ελληνικός Σύλλογος Ιδιοκτητών Alfa Romeo με έφερε σε επαφή με κόσμο που πραγματικά εγώ, στην ηλικία που είμαι, δεν θα μπορούσα να βρω αλλιώς.
0

Καταρχάς, πες μας τι σημαίνει «trofeo»;

Όπως μπορεί κανείς να υποθέσει, ακόμα κι αν δεν μιλάει ιταλικά, «trofeo» σημαίνει trophy, δηλαδή τρόπαιο. Ουσιαστικά, πρόκειται για αγώνες, ένα άτυπο πρωτάθλημα αν θες, όπου ιδιοκτήτες των κλασικών και όχι μόνον Alfa Romeo επιδίδονται σε γρήγορη οδήγηση σε διαφορετικές πίστες ενάντια στον χρόνο.

Είναι τέλειο το ότι μπορώ να μπω σε μια πίστα και να πηγαίνω με τέρμα το γκάζι αλλά και να μαθαίνω μυστικά για να πηγαίνω γρηγορότερα από ανθρώπους με διπλάσια χρόνια από μένα (και, φυσικά, να αναμετρηθώ με αυτούς αλλά και τους συνομηλίκους μου).

Τι σου αρέσει περισσότερο σε αυτό;
Όταν είσαι ιδιοκτήτης ενός ιδιαίτερου, και μάλιστα παλαιού αυτοκινήτου, είναι πολύ σημαντικό να γνωρίσεις ανθρώπους με το ίδιο γονίδιο. Μόνο έτσι μπορείς να βρεις πράγματα που σου λείπουν, να ξέρεις πού αλλά και πώς να φτιάξεις κάτι. Δεν είμαστε πολλοί. Ο Ελληνικός Σύλλογος Ιδιοκτητών Alfa Romeo με έφερε σε επαφή με κόσμο που πραγματικά εγώ, στην ηλικία που είμαι, δεν θα μπορούσα να βρω αλλιώς. Και είναι τέλειο το ότι μπορώ να μπω σε μια πίστα και να πηγαίνω με τέρμα το γκάζι αλλά και να μαθαίνω μυστικά για να πηγαίνω γρηγορότερα από ανθρώπους με διπλάσια χρόνια από μένα (και, φυσικά, να αναμετρηθώ με αυτούς αλλά και τους συνομηλίκους μου).

Αγώνες και γκάζια με μερικά ιδιαίτερα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Λουκάς Μέξης

Πόσοι περίπου άνθρωποι συμμετέχουν στην Αθήνα, πού και πότε;
Τα track days φέτος θα είναι περίπου 6-7. Έχουμε ακόμη άλλα τέσσερα. Λαμβάνουν χώρα σε πίστες του είδους γνωστές, κυρίως στον Καρτόδρομο στις Αφίδνες (κάποτε τα λέγαμε Κιούρκα) και, φυσικά, στην πίστα των Μεγάρων. Οι Σέρρες φέτος μου έπεσαν μακριά και δεν πήγα.

Έχει συμβεί κάτι δυσάρεστο;
Είναι λίγοι οι αγώνες μου, αλλά είχε πλάκα στα Μέγαρα που είχε έρθει κάποιος οδικώς από το Αγρίνιο με μια κλασική Junior και δεν ήξερε ότι μπορούσε να λάβει μέρος στον αγώνα. Δήλωσε συμμετοχή στο τσακ, μπήκε μέσα και μετά από 3 στροφές πίεσε τόσο το κιβώτιο ταχυτήτων, που ήταν η τελευταία του. Μετά από ένα ταξίδι 4 ωρών, μπήκε στην πίστα 4 λεπτά και μετά έψαχνε μεταφορική για να επιστρέψει...

Αγώνες και γκάζια με μερικά ιδιαίτερα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Πριν πάρω Alfa Romeo, δεν τις άντεχα. Με εκνεύριζε το κλισέ ότι επειδή είναι ιταλικό είναι και πραγματικό αμάξι, ότι αν δεν έχεις μια Alfa δεν ξέρεις τι θα πει οδήγηση...

Υπάρχουν αντίστοιχα και ομάδες από άλλες μάρκες και μοντέλα αυτοκινήτων;
Εννοείται. Τα πάντα έχουν club. Οι Lancia, τα BMW, οι σκαραβαίοι, τα παλιά Mini Cooper, ό,τι μπορείς να φανταστείς έχει κι ένα μάτσο ανθρώπους στη χειρότερη με την ίδια λόξα.

