Η αρχαία ελληνική γραμματεία είναι μάλλον ασυνεπής σχετικά με τις πληροφορίες που μας χαρίζει για τη θρησκεία στην αρχαία Αθήνα: οι τραγωδίες αλλά και οι κωμωδίες βρίθουν δρώντων και ομιλούντων θεών, ο Ηρόδοτος και οι ρήτορες αποδίδουν στους θεούς τη μερίδα του λέοντος σε ό,τι έχει να κάνει με την τύχη της πόλης, ενώ από την άλλη στον Θουκυδίδη οι θεοί λάμπουν δια της απουσίας τους.

 

Σε αυτό το επεισόδιο της σειράς Ιστορία μιας πόλης η Αγιάτη Μπενάρδου μιλά με την ιστορικό Χριστίνα Κωνσταντακοπούλου για τη θρησκεία στην αρχαία Αθήνα.

 

Η Χριστίνα Κωνσταντακοπούλου είναι καθηγήτρια Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών στο Κολέγιο Birkbeck του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και από το 2021 εντεταλμένη ερευνήτρια στον Τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

 

Το ερευνητικό της έργο εστιάζεται στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική και πολιτισμική ιστορία του Αιγαίου κατά την αρχαϊκή, κλασική και πρώιμη ελληνιστική περίοδο, στην αρχαία θρησκεία και λατρεία, στην επιγραφική και στην αρχαία ιστοριογραφία (Ηρόδοτος, Θουκυδίδης, τοπικές ιστορίες των νησιών του Αιγαίου).

 

Έχει εκδώσει το Dance of the islands. Insularity, Networks, the Athenian empire and the Aegean world, OUP 2007 και το Aegean Interactions. Delos and its networks in the third century, OUP 2017, και έχει επιμεληθεί τους συλλογικούς τόμους με τον Irad Malkin και την Κατερίνα Παναγοπούλου, Greek and roman networks in the Ancient Mediterranean, Routledge 2009, και με τη Μαρία Φραγκουλάκη Shaping Memory in Ancient Greece: Poetry, Historiography and Epigraphy. Histos Supplements 2020. Αυτή την στιγμή ερευνά το θέμα του αρχαίου κυνηγιού μέσα από το πρίσμα της κοινωνικής ιστορίας και είναι editor με τον Hans Beck και τον Jeremy McInerney του 7τομου Oxford History of the Classical Greek World.