Εσύ γιατί διάλεξες Alfa Romeo;
Πριν πάρω Alfa Romeo, δεν τις άντεχα. Με εκνεύριζε το κλισέ ότι επειδή είναι ιταλικό είναι και πραγματικό αμάξι, ότι αν δεν έχεις μια Alfa δεν ξέρεις τι θα πει οδήγηση. Μου φαίνεται την έπαθα όπως όταν σου λένε όλοι να ακούσεις μια μπάντα κι εσύ από αντίδραση λες όχι, ακόμα και αν είναι φανταστική. Ε, έτσι την έπαθα με τις Alfa Romeo. Μια μέρα, μέσα στην τρέλα μου, απλώς πήγα και οδήγησα αυτό το αμάξι, που σήμερα τρέχω στην πίστα – και πηγαίνω με αυτό στη δουλειά μου κανονικότατα. Κάθε φορά που μπαίνω σε αυτό μετά το γραφείο, πραγματικά νιώθω ότι είμαι σε άλλη εποχή, δρόμο, χώρα. Αυτό κανένα σύγχρονο, απρόσωπο κομμάτι πλαστικό δεν σ' το προσφέρει.

Αγώνες και γκάζια με μερικά ιδιαίτερα αυτοκίνητα Facebook Twitter
Αυτά τα αυτοκίνητα δεν είναι από εκείνα που πηγαίνοντάς τα στο συνεργείο ξέρεις ότι σε 3 μέρες θα είναι έτοιμα, ούτε ότι θα βγάζει μακρινά ταξίδια αβίαστα...

Τι θα συμβούλευες κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με τον χώρο.
Ένα πολύ βασικό είναι το πάρκινγκ. Αν δεν έχεις κλειστό χώρο να βάζεις μέσα το αυτοκίνητο, τότε απλώς θα βλέπεις εφιάλτες και δεν θα αντέχεις στη σκέψη να λερώνεται κάθε φορά που πέφτει μια ψιχάλα. Το δεύτερο είναι υπομονή. Αυτά τα αυτοκίνητα δεν είναι από εκείνα που πηγαίνοντάς τα στο συνεργείο ξέρεις ότι σε 3 μέρες θα είναι έτοιμα, ούτε ότι θα βγάζει μακρινά ταξίδια αβίαστα. Τέλος, τα λεφτά. Βασικά, ας ξεκινήσουμε από αυτό: λεφτά. Όχι πολλά, αλλά σταθερά, κάθε μήνα, θα πέφτει μονίμως ένα ποσό σε αυτή την πανέμορφη ασχολία, που κάποιοι όμως αντιλαμβάνονται ως «μαύρη τρύπα».

Συνεντεύξεις
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά, μακριά από σκοπιμότητες»

Κοινωνική Πολιτική / Μαρία Στρατηγάκη: «Ο όρος γυναικοκτονία πρέπει να εξεταστεί υπερκομματικά»

Η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου μιλά στη LIFO για την αναβάθμιση των Σπουδών Φύλου στο ελληνικό πανεπιστήμιο και απαντά στα φλέγοντα έμφυλα ζητήματα των καιρών.
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Βιβλίο / Άννα Φραγκουδάκη: «Έλληνες γινόμαστε, δεν γεννιόμαστε»

Η ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας μιλά, με αφορμή το νέο της βιβλίο, για τον «ορατό και αόρατο ρατσισμό», τους βολικούς εθνικούς μύθους αλλά και τον «ακροδεξιό ανδρισμό από ατσάλι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Θέματα / Ουρανία Κάππου: Μια ξεχωριστή δασκάλα στην άκρη του Αιγαίου

Η βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών εκπαιδευτικός μιλά για την εμπειρία της ως δασκάλα στο δημοτικό σχολείο της Θύμαινας, και περιγράφει τις δυσκολίες και τις πολύτιμες στιγμές της ζωής στην παραμεθόριο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια δικαίωση που άργησε αλλά που ήταν και παραμένει μονόδρομος για τον Μανώλη Κυπραίο

Συνέντευξη / Μια δικαίωση που άργησε για τον Μανώλη Κυπραίο

Ο δημοσιογράφος που έχασε την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης των ΜΑΤ το 2011 στο Σύνταγμα, και ζει πλέον με αναπηρική σύνταξη, κέρδισε την έφεση που άσκησε το ελληνικό Δημόσιο κατά της πρωτόδικης απόφασης που τον δικαίωνε.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Πίτερ Τάτσελ

Lgbtqi+ / Πίτερ Τάτσελ: «Ήρθε καιρός να αμφισβητήσουμε τα έμφυλα στερεότυπα»

Λίγο καιρό μετά την εντυπωσιακή διαμαρτυρία του στην Ντόχα, πρωτεύουσα του μουντιαλικού Κατάρ, ο περιώνυμος ακτιβιστής μιλά στη LiFO γι’ αυτήν τη συνωμοτική επιχείρηση-αστραπή, για την προσωπική του πορεία και για την εξέλιξη του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Συνεντεύξεις / «Πόθεν έσχες; Το σύστημα είναι τρύπιο!»

Η Δέσποινα Χαραλαμπίδου μιλά στη LiFO για την εμπειρία της ως πρoέδρου της Επιτροπής Ελέγχου Περιουσιακών Δηλώσεων της Βουλής το καλοκαίρι του 2015 και για τις πιέσεις που δέχτηκε τότε, αλλά δεν ενέδωσε.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Νίκη Λυμπεράκη: Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται

Συνεντεύξεις / Νίκη Λυμπεράκη: «Πάντα έχω στον νου μου ότι με ακούει μια γυναίκα που κακοποιείται»

Η δημοσιογράφος μιλά στη Χριστίνα Γαλανοπούλου για την προβληματική δημοσιογραφική γλώσσα, όταν αυτή περιγράφει έμφυλα εγκλήματα, για όσα μπορούν να αλλάξουν και για την εκπομπή της «Μεγάλη Εικόνα».
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Κώστας Χατζής

Οι Αθηναίοι / Κώστας Χατζής: «Ο Χατζιδάκις ήταν ο πιο λεβέντης απ' όλους»

Πάντα προσηνής και ακμαιότατος στα 86 του, ο αγαπητός καλλιτέχνης μάς αφηγήθηκε τις στιγμές που σημάδεψαν την πολυκύμαντη ζωή του και την περιπετειώδη πορεία του στην ελληνική μουσική σκηνή.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αρτούρο Ροντρίγκεζ: «Ελπίδα αλλά και δοκιμασία για τη Βραζιλία και την Αριστερά η εκλογή Λούλα»

Διεθνή / Οι ελπίδες και οι φόβοι από την εκλογή Λούλα

Ο Αρτούρο Ροντρίγκεζ, ένας ελληνόφωνος Ισπανός ακαδημαϊκός που διδάσκει σε Πανεπιστήμιο της Βραζιλίας, σχολιάζει τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών, την κατάσταση στη χώρα και τους δύο υποψήφιους που διεκδίκησαν την προεδρία της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς - ampa

Συνεντεύξεις / Στέλλα Κάσδαγλη: Το μοίρασμα των υποχρεώσεων μέσα στην οικογένεια ξεκινά από νωρίς

Η συγγραφέας και συνιδρύτρια του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Women On Top μιλά για το φαινόμενο της "2ης βάρδιας" και προσεγγίζει λύσεις που βοηθούν τις γυναίκες
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
ΠΕΜΠΤΗ Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Το βιβλίο μου ήταν ένα είδος εξορκισμού και ψυχοθεραπείας για μένα»

Βιβλίο / Ντέιμον Γκάλγκουτ: «Η λευκή Νότια Αφρική δεν φαντάζεται ποτέ τη ζωή των μαύρων συμπολιτών της»

Ο Νοτιοαφρικανός νικητής του περσινού βραβείου Booker επισκέφθηκε την Αθήνα και μίλησε στη LiFO για τις αντιφάσεις της χώρας του και για τα βιώματα που τον εμπνέουν και ξεπηδούν στο πλούσιο συγγραφικό του έργο.
ΒΕΝΑ ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
McCrum

Streaming / Dan McCrum: Αποκλειστική συνέντευξη με τον ρεπόρτερ που αποκάλυψε το οικονομικό σκάνδαλο της δεκαετίας

Ο βραβευμένος δημοσιογράφος των «Financial Times» μιλά αποκλειστικά στη LiFO με αφορμή το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix που βασίστηκε στο βιβλίο που έγραψε για το πολύκροτο σκάνδαλο Wirecard.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